Zase ti šmejdi. Podomní prodejci nově obchodují s teplem

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 6. 4. 2017 | 6 komentářů
Jednou prodávají hrnce, podruhé elektřinu nebo mobilní tarify. A nově teplo. Zastavují lidi na ulici nebo zvoní na dveře v tu nejméně vhodnou chvíli. Podomní prodejci, pro něž se vžilo označení šmejdi, nám nedají pokoj. Jaké jsou jejich nové triky?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2017 12:51, jezevec

napsané je to správně, byť poněkud nešťastně formulováno.
když si pořídíte TČ do bytu nebo rodinného domu, dostanete na CELOU domácnost "přímotopovou" sazbu D-22 nebo lepší.
když si pořídíte TČ do bytového domu, musí to fungovat jako centrální kotelna a mít samostatný a samostatně měřený přívod. který se nesmí rozdistribuovat po domácnostech. prodejci i tady operují levnější sazbou elektřiny, ale už se nijak nerozpovídají o tom, že tato výhodná sazba elektřiny je v tomto případě validní jen pro kotelnu s TČ, ale domácnosti tento levný proudu využívat nemohou. jednotlivé byty by I NADÁLE musely mít samostatné smlouvy na dodávku elektřiny, tak jako je mají doposud, neboť podle eru z přívodu pro tepelná čerpadla nelze bez zvláštních smluv napájet jednotlivé byty. lepší?

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2017 8:55, Hugo

Co to je za kravinu? Ta citovaná věta od regulátora, tak jak tu je, říká, že ta jedna vytápěcí soustava musí být napájena jedním samostatným přívodem. Jeden přívod, jedna smlouva, hotovka. Co to je? Teplárny si zaplatily promo, jak je pro nás jejich monopol skvělý a jedinečný?

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

29. 4. 2017 11:26 | xxx

autorka by mela psat o necem cemu rozumi, to znamena radeji fakt verejne nepsat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2017 7:06 | Filip Novotný

Nestačím se divit a zcela jsem změnil názor na tento portál. Autorka článku se snaží vysvětlit problém, přitom tématu vůbec nerozumí. V článku například cituje zdroj, který lze označit za důvěryhodný, ale vzápětí se situaci snaží vysvětlit naprosto zavádějícím a nesmyslným tvrzením. Autorka v žádném případě nepomáhá vysvětlit problém, který představují úplně jiné skutečnosti, jenž v článku zcela chybí. Naopak publikuje zavádějící nebo dokonce nepravdivé informace uvádějící čtenáře v omyl.
Takže:
1) Zejména pokud se budeme bavit o bytových jednotkách, které autorka článku zmiňuje, je zapotřebí problém tepla rozdělit na teplou užitkovou vodu (TUV) a vytápění. Zatímco přívod TUV lze zcela jednoduše zavřít a vodu si mohu začít ohřívat i sám, přívod tepla nikoliv. I pokud zavřu všechna topení, společenství vlastníků mě přesto bude nadále účtovat část nákladů na vytápění a společné zařízení domu. Změna dodavatele tepla nebo tepelného zdroje není jednoduchá ani na úrovni společenství vlastníků. De facto existují dvě situace:
Objekt je dálkově vytápěn, chtějí lokální zdroj – asi nejsložitější situace. Je zapotřebí ukončit současný smluvní vztah a zajistit nový zdroj. Pokud by nový zdroj pořizovalo SVJ do svého vlastnictví, muselo by se rozhodovat na shromáždění. Lze to obejít tím, že nový zdroj pořídí někdo jiný a výbor jen schválí změnu dodavatele tepla. Výměna lokálního zdroje za jiný například kotel za tepelné čerpadlo – obvykle je v pravomoci výboru. Výbor musí zjistit, zda-li mu distributor dovolí tepelné čerpadlo s požadovaným příkonem vůbec připojit. Pokud ano, tepelné čerpadlo získá vlastní elektrickou přípojku a výhodnější tarif, který nelze využít na jiné spotřebiče. Vlastníkům bytů tedy zůstává současná smlouva na dodavatele el. energie, nemusí uzavírat novou smlouvu, tu uzavírá SVJ. 2) Ekonomická výhodnost změny tepelného zdroje. Ekonomická výhodnost je pravděpodobně největší u dálkovéhovytápění, pokud se ovšem nejedná o odpadní teplo za rozumnou cenu. Pokud najdete ve svém okolí zdroj odpadního tepla – například nucené větrání z lakovny, může to být i terno. I kdyby zdroj nebyl dostatečně silný, lze ho výborně zesílit na potřebnou úroveň právě tepelným čerpadlem. Pokud nemáte odpadní zdroj tepla – pravděpodobné, leč stojí za prověření - tepelné čerpadlo se vám vyplatí pokud máte, nebo můžete pořídit fotovoltaiku. Fotovoltaické panely mají sice nižší účinnost než vakuové termické panely, ale tepelné čerpadlo kompenzuje tuto nižší účinnost. Navíc dráty se snadněji vedou než trubky a jsou na nich menší ztráty. Za zmínku rovněž stojí, že elektřina má více způsobů využití než teplo ze solárních panelů a tepelné čerpadlo vyrábí i chlad, což můžete ocenit zejména v létě.
Pokud nemáte zdroj odpadního tepla ani možnost osadit fotovoltaické panely, zato máte přípojku zemního plynu, tepelné čerpadlo pravděpodobně nebude ekonomicky výhodný zdroj tepla. 1 kWh zemního plynu totiž stojí přibližně 1 - 1,5 Kč, zatímco 1 kWh elektřiny v tarifu pro tepelná čerpadla stojí 3 Kč včetně všech daní a poplatků. Pro úplnost dodávám, že u běžného tarifu to je dokonce 5 Kč/kWh včetně všech daní a poplatků, přestože výkupní cena el. energie je cca 1 Kč/kWh. Navýšení ceny elektřiny je tedy přibližně 300 – 600%. A už nyní se jedná o dalším zdražování.
Vyjímku tvoří rodinné domy v osobním vlastnictví, kde mohou výhodnější tarif pro tepelná čerpadla využít pro všechny spotřebiče. Neušetříte tedy přímo na teple, ale na provozu ostatních spotřebičů jako je pračka, myčka, sauna, bazén atd.
Zemní plyn je tedy po slunci nejlevnějším rozšířeným zdrojem energie. Zemní plyn lze nejvýhodněji spalovat v kogeneračních jednotkách, protože ty, kromě tepla vyrobí i elektrický proud, který je mnohem dražší (přibližně 3 – 5x) než teplo. Většina těchto jednotek je ale hlučná, takže pro bytové domy s kotelnou uvnitř objektu nevhodná. Druhý výhodný způsob spalování je v kondenzačním kotli, který má rovněž účinnost kolem 100%, ale vyrábí pouze teplo. Ostatní kotle na zemní plyn nejsou výhodné a měli byste je co nejdříve vyměnit.
3) Ekologická rovina problému: Pokud používáte pro tepelné čerpadlo černou elektřinu vyrobenou převážně z uhlí, máte možnost odběru zemního plynu a jste organizace (firma nebo bytový dům), Vaše řešení není ekonomické ani ekologické. Ekologie může sehrát i svoji roli i v případech, kdy jste dálkově vytápěný bytový dům uprostřed města.
4) Dalším tématem zmíněného článku je boj proti podomnímu prodeji. Vzhledem k tomu, že provozovatelem portálu peníze.cz je společnost Partners media, s.r.o., která patří do skupiny jenž vydělává na finančním poradenství více než miliardu ročně, nechápu ani ostrou kritiku podomního prodeje. Většina finančních poradců prodává právě tímto způsobem. Zákaz podomního prodeje v malých obcích považuji za nefér vůči velkým městům. Pokud by totiž podomní prodej zakázala například Praha a další města, neskutečně by vzrostla nezaměstnanost. Existuje i spousta seriózních obchodníků, která nemá prostředky na zřízení a provoz vlastní kanceláře nebo dílny. Plošný zákaz proto osobně považuji za špatné řešení. Zajímavé jsou i cedulky před obcemi, mnohdy nejsou ani pod cedulí s názvem obce, ale mezi směsí reklamních poutačů a občas jsou tak dlouhé, že je nelze přečíst za jízdy při rychlosti větší než 5 km/hod. Pokud do obce přijedu vlakem a ne autem, údajnou existenci vyhlášky nedohledám ani na obecním webu (www.boretice.cz).
Příště, než publikuje odborný článek, proveďte raději korekturu u skutečného odborníka, nebo někoho, kdo dané problematice skutečně rozumí. V případě zájmu jsem ochoten vysvětlit veškeré argumenty a pomoci sjednat nápravu, či zveřejnit lepší a skutečně podmětné informace.
Filip Novotný, tel. 603 184 319
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2017 14:53 | nakobyl

