Už žádné prachy vrcholovým sportovcům. Podpořte radši něco zdravého

Tedy přesněji: jestli nějaké peníze na vrcholový sport chcete dát, dejte. Ale stát by na něj neměl vyhazovat peníze. Rozhodně ne tehdy, pokud se chce tvářit, že jeho základem jsou nějaké ušlechtilé ideály.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2015 14:03, KM

On je sport a sport, kultura a kultura a dokonce i věda a věda. Kdo to chce rozlišit, ten to rozlišit umí. Problém je hlavně v tom, že současná praxe mnohdy nesmyslně dotuje nejlépe vydělávající profesionální sporty, masovou pseudokulturu, která nemá s kulturou takřka nic společného a pseudovědu, která sice nic nevyzkoumá, ale dobře se na ní napase pár chytráků. Ale co chcete v zemi, kde prezident vyznamenává státním vyznamenáním Lucii Bílou, při té příležitosti se jí během příchodu do sálu pokloní a políbí jí ruku. V zemi, kde vysoké státní vyznamenání dostává F.R.Čech a podobní nositelé kultury. To ale neznamená, že se nemá podporovat kultura, sport a věda vůbec.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

13. 11. 2015 14:32 | jezevec

nepochopil. otázka právě směřovala tam - zdali je opravdu nezbytné, aby děti hrály florbal, který vyžaduje drahé haly a náročnou organizaci turnajů, a tomu odpovídající dotace. jestli by náhodou třeba nestačilo, aby děti v létě čutaly do míče a v zimě se klouzaly po přírodním kluzišti, s použitím té výbavy za stokoruny - a NEDOTOVALA se propagace sportů, které ze svého principu vyžadují haly a superdrahé vybavení. podobně jako procházka v lese není jedinou pohybovou alternativou hnití u počítače, není ani florbal (lhostejno zda v hale za půl giga, nebo v hale za pět mega) jedinou alternativou sportu. proč by sakra zrovna nevydělávající děti (nebo zoufalí rodiče) měli praktikovat zrovna florbal? který se bez dotací a drahých hal neobejde? fakt by dětem nestačil v létě badminton a fotbálek, a zimní sporty v zimě??? vám fakt nepřipadá úchylné, aby děti provozovaly sporty, které se neobejdou bez SPONZORŮ a dokonce bez DOTACÍ od těch co sportují za tech pár stovek?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 13:03 | Pavel

Problém je je "chtění" většinové populace vidět ne sport, ale své "idoly", které vytvořily PR agentury. To je patrné i v kultuře. Šarapovová není úplně nejlepší tenistka, ale vydělává absolutně nejvíce. Znám desítky lepších zpěvaček, než je komediantka Madona, ale vydělává nejvíc. Někdo "prasí" ideu opravdového sportu a zobe, ale vydělává nejvíc a je tím pádem nejvíc vidět, což znamená, že zase bude vydělávat nejvíc, protože je nejvíc vidět. Je to degradace skutečných hodnot, i když ty se až tak snadno v daném okamžiku nedají poznat. To někdy ukáže až čas. Jde o to, že je to obrovský byznys a ti kdo ho mají v hrsti to už nepustí. Mediální masáž PR agenturami vytváří nové modly a táhnou miliony fanoušků, kteří jim odevzdávají své těžce vydělané peníze zpitomělí reklamou a zbožštěním svých idolů. Bohužel tento příměr platí i o politice a volbách především. Příčina - lenost myslet, nedostatek vlastního úsudku a podléhání reklamní masáži, protože je to je pohodlnější, než zjišťovat, přemýšlet, hodnotit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2015 11:59 | Timy

Jenže ono znaménko před každou konkrétní hodnotou je proměnné v čase i místě. Jistě si sám dovedete najít příklady umělců, kteří se stali slavnými až po smrti. Žádné univerzální hodnoty, které by byly platné pro celé lidstvo v průběhu celé jeho historie, zkrátka neexistují. Je pošetilé se domnívat, že to, co nějakým způsobem oslovuje Vás nebo mne, stejným způsobem osloví kohokoli jiného. A jakkoli mám rád vážnou hudbu, nepovažuji za vhodné, aby mi můj oblíbený žánr nedobrovolně subvencovali posluchači Rytmuse nebo Helči Vondráčkové, kteří klasickou hudbu ke svému životu nepotřebují.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 10:25 | KM

K marasmu vede relativizace a zpochybňování hodnot. Showbyznys se vydává za sport nebo kulturu, kozlové se stávají zahradníky, opilci, agenti a přátelé kriminálníků prezidenty, oligarchové ministry. Rozlišování mezi hodnotami s kladným a záporným znaménkem by neměla být pro průměrně inteligentního člověka s maturitou problém, pokud je rozlišovat chce, stejně jako většina lidí dokáže odlišit hezkou holku od zmalované štětky.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 10:01 | Kafrovak

