Odpadky: Brzy možná zaplatíte podle toho, kolik vyhodíte

Tedy kolik vyhodíte směsného komunálního odpadu, čím víc vytřídíte k recyklaci, tím víc ušetříte. Taková je logika novely zákona o odpadech, která je právě v připomínkovém řízení. Jenže dost lidí pak vytřídí úplně všechno – někam mimo svou popelnici. Bude to mít zadarmo... A ostatní se složí na úklid.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 3. 2016 11:33, jezevec

jako radní malé obce od roku 1990 dosud, jsem zažil již skoro všechny způsoby zpoplatnění odpadu.
barevně odlišené popelnice, kdy jedny se vyvážely každý týden, a druhé každých 14 dní.
jednotlivě kupované tikety, které si každý věšel na popelnici, vždy když jí chtěl vyvézt.
certifikované plastové pytle, předplacené za objem odpadu, který se do nich vešel.
vážení odpadu (při sklopení popelnice do vozu) každému zvlášť, a účtování podle hmotnosti odpadu.
svoz odpadů každý týden, poplatek placený podle počtu popelnic na č.p.
domovní daň za odpady, placená podle čísla popisného, bez ohledu na objem odpadu.
domovní daň za odpady, placená podle počtu osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu.
domovní daň za odpady, placená podle počtu dospělých osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu.
domovní daň za odpady, placená podle počtu dospělých osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu, ale s příplatkem pro nemovitosti s instalovaným topením na pevná paliva (tzv popelné).
domovní daň za odpady, placená podle počtu dospělých osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu + na vyžádání se rozdávají popelnice na tříděný odpad a bioodpad, který se sváží jinak a separovaně. dále několik soustav veřejných kontejnerů na tříděný odpad. to je dnešní stav.

snad jsem na nic nezapomněl.

všechny metody počítání a vážení měly a mají dvě zásadní nevýhody:
1) obec je zákonem povinna uklidit všechny černé skládky a odhozené odpadky. VŽDY když se začal odpad nějak měřit, někdo to řešil tímto způsobem. příkop. obecní kontejner na hřbitovní odpad (který tam ze zákona být musí). kontejnery před bytovkou v sousední vesnici (a když si je zamknou, popeláři je odmítají odemykat pro svoz). dokonce i zádveří budovy obecního úřadu. pytel s komunálním odpadem pohozený u kontejnerů na plasty a papír. nebo dokonce dovnitř nich. tohle se NEDÁ uhlídat. ne pokud máte na 600 obyvatel 17km místních komunikací, a k tomu dvěstě chatařů kteří jen projíždějí. ale myslím že i každý jednotlivý bytový dům je stejně neřešitelný.
2) pointu tomu dává druhý problém - obec je povinna svoz odpadu zajistit a všechen bordel uklidit, ale laskavý stát nám zakázal vybrat za to od občanů peníze. cena je regulovaná ministerskou vyhláškou, nikoliv reálnými náklady. takže vysoutěžená cena za svoz odpadu, kterou navíc od dodavatele máme limitovanou hmotností, ale my za hmotnost účtovat občanům nesmíme - se podělí počtem poplatníků, a OŘÍZNE se na ministerskou cenu, nesmíme na poplatcích vybrat ani reálné náklady. zbytek doplatí obec ze svého rozpočtu, na úkor ostatního rozpočtu.

takže z toho vyplývá i jediné funkční řešení:
a) odpad se občanům nesmí měřit ani vážit, jinak to budou házet po pankejtech, a obec to stejně musí pak uklidit.
b) zrušit vyhlášku limitující poplatek za svoz odpadu, občanům nutno rozpočítat všechny přímé náklady
c) třídění je nutno podporovat, lidi jsou ochotní to dělat - navíc pak mají slevu na poplatku, protože za tříděný odpad se platí méně. pokud je ale poplatek zastropován, zlepšení třídění se na poplatku neprojeví, a třídí jen altruisté, ušetří jen obecní rozpočet.

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2016 12:59, Jiří

Na tom něco je, platit podle váhy a že by to lidi zneužívali také. Co tedy zavést nějaký paušál (vždyť popeláří musí dostat plat a auto rajón také musí objet a to něco stojí, to by se platilo z toho paušálu)a zbytek by se doplácel podle váhy odevzdaného odpadu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

29. 7. 2022 12:43 | Gabriel Pleska

A tobě ty dva tisíce přijdou moc? Nehorázně moc? Mně to přijde málo. Dělám ten odhad stejně od boku jako ty, ale schválně se zkus na obci zeptat, kolik platí vysoutěžené firmě za rok. Jestli máš jednu popelnici vyváženou jednou týdně, dáváš necelých 40 korun za její vyvezení. To mi přijde jako docela cajk. Vlastně levně. Nenapadá mě, jak bych si to sám zařídil levněji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2019 20:12 | SATan z uSA

