Očima expertů: Konec důchodového věku. Do penze, kdy se vám zachce?

Jeden by v sedmdesáti zastal práci za dva, druhý sotva v šedesátce přestal stíhat tempo. Pokud se ale narodili ve stejném roce, věk odchodu do penze mají stejný. Nebylo by lepší, kdyby mohli do důchodu odejít, kdy se jim zachce – s penzí vysokou podle toho, kolik stačili odvést na důchodovém pojištění?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2016 18:25, Jaroslav

Zvyšující se věk dožití obyvatelstva je stejný jako průměrný plat.
Pár devadesátiletých lidí velmi zkreslí průměrný věk dožití. Pokud se o plnohodnotném žití dá v tomto věku hovořit. Bývalý ministr Drábek zařídil zvýšení věkové hranice k odchodu do důchodu a pravicová vláda spolu s parlamentem tento výplod uvedli v život.Současná vláda tuto skutečnost,zdá se s povděkem vzala na vědomí a nic s tím nehodlá dělat. Nikoho ani ve snu nenapadne, že spousta lidí po šedesátce věku je,pokud pracuje manuelně po fyzické stránce opotřebená, resp. po psychické pokud pracuje duševně. To ani nemluvím o nemocech z povolání či odpovídajícím věku.
Byl bych pro vrácení věkové hranice na bývalou hodnotu tzn muži šedesát let a ženy padesátsedm minus počet dětí a kdo chce a má
možnost pracovat,nechť pracuje ale důchod vyplácen nebude. Až skončí v zaměstnaneckém poměru, důchod bude vyplácen. Znám mnoho sedmdesátiletých i víceletých, kteří se drží svých postů aniž by byli nějak výrazně užiteční a mladí lidé jsou nuceni chodit na pracák.

+117
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 23 komentářů)

28. 2. 2017 15:42 | Irena

Pracuji ve zdravotnictví je to prace nesmírně náročná psychicky i fyzicky je mi 60 let a citim se nesmírně vycerpana duševně i fyzicky. Do duchodu odchazim za 2 a pul roku. Ta šedesátka je tak akorát abych důstojně odešla A ještě nějaký čas si ho luzila. Je to těžké mam odpracovano 41 let. Nekdo nepracuje vubec mladí nemaji práci . Nase daně uživí jednoho nepracanta to je asi za odměnu.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2016 18:25 | Jaroslav

Zvyšující se věk dožití obyvatelstva je stejný jako průměrný plat. Pár devadesátiletých lidí velmi zkreslí průměrný věk dožití. Pokud se o plnohodnotném žití dá v tomto věku hovořit. Bývalý ministr Drábek zařídil zvýšení věkové hranice k odchodu do důchodu a pravicová vláda spolu s parlamentem tento výplod uvedli v život.Současná vláda tuto skutečnost,zdá se s povděkem vzala na vědomí a nic s tím nehodlá dělat. Nikoho ani ve snu nenapadne, že spousta lidí po šedesátce věku je,pokud pracuje manuelně po fyzické stránce opotřebená, resp. po psychické pokud pracuje duševně. To ani nemluvím o nemocech z povolání či odpovídajícím věku. Byl bych pro vrácení věkové hranice na bývalou hodnotu tzn muži šedesát let a ženy padesátsedm minus počet dětí a kdo chce a má možnost pracovat,nechť pracuje ale důchod vyplácen nebude. Až skončí v zaměstnaneckém poměru, důchod bude vyplácen. Znám mnoho sedmdesátiletých i víceletých, kteří se drží svých postů aniž by byli nějak výrazně užiteční a mladí lidé jsou nuceni chodit na pracák.
+117
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2016 20:44 | Stáňa

