Jak pomoct liberální demokracii a kritickému myšlení

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 26. 8. 2016 | 12 komentářů
Přidat učitelům polovinu platu a trestat tvůrce hoaxů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2016 10:28, Pirát

Skutečnému novináří se to stane jen vyjímečně,
pravdu máte jen, co se týká rádobynovinářů
z oblíbených periodik Vašeho prezidenta tedy Blesku,
Haló novin apod.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 8. 2016 15:05, Mirek

Chudinky učitelky. Proč nejdou raději doplňovat zboží nebo uklízet.
Rozčilovat se s fakanama za stejný prachy. Musí být úplně pitomé.
Ještě že mám školu za sebou.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

2. 9. 2016 10:55

Babis ted má v TV plnou pusu o soc.davkach a romských ghettech, tak radne zvysuj minimální mzdu, ať se lidem vyplatí chodit do prace a ne brát sociální dárky!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2016 14:34

Tak učitelům přidali, a 130 tisíc lidi má dřít za 9900 hrubého, ale tet v ČTV říkali, že má babisuv rozpočet rekordní přebytek 81 miliard korun! Tak proc nám Babis nechce přidat? Máme taky stávkovat, nebo volit Úsvit? Babise do koše! Odvolat!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2016 20:03

Bohužel, vláda nechce zvysit minimální mzdu 9 900-, hrubého, takže platy učitelům můžeme závidět a pohraničí vymírá-takze už stejne nebude koho učit, maximálně tu zbudou romska geta-Babise-odvolat z vlády!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2016 12:01 | kodiak medvěd

Hotový exodus, viďte? Kolikpak jich tak za rok odejde? A kam? Kde si tak polepší, že se tam tak hrnou? Zajímala by mě fakta, protože nic takového jsem ve skutečnosti nezaznamenal.
To, že někdo vystuduje učitelství a pak to nedělá, nebo po roce či dvou odejde, to není odchod učitelů, ale špatně vybraný obor studia a z těch lidí by stejně dobří učitelé nebyli. A že těch absolventů odchází možná trochu víc, než v některých jiných oborech? Ani se nedivím, peďák totiž odjakživa studovala řada lidí, kteří od počátku věděli, že učit nechtějí a nebudou. Bylo to prostě to nejdosažitelnější, co se dalo vystudovat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2016 16:43 | MoB

Jenže učitelky ze školství odcházejí. Učitelé chybí a jejich věkový průměr se zvyšuje. Vlastně je to podobné, jako u středního zdravotnického personálu nebo i lékařů, a to mají doktoři násobně lepší platy.
A to obětování vlastního volného času je taky pravda - i když to samozřejmě záleží hlavně na tom, co a kde daný učitel učí.
Moje žena říká "na základní školu chodil každý, takže má každý i pocit, že rozumí školství" - a má pravdu. Když tak čtu ty diskuze...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2016 15:05 | Mirek

Chudinky učitelky. Proč nejdou raději doplňovat zboží nebo uklízet. Rozčilovat se s fakanama za stejný prachy. Musí být úplně pitomé. Ještě že mám školu za sebou.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2016 12:45 | kodiak medvěd

Přeháníte a docela dost a docela nefér. Ukažte mi, kde má uklízečka nebo doplňovač v obchodě učitelský plat. Kde? Proč by, proboha, z učitelského platu nebylo možné uživit rodinu? Znám ze svého okolí pár, kde on je učitel, ona je učitelka, rodinu uživí úpně normálně a ještě splácejí hypotéku. A na své děti mají mnohem víc času, než obdobně vydělávající neučitelské páry.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2016 12:22 | jezevec

