Očima expertů: To spoření nespoří! Kam s penězi

Spořicí účty nespoří a s úroky na termínovaných vkladech je to taky bída. Klasické spořicí produkty dnes nabízejí jen nepatrně víc než ten pověstný slamník. Ptáme se investorů, ekonomů, analytiků i lidí z bank na radu: Kam s penězi, které jsme byli zvyklí schovávat na spořicí účty a termínované vklady?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2016 18:54, jezevec

to je ale krásný termín, "očekávaný výnos".
plně vystihuje, že taky můžete očekávat výnosy, a obdržet kulový.
kdy lidi už konečně pochopíte, že spekulativní vklad do fondů NEJSOU spoření ani investice, ale prostě jen spekulace? protože se prostě můžete nejen zklamat ve vašem "očekávání," ale přijít o všechno? dokonce už i někteří socialističtí komentátoři pochopili, že výnos bez rizika neexistuje. kdy vám docvakne, že výnos s rizikem není nic lepšího než loterie?

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

19. 10. 2016 12:13 | Elzbieta

Stavební spoření je strašná zlodějina! S manželem jsme se nechali ukecat dealerkou z Raiffaisenky a založili jsme 3 dětem stavebko. Jelikož jsme neměli tolik peněz, tak nám doporučila 200,-Kč měsíčně pro každého.Teď v říjnu nám přišly peníze a byla jsem v ŠOKU!!!! Nejen, že nám nevyplatili státní podporu,úroky, ale ani neposlali to, co jsme naspořili!! Za 6 let jsme každému dítěti naspořili 14.400,-Kč a oni zpátky poslali 14.162,45Kč. O 237Kč míň!! Když jsem to reklamovala, tak mi odpověděli, že vše bylo řádně vyplaceno, jak státní podpora, tak i úroky. Ale musím prý počítat s poplatky 80,-Kč čtvrtletně za vedení účtu a 21,-K ročně za výpis. Z toho vyplývá, že STÁT STÁTNÍ PODPOROU SPONZORUJE BANKY. Klient, který jim naletěl,dostane minimum, nebo nic, nebo ještě méně, než tam vložil, tak jako my.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2016 16:14 | jardah

Kam uložit přebytečné peníze? Jednak mám dojem, že tato otázka se netýká 80% populace, která nezná pojem "peníze navíc". A kam s nimi? Do vytvořené hodnoty. Ať už to je nemovitost, zlepšení vlastního bydlení, pozemek, umělecké dílo, zlato, autoveterán, podpora vlastních potomků,....cokoliv co nejsou čísla na papírcích. kterým říkáme peníze, nebo někde na výpisu z banky nebo z fondu. Ano vlastnit a udržovat hodnotu je o práci a starostech, není to poslat peníze kamsi a být v očekávání, že "oni" , ti nějací finanční kouzelníci k zaslané částce budou přidávat desítky procent ročně. Až se ekonomika bude především zabývat tím, kolik se čeho vyrobilo a prodalo, jak zdravé a zejména vlastní finance mají výrobní podniky, jak jede ekonomika bez berličky dluhů u finančních ústavů, tak se snad dojde na to, že "finanční trh" je chiméra, kde se obchoduje s vizemi a předpoklady a kde se žádná přidaná hodnota netvoří.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 9. 2016 18:51 | Lelkoun

Pokud chcete nějakou jistotu a slušný výnos v nějakým viditelným horizotnu, tak za mě asi termínovaný vklad (nejlepší nabídku má v současnosti as http://www.anosd.cz/ano-pro-zhodnoceni/ ), jinak jestli jde jenom o nějakou jistotu, tak bych asi šel do zlata.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2016 13:13 | kavol

Nevím, proč by drobný střadatel nemohl jít do StoneMor Partners LP (NYSE:STON)? Akcie se "neshání", akcie se normálně kupují na burze prostřednictvím brokera, stačí si u nějakého založit účet, není to o nic složitější než založit to stavebko. Já jsem si zrovna od těch "pohřebáků" nedávno koupil sto kousků za 2340 $ + 7,95 $ poplatek - to je méně než polovina částky, o které se u stavebka bavíme jako o optimální cílovce z hlediska vytěžení maxima z příspěvků, a kterou tedy považujeme pro drobného střadatele za dostupnou. A už se těším, až mi od nich teď v srpnu přijde dividenda, po zdanění mi zbyde asi 40$, a jelikož vyplácí čtvrtletně, za rok to hodí nějakých 6,8 %. Kde je to stavebko, he? Ano, je to risk, ale skutečně se mi nezdá, že by tento byznys měl zkrachovat - společnost je na burze dvanáct let a roste. Není to žádné letadlo, které vyplácí dividendy ze svého základního kapitálu. Největší risk je v tom, že v případě potřeby vybrat základní vklad, tedy odprodat akcie, může být zrovna nějaký výkyv, kdy bude cena nižší než nákupní a prodělám kalhoty - ovšem při předčasném ukončení stavebka je taky smluvní pokuta a vracení státních příspěvků. Prostě se musím smířit s tím, že na peníze, které se spoří, resp. které mají vydělávat, se nesahá - na rozbité auto atp. má být rezerva na běžném (resp. mizerně úročeném "spořicím") účtu. Tolik z hlediska drobného střadatele ... jelikož mám ale dobrodružnější povahu, nejspíše využiju růstu ceny akcie, bude-li pokračovat, a místo čekání na další dividendy to odprodám a půjdu jinam, kde bude aktuálně levněji. Pokud by se podařilo trhnout nějakých třeba 5 $ na kusu, tak mám 20% za pár měsíců.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 5. 2016 9:17 | josef