Ve všem souhlasím s paní Pavlou. Které ročníky narození se dožívají tak vysokého věku? V mém okolí umírají v posledních letech lidé před šedesátkou. Obzvláště pro některé ženy znamená prodloužení odchodu do důchodu spoustu starostí navíc např. se stárnoucími rodiči, kteří potřebují zvýšenou péči, začínající vlastní zdravotní problémy a už vůbec nemluvím o pomoci např.s hlídáním nemocných vnoučat, aby mladí mohli pracovat a o práci nepřišli. Toto všechno se musí nahrazovat placenými "cizími lidmi" ze sociálních služeb nebo "děvčaty na hlídání". Je mi 52 let a musím pracovat ještě dalších 12 roků. Celý život jsem pracovala duševně, což mě značně psychicky vyčerpalo a nyní řešíme všechny tyto starosti najednou. Ze svého okolí vím, že se s těmito problémy potýká spousta žen a na jejich fyzické i psychické pohodě jim to určitě nepřidá. Jsem zvědavá, jak se bude prodlužovat věk života některých dnešních padesátníc a padesátnků.
+85
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2016 16:54 | Pavla

Je mi 53 let,matka jednoho dítěte,rozvedená.Od 18 let poměrně těžce fyzicky pracuji (mateřská pouze dva roky) a víme,že ač jsou to mnohdy poměrně odborné práce,náš systém dovoluje to,že je,zvláště soukromí zaměstnavatelé, nemíní náležitě ohodnotit.Ba naopak,zneužívají nezaměstnanosti a tlačí platy dolů.Tím chci říci,že když musíte neustále třít bídu s nouzí,i když poctivě pracujete,odráží se to na psychice velmi.A to,že dostává tělo zabrat tou každodenní fyzickou zátěží se nedá opomenout.Mnohdy si říkám,že to nevydržím ani do 55let. To byla původní věková hranice odchodu do důchodu pro ženy,která byla zcela přiměřená.Nikdo si ze zákonodárců neuvědomuje,že žena musí zvládnout porodit,vychovat,domácnost a nyní zaměstnání do úmoru. Jak to má vydržet do téměř 65 let? A z jakých průzkumů čerpají statistiky, jenž tvrdí,že se prodlužuje věk života,když vidím a ne jen já,jaká spousta lidí nyní umírá daleko před důchodovým věkem. Můj názor je takový.Nárok na důchod u žen, by měl vznikat po odpracování 35 let.Pak byly i hlídací babičky,děti by měly dohled a výchovu a zcela jistě by se to promítlo i do snížení kriminality mládeže. Všechno se vším souvisí.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 2. 2016 10:42

Citace - Zdenek / 19.02.2016 08:57

Pokud máte majetek, nemáte nárok na sociální dávky, přestože máte nízký důchod.
Na sociální dávky možná ne, ale na příspěvek na bydlení samozřejmě ano. Ten se vztahuje k čistým příjmům a nízky důchod si bez problémů upravíte na výši průměrného důchodu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2016 16:47 | Fony

Od 15 let jsem makal v JZD traktor pole-chlév -mokry-promrzlý Je mi 70 let ajsem rád -že ještě bez pomoci dojdu na VC
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2016 16:47 | Fony

Od 15 let jsem makal v JZD traktor pole-chlév -mokry-promrzlý Je mi 70 let ajsem rád -že ještě bez pomoci dojdu na VC
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2016 12:45 | Radmila

Jsou i povolání, kde se pracuje duševně, ale i duševní činnost silně opotřebuje! Stálo by zato např. zjistit, kolik učitelek dostalo v důchodu vážné duševní poruchy - jako následek přemíry stresu během desetiletí. V mém okolí je jich nápadně moc.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2016 12:38 | Radmila

Článek je dle mého názoru zcela odtržený od reality. POČÍTÁ pouze s jednou stránkou společnosti - a to je s výdělkem. Nepočítá už ani s množství odvedené práce - víme všichni, že mnohá povolání jsou silně podhodnocená (a to podhodnocení se může v budoucnu stupňovat, takže málo kdo si takto naspoří na důchod!) - nepočítá ani s tím, že člověk, když se chce věnovat rodině a dětem, musí své síly, čas i prostředky dělit. Tohle, co se tu nabízí, aby měl člověk důchod JEN dle výše výdělku, silně znevýhodní ženy, matky a otce, kteří se raději věnovali rodině než kariéře. To je výhodné např. pro politiky, ne pro národ. To není cesta pro přežití národa, to je jen způsob, jak ho donutit víc a více dřít. A na koho?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2016 6:48 | Martin Paeck

