Ropy bude ještě dlouho dost

Petr Čermák | rubrika: Tip na knihu | 4. 3. 2008 | 5 komentářů
Řada vědců se snaží už několik let dopátrat, kdy začne světová těžba ropy klesat. Dat už padlo několik, přesto světová nabídka stále roste. Čeští přírodovědci Václav Cílek a Martin Kašík v knize Nejistý plamen předpovídají, že vrchol těžby nastane do roku 2025.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

6. 9. 2012 16:57 | Vit Kucik

Václav Cílek patří mezi tzv. surovinové alarmisty, vědce, propagující temnou budoucnost na základě svých propočtů. Základním problémem těchto doom-analýz je, že vychází z logiky technických předpokladů namísto ekonomických. Říci kolik ropy nám zbývá znamená stanovit kolik ji v budoucnosti nalezneme, kolik (a zda) ji budeme v budoucnosti potřebovat a jakou bude mít pro nás v budoucnosti hodnotu. To je pomocí technických analýz prakticky nemožné. Další viz: http://kucik.blog.idnes.cz/c/159614/Kdy-dojde-ropa-Nikdy.html
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2008 14:01 | Vojta

Doporučuji knihu Paula Zane Pilzera Bůh si přeje ať jste bohatí, kde se zmiňuje o tzv. "toerie neomezrného dostatku" jak ji učí např. prof. Simon z Marylanské univezity. V podstatě říká, že se zprávy o vyčerpání přír. zásob objevují posledních 150-200 let. ale stále nic. Ropu už totiž měla dojít v roce 1994 (podle zprávy Římského klubu), jenže s rozvojem techniky, budeme schopní: 1) dostat se i na dosud neobjevená naleziště 2) snížit spotřebu (např. když průmerné auto začne na 100km potřebovta ne 6,5l ale 2,5l benzínu, tak nám současné zásoby vlastně vystačí na dvakrát tak dlouho.) 3) Dříve či později začneme masově využívat jiný zdroj a to dřív než veškerou ropu vyčerpáme. Stalo se to tak s dřevem, uhlím, velrybím tukem... Takže bych se uklidnil a nechal tyhle "zprávy o konci světa" vyšumět jak už se tomu stalo mnohokrát. Ropa za 100 USD jistě není příjemná, ale my Češi si nemáme na co stěžovat. A jakmile se USA dostanou do opravdové recese, poklesne spotřeba a s ní i cena ropy.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2008 9:47 | randy

Já myslím, že nepřijde žádný zlom. Prostě bude cena ropy růst čím dále více, bude se o zlomu stále psát, výrobci jiné energie včetně atomové budou na zvyšující se ceně energie prosperovat, na kratší vzdálenosti, do 100 kilometrů ujetých denně za prací se prosadí různé akumulátorové elektromobily a elektrické skútry atd. A pak se najednou zjistí, že skoro všude se objevují rovnocenné alternativy k ropě, že těžba ropy způsobuje obrovské emise CO2, protože z ropných písků a břidlic se těží tak, že se musí nejdřív třetina ropy spálit, aby se ta zbývající ropa mohla z těch písků oddestilovat, že přitom vznikají ohromné exhalace ropných par do ovzduší, horší než byly před 100 lety emise z koksoven atd a těžba ropy pak bude brána jako nekonkurenceschopný přežitek a bude klesat k nule, případně bude poplatky silně omezována až zakazována.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2008 9:25 | froberg

Jestli to bude právě rok 2035 ten pravý zlomový lze dnes asi jen těžko říci. Již několikrát byly zásoby ropy prakticky vyčerpány a několikrát se objevily nové. Prý se velmi brzo objeví zase minimálně 200 miliard barelů nových zásob jen na arabské poloostrově. To skutečně chvíli vydrží. Podstatnější nejsou jen zásoby všade na světě, ale podle mého názoru hlavně to, jak a kým a na co se budou spotřebovávat a jestli přece jen se nenajdou nějaké zajímavé alternativy.
+61
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2008 9:05 | Luboš

To, že rok 2035 bude ropným zlomem je nesmysl. Podle prudce se zvyšující ceny ropy v posledních letech už spíš ropný zlom nastal.Za 5- 10 roků už to bude skoro všem lidem jasné. To bude ropa tak drahá, že mnozí lidé budou prodávat auta za nízké ceny, protože o ně nebude tak velký zájem.
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Schwarzenberg

politik

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Karel Schwarzenberg
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů
×
Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services