Očima expertů: Až ČNB přestane oslabovat korunu

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 27. 10. 2016 | 44 komentářů
Konec umělého oslabování kurzu koruny ze strany České národní banky se prý pomalu blíží. Jak to zahýbe s naší ekonomikou? A jaká rizika jsou s ukončením intervencí spojená? Zeptali jsme se odborníků ze světa peněz a financí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2016 16:23, B.E.

Pane Levy ECB netiskne eura "pro jižní křídlo"! Tiskne je proto, že musí napravovat chybnou politiku pravicových vlád v EU! Pravicova politika nízkých minimálních mezd a nízkých platů a důchodů vseobecne.To je prava příčina deflacnich-krizi všude na světe. Éra pravicove politiky tak zkoncila v minulém stoleti. Takže kdo nechce intervence centrálních bank a tisteni penez musí volit levicové strany, ktere mají v programu pravidelne-vyrazne-zvysovani minimálních mezd, důchodů a platů, tedy i vyšší zdanění bohatých a firem.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2016 17:26

Dlouhodobé umělé oslabování koruny ze strany ČNB je vykalkulovaný
a cílený krok instituce, kdy stát vtiskl do ruky 6 lidí takové pravomoci, které se dají přirovnávat naposledy k absolutistickým pravomocím panovníků ve středověku,v době tolik proklamované demokracie je to naprosto nepochopitelný krok, který odsuzuje drtivá skupina občanů této země,ČNB zastupuje a prosazuje ekonomické zájmy úzké skupiny podnikatelského spektra, především potom enormě nízké mzdové náklady na pracovní sílu ze strany zahr.investorů,kteří vlastní většinu výrobních prostředků v této zemi,je nasnadě se zabývat otázkou, zda-li se může
těchto 6 lidí dopouštět korupčního jednání či nikoliv.V opravdové demokracii by ČNB měla fungovat jako poradní orgán parlamentu ČR a tomu
poskytovat své doporučení jaký kurz naší měny vůči EUR by měl být.O stanovení kurzu by měl rozhodovat parlament na základě řádného hlasování všech poslanců.Vznesl, za této situace, některý z našich zákonodárců požadavek na pozměňovací návrh zákona o odejmutí této zásadní pravomoci
z rukou ČNB.Politiku devalvace své národní měny neprovádí v současné době
žádná další země vně Eurozóny.Jak je možné pochopit měnovou politiku např.takového Chorvatska,státu s mnohonásobně nižšími ekonomickými ukazateli své vlastní ekonomiky tj. především HDP, kdy chorvatská kuna
je v současné době nastavena na kurz 3.60 CZK/kuna.Obává se chorvatská
vláda za takového stavu, že se zastaví příliv zahr.investorů nebo turistů
do země? Pravděpodobně asi vůbec ne.

-34
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

30. 11. 2016 17:26

Dlouhodobé umělé oslabování koruny ze strany ČNB je vykalkulovaný a cílený krok instituce, kdy stát vtiskl do ruky 6 lidí takové pravomoci, které se dají přirovnávat naposledy k absolutistickým pravomocím panovníků ve středověku,v době tolik proklamované demokracie je to naprosto nepochopitelný krok, který odsuzuje drtivá skupina občanů této země,ČNB zastupuje a prosazuje ekonomické zájmy úzké skupiny podnikatelského spektra, především potom enormě nízké mzdové náklady na pracovní sílu ze strany zahr.investorů,kteří vlastní většinu výrobních prostředků v této zemi,je nasnadě se zabývat otázkou, zda-li se může těchto 6 lidí dopouštět korupčního jednání či nikoliv.V opravdové demokracii by ČNB měla fungovat jako poradní orgán parlamentu ČR a tomu poskytovat své doporučení jaký kurz naší měny vůči EUR by měl být.O stanovení kurzu by měl rozhodovat parlament na základě řádného hlasování všech poslanců.Vznesl, za této situace, některý z našich zákonodárců požadavek na pozměňovací návrh zákona o odejmutí této zásadní pravomoci z rukou ČNB.Politiku devalvace své národní měny neprovádí v současné době žádná další země vně Eurozóny.Jak je možné pochopit měnovou politiku např.takového Chorvatska,státu s mnohonásobně nižšími ekonomickými ukazateli své vlastní ekonomiky tj. především HDP, kdy chorvatská kuna je v současné době nastavena na kurz 3.60 CZK/kuna.Obává se chorvatská vláda za takového stavu, že se zastaví příliv zahr.investorů nebo turistů do země? Pravděpodobně asi vůbec ne.
-34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2016 7:17 | Otaznik