Potíž je v tom, že jako lůza a pohrobci husitsko - bolševického kverulantsvtí nikdy nebudeme hledat reálné cesty. Vždy budeme uzemněni obrovskou železnou koulí obav, strachu a poseroutsví a nikdy nepřekročíme svůj stín, i když nás to bude stát existenci. V Čechách je třeba věc ustát a ono si to sedne samo...dav nakonec rozhodne a místo pro mne - každého z nás - se vždycky nalezne, ostatně, jako v celé naší historii, důležitej je namazanej krajíc teď, co bude nebo by, nedej bůh, mohlo být zítra, je nám fukajs....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 19:26 | ppetr1

politici to je akorat sebranka ktera o nicem nikdy zasadnim nerozhodne. TEDY ONI UZ JEDNOU SOCIALISTI ROZHODLI O DOTACICH OZE - TO ZE TO BZDEM PLATIT PRES 20 LET PAR LIDEM Z TOHOTO BYZNYSU - PREVAZNE POLITIKUM - neni se pak cemu divit proc lidi nemaji penize i na ty zdanlive duchody - kde mohli rocne odvzdavat 4 500kc/rocne se slozenymi uroky uz to da slusnou sumu penez ktere ted odevzdavaji solarnim baronum - politikům.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 15:37 | Hunter

Ekonomický migrant je nějak popsán na Wiki. Asi to není oficiální definice, ale o žádnou částku platu a naučení jazyka nejde.
S těmi důchody jste přesně potvrdil to, co jsem napsal. Když někdo jednou udělal to, co je logické a správně (zvýšil důchody o 40 Kč, aby je reálně snížil), tak byl "vypískán". Což jen bude dále tlačit politiky do toho, aby dělali to, co je nelogické a špatně.
Ano, existuje mnoho vlivů, které můžou jakoukoliv dnešní analýzu rozbít. Ekonomická krize jím není, protože jednak jde takové krize (recese) frekvenčně předvídat (= nevíme _kdy_ budou, ale poměrně dobře víme, jakou mají frekvenci, _kolik_ jich bude v příštím století), ale i tak je to jen věc krátkodobá - slušné státy se za 5 let (v roce 2013) vrátili k původními ekonomickému výkonu (z roku 2008). To je tak krátká věc, na kterou se důchodový systém nestaví, ten by měl fungovat stabilně v desetiletých řadách, 5 let je na grafu dobrého systému nepodstatný hrbolek.
Jasně, taky se může stát, že přijde virus, který vyhladí 80% obyvatel, nebo vymyslíme teleport a chytíme volnou energii, ale to jsou scénáře s malou pravděpodobností = malou váhou pro nastavení parametrů systému.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2016 15:35 | Vojta 2774

Je to hezká pohádka,ale pouze pro těch deset tisíc nahoře. Běžný člověk bude pracovat do 63-65 let,půjde do důchodu a ještě v tom důchodu bude muset občas jít třeba na vrátnici. To si jen ti bohatí a poslanci s platem sto tisíc měsíčně myslí,že nikdo nemusí tak dlouho pracovat,ano oni ne,ale obyčejný člověk často až do své smrti,což je v této republice otřesný obraz. S průměrným důchodem 11 tisíc a na ten ještě víc jak 2/3 nedosáhnou,můžou akorát přežívat,když jim budou pořád zvedat náklady. Prostě být důchodcem v ČR znamená pracovat po zákonné lhůtě dál.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 14:41 | Anna

Ono je velký rozdíl, zda pracujete manuálně, nebo hlavou. Takový úředník může pracovat ještě v 70 letech, ale ten, kdo se živí rukama, je už tak sedřený, že by měl jít do důchodu o několik let dřív, než ten z kanceláře. A ne jen horníci mají těžkou práci, je spousta dalších profesí, kde se těžce pracuje.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 13:57 | josef