kdybyste mohl zmáčknout RESET a začít budovat školství na tabula rasa, asi by vyšší platy smysl měly. protože by mohly nalákat dostatek dobrých a k tomu vzdělaných učitelů, kteří dnes neučí proto, že si to nemohou ekonomicky dovolit, a dělají nějakou hovadskou práci za dvoj- nebo trojnásobný plat než kantorský. jenže vy ten RESET nemáte. takže pokud zvýšíte mzdy, zejména-li skokově, a nemůžete zároveň vyházet všechny učitele a začít budovat školství od nuly - díky odborům zabetonujete na stávajících postech všechny blbé a neschopné kantory, kterých je tam nejmíň polovic a kteří se k tomuto řemeslu nikdy neměli dostat, a teď se tam budou ausgerechnet držet zuby-nehty (někteří už jenom nehty). a nových dobrých kantorů nalákáte a umístíte ... 1%? neboť ne na všechna uvolněná místa se dostanou pouze lepší učitelé, stále tady bude dostatek tech neschopných a blbých, které bude lákat lemplování za vysokou mzdu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2016 12:07 | Honza K

Ano, zvýšení platů učitelů kvalitu automaticky nezvýší. Rozhodně ne v jednom volebním období. Tak jste to myslel? Ne, s platy na úrovni doplňovačů zboží v obchodě a uklízeček tam dostanete jen ty, které živí někdo jiný (manžel v IT), nebo ty, kteří na jinou VŠ nemají. Ne, zvýšení platů učitelů nepomůže. Ve školství je 90% učitelek. Právě proto, že muži jsou (ano, stále) většinou živiteli rodiny - a z platů ve školství se rodina prakticky živit nedá. Ano, platy se zvyšují. Z "nuly" se zvyšuje o procenta dobře. Navíc to zvýšení nebývá ani jednou za volební období, teď poprvé "až o 10%", to není ani na úrovní růstu životních nákladů. Ne, není to reálné zvýšení - byrokratům se zvyšuje mnohem víc. Jaktože ve státní sféře je průměrná vyšší mzda než v soukromé, když ti, kdo opravdu přinášejí hodnoty (učitelé, lékaři, hasiči, ...) mají většinou podprůměrné platy? A proč jsou peníze na nabírání byrokratů (úředníků)?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2016 11:26 | kodiak medvěd

Oblíbený hoax je taky ta věčná legenda o chudých učitelích.
A naprostý hoax je vztahování výše učitelského platu k výdělku „průměrného vysokoškoláka“. Vysokoškolák není profese. Vyskoškolsky vzdělaný lékař je lékař, vysokoškolsky vzdělaný projektant je projektant, vysokoškolsky vzdělaná hajzlbába je hajzlbába a stejně tak vysokoškolsky vzdělaný učitel je učitel (a co to dalo za práci, aby skoro všichni učitelé vůbec to VŠ vzdělání měli, dodnes ho někteří nemají a jak si ho doplňovali ti, kteří si ho doplnili, to je taky dobré téma). Struktura vysokoškolsky vzdělaných profesí nebude ve všech zemích OECD stejná a i kdyby byla, nevidím důvod, proč by měly být vysokoškolsky (nebo jakkoli jinak) vzdělané profese na stejném procentu průměru.
On vůbec předpoklad, že zvýšením platu učitelů se zvedne jejich kvalita, je dost na vodě. Je to jen jeden z předpokladů a nejspíš ne ten nejdůleřitější. I když učitelé jistě budou tvrdit opak. Já zase tvrdím, že kdyby se kvalita učitelů zvyšovala stejně, jak jejich platy v posledních letech, byli bychom na tom s kvalitou vzdělání velmi dobře.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2016 10:28 | Pirát

Skutečnému novináří se to stane jen vyjímečně, pravdu máte jen, co se týká rádobynovinářů z oblíbených periodik Vašeho prezidenta tedy Blesku, Haló novin apod.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2016 7:35 | dana

Nejvíc hoax vypustí novináři a to beztrestně
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lubomír Stoklásek

podnikatel, Agrostroj Pelhřimov

Jaroslav Zavadil

politik a odborář

Lubomír Stoklásek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Zavadil
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services