Továrny se digitalizují. A co lidé, mají kde pracovat?

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 29. 3. 2017 | 13 komentářů
Letošní Hannoverský veletrh bude věnovaný digitalizaci průmyslu, která nabírá na obrátkách. Nadšení z technického pokroku můžou ale ochlazovat obavy z úbytku pracovních míst a nárůstu nezaměstnanosti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2017 14:39, jezevec

není to tak dlouho, co 90% obyvatelstva pracovala v zemědělství na zajištění obživy. pak přišla průmyslová revoluce, potřeba lidské práce v zemědělství se snížila, a lidi se přesunuli do nově vzniklých fabrik. pak přišla technická revoluce, potřeba lidské práce ve fabrikách se snížila, a lidi se přesunuli do nově vzniklých pracovních míst ve službách. pak přišla digitální revoluce, potřeba lidské práce ve službách se snížila, a lidi se přesunuli do nově vzniklých pracovních míst u výpočetní techniky. nyní začíná revoluce robotická - a lidi se jaxi nemají kam přesunout. pracovních míst pouze ubývá. nová nevznikají.
jak se to bude dělat, nevím. jedno je ovšem zřejmé - pokud nemáte základní nepodmíněný zdroj vzniku hodnoty, nemůžete mít základní nepodmíněný příjem.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

30. 3. 2017 23:13 | Platypus Norwegicus

Pokud ty roboticke fabriky zdanite 90%, presunou se pryc do jineho statu. Pokud to zavedou vsechny staty, extremne tim zpomali pokrok, protoz drtivou vetsinu tech potencialnich fabrik se najednou nevyplati postavit.
Prvni otazka bude: "kolik lidi musi byt ve fabrice, aby jeste nebyla roboticka?".
Dale si predstavujete automatickou fabriku jako Hurvinek termonuklearni valku. To, ze stroj dela neco sam neznamena, ze si poradi s jednoduchymi problemy, ktere snadno vyresi i neskoleny zak ctvrte tridy, ktery dvakrat propadl. Spona lezici pred senzorem a podobne.
Takze dokud nebude hotova skutecna umela inteligence, budou lidi ve fabrikach potreba. A timpadem bude kam tech 90% presunout. To, ze nejsou mista je kec. Skutecny popis reality je, ze temer nikdo nechce davat castecne uvazky.
No a az budeme mit skutecnou umelou inteligenci, tak nas prestane potrebovat a tech 100% lidstva uz si nekam odsune. Pravdepodobne 0.001% do ZOO a zbytek do kafilerie.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2017 21:20 | Hunter

PS: Nikdy nejde o peníze, primárně jde o moc. Peníze jsou papírky na kraviny, moc nad lidmi je zábava.
I když ze světa odstraníte peníze, touha po moci v lidech zůstane - ona totiž existovala i před penězi. A to bude "novým platidlem". Bude takový svět "lepší"? Těžko říct.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2017 21:14 | Hunter

A proč tedy dnešní nezaměstnaní, kteří už dávno dostávají "něco jako základní příjem" ve svém moři volného času v drtivé většině nepřispívají k obecnému blahu, když k tomu mají úžasné příležitosti?
No protože tak jak píšete to nefunguje ani dnes a ani tam, kde by mohlo (podle vás dokonce _MĚLO_ ).
"Výchova prací" je jeden z nejzákladnějších socializačních modelů lidstva od počátku věků. Lidi co pracují a cítí se přispívat komunitě jsou její součástí jsou spokojenější a šťastnější. A ti co mají "moře osobního volného času" jsou problematičtí, nudí se, vytvářejí konflikty (zejména mladí muži) a vymýšlejí blbosti - to věděli už pralidé v jeskyni a stejně tak to funguje dnes, vidíme to na migrační vlně.
Těch "pár lidí, co ještě budou pracovat" budou cítit oprávněný nárok za tuto službu veřejnému blahu mít také vyšší práva. Egoistický (myslící primárně na své blaho) je každý živočich a bude jím i člověk v robotizované výrobě.
Nicméně lidská práce zůstane. Ona je totiž "hodnotná", kdežto práce stroje je "méněcenná". Proč se Rolls-royce, Aston Martin luxusní oděvy a hodinky vyrábějí z velké části ručně? To přece není proto, že by to stroje nedokázaly, ale protože by to okamžitě snížilo (nejen peněžní) hodnotu těchto výrobků do sféry běžného konzumeristického šuntu. Proto když někdo chce zvýšit prestiž svých výrobků, tak na ně napíše "hand made" a ne "robot made".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 22:18 | EL.58

