Mobbing: šikana na pracovišti, která se v Česku rozmáhá

Mobbing: šikana na pracovišti, která se v Česku rozmáhá
Skrytý teror na pracovišti, tzv. mobbing, zažívá v Česku každý šestý zaměstnanec. Řada z nich kvůli němu práci ztrácí a často končí u psychiatra. Dlouhodobá šikana na pracovišti přitom může firmy stát i stovky tisíc korun ročně.
Eva Sovová, rubrika: Jak na to, 15.01.2008, 99 komentářů
Tisknout

24.11.2011 17:14, Julie

Pracuji tři roky na jedné dost dobré pozici v ojedinělém oboru. Jsem mladá a od začátku se do mě nenápadně naváží starší spolupracovnice. Neustále mě pomlouvá, když je možnost mě shazuje a když jsme samy tak na mě útočí. Mobbying se jí nedaří v tom smyslu, že bych se stala černou ovcí kolektivu či si vedoucí začal myslet, že špatně pracuji. Kolegové se jejím pomluvám smějí a i mi ozbńamují, co kde o mě zase povídala. Jenže jsem to poslední dobou začala cítit sama na sobě. Jsem unavená, padají mi vlasy a mám nechutenství. Bojím se, kdy zas na mě zautočí. Rozhodla jsem se to řešit odchodem.

28.11.2011 14:40, Martina

V současné době píši bakalářskou práci na téma mobbingu. Prosím o pomoc v podobě vyplnění dotazníku na této adrese:
http://www.vyplnto.cz/data baze-dotazniku/nezadouci-jevy- v-pracovnich/
Předemděkuji za Vaši ochotu a Váš čas.

04.12.2011 23:39, lenka

no to se pokouseji taky na mne v nove praci kde jsem dva mesice.branim se,ale je to des odolavat a ne furt ma clovek naladu bojovat.pritom jsem myslim silna osobnost.objevuji se u mne zaludecni potize..to uz je vrchol proto stym co se snazi sikanovat zatocim

15.12.2011 16:01, zdenka

Měla jsem ten samý problém. Rok a půl jsem pracovala v jednom nejmenovaném obchodě, na směně jsme byly 3 holky. Když jsem nastoupila, kolegyně která mi měla všechno vysvětlit jak a co mi neposkytovala vůbec žádné informace, třeba jak se dělají převodky, tak je dělala vždycky sama zrovna když jsem neměla šanci se jít podívat a naučit, zrovna jsem totiž třeba někoho obsluhovala. Nebo jsem půl dne měla za úkol přeskládávat džíny a když jsem to měla skoro hotové, řekla mi, že to skládám blbě, že oni to skládaj jinak, takže znova. Všimla jsem si, že ta druhá se jí bojí, sama mi to i říkala, ale že se s ní nechce hádat tak je radši zticha. První dny to bylo opravdu peklo a stokrát jsem měla chuť sebrat se a odejít. Nakonec jsme se ale skamarádily, ale bylo to z mé strany taky spíš proto, že jsem nechtěla mít problémy a byla jsem ráda za práci. Ta druhá kolegyně se jednou psychicky zhroutila když měla přijít do práce, myslela jsem že to hraje, protože byla takový ten flink a prostě nechce chodit do práce. Teď už je to rok a ta holka skončila v Bohnicích. Nastoupilamísto ní nová, typická vlezdoprdelka s kterou je moje oblíbená kolegyně ovšem největší kamarádka. Začalo to znova - pomluvy, ticho když zrovna jsem poblíž, taky občas hádky vždycky s tím, že já jsem ta špatná, negativní, trapná, prý si to dělám sama. Vyvrcholilo to tím, že se se mnou přestaly bavit a taky dělaly že neexistuju. Hrůza. Odešla jsem sama, dala jsem výpověď a jsem moc ráda. Je to strašná úleva.
Nicméně jsem se dozvěděla, že tady na té směně vždycky jedna holka co tam byla nová raději přešla na druhou směnu, co k nám chodily brigádnice, tak tam vydrželi sotva 1 den a už nepřišly. Nechápu co člověk musí nosit v sobě, že dokáže druhé takhle vyštvat, jako bestie.