K tomu poslednímu odstavci z praxe. - volejte policii. Policie přijede a šmejdi řeknou -"paní si nás pozvala" a tím zákaz podomního prodeje je zrušen. A paní je poizvala třeba tím, že otevřela dveře a začala se s nimi bavit. Je to tvrzení proti tvrzení. Jediná ochrana - kukátko a neotvírat dveře a na zvonku mít neutrální jméno - ne Kalousková, ale Kalouskovi i když už je paní vdova.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2017 12:51 | jezevec

napsané je to správně, byť poněkud nešťastně formulováno. když si pořídíte TČ do bytu nebo rodinného domu, dostanete na CELOU domácnost "přímotopovou" sazbu D-22 nebo lepší. když si pořídíte TČ do bytového domu, musí to fungovat jako centrální kotelna a mít samostatný a samostatně měřený přívod. který se nesmí rozdistribuovat po domácnostech. prodejci i tady operují levnější sazbou elektřiny, ale už se nijak nerozpovídají o tom, že tato výhodná sazba elektřiny je v tomto případě validní jen pro kotelnu s TČ, ale domácnosti tento levný proudu využívat nemohou. jednotlivé byty by I NADÁLE musely mít samostatné smlouvy na dodávku elektřiny, tak jako je mají doposud, neboť podle eru z přívodu pro tepelná čerpadla nelze bez zvláštních smluv napájet jednotlivé byty. lepší?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2017 9:14 | Honza

Osobně je vykazuji aniž bych zjišťoval o co jde, jehovistovi a několika dalším pomatencům jsem slíbil shození ze schodů, na přičmoudlíky volám policajty ve všech případech a telefonisty nechám vypovídat a pak poděkuji a zavěsím. Z druhé strany dveří mám pověšený pepřák a tasser, pro všechny případi :-)))
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2017 8:55 | Hugo

Co to je za kravinu? Ta citovaná věta od regulátora, tak jak tu je, říká, že ta jedna vytápěcí soustava musí být napájena jedním samostatným přívodem. Jeden přívod, jedna smlouva, hotovka. Co to je? Teplárny si zaplatily promo, jak je pro nás jejich monopol skvělý a jedinečný?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Matěj Hollan

aktivista

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Matěj Hollan
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services