A kdy Tobe dojde, ze investice do indexovym fondu rozumnych svetovych burz je z dlouhodobeho hlediska vyhodnejsi, nez si susit penize na sporaku, nebo nedejboze na BU?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2016 18:54 | jezevec

to je ale krásný termín, "očekávaný výnos". plně vystihuje, že taky můžete očekávat výnosy, a obdržet kulový. kdy lidi už konečně pochopíte, že spekulativní vklad do fondů NEJSOU spoření ani investice, ale prostě jen spekulace? protože se prostě můžete nejen zklamat ve vašem "očekávání," ale přijít o všechno? dokonce už i někteří socialističtí komentátoři pochopili, že výnos bez rizika neexistuje. kdy vám docvakne, že výnos s rizikem není nic lepšího než loterie?
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2016 14:45 | josef

"driv a draz" - jenze ted pujde sazba asi dolu ne? A pred zmenou stejne asi nebude moci splatit bez sankce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2016 12:45 | Mirek

máte pravdu v tom, že se finanční instituce v současné době předhánějí v tom aby mohly půjčit co největšímu množství lidí a ta situace s nadbytkem peněz v bankách tlačí cenu hypoték dolů. Ale ...
Pro mnoho mladých je splátka hypotéky dlouhodobý strašák a pokud jde o mladá manželství s dětmi kde je pak pouze jeden příjem , pak žijí ve stresu permanentně. Ne každý také na ty nejnižší sazby které uvádíte dosáhne , někdo už uzavíral hypoteční dřív / a dráž / ... ty situace jsou samozřejmě velmi individuální .
Ta "investice " na pomoc vlastní rodině může být nejen pomocí s řešením finančních závazků potomků , ale splátky té pomoci mohou být vítaným "přilepšením " k důchodu .
Ať se nám to líbí nebo ne, rubáš kapsy nemá .Ať budete mít na kontě částku s jakýmkoliv počtem nul , tak v konečném důsledku ty peníze stejně zůstanou tady ...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2016 10:24 | Yngot

Snad jen Tůma a Bubák pochopili otázku. Protože ten, kdo ji pochopí, musí říct stavebko. Kokosové, kteří si představují, že drobný střadatel si bude shánět akcie typu americký pohřebáci, jsou... eh, škoda mluvit, ať jdou radit premiérovi.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2016 9:35 | josef

ta rada je velmi pofiderni 1) uroky na hypotekach jsou velmi nizko, jsou to velmi levne penize, navic je tam danova uspora. Takze pri aktualni sazbe 1.8% je efektivne placena sazba 1.53% 2) pokud Vam to budou deti splacet, tak je to fajn, ale likvidita takove "investice" je strasne nizka, v podstate nulova 3) vzhledem k bodu 2) a delce splaceni od deti to ve finale znamena, ze muzete vyuzit rizikovejsi nastroje s delsim investicnim horizontem, ktere maji ocekavany vynos rozhodne o dost nad urokovou sazbu hypoteky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2016 8:51 | Mirek

Na spořící a termínované vklady ukládáme většinou pouze to, co máme "tak nějak navíc" . Odborníci nám nabízejí investice do akcií , podílových fondů a další finanční instrumenty ,ale zatím jsem ještě nikde nepostřehl radu tohoto typu: Máte volné peníze ? Pomozte svým dětem na konci fixace splatit hypotéku !
Podle mého názoru je to stejně nebo dokonce i méně rizikové než investice do jakýchkoliv klasických finančních produktů a spousta peněz které by jinak skončily v bankách zůstanou v rodině. Jestli vám to "mladí " budou splácet s nějakým /rozumným / navýšením vyšším než je úrok na spořícím účtu ,nebo jestli splatí pouze jistinu - to už záleží na vaši situaci a dohodě. Mohou vydělat obě strany .
Samozřejmě je třeba myslet i na zadní kolečka a ponechat si rozumnou rezervu "pro strýčka příhodu " ale zkuste to zvážit jako alternativu . :o)
Hezký den !
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Petr Pithart

politik

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services