Zkrátka a dobře stát platí prosperujícím fotbalistům a pod. Zatímco oni pobírají platy o jakých se ani našim ministrům nezdálo. Ale ani vládě se nedaří pěstovat tisíce na zahrádce, takže se to platí z kapes občanů a to je sprosté.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 9:53 | kafrovak

Naprosto souhlasím s tím, aby stát nepodporoval sport! Ve sportu se pohybuje obrovské množství peněz, už jen co se týká platů a ne všichni občané jsou fanoušci. Dokjonce jsem slyšel, že zdravotní pojišťovny platí na sport, vůbec nechápu jakým právem je to zkrátka okrádání občanů ve velkém a kdo chce platit na sport, nikdo v tom fanouškům nebrání. Vždyť fanoušek zní mnohem lépe než fanatik a každý ví jaké následky může mít fanatizmus a závislost.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2015 7:42 | Timy

A které hodnoty to jsou, ty které "kultivují společnost"? Jak se poznají? Kdo je určuje? Nechci se Vás nijak dotknout, ale přesně toto uvažování je příčinou toho marasmu, ve kterém se naše společnost v současnosti nachází. Když si někdo povýšenecky myslí, že dokáže za druhé rozhodovat, jaké mají vyznávat hodnoty, tak tím pouze vytváří společenské napětí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 23:12 | Martin

Vrcholový sportovci jsou samozřejmě feťáci. Jediný rozdíl je, že například narozdíl od uživatelů heroinu po nafetování vykonávají nějakou pohybovou aktivitu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2015 22:26 | Mahoja Kotyč

"Ale co chcete v zemi, kde prezident vyznamenává státním vyznamenáním Lucii Bílou," Co takhle "Ale co chcete v zemi, kde prezident amnestuje defraudanty miliardových částek?"
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 21:40 | KM

Vyjměte libovolnou větu z libovolného textu, vyložte ji mimo kontext nebo ji alespoň zpochybněte a pak s tím zlořádem srdnatě bojujte. Úspěch vás nemine.
Nikde se nezastávám megaprojektů, vytápěných trávníků a hal za půl giga, to je vaše divoká fantazie. Jen jsem si dovolil polemizovat s kolegou, který tvrdí, že sport, kultura a věda se nemají dotovat, neb je to přežitek socialismu a tudíž věc špatná. Špatné ba zločinné je dotovat něčí dobře vydělávající byznys, ať už je to vrcholový sport, pseudokultura, pseudověda, nebo výroba koblih a klobás.
To, aby se lidi šli projít do lesa, finančně podporovat nemusíte. Ale to, aby vaše dítě mohlo za pár stovek sportovat v dětském oddíle, už trochu zadotovat musíte. Někde seženou sponzory, někde přispějí obce nebo stát, většinou se to kombinuje jak se dá, protože nikdo z nich se nepředá. Výstroj a oddílový příspěvek na finančně nenáročné sporty jako je fotbal, basketbal, florbal a podobně vyjde na pár stovek, maximálně jednotek tisíců, ale z toho hřiště, halu, vybavení, provoz, pořádání soutěží, atd. už neutáhnete. Natož abyste třeba postavil novou tělocvičnu v obci, kde stará sokolovna, která slouží i jako školní tělocvična, praská ve švech.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 18:01 | jezevec

Když nebudete podporovat mládežnický a masový sport? Genau. ale JAKÝ sport? podporovat aby se lidi šli projít do lesa - a nebo podporovat megaprojekty typu uměle vytápěný fotbalový trávník a uměle chlazené kluziště v létě? masový sport se dá pořídit za stokoruny, a nebo za stovky milionů. a hnití u počítače vpravdě není jedinou alternativou tomu mít u rypáku a "zadarmo" multifunkční halu za půl giga.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 17:47 | KM

Ale nebuďte zase tak dogmatický. Pokud stát rezignuje na podporu hodnot, které sice nemají bezprostřední ekonomický efekt, ale společnost kultivují, rozvíjejí a podporují její v rámci možností zdravý vývoj, tak jsme zpátky ve středověku. Když nebudete podporovat mládežnický a masový sport, tak se vám bude mnohem víc dětí (i dospělých) bavit v lepším případě střílečkami na počítači, v horším případě střílečkami v ulicích, nebo přinejmenším budou blbnout, tloustnout a degenerovat. Když nevytvoříte kulturu nabízející a kultuře přátelské prostředí, jen zvýšíte už tak vysokou debilitu národa. Všimněte si, že v průzkumech kvality života se umísťují nejvýše země, kde na tyto věci společnost nerezignovala. Ono se vám to finančně určitě do tří let nevrátí, možná se vám to takto měřeno nevrátí nikdy. Ale v kvalitě života to znát bude, a s postupem času čím dál víc. A pokud připustím, že peníze nejsou cíl, ale prostředek, dává to nakonec smysl i ekonomicky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 14:42 | Timy

