Průvodce novým rodičovským příspěvkem

Od začátku roku si mohou rodiče malých dětí zvolit délku probírání a tím i výši rodičovského příspěvku. Problémů při této volbě se můžete vyvarovat díky našemu průvodci novými pravidly pro vyplácení této sociální dávky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2008 22:02, Ludmila Řezníčková

Je to přesně tak, jak píšete, snad jenom - pojištěna v době mateřské a rodičovské dovolené jste ze zákona, zaměstnavatel za vás fyzicky žádné peníze nikam neodvádí.
Ještě snad jedna maličkost - rodičovská dovolená je podle zákoníku práce stanovena nejdéle do 3 let. Ale vy jako rodič máte právo si o ni požádat v jakémkoliv rozsahu chcete a případně ji pak prodlužovat (i opakovaně) až do těch 3 let dítěte.
Takže pokud plánujete čerpat rodičovský příspěvek do 2 let dítěte, doporučuji vám požádat nejprve v zaměstnání o rodičovskou dovolenou také jenom do 2 let dítěte. Dopředu totiž nevíte, co bude, a tak budete v té době si moci aktuálně zvolit, zda zůstanete dále na rodičovské dovolené a požádáte zaměstnavatele o její prodloužení (takové žádosti je povinen vyhovět), nebo třeba ode dne "návratu do zaměstnání" si necháte vystavit nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství a budete mít jako příjem nemocenské dávky, ze kterých potom přejdete na peněžitou pomoc v mateřství...
Ale to je jenom takový nápad, rozhodnutí je každopádně na vás.
Držím palce, ať vše dopadne jak si přejete.

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2008 17:37, Vlasatá

Dobrý den, chtěla jsem se zepat jak to je s čerpáním rodičovského příspěvku když jsem 22.4.08. nastoupila do práce a dítě začalo ten den chodit na celý den do školky do té doby byla pouze na čtyři hodiny. na uřadě mi řekli že už nemám nárok na RP za ten měsíc tj.duben je to vubec možné??? děkuji.

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 142 komentářů)

11. 1. 2008 23:06 | Blanka

Vážená paní Řezníčková, prosím o radu. Pokud zvolím 3letou variantu pobírání rodičovského příspěvku a pak budu chtít zůstat s dítětem doma do 4 let, kdo za mě bude ten 4.rok platit zdravotní a sociální pojištění? Jestliže požádám zaměstnavatele o neplacené volno po dobu 4. roku a v té době otěhotním, budu mít znovu nárok na mateřské dávky? Děkuji mnohokrát za radu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2008 22:02 | Ludmila Řezníčková

Je to přesně tak, jak píšete, snad jenom - pojištěna v době mateřské a rodičovské dovolené jste ze zákona, zaměstnavatel za vás fyzicky žádné peníze nikam neodvádí. Ještě snad jedna maličkost - rodičovská dovolená je podle zákoníku práce stanovena nejdéle do 3 let. Ale vy jako rodič máte právo si o ni požádat v jakémkoliv rozsahu chcete a případně ji pak prodlužovat (i opakovaně) až do těch 3 let dítěte. Takže pokud plánujete čerpat rodičovský příspěvek do 2 let dítěte, doporučuji vám požádat nejprve v zaměstnání o rodičovskou dovolenou také jenom do 2 let dítěte. Dopředu totiž nevíte, co bude, a tak budete v té době si moci aktuálně zvolit, zda zůstanete dále na rodičovské dovolené a požádáte zaměstnavatele o její prodloužení (takové žádosti je povinen vyhovět), nebo třeba ode dne "návratu do zaměstnání" si necháte vystavit nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství a budete mít jako příjem nemocenské dávky, ze kterých potom přejdete na peněžitou pomoc v mateřství... Ale to je jenom takový nápad, rozhodnutí je každopádně na vás. Držím palce, ať vše dopadne jak si přejete.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2008 9:40 | Jana

děkuji! Moc jste nám pomohli!
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2008 9:38 | Jana

Děkuji moc za obsáhlé vysvětlení. Dela mi problemu hromada podobnych pojmu. Jestli tedy chapu, mohu byt na RD, i kdyz uz nebudu pobirat rodicovsky prispevek. Jinak receno, kdyz mi skonci prispevek po dvou letech, muzu byt doma, pokud mi trva pracovni pomer do tri let. Zamestnavatel mi bude platit nemocenskou, ale nebudu dostavat zadne penize. Souhlasite?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 14:22 | oddTom

Pokud jste nyní zaměstnaná a jste na RD, pak na ní můžete být bez obav až do prosince 2010 (dále pak nutno domluvit se zam.) a šest týdnů před druhým porodem (tedy např. od poloviny listopadu 2010) máte nárok na novou PPM. Pokud prac. poměr skončí s koncem RD, pak stále poběží (nebo aspoň nyní by běžela - kdoví jaké zákony budou v r. 2010) ochranná lhůta.
"Ochranná lhůta, která počala běžet před 1. 1. 2008, činí nejvýše 42 dnů, začala-li běžet 1. 1. 2008 nebo později, činí nejvýše 7 dnů. (U žen, které v době skončení zaměstnání byly těhotné, nadále činí ochranná lhůta 6 měsíců.)."
http://www.mpsv.cz/cs/4609
Tedy pokud byste (za předpokladu platnosti dnešních norem) např. v září 2010 otěhotněla, v prosinci skončila prac. poměr a v červnu 2011 porodila, pak máte právo 6 týdnů před porodem a 22 po něm na PPM.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 14:17 | reznickova