"VÁŽENÍ DEBILOVÉ S TITULEM I BEZ" PLATÍME OBCI NEHORÁZNÉ ČÁSTKY ZA KOMUNÁLNÍ ODPAD!! 500 KČ ROČNĚ NA JEDNU OSOBU! ČTYŘČLENNÁ RODINA ZA ODPAD ZAPLATÍ ROČNĚ 2000KČ! TAK PŘOČ BYCHOM "JEŠTĚ TEN ODPAD MĚLI TŘÍDIT???????????????????????? ??????????????????? MÁTE NA TO ZAMĚSTNANCE ABY JE ZA TY PENÍZE CO OD NÁS VYBERETE MUŽETE KRÁSNĚ ZAPLATIT- A EU JEŠTĚ DOPLATÍ!
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2017 9:47 | Julie7

Dobrý den, je pravda, že lidé jsou ochotni třídit. Ale osobně s tím mám špatnou zkušenost. U mých rodičů jsme třídili dlouho, pak jsme však jednou viděli jak tříděný odpad odváželi. A když jsme viděli jak, to nasypali na jednu hromadu do jednoho auta, dala se do mě hrozná zlost. Nyní již bydlím v jiné vesnici, kde se odpady platí na osobu nikoliv na barák. Slibují, že pokud budeme třídit, dostaneme slevu. Osobně jí však nedostanu. Pořídila jsem si tento koš https://www.obalove-materialy.cz/odpadkovy-kos-orion-poker-4-x-20l a na křižovatce mám popelnice na třídění odpadu. Kdybych však chtěla slevu na opady, musela bych tento tříděný odpad mít doma minimálně 14 dní a pak ho dát do nějakého popsaného pytle a před barák. Vůbec se mi nelíbí to, že by mi měl tříděný odpad smrdět doma. Takže když pak manžel hodí něco do klasického odpadu vůbec se nezlobím, protože slevu mít stejně nebudeme. A ano plastové lahve by měli být vratné, třeba by si lidé uvědomili, jak je to pro přírodu neekologický materiál.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 3. 2016 22:44 | Platypus Norwegicus

Hadam, ze se jedna o zert. Pokud ne, tak se zkuste na chvili zamyslet.
Varianta 1. prinesu nebezpecny odpad do sberneho dvora, stravim s tim nejaky cas (sberny dvur nemam hned vedle baraku, taky nekdy zavira a tak) a dostanu za nej penize. Takze se mi vyplati prinest ho co nejvic, abych dostal co nejvic penez. Takze lidi budou shanet nebezpecny odpad kde se da a hadam, ze ho zvladnou i vyrabet. Za takovou hlinu prolitou vyjetym olejem dostanou urcite vic, nez z ten olej samotny a tak. Hele Pepo, kdyz jsem sel na houby, zjistil jsem, ze skladka je zezadu neoplocena, nehlidana a da se tan nacouvat autem, co delas vecer? Nejvic pry davaji za radioaktivni, nevis, kde sehnat zaric? Variace na pribeh sberen v CR, jen na zacatku nebude nutne ostatnim obcanum krast kovy.
Varianta 2. sleva na mesicnim poplatku za odpad, ktera nemuze jit do minusu. Tuhle pulku stare skrine tam dame ted, druhou az pristi mesic az to vyjde. Franto nemas nejaky vhodny odpad na pujceni, me to tenhle mesic nevychazi. Sousedi kupovali novou pracku, zeptej se jich, jestli si nemuzes ze stare vyrezat hadice a buben, nez ji odvezou, oni ji napul rezat nebudou, takze jim to vyjde tak jako tak. Nejak mi to tenhle mesic nevychazi, ale mam tu nejake stare cihly, kterych se chci zbavit - co kdybych je nahazel do ohne a az to dohori prihodil pytel petflasek. Kdyz budou horke, tak se ten plast roztavi, prilepi k cihlam a treba mi to vezmou. V trznici jde koupit odpad na slevu 100kc za 15kc, vezmi mi prosim dva. Delaji to v Cine ze starych pneumatik.
Pokud vam to prijde nerealne, prectete si neco o vratnych plastovych lahvich v Nemecku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2016 14:18 | Ivan

Současný stav v zatížení všech občanů symbolickým poplatkem za svoz odpadů považuji za nejlepší řešení protože nenutí občany tvořit černé skládky. Rozdíl v množství vyprodukovaného odpadu není tak velký, aby se na něm dalo vydělat. Odpad bude vždy a někdo jej musí zpracovat. Tak ať přispívají všichni stejně. Nejhorší je likvidovat černé skládky. Děkuji za pochopení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2016 12:59 | Jiří