Nekdejsi sef NKU trpel Bechterevovou nemoci a normalne pracoval. Ono se to nekdy da. Ale v takovem pripade berme invalidni duchod jako prispevek na stizene uplatneni - ti lide maji naklady spojene s jejich nemoci/urazem a je jen dobre, pokud dokazi jeste pracovat. Pri vyse uvedene nemoci to rada lidi vubec nema sanci dokazat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2016 12:59 | Vašek

Hloupá myšlenka. Když mám nějaké zdravotní omezení, tak mám důchod. Už teď je udělování invalidních důchodů dost přísné, takže když si k tomu je někdo schopen najít práci, tak je to jenom jeho plus. Třeba proto, že mu důchod I. nebo II. stupně k žití prostě nestačí a nebo proto, že se tyhle první dva stupně invalidního důchodu nepočítají do výpočku starobního důchodu. Jinak, i kdyby byl někdo z politiků schopen prosadit tenhle nápad, tak prostě takto pracující důchodci nebudou poslední den v měsíci chodit do práce a tím to obejdou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 11:07 | Miroslav

Někteří mladí si důchod vybírají již za mlada. Znám takové,kteří pracují vždy půl roku a potom jdou na pracák, jsou tam pět měsíců , potom jdou pracovat šest měsíců a tak to opakují pořád dokola. Když to dělají tak hned po škole ,je lehké spočítat, kolik si nechají zaplatit od státu do těch šedesáti let. Ti už budou mít důchod dávno předplacený. Potom znám invalidní důchodce, kteří berou částečný invalidní důchod, nebo poloviční řekněme 7000kč. a přitom pracují na plný pracovní úvazek a mají plný plat. Proč berou tedy dva platy ,důchod 7000 a plat 20000? Kdyby se raději podívali jde se dá ušetřit. Buď jsem schopen dělat celý měsíc, nebo nejsem schopen. Takovým důchodcům by neměli dávat dva platy, když jsou schopni pracovat na plný úvazek.
+51
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 10:39 | Hunter

Ano, existuje rozdíl mezi "ekonomicou migrací" a "dávkovou turistikou". Obě ta slova mají trochu jiný význam.
Co je pro nás blbé je to, že dnes už ČR není pracovně pro ty (zejména) Slováky a Ukrajince moc lákavá. Slováci mají mzdy jako my, a Ukrajinci (i Rusové) už dnes jazyky umí a raději půjdou na západ (navíc, dřív pro ně bylo jednodušší dostat se do ČR než do EU, dnes to mají nastejno).
Vietnamcům Vietnamci dnes jen říkáme, dnes už jsou to Češi, zde narození, zde žijící, tady nejde o "migraci" moc mluvit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2016 10:35 | Jan Solver

Ekonomický migrant nebyl definován - je to ten, co mu stačí měsíčně 500 EUR nebo se naučí jazyk a začne platit daně? Asi je každému jasné, když se podívá do okolních zemí, že tu nezačne být přínosem tak nějak z principu nekompatibility kultur. Takže ty skutečně nepotřebujeme. A ještě k té vaší první části o té matematice. Všechno se sice dá vypočítat, ale nikdo už nespočítá ekonomickou krizi a jiné anomálie (významné objevy, katastrofy...). Všichni se tváří, že jsou v cajku, protože do dluhu můžeme jít ještě následujících 30-50 let. Zvýšení důchodů o 40 Kč považuji za reálné snížení, a jakou pěknou nevoli toto zvýšení vyvolalo asi víte.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2016 9:33 | josef

Vicemene souhlasim, jen k posledni vete - ano potrebujeme ekonomicke migranty, pokud prichazi pracovat, ne pro socialni davky. Takovych ekonomickych migrantu jsme ostatne jiz za predchozi 2 desetileti prijali statisice, at jiz Slovaku, Ukrajincu, Vietnamcu, Rusu,....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Patrik Nacher

podnikatel a ekonom

Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Patrik Nacher
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services