Promiňte, že se vměšuji, ale pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství není rozhodující, jak dlouho pobíráte rodičovský příspěvek, ale zda vám trvá pracovní poměr. Délka rodičovské dovolené je stanovena v zákoníku práce do 3 let, po tuto dobu vám zaměstnavatel drží místo, trvá vám pracovní poměr, takže jste ze zákona účastna pojištění a máte na peněžitou pomoc v mateřství nárok. Tím pádem po jejím skončení budete mít i nárok na volbu čerpání rodičovského příspěvku. Doufám, že to neobjasňuji příliš složitě.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 14:12 | reznickova

Dobrý den, pokusím se vám vaši situaci objasnit. Pokud máte trvající pracovní poměr, jste účastna nemocenského pojištění, i když jste třeba na mateřské a potom rodičovské dovolené s dítětem do 3 let, takže pokud se vám v této době narodí dítě, budete mít určitě nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Jakmile vám začne peněžitá pomoc, skončí vám rodičovský příspěvek, ale pobíráte peněžitou pomoc a po ní rodičovský příspěvek, takže nejste nikdy bez peněz. U rodičovského příspěvku si můžete volit délku jeho čerpání. Pokud vám pracovní poměr z jakéhokoliv důvodu skončil (tj. nikdo vám nedrží pracovní místo), nemáte na peněžitou pomoc v mateřství nárok, rovnou začnete pobírat rodičovský příspěvek na mladší dítě a u něj si délku jeho pobírání zvolit nemůžete. Toto lze vyřešit tím, že si o rodičovský příspěvek požádá otec dítěte, který pokud pracuje, by si délku čerpání rodičovského příspěvku zvolit mohl.
Když se dítě narodí až po skončení rodičovské dovolené u zaměstnavatele (která je dle zákoníku práce stále do 3 let), musíte si vyřešit dobu, co mezi první a druhou mateřskou, jestli se vrátíte do práce nebo půjdete na nemocenskou či zda si zkusíte vyřídit neplacené volno. Každopádně pokud vám zůstane zachován pracovní poměr, budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jak je uvedeno v předchozím odstavci.
Stačí objasnění takto? Pokud ne, tak prosím konkretizujte dotaz a ráda vám dovysvětlím, co budete potřebovat.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 14:04 | Jana

Naše představa je takováhle, první miminko bylo v prosinci 2007, další bychom chtěli podzim nebo zima 2009. Takže by nám to vycházelo na rychlé čerpání. Ale co se stane, když se nám nebude dařit počít a narodí se třeba až podzim 2010. Do práce určitě nepůjdu, takže mi asi nikdo platit nemocenskou nebude. Znamená to, že bych pak nedostávala mateřskou? Zkuste na mne trochu pomalu, děkuji...
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 13:43 | oddTom

No vidíte, rado...
1) Problém je v tom (co se týká mé ne-reakce), že já opravdu nechodím dokola po všech diskusích či článcích, kde jsem co kdy připsal. :) (A čím starší je, tím spíš se tam nevrátím - pokud jste mě "uháněla" opravdu jen u článků tady a s takovým časovým odstupem, tak se fakt není moc čemu divit, nemám odběr reakcí). To je snad normální a snad kvůli tomu nebylo nutné psát, co jste napsala poprvé.
2) Je Váš problém (stran PPM / RP) vyřešen (po stránce informací)?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 13:29 | rada2

pro pana Toma, tož aby to bylo fér- zrovna na těchto stránkách , ve všech diskuzích, které se týkaly této problematiky- o mateřské, dětských přídavcích, rodičáku apod. a to, že jsem četla vaše názory a články i jinde ano četla, protože jsem na ně "narazila", tak jsem je četla....Proto vím, že o této problematice mnoho víte a nedivím se Vám, že mé nařčení, že s druhýma moc nekomunikujete, je Vám k smíchu.Jesti jsem se Vás nějak dotkla, tak mne to mrzí. Vím,že se snažíte pomáhat mnoha rodičům, co se v novinkách ohledně rodičáku nevyznají a jsou vděční za každou informaci. Přeji Vám hodně zdaru a síly v této práci a Vaší paní spokojenou RD.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 13:26 | kiac