Na tom něco je, platit podle váhy a že by to lidi zneužívali také. Co tedy zavést nějaký paušál (vždyť popeláří musí dostat plat a auto rajón také musí objet a to něco stojí, to by se platilo z toho paušálu)a zbytek by se doplácel podle váhy odevzdaného odpadu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2016 6:53 | Lukáš Kokeš

Tento článek vystihuje přesnou situaci v Čr. Jediné řešení zde bude aby ten kdo třídí odpad na tom byl výrazně finančně lépe než ten kdo netřídí.Ale dal bych to do zákona pro celou Českou republiku.Protože současný stav je takový že,jedna obec výhody nabízí a druhá ne.A v tom vidím velký problém.Prostě bych se snažil skloubit ten vážený systém co už tu byl s novou formou třídění a placení za odpad.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2016 12:47 | jezevec

ale takhle přece funguje celý systém tříděného svozu! samozřejmě že vytříděný odpad se nejen že sváží zadarmo, ale ve většině svozových firem se za něj i (velmi málo) platí. jenže zase. většina občanů svědomitě třídí, nějaký debil tam do papírového kontejneru flákne igelitku se sklem - a šup a je celý kontejner jinak tříděného papíru na skládce a za váženou cenu směsného.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 3. 2016 23:16 | Jan Kondziolka

A co to zkusit opačně - netrestat za objem netřízeného, ale odměňovat/slevňovat za objem vytřízeného a to vč. odevzdaných "dobrot" typu nebezpečný odpad, dřevotřísky co se běžně pálí v kotli atp. do sběrného dvora...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2016 17:10 | Vítězslav

Ten systém co navrhují už tady byl a prý byl špatný, nyní se k němu vracíme, jak u blbečků na dvorečku...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2016 14:00 | Hunter

Ne. Neplatit dle množství/objemu/počtu popelnic!
To byl stav, který už existoval a ukázal se být naprosto tragickým (pamatujete lesy, škarpy a všechny volné plácky neznámého vlastnictví 90. plné bordelu? Proti tomu je současný stav prostředí zlatý).
Nikdy se nesmíme vracet k systému, který se v minulosti projevil jako nefunkční. Víte proč? Protože je nefunkční.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 3. 2016 10:37 | Vojta2774

Jak se počítá kdo kolik vyhodil,zrecykloval,když popelnice jsou společné.Celý článek je nějak scestný.Pořád platíme stejnou částku,materiál třídíme.Přijdu k nemocnici a tam vidím vše se háže do jednoho kontejneru.Přijedu k nejmenovanému podniku,tam se háže směsný odpad včetně igelitu. Tak o čem tady vůbec hovoříme.Je jasné,že domácnosti na velkých sídlištích udělají mnoho odpadů,ale tam se to tak nějak alespoň na 60-85% třídí,ale podniky sebevětší netřídí vůbec nic.Mají jeden kontejner a ten se vyváží 1x týdně,nebo až je plný.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2016 9:18 | bořek

Jsem už dost starý. Ono je to pořád dokola. Je třeba pořád něco měnit a tak se vracíme k tomu, co tu už bylo. Za komoušů se vyvezlo všem, asi jako teď, mezi tím bylo období s cedulkama. Komu na popelnici visela, tomu se vyvezlo, osatatním ne. Tak se k tomu zase vrátíme. Na každý způsob najdete pozitiva i negativa. Až tu bude novej ministr, třeba to zase zruší. Ale to není jen o odpadech. 25 let jsem měl jeden řidíčák. Pak se rozhodlo, že je nedemokratický, a od té doby mám čtvrtý. A to ne kvůli tomu, že by mi ho za něco sebrali. Atd., atd.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2016 8:02 | Lexikus

Já budu třídit, až se ze mne bude kouřit, a pak budeš platit víc a víc, stejně jako je tomu z vodou, která následuje elektřina, pak plyn, atď, jo kam mám dávat plechovku od psích konzerv. Ať se snažím se jak chci stejně jako nešetří..
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2016 6:43 | Platypus Norwegicus

