Očima expertů: Věříte na kurvítko?

Koupíte si počítač, pračku nebo televizi a přístroj přestane pár měsíců po uplynutí záruční doby fungovat. Měli jste jen smůlu, nebo váš spotřebič na předčasný odchod někdo předem naprogramoval? Ptáme se odborníků.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2015 9:12, onli

Smysl existence tzv. kurvitek je zakotven uz v samotne podstate na konzum orientovane spolecnosti. To neni zadna levicova formulka - jen konstatovani skutecnosti bez nutnosti k ni zujimat nejake stanovisko. Jen uplnej blbec by dal preci na trh neco, co vydrzi vecne a bude fungovat sto let bez problemu. Otazka v clanku mela byt tedy spise polozena do roviny miry pouziti "kurvitek" (je opravdu tak vysoka?) nez do jejich proste existence..

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 6. 2015 5:52, Tarzan

https://www.youtube.com/watch?v=8W4V_4ZxBFg

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 43 komentářů)

18. 11. 2018 9:53

Nesouhlasim s tou "kvalitnejsi vyrobou". Nejedna se pouze o tato vyrobni mista. Je do toho treba zahrnout cely dodavatelsky retezec, vyvoj, reklamu... prave ten fakt, ze se zivotni cyklus zkratil, je duvodem dnesniho blahobytu. Jakykoliv pokus omezit pocet vyrabenych pruduktu je v tomto ohledu krokem zpet. Navic vyrobci si mohou dovolit vyrobky jen tak "nekvalitni", jake jsou zakaznici ochotni kupovat. Zakony trhu funguji a vzdy fungovat budou. Tedy alespon co se trznich ekonomik tyka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2018 9:44 | Vlado

Kurvitko je kravina. A to, ze vyrobci pozivaji levnejsi materialy - to je naprosto legitimni postup. Jde o zisk, ale zdaleka ne jen o ten. Zakony trhu stale funguji a pokud by se vyrobce takto chival dlouhodobe, brzy by po takove znace ani pes nestekl. Pokus si ale nekdo kupuje veci jen na aliepressu a podobne,pak se samozrejme nemuze divit. Jedna se casto o vyrobky, ktere ani znacku nemaji. Navic si myslim, ze neni moc lidi, kteri by potrebovali, aby treba telefon vydrzel dele nez 3-4 roky. Takove telefony jsou stejne jiz moralne zastarale a podobne je to u dalsi elektroniky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2017 13:42 | Karol Lušpai

Výrobky amatérsky opravuji a kurvítka tam opravdu nacházím. někdy je totiž výrobek snadnější vyrobit bez kurvítka než s kurvítkem. Jsem naprosto jistý že je to úmyslem. Ale vemme si to z jiné strany. Pracuji a za svou poctivou práci dostávám peníze. Za tyto poctivé peníze mám koupit nepoctivou práci někoho jiného ? Zavání to podvodem. Jistěže můžeme argumentovat pracovními místy, ale ani tento argument po rozšíření robotizace ve výrobě neobstojí. Místo nesmyslné práce 8 hodín denně pďi výrobě nekvalitního zboží stačí pracvoat a vyrábat méně, kvalitnéji a dramaticky zkrátit pracovní dobu nebo dramaticky přidat dovolenou. Zbylou práci rozdělit mezi ostatní lidi.
Osobně se snažím kurvítka vyhledávat, likvidovat a nahrazovat je kvalitně vyrobenými součástkami a to i za cenu zdánlivě nerentabilní opravy. Mám totiž za to, že koupí nového výýrobku se problém neřeší, jenom se odkládá "na později". Myslím si, že záruku je někdy lepší porušit a nahradit konstrukčně vadné součástky ještě než stihnout zničit další kolem nich. Naštěstí mám přístup ke svářečce, soustruhu a fréze a tudíž dokážu mnoho těch zmetků nahradit poctivým ekvivalentem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2016 23:30 | Titus

Omlouvám se jestli to tady už někdo nějak zmínil. Ale takzvaná kurvítka existují, respektive jsou to různé součástky, které mají nastavenu vcelku docela přesnou životnost. Ať už jsou to kondenzátory, rezistory a mnoho dalších. Ano výrobci elektroniky se snaží udělat vše pro to aby zákazník byl dnes dojná ovce a ovce si to bohužel nechávají líbit. U telefonu s vestavěnou baterií není ještě vše ztraceno pokud se dá rozebrat, je zde velká šance že půjde vyměnit i aku článek a že s trochou snahy se vám povede sehnat i výkonnější, takže pokud je mobil po záruce a jen baterka v háji, není nutné mobil ještě vyhazovat. Ale zkracování životnosti se netýká jen elektroniky, ale i aut třeba a to kdy jim začne třeba korodovat nosný rám. Pokud to půjde takto dál, tak si lidé budou kupovat věci nebo vlastně pronajímat za měsíční paušál a nenažraný kapitalisti budou mít zajištěný trvalý přísun peněz, do doby dokud je obyčejný pracující člověk bude mít.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2015 15:31 | milanS