...nebo zdanit zisk 90% těch automatických fabrik a dát je zákazníkům, aby si mohli to co vyrobí ty fabriky koupit, jinak jim hrozí krach. Asi bude načase přemýšlet jinak, než že bez práce nejsou koláče :-).Lidstvo se snaží od začátku své existence si co nejvíce ušetřit práci.Zdá se,že cíl(nepracovat) už je na dohled.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 22:02 | EL.58

Zdá se, že jste nepochopil ten základní problém. Práce nebude a pro koho budou tedy ty automatické fabriky vyrábět, když lidi nebudou mít prachy?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 21:56 | EL.58

Ty dva příklady jsem uváděl jako známá řešení. Nemyslím si, že jsou dokonalá.Jen jsem chtěl upozornit na to, že všichni řeší Průmysl 4.0, ale tím, jak se bude řešit nezaměstnanost (a taky kde vezmou zákazníci peníze když nebudou mít práci) se jaksi nikdo moc nezabývá. Oni ti zaměstnanci ( tak jak to proběhlo u předchozích průmyslových revolucí), už nebudou kam přesunout. A ta změna bude obrovská.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 19:56 | majhan

Slovo "platit" bude neznámý pojem. Vycházíte z dnešní sobecké mentality, ale když už bude automatizace globální, to všechno, co líčíte k platbě už bude vynalezeno, investováno, postaveno a vyrobeno, energetické náklady díky technologiím budou stále klesat, údržbu budou buď provádět taky stroje nebo těch pár jedinců, co na to budou třeba si to bude pokládat za čest, že v tom moři osobního volna a dostatku mohli přispět časově zanedbatelným příspěvkem k celoobčanskému blahu a v době kdy již nebude ani existovat pojem peníze či oběživo a ani je nikdo nebude potřebovat při všeobecném dostatku všeho, co je třeba k blahobytnému životu, ani nebudou chápat, nač by měli mít raději nějaké papírky či kovové plíšky, když se jim dostane za to co udělají daleko větší satisfakce v podobě celkové úcty, celospolečenského ocenění a prestiže.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2017 18:58 | jezevec

opravdu? a ty stroje, vytvářející nepodmíněný zdroj pro všechny netáhla - ty jako vynalezne a vyrobí (a zaplatí) kdo? nějaký hodný strejda, který výsledky svého výzkumu a investic radostně rozdá na oltář nepodmíněného příjmu jeho bližních? kdo bude platit náklady na jejich provoz a údržbu, spotřebu energií, subdodávky materiálu - paroubkovi marťani?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 16:38 | Raul

Je to období plné paradoxů a regionálních extrémů. Jediným rozumným řešením je pak trvala ochota sjednotit trhy a jejich podmínky a umožnit volný pohyb zaměstnanců a firem. Pak se rozdíly rozmělní a situace se může přirozeně vylepšit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2017 15:51 | majhan