B.E. má pravdu. Ale pravicoví ptmci si mysleli, že se spotřeba někoho kdo žije od výplaty k výplatě dá dělat na dluh do nekonečna. Asi proto, že jim spotřeba na dluh nehrozí, protože to přece nejsou žádné líné socky. "Nejefektivnějším způsobem jak podpořit hospodářský růst je rozdávat občanům peníze, argumentují ekonomové". http://blisty.cz/art/83224.html Nejde o nic jiného než o mohutnost toku peněz v hospodářství. Tok slábne bude krize, tok sílí bude boom. Hyman Minsky V ČNB byla podle Singera dokonce možnost rozdávat peníze přímo občanům "na stole". Ale nakonec se "vydali osvědčenou cestou". Zbabělci. Když vláda zacáluje dluhy soukromých bank nad jejichž hospodařením dohlíží z peněz daňových poplatníků, jako třeba ve Španělsku, tak je to v pořádku, ale že by to zacálovala centrální banka, která za hospodaření soukromých komerčních bank má zodpovědnost (nebo proč má od vlády teda jen ona pověření rozdávat bankovní licence?), to nikoho z centrálních bankéřů nenapadne. Kdyby to totiž centrální banka udělala, bylo by po krizi hned. Ale to zas tak moc centrální bankéře s platy v milionech nezajímá. Chápu. Nemají to v popisu práce. Ale, že to nerozmáznou ekonomové, to nechápu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2016 12:55 | Honza

Tak jak leti dolů kurz eura k dolaru, tak verim, že bude do tři let okolo 33 kc.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2016 20:10 | pepe

Tak propad růstu Německa a Ceska-kazdy-by mel alespoň třetinu-úspor převézt na dolary! 27 Kč za něho je již jistota.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2016 21:06

Před rokem jsem napsal, že Pala je nejlepší tenisový trenér na světe, a on to dnes zase potvrdil! Budme hrdi, že jsme Cesi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2016 16:23 | B.E.

Pane Levy ECB netiskne eura "pro jižní křídlo"! Tiskne je proto, že musí napravovat chybnou politiku pravicových vlád v EU! Pravicova politika nízkých minimálních mezd a nízkých platů a důchodů vseobecne.To je prava příčina deflacnich-krizi všude na světe. Éra pravicove politiky tak zkoncila v minulém stoleti. Takže kdo nechce intervence centrálních bank a tisteni penez musí volit levicové strany, ktere mají v programu pravidelne-vyrazne-zvysovani minimálních mezd, důchodů a platů, tedy i vyšší zdanění bohatých a firem.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2016 14:57 | Pepa

P. Zeman by měl ty sáčky z ČNB vyhodit! Vždyť jsou trapni, jak neustále odkládají exit, 5×, 7× či 10×-to je totální ostuda ČR! A stále te ostude není konec! Je vidět, že Rusnokova parta vůbec ekonomice nerozumí! Saskove by meli říci, že exit nebude, dokud se inflace nepriblizi hodnotě kolem 2,5% a více už trapne zadne další datumy nedávat! Vždyť se jim směje cela Evropa.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2016 14:45 | Karel

ČNB by mela kurz koruny k euru držet nad 27 kc dlouhodobe-.Opustit by ho mohla jen v pripade, kdyby jeji-intervence dosáhly hodnoty 1 600 miliard kc, a tuto částku by pak vyměnila za dluh ČR 1600 miliard Kč, a ČR by tak uplne odluzila-takze by pak dluh ČR byl nula!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2016 13:06 | Renca

Souhlas, inflace v Rusku klesla na skvěla 4%, a HDP tam už v příštím roce vyrazne poroste i přes sankce! Je vidět jak slaba měna ekonomikam-pomaha-stejne tak i Brazílii a Velké Británii. Pokles maloobchodních tržeb v ČR, eurozóně i v čele EU ukazuje, že silne euro ještě musí k dolaru vyrazne oslabit o cca 20 az 30%. Takže dolar půjde na 30 Kč. U nás u německých hranic v neděli snizili cenu naturalu 95 na 27,90 kc za litr! Takže inflace u nás neporoste, ale bude spíše klesat. Proto exot ČNB se posune do roku 2018. Já osobne myslím, že mala c. ekonomika by k němu vůbec neměla přistupovat. V globálním světe je nesmysl dávat korunu do moci škodlivých spekulantů.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2016 10:18 | Lukáš