Vůbec se nám nelýbí jak to naši páni vymyslely.Nejdříve si stěžují,že je malá porodnost a pak,když se porodnost zvedne tak to vše zase stáhnou a maminky zase nic na t děti nenakoupí a proč?Protože nám vše zdažují a to co za mateřskou pobíráme nekoupíme pomalu vůbec nic.Sunar stojí 200-300kč a botičkách,oblečení atd.nemluvím.Měly by se ti naši poslanci zamyslet nad tím co schvalují a poslouchat své spoluobčany a ne jen sebe a ve svůj prospěch.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2008 13:16 | Jiřina

já se vám ani nedivím že jste nic nenašli většinou to co člověk potřebuje vědět nikde nenajde a když tak dost špatně napsané tak že tomu při nejlepší víře normální člověk nerozumí snaží se nás pořád oblbovat a nic pronás nedělat a když chcete nějaké informace tak vás odbydou a nebo se tváří že jste je úprávě vyrušily u hrnku kávy takové jsou naše úřady naco tam mají tolik úředníků když kolikrát nevědí co vlastně mají dělat že .....přeji vám abyste našli správné informace a nemusely se setkat s neochotou úředníků přeji pěkný den.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 12:52 | oddTom

To záleží v první řadě na tom, jestli budete v prac. poměru nebo ne (resp. jestli budete mít uhrazené nem. poj. dle podmínek pro nárok).
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 11:18 | oddTom

Vazena anonymko, mozna by bylo dobre, kdybyste napsala nejakou svou prezdivku (tedy vyplnila kolonku "jmeno").
Toz klidne reagujte, ale mozna ponekud feroveji. :) Tvrdit, ze nekoho napadam, kdyz jen upozornuji na realitu, na kterou obcane sami doplaceji (Ale kde ze jsem na HN psal neco o bulvaru? To fakt nevim, jeste jsem se dival, mate odkaz?), nebo na to, ze s druhyma MOC NEKOMUNIKUJI, je opravdu usmevne. :) (Krome toho uplne nechapu, ze si stezujete, ze jste shanela clanek, a zaroven pisete, ze jste clanek cetla...)
At se pohneme od teto osobni roviny, napiste odkaz stranky / diskuse, kde byl Vas dotaz. Treba objevim neco uplne noveho, kde jsem byl naposledy pred tema 2 mesicema. To vite, ja nejsem vsude. Ale nepodsouvejte mi zamer (jako bych zrovna Vas naschval opominul)... Na Rodine a jinde jsem za posledni mesic vyridil desitky dotazu a vzhledem k jejich zaplave je klidne mozne, ze nejaky zapadl. Nebo pokud jste psala e-mail, mohl skoncit ve spamovem kosi. Pokud me dva mesice uhanite, opravdu se divim, ze jste me uhnala az tady. :)
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 10:49

Určitě na 99% myslím Vás... 2 měsíce jsem Vás "uháněla" o radu, protože jsem ve stejné situaci jako Vaše paní a prosila Vás o bližší informace, třeba nějaký náznak webovek nebo číslo článku apod.a Vy jste nikdy nereagoval.Přitom jsem četla různé Vaše komentáře, diskuse i článek, který jste napsal a kterému jste se věnoval na stránkách RODINY.Uznávám, že se musí každý starat sám a NE být závislý a čekat, až se mu někdo ozve přes internet, ale když jsem četla Váš komentář napsaný k článku v HN, kde maminky "napadáte", že místo čtení bulváru, mají raději hledat informace- tak mi to nedalo a dovolila jsem si včera na Vaši diskusi zareagovat....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 1. 2008 10:02 | Jana

Moc nerozumím poslednímu odstavci, asi řeší opačný problém než já. Když bychom rádi měli po 2 letech druhé miminko a chtěli bychom si tedy vzít tu nejrychlejší rodičovskou. Co se stane, když se druhé dítě narodí třeba až za 3 roky? Budu rok bez peněz, to je jasné. Ale budu dále jakoby na rodičovské, aniž bych ztratila nárok na PPM, nebo ten nárok ztratím, pokud nepůjdu (třeba na 4 měsíce) pracovat? Možná mi něco uniká, ale nic takového jsme s manželem nikde nenašli. Díky za vysvětlení
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 1. 2008 17:14 | oddTom

Anonyme, koho myslíte tím "panem Tommem"? Mě, nebo někoho jiného? Pokud mě, tak opravdu nechápu, jak jste přišel na tu nekomunikaci. :DD
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2008 12:22 | KMih

Děkkuji za info, to opravdu učinit nechceme, tak se alespoň nedopustíme žádného přečinu ;o).
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2008 11:48

a "bacha" na pana Tomma, v této problematice se sice velice DOBŘE orientuje, ale s druhýma moc nekomunikuje...Ale souhlasím, že na úřadech panují zmatky!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2008 11:00 | oddTom

Bohužel opět jen dokola omílané informace z ministerstva, bez vlastních podnětů.
Doporučuji http://penize.cz/39450-rodicovsky-prispevek---co-vam-na-urade-mozna-nereknou-a-pak-prodelate--- kde se dočtete, jakým způsobem můžete mít jiný než snížený RP (pokud např. matka nepracovala nebo byla v prac. poměru na dobu určitou a pak několikrát porodila). Stručně řečeno, v takové situaci může mnohým pomoci převést RP na otce dítěte.
A bacha na úředníky. Často povídají nesmysly.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Vlastislav Bříza

podnikatel, Koh-i-noor

Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Vlastislav Bříza
ÚSPĚŠNOST
20,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services