To máte pravdu - státní vyznamenání pro L. Bílou, není argument pro podporu nebo nepodporu kultury. Stát není (tedy neměl by být) zaopatřovací ústav, který rozhoduje o tom, co je nebo není kultura. O tom, co kulturně obohatí toho kterého člověka, si rozhoduje každý jednotlivec sám. Stát do toho nemá co mluvit, tím méně rozhodovat kdo na peníze nárok má a kdo už ne. Ale to už jsme se odchýlili od tématu, takže pardon za OT.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 14:03 | KM

On je sport a sport, kultura a kultura a dokonce i věda a věda. Kdo to chce rozlišit, ten to rozlišit umí. Problém je hlavně v tom, že současná praxe mnohdy nesmyslně dotuje nejlépe vydělávající profesionální sporty, masovou pseudokulturu, která nemá s kulturou takřka nic společného a pseudovědu, která sice nic nevyzkoumá, ale dobře se na ní napase pár chytráků. Ale co chcete v zemi, kde prezident vyznamenává státním vyznamenáním Lucii Bílou, při té příležitosti se jí během příchodu do sálu pokloní a políbí jí ruku. V zemi, kde vysoké státní vyznamenání dostává F.R.Čech a podobní nositelé kultury. To ale neznamená, že se nemá podporovat kultura, sport a věda vůbec.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 13:04 | Petr Borský

100% SOUHLAS :)
Kdysi jsem četl jednu "sci-fi" povídku, o budoucím vrcholovém cyklistovi, který má přidané svaly svého bratra (který mu je věnoval, neb nebyl tak dobrý jako on, ale chtěl také závodit), přičemž celé to má každý večer připojené ke změti hadiček pro regeneraci a výživu. Je sice špičkový profík, ale na kolo ho musí posadit, neb s tím "upgradem" nemůže chodit. A tak jsou na tom s bratrem každý den mino trénink + závody úplně stejně = oba v invalidním vozíku..
Za pár let i tato šílená vize může být realitou :(
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2015 12:47 | Timy

Dotování sportu, kultury a vědy z veřejných prostředků je pozůstatkem socialismu. Čím jsou tyto obory tak výjimečné, že se v devadesátých letech ubránily ekonomické transformaci na volnotržní hospodářství a zůstaly přisáté na státní penězovody? Tím, že mají velký mediální vliv. Každý politik, jež by se opovážil nahlas vyslovit myšlenku o "odstátnění" sportu, by byl vláčen médii, cupován různými "experty" a odsuzován významnými reprezentanty (lhostejno z kterého sportovního odvětví). Veřejné finance jsou pro zajištění obrany, policie, hasičů, zdravotní péče, školství, silnic, kanálů a chodníků. (I když si dovedu představit, že většina z vyjmenovaných možností by se dala zajistit i soukromým financováním, ale to není pro tuto chvíli podstatné.) Veřejné finance rozhodně nemají sloužit tomu, aby se jimi platily vybrané kratochvíle (sport, film , divadlo, ...), nebo aby sloužily pro sponzorování pochybného byznysu jistých jedinců (tímto zdravím Nebureše).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2015 11:32 | badodreky

Nedávat peníze tam,kde se platí miliardy za nějaké přestupy a nákupy sportovců.Podporovat by se měly sporty,které nemají takové možnosti aby vyplácely vysoké částky.Povětšinou to budou profesionální sporty.Stát by měl podporovat děti a amatérský sport.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2015 10:58 | Dagmar

Naprosto souhlasím, vždy jsem zastávala názor, že by se peníze měly investovat do sportu pro běžnou veřejnost a ne jen pro pár vyvolených. Každý nemá tolik financí, aby si mohl platit několikrát týdně třeba hodinu plavání za 100,-Kč. Nehledě k tomu, že bazény v hodinách pro veřejnost jsou přeplněny. Určitě se najdou poctiví, kteří nás budou reprezentovat hlavně proto, že je to baví.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2015 1:41 | jezevec

celkem taky nechápu, jak někoho může bavit dívat se na to, jak někdo pinká míček ze strany na stranu, nebo rychle běhá odnikud nikam - a dokonce za to platit. ovšem vzhledem k astronomickým ziskům vrcholových sportovců mi připadá, že zrovna tohle odvětví by se skutečně mohlo obejít i bez peněz státu. amatérský sport nic nestojí, kopat do míče nebo běhat se dá kdekoliv a zadarmo. a pokud má mít nějaký čutálista větší mzdu, než třeba lékař v okresní nemocnici - pak by měl být výcvik k podobným honorářům brán jako privátní investice každého soudruha, k jeho privátnímu prospěchu, a tedy taky za jeho privátní peníze. nikoliv aby chudí podporovali (budoucí) bohaté.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Škromach

politik

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

Zdeněk Škromach
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services