Pane Mlichu, nebojte se nakoupene eura a dolary ČNB zůstanou u ni ležet "pod perinou","pod matraci" na vecne časy, takže žádnou inflaci nikdy nezpusobi! Inflace v Evropě nebude minimalne pět let, protoze eurozóna má nezaměstnanost 10%, ale ostatní vyspele země mají jen pět procent, dokonce i zatracovane-Rusko- je na tom téměř o sto procent lépe než eurozóna, má jen 5,2% nezaměstnaných!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2016 6:33 | pepe

Na mate


Nemáte pravdu-pri nezaměstnanosti 600 az 700 tisíc by se ČR obrovsky zadluzovala - a obchodníci s měnami by vám kurz oslabili někam na 33 Kč za euro, a to by se vás asi moc nelíbilo! Takže budte rad, ze ČNB zasáhla a Vaše úspory ochránila. Já osobne třetím rokem všechny úspory prevadim na dolary.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2016 17:30 | V.Mlich

ČNB bude muset dorovnávat, ale neměla by za "vykouzlené" koruny nakupovat EURa a tím vlastně házet klacky pod nohy, ale nakupovat třeba zlato, a to by po skončení intervencí mohlo zůstat jako základ budoucího zlatého pokladu. A zlato by měla ČNB nakoupit i za ty eura, co má z intervence. Jinak když ČNB "vykouzlí" milardu korun, nakoupí za ně eura, a po skončení za ty eura dostane jen půl miliardy korun, které zase "kouzlem" nechá zmizet, tak se zdá, že se vlastně nic nestalo. Jenže stalo - v oběhu zůstává půl miliardy inflačních korun, které jsme zaplatili my všichni spořivci znehodnocením svých úspor. Za tu loupež by se mělo v ČNB popravovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2016 14:09 | Vaclav

Ještě jsem zapomněl doplnit nesmyslnost to, že je euro silnější než dolar a melo by byt slabší tim, že USA mají nezaměstnanost jen 5 % , ale euro používající eurozóna má nezaměstnanost o sto procent vyšší - 10,1 % ! ! !
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2016 12:04 | Vaclav

Ze oslabování Eura je dřina dokládají dnešní data - HDP eurozony-roste jen o 1,6% ale v USA o 2,9%, to je téměř jednou tolik, i jadrovou inflaci mají v USA téměř jednou tak velkou, takže by melo byt euro o cca 20% slabší, ale ono je naopak nesmyslnne o 18% silnější!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2016 11:28 | Vaclav

Obě možnosti jsou ekonomicky-mozne, ale který politik přiměje ČNB, aby přiznala svou chybu, že plánovala chybne jen ddvou procentní inflaci, a ze to ted napraví a bude zase plánovat úspěšnou 4%, kdy HDP rostlo o 5 az 7% roce? Kdo vysvětlí, že projekt eura byl tak úspěšný, že se z něho stala-jedna z nejsilnějších měn na světe? Před zářím 2001 byli o cca 40% slabší než dolar kurz 0,8 ku 1,2 ale v panice zaclo posilovat v roce 2014 na kurz 1,4 ku 0,6 , to je na neskutečných 80 % ! To je jeho problém, že je moc a moc silne., což umožnilo Číne obrovsky zvysit vývoz do Evropy, a sebrat tak evropanum práci!? I příliš silna měna tak muže krátkodobe-skodit dokud se ji nepodaří Evropske centrální bance oslabit na přiměřenou hodnotu.?
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2016 11:26

Proč měníte během čtvrthodiny jméno?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2016 11:08 | Tomas

Takže urychlene zavedení eura by tak stredoevropskym zemím umožnilo zvyšováním mezd dohánět životní úroveň Německa a vyspělých západních zemí.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2016 10:57 | Vaclav

Statistiku můžete zkoušet obelhavat, ale pravda se ukazuje patym rokem.CR-musi plánovat zase inflaci 4% a ne 2% jako Němci, jina cesta k dohaneni jejich platů není. Při planu 2% inflace ČNB zastavuje růst HDP posílením koruny nebo zvyšováním úrokových sazeb. Tak ale nelze nikdy "vyrobit"nemecke platy, když oni plánují také stejnou inflaci 2%. Stejne tak je kvůli hlouposti centrálních bank nemohou dohánět ani Maďaři či Poláci.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2016 10:55 | Gabriel Pleska

Pane MoB, bylo to Fio? Chvíli nám trvalo, než jsme identifikovali, odkud asi vítr fouká. Reklamu dáme pryč, případně požádáme zadavatele, aby si ji upravil – sami do ní sahat nemůžeme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2016 9:43 | kodiak medvěd

Kdy naposledy jste si byl koupit máslo?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Bezděk

ekonom

Jaroslav Havel

advokát

Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Jaroslav Havel
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services