15.12.2011 16:01, zdenka

Měla jsem ten samý problém. Rok a půl jsem pracovala v jednom nejmenovaném obchodě, na směně jsme byly 3 holky. Když jsem nastoupila, kolegyně která mi měla všechno vysvětlit jak a co mi neposkytovala vůbec žádné informace, třeba jak se dělají převodky, tak je dělala vždycky sama zrovna když jsem neměla šanci se jít podívat a naučit, zrovna jsem totiž třeba někoho obsluhovala. Nebo jsem půl dne měla za úkol přeskládávat džíny a když jsem to měla skoro hotové, řekla mi, že to skládám blbě, že oni to skládaj jinak, takže znova. Všimla jsem si, že ta druhá se jí bojí, sama mi to i říkala, ale že se s ní nechce hádat tak je radši zticha. První dny to bylo opravdu peklo a stokrát jsem měla chuť sebrat se a odejít. Nakonec jsme se ale skamarádily, ale bylo to z mé strany taky spíš proto, že jsem nechtěla mít problémy a byla jsem ráda za práci. Ta druhá kolegyně se jednou psychicky zhroutila když měla přijít do práce, myslela jsem že to hraje, protože byla takový ten flink a prostě nechce chodit do práce. Teď už je to rok a ta holka skončila v Bohnicích. Nastoupilamísto ní nová, typická vlezdoprdelka s kterou je moje oblíbená kolegyně ovšem největší kamarádka. Začalo to znova - pomluvy, ticho když zrovna jsem poblíž, taky občas hádky vždycky s tím, že já jsem ta špatná, negativní, trapná, prý si to dělám sama. Vyvrcholilo to tím, že se se mnou přestaly bavit a taky dělaly že neexistuju. Hrůza. Odešla jsem sama, dala jsem výpověď a jsem moc ráda. Je to strašná úleva.
Nicméně jsem se dozvěděla, že tady na té směně vždycky jedna holka co tam byla nová raději přešla na druhou směnu, co k nám chodily brigádnice, tak tam vydrželi sotva 1 den a už nepřišly. Nechápu co člověk musí nosit v sobě, že dokáže druhé takhle vyštvat, jako bestie.

23.12.2011 13:26, Pavla Snopkova

Toto jsou SMS, které jsem obdržela od svých bývalých kolegů z jednoho ze 4hvězdičkových hotelů řetězce Accor, kde jsem pracovala 4 roky na pozici concierge a guest relation manager. Pozice byla dle oficielní verze zrušena z ekonomických důvodů - můj plat byl o 1000 korun vyšší než plat recepční, dle verze generálního ředitele, se nikdo mnou nechtěl pracovat. Po celé čtyři roky jsem byla vystavována naschválům ze strany kolegů - schovávání věcí a materiálů nutných pro práci, posměškům, pomluvám, často jsem byla nucena dělat veškerou práci sama a odpovědí managementu byly tzv. warnings za nevhodnou komunikaci s kolegy. Myslím, že obě SMS mluví za vše. Je velmi těžké mobingu odolávat, a člověk, který stojí proti všem prakticky nemá šanci. Bohužel se tato situace opakovala i v dalších hotelech, nebot "vyštípávání" je dnes považováno za normální.

Konečně je na hotelu klid ty zakomplexovaná debilní krávo. Se divím, jak se takový člověk mohl vůbec narodit, to si musí rodiče vyčítat dodnes že tě neutopili jako se to dělá s kočkama? Tak už víš proč nemáš žádnýho frajera, tak se podívej do zrcadla jak vypadáš a nahraj se co povídáš, at si uvědomíš, jaký kokotiny vypouštíš z huby ty zrůdo! Nejhorší je, že se ani jako kurva neuživíš. Na tobě se Bůh marnosti pěkně vyřádil a když se rozdával rozum, tak sis někde honila kačenu. Nejlíp uděláš, když odjedeš na ANTAKDIDU a tam budeš mrdat tučnáky. Doufám, že se už neuvídíme a jestli chceš spáchat sebevraždu, tak můžeš, máš svolená nás všech. Posílám pusu. GEORGE BEST

Nechutná SMS? Ty seš nechutná! A naotravuj! Šoupej tam nohama jak nějakej debil a nevypisuj slušným lidem. Chápeš to nebo ti mám namalovat schéma, ty BARAKUDA debilní!

15.01.2012 19:49, Dáda

a uz si odisla? Totizto, na tvojom mieste by som sa to ja osobne pokusila vyriesit inak. a to, konfrontovanim a strapnenim dotycnej verejne. Pred ocami kolegov, a ked je to mozne, aj sefa. Tym, ze si to s nou poriesis verejne a pred vsetkymi. Ze si sa dozvedela to a to a a to, (pred ludmi, ktorym to rozpravala),(najlepsie je viest si tzv. "mobbingdennik", a to aj ked sa podla tvojich slov o uplne typicky mobbing sevsimvsudy nejedna), a ziadat si od nej verejne a na mieste vysvetlenie,preco to robi, a preco tieto reci o tebe siri. Toto by este mohlo viest k nejakej zmene. Aj ked urcite nie preto, zeby si zrazu po tomto naozaj zazracne "vstupila do svedomia a olutovala svoje hriechy." Odist mozes konieckoncov stale, aj po tom, keby ani toto nevyslo.

Drzim palce na kazdy pad.

Zobrazit komentovanou zprávu (Julie 24.11.2011 17:14)

15.01.2012 19:50, Dáda

to bolo pre Julii

06.02.2012 09:27, Renata

Ahojky pracovala jsem , jako makléřka v nejmenované RK. kde vedoucí mě zatěžoval, pracovníma úklama, které se nedaly zvládat , byl to zkrátka mobbing, a skončila jsem na psychiatrii, a nevím co a jak dál. mám strach si hledat novou práci. A JAK TO BUDE DÁL. PODALA JSEM STÍŽNOST PANU ŘEDITELI, A ZATÍM ŽÁDNÁ REAKCE. děkuji pokud bude někdo reagovat a pomůže jak dál. děkuji Renata

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2011

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.