Komu návrat slev na manželku a dítě zdraží daně. Jak se připravit

Ondřej Antoš | rubrika: Jak na to | 23. 2. 2017 | 4 komentáře
Podnikatelům, kteří v přiznání místo skutečných vypisují jen paušální procenta, se od příštího přiznání vracejí slevy na manžely a děti! Ve slavnostním ohňostroji ale zaniklo, že pro většinu těchto podnikatelů návrat daňových slev ve skutečnosti znamená prodělek. A nejde jen o ty, kteří manžela a děti nemají. Připravte se, zaplatíte! Poradíme, jak na to, aby to bylo co nejmíň.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

23. 2. 2017 10:00 | Pepa Melen

1) Daleko zajímavější by ta srovnávací tabulka byla pro někoho, kdo stávající paušál využívá na maximum (příjmy 2mil), nebo pro někoho, kdo i stávající paušál překonává, ale stále mu to nestálo za to evidovat náklady (má třeba příjem 2.3mil a reálné náklady nízké).
2) Je tu řekl bych celá třída živnostníků, kteří mají příjmy vysoce nad 1mil a při tom náklady (alespoň ty daňově uznatelné) mají minimální. Freelanceři, dobře placení konzultanti, analytici, programátoři, grafici, atd... Jaké mají náklady? Jednou za 2 roky nový mobil, jednou za 3 roky nové PC, paušál za mobil a internet, pár jízd taxíkem po městě za klienty. Pracují z kavárny, z domova, z chaty, nebo v zimě odněkud z jižních zemí. Pochybuji ale, že jim finančák uzná jako náklad 2x do měsíce zpáteční let Praha-LasPalmas, AirBnb pronájem garsonky v LasPalmas na 4 měsíce v roce, atd...
3) Článek vůbec nezmiňuje ty hlavní a skutečně funkční možností řešení snížených paušálů. Tam zcela jistě patří tyto (a pak ještě nějaké další): A) Zřízení živnostenského listu pro manželku, dospělé studující děti, (pra)rodiče. A čerpání 1mil paušálu na každého z nich. Jediné, co je potřeba, je dohoda s klienty na fakturaci na jiná IČa. B) Založení s.r.o. Na OSVČ fakturovat pouze do výše 1mil/ročně a cokoli nad tento limit fakturovat na sro. A teprve tam proti těmto příjmům stavit maximalizované náklady, maximálně optimalizovat (například na to sro koupit investiční byt či "kancelář" v LasPalmas). Samozřejmě souběh SRO a OSVČ u jedné osoby je potřeba ošetřit tak, aby byl v souladu se zákony. Jednatelem SRO i hlavním podílníkem může být někdo jiný, například manželka. SRO a OSVČ by mělo mít trochu jiný obor podnikání (tzn. své podnikání oborově rozdělit) a klientům fakturovat trochu jiné služby (např. webová grafika versus "papírová" grafika, vývoj software versus údržba - OSVČ vývoj software se odehrává z domova bez nákladů, pro údržbu je naopak potřeba klienty objíždět v Audi S7, které má SRO na operativní leasing). C) Když už zakládat SRO, tak se neomezovat na registraci v ČR. Spousta jiných zemí má nižší daň z příjmu právnických osob. Ve spoustě jiných zemí jsou daleko volnější možnosti daňové optimalizace, bankovní tajemství, atd. D) Poraďte se se zkušenějšími či s daňovými odborníky - nejste první, kdo to řeší. Před vámi to minimálně řešili ti, kteří jako OSVČ vydělávali více jak 2mil a před několika lety jim vláda neomezený paušál snížila právě na ty 2mil. Předpokládám, že když tehdy někdo vydělával 5mil na ŽL a vláda limit snížila na 2mil, že dotyčný jen tak s ledovým klidem nezaplatil hromadu statisíců navíc, ale nějak to vyřešil. Už proto, že takové příjmy nemají lidé hloupí, poddajní, nekreativní a neprůbojní. E) Mějte na mysli, že jde jen o přečkání dočasného přechodného období. Kreativní činnosti s vysokou přidanou hodnotou se v rámci 4 revoluce (zemědělství-průmysl-služby-4g en)budou přesouvat do globalizovaného internetu, do decentralizovaného kyberprostoru, do světa bez hranic. A s tímto přerodem se rozvíjejí i decentralizovaná tržiště, samovynutitelné smlouvy (smart contracts), peer-to-peer ekonomika a samozřejmě anonymní kryptoměny jako je Monero, Dash a samozřejmě Bitcoin. Bude upadat schopnost státu vybírat daně od lidí, kteří bydlí tam, kde je zrovna hezké počasí, pracují pro klienty z celého světa a příjmy mají v nevystopovatelné kryptoměně.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2017 16:03 | xls

Řešením může být i přenesení podnikání do zahraničí. Tady to po 20 letech jakž takž svobodné existence začíná připomínat další totalitu. Takže stejně jako za komančů, pokud není člověk privilegovaným papalášem, bude nejlepší kopnout do vrtule.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2017 11:05 | blabla

Manželce nemusíte dělat živnosťák, stačí ji zaregistrovat na spoluúčast u FÚ a oznámit pojišťovnám (OSSZ, ZP) - nej zajít na pobočky. Manželka bude mít nový vedlejšák a konečně se zapojí do činností, co děláte. Prakticky se to ale netýká těch, co berou i tak hodně, protože přenést jde max 50 %. Teoreticky můžete zapojit do vaší živnosti celou rodinu a rozdělit koláč ještě více.
Každopádně ty hovada nahoře neumějí počítat, když nastaví limity pod měsíční průměrnou mzdu v Praze (3.čtvrtletí 2016 byla podle ČSÚ 34.512,- Kč).
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2017 10:07 | Jirka, freelance BI analyst

Spocetl jsem si, ze po snizeni pausalu bych zaplatil na danich asi o 250tis vic. To si delaji legraci? Tak velke skokove zvyseni dani nema obdoby! Náklady nejake mam (mala kancelar za mestem, auto, telefon, internet, pocitac, sw licence), ale to by mi nijak nepomohlo, nebylo by to vyhodnejsi, nez ten snizeny pausal. To znamena, ze to budu muset resit JINAK, 250tis navic jim nedam uz z PRINCIPU, to bych je radeji verejne spalil na namesti. Mam smoustu chytrejch a protrelejch kamaradu a bejvalejch VS spoluzaku, tak se jich poptam, jak na to. Ale moje ochota hrat fair se blizi nule, protoze ti zlodeji take nehraji fair!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Fejk

manažer

Daniel Beneš

manažer

Petr Fejk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services