Uz aby to zavedli. Za 1/3 vyvezeneho objemu snizi platby asi o 20%. Tridit jsem prestal a i tak tu nejmensi popelnici, co sla poridit, vyvazenou jednou za 14 dni, nemam plnou ani z pulky. Holt staci mit kompost a kamna (na papirove obaly a letaky) a ono toho odpadu tolik neni. Fakt je, ze nevypiju basu lahvacu za vecer, takze nemam moc skla.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2016 11:33 | jezevec

jako radní malé obce od roku 1990 dosud, jsem zažil již skoro všechny způsoby zpoplatnění odpadu. barevně odlišené popelnice, kdy jedny se vyvážely každý týden, a druhé každých 14 dní. jednotlivě kupované tikety, které si každý věšel na popelnici, vždy když jí chtěl vyvézt. certifikované plastové pytle, předplacené za objem odpadu, který se do nich vešel. vážení odpadu (při sklopení popelnice do vozu) každému zvlášť, a účtování podle hmotnosti odpadu. svoz odpadů každý týden, poplatek placený podle počtu popelnic na č.p. domovní daň za odpady, placená podle čísla popisného, bez ohledu na objem odpadu. domovní daň za odpady, placená podle počtu osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu. domovní daň za odpady, placená podle počtu dospělých osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu. domovní daň za odpady, placená podle počtu dospělých osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu, ale s příplatkem pro nemovitosti s instalovaným topením na pevná paliva (tzv popelné). domovní daň za odpady, placená podle počtu dospělých osob v domácnosti, bez ohledu na objem odpadu + na vyžádání se rozdávají popelnice na tříděný odpad a bioodpad, který se sváží jinak a separovaně. dále několik soustav veřejných kontejnerů na tříděný odpad. to je dnešní stav.
snad jsem na nic nezapomněl.
všechny metody počítání a vážení měly a mají dvě zásadní nevýhody: 1) obec je zákonem povinna uklidit všechny černé skládky a odhozené odpadky. VŽDY když se začal odpad nějak měřit, někdo to řešil tímto způsobem. příkop. obecní kontejner na hřbitovní odpad (který tam ze zákona být musí). kontejnery před bytovkou v sousední vesnici (a když si je zamknou, popeláři je odmítají odemykat pro svoz). dokonce i zádveří budovy obecního úřadu. pytel s komunálním odpadem pohozený u kontejnerů na plasty a papír. nebo dokonce dovnitř nich. tohle se NEDÁ uhlídat. ne pokud máte na 600 obyvatel 17km místních komunikací, a k tomu dvěstě chatařů kteří jen projíždějí. ale myslím že i každý jednotlivý bytový dům je stejně neřešitelný. 2) pointu tomu dává druhý problém - obec je povinna svoz odpadu zajistit a všechen bordel uklidit, ale laskavý stát nám zakázal vybrat za to od občanů peníze. cena je regulovaná ministerskou vyhláškou, nikoliv reálnými náklady. takže vysoutěžená cena za svoz odpadu, kterou navíc od dodavatele máme limitovanou hmotností, ale my za hmotnost účtovat občanům nesmíme - se podělí počtem poplatníků, a OŘÍZNE se na ministerskou cenu, nesmíme na poplatcích vybrat ani reálné náklady. zbytek doplatí obec ze svého rozpočtu, na úkor ostatního rozpočtu.
takže z toho vyplývá i jediné funkční řešení: a) odpad se občanům nesmí měřit ani vážit, jinak to budou házet po pankejtech, a obec to stejně musí pak uklidit. b) zrušit vyhlášku limitující poplatek za svoz odpadu, občanům nutno rozpočítat všechny přímé náklady c) třídění je nutno podporovat, lidi jsou ochotní to dělat - navíc pak mají slevu na poplatku, protože za tříděný odpad se platí méně. pokud je ale poplatek zastropován, zlepšení třídění se na poplatku neprojeví, a třídí jen altruisté, ušetří jen obecní rozpočet.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2016 10:47 | undo

„... a pak je tu ten třetí háček. Zatím mluvíme, aniž jste si toho všimli, o ideálním stavu, kdy má každý svoji popelnici, kterou mu někdo přeměří a odečte, kolik odpadu člověk vyprodukoval. V činžáku to samozřejmě takhle není. V činžáku se všechno sečte, podtrhne a rozpočítá partajím.“
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 3. 2016 6:14 | Nakobyl

Já jsem již dávno pro platit za popelnici. Dnešní systém třídění odpadů je možná vhodný pro paneláky, ale s nárůstem RD a satelitních sídlišť třídění nepodporuje. Vidím to u nás v ulici - několik žijících sólo a každý má dvě popelnice. Paušál mu to dovoluje. Kdyby platil za množství, dojdou těch 200 metrů ke kontejnerům. A nakonec - je to správné mi nařizovat platit za něco, co plně nevyužiji? Několik let jsem jezdil za prací mimo trvalé bydliště, byl jsem třeba půl roku na horách, ale paušál v domovské obci jsem platit musel. Jsem pro podle množství.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Keller

sociolog

Pavel Telička

politik a lobbista

Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Telička
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services