Ovšem odpověděl jste si sám. Základní nepodmíněný zdroj vzniku hodnoty obstarají stroje a digitalizace, tudíž bude se nadále vyrábět, zisky majitelům porostou nechutně, až je to samotné přestane bavit, odbyt bude třeba, protože vyrábět rovnou do škarpy je nesmysl, z čehož logicky vyplyne nejdříve základní nepodmíněný příjem a profese dá se říct "teplého lidského slova" práce ve službách přímo s lidmi a jejich psyché a posléze, jak taky jinak, uvědomění si zbytečnosti oběživa, chcete-li peněz a jejich vymizení, což stejně je z hlediska elit a kontroly "mas" žádoucí, ale asi, předpokládám, to nabere ještě jiné obrátky. Pokud bude lidstvo rozumné, bude mít tedy spoustu času a vlastně i neomezeně prostředků na vlastní sebevzdělávání a sebezdokonalování, budování vztahů, službě druhým... A pokud nebude rozumné - sebedestrukci...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 14:39 | jezevec

není to tak dlouho, co 90% obyvatelstva pracovala v zemědělství na zajištění obživy. pak přišla průmyslová revoluce, potřeba lidské práce v zemědělství se snížila, a lidi se přesunuli do nově vzniklých fabrik. pak přišla technická revoluce, potřeba lidské práce ve fabrikách se snížila, a lidi se přesunuli do nově vzniklých pracovních míst ve službách. pak přišla digitální revoluce, potřeba lidské práce ve službách se snížila, a lidi se přesunuli do nově vzniklých pracovních míst u výpočetní techniky. nyní začíná revoluce robotická - a lidi se jaxi nemají kam přesunout. pracovních míst pouze ubývá. nová nevznikají. jak se to bude dělat, nevím. jedno je ovšem zřejmé - pokud nemáte základní nepodmíněný zdroj vzniku hodnoty, nemůžete mít základní nepodmíněný příjem.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 14:14 | Platypus Norwegicus

Mate to vymyslene hezky, ale bohuzel nerealisticky. Komunismus nikoho nemotivuje, aby neco delal. Proc by se mel snazit a studovat, kdyz stejne dostane vsechno i bez toho. Vysledkem je, ze ve spolecnosti, kde staci, aby pracovalo jen 10% lidi nebude pracovat ani tech 10%.
Nepodmineny zakladni prijem vypada smysluplneji, nicmene kdyz ho date 90% lidi, tak bude muset byt velmi maly, a nebo budete muset zdanit tech 10% pracujicich tak, ze jim seberete 90-95% penez, coz je demotivuje k tomu, aby pro vas pracovali (bud budou na chalupe pestovat rajcata a brat k tomu nepodmineny zakladni prijem, nebo odejdou do zeme, kde je tak nezdani).
Podle me je nutne zvolit cestu, ktera akceptuje zakladni ekonomicke teorie (lidi pracuji proto, ze z toho maji vic, nez kdyby nepracovali). Tedy nechat vsechny lidi pracovat, ale prislusne kratsi dobu (treba 4-8 hodin tydne). I kdyz budou delat skoro vsechno stroje, bude misto pro lidi, protoze stroje vsechno nedokazou. Clovek (i bez vzdelani v oboru a bez velke inteligence) je velmi dobry v tom poznat, ze ten stroj dela neco jinak nez normalne. Nemusi vedet proc, ale proste vi, ze se z toho kramu nema kourit, nebo ze z vystupu vzdycky lezly leskle kostky a ted tam leze neco jineho. Zavola technikovi (coz je jeho temer jedina prace - jeste muze hasit, nebo vypnout halu, kdyby horelo, vic stejne nepozna) a technik to opravi na dalku, nebo zastavi, nebo tam dojede a nebo tomuhle clovekovi da nejaky jednoduchy ukol (kopni do te krabice na pasu, at se uvolni a linka se zase rozjede). Jinak si muze cist noviny a koukat se na fotbal.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2017 8:10 | EL.58

Já myslím, že je snaha problém bagatelizovat. S robotizací jde současně rozvoj umělé inteligence. A takových míst, kde bud potřeba člověk bude čím dál méně. Např. na co se rekvalifikuje taxikář, když mu práci vezmou autonomní taxíky. Řešit se to bude muset celospolečenskou změnou. Vyřešit problém distribuce peněz lidem (nepodmíněný základní příjem) nebo komunismus (společnost bez peněz)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Renáta Kadlecová

ředitelka Fondu pojištění vkladů

Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Renáta Kadlecová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services