Každý dnešní výrobek musí být snadno ekologicky likvidovatelný. Proto např. automatické pračky Electrolux nebo AEG mají panel s tlačítky jako jeden plastový výlisek včetně plastových pružinek tlačítek. Jestli chcete vidět EkoKurvítko v praxi, tak se podívejte na tento ND. Nám už odešel podruhé, poprvé ještě v připlacené prodloužené záruční době, podruhé dneska. Díl je neopravitelný a nový stojí vč. dopravy a DPH 750 Kč!! Tady je slíbený odkaz: http://nahradnidily.electrolux.cz/product/1083599025/Displej+pra%C4%8Dky+s+tla%C4%8D%C3%ADtkem
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2015 12:58 | x

" Určitě není náhoda, když mi odejde 4 r. stará lednička, 2,5 r. stará pračka, 1 rok stará autochladnička a 6 měs. starý el.vařič ! "
Záruční lhůtu si nění problém přikoupit a pokud tomu tak není tak dám od toho výrobku prostě ruce pryč případně i obchodu. Prostě nesmíte kupovat ty nejlevnější šmejdy. A ta autochladnička a ten vařič byl jistě ještě navíc ve standartní záruce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2015 12:54 | x

"že dříve (za totality) se koupil výrobek a ten šlapal 15, 20 let." Pěknej nesmysl ne spolehlivost praček tatramat byla zcela známá a dokonce se to již v posledních letech socialismu veřejně probíralo - spolu s ledničkami a televizorami. A taky ten rozdíl cen - pračka klidně i 2 průměrné výplaty - televizor za 13000 kc tak to byly nejméně 4. Naopak začátkem 90.let zboží ze zahraničí bylo velmi kvalitní a taky o dost prostě dražší na thdejší průměrné platy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2015 12:50 | x

S tou programovou životností je to jen pouhá fáma vyplívající z nutnosti snižovat výrobní cenu z důvodu tlaku zákazníků. A ty mobili dříve - prostě oni na ně lidi tolik zas nešahali a málo výkoné procesory co pro obsluhu jednoduchého menu a několika jednoduchých her zcela stačili prostě tolik netopili jako dnešní výkoné několika jádrové procesory - včetně toho,že když je jedna strana telefonu tvořena displejem tak je prostě náchylnější na poškození, než když byl malý displej utopen v pevném obalu. Ona jde totiž záruční lhůtu si přikoupit a to klidně až na 5 let - v E-shopu a to dokonce, až běhěm několika dní od zakoupení zboží - ten E-shop je velký a známy a je tu již velmi dlouho, téměř zcela jistě nepočítá plánovaně do 5 let skrachovat - a jednak 2 letá záruční neplatí všude na světě - prostě není tomu tak celosvětově.
A to že vám zbydou nějaké součástky - ona se kvalitní elektronika toiž předemezovává, aby byla jen částečně tepelně zatěžována - stejně jako když je tam hafo šroubků pro lepší držení - tak taky je jistě nepovažujete za něco co tomu vadí, ale že je tomu přesně naopak.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2015 19:22 | Milena

Ještě jsem chtěla dodat, že dříve (za totality) se koupil výrobek a ten šlapal 15, 20 let.. Ještě dnes mají třeba staří lidé staré pračky které perou, TV apod. Dnes místo toho aby výrobky byly lepší a lepší tak jsou naopak horší a horší...jsou sice hezké ale to je asi tak všechno. :-(
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2015 18:45 | Milena

Věřím na 100% !!! Určitě není náhoda, když mi odejde 4 r. stará lednička, 2,5 r. stará pračka, 1 rok stará autochladnička a 6 měs. starý el.vařič ! O těch kurvítkách mi řekl prodavač v elektru - prý potřebují vyrábět a prodávat, ne opravovat !!! Dokonce slováci veřejně vyzvali výrobce spotřebičů, aby do nich přestali dávat kurvítka !!! Je to od výrobců špinavost, takto se přece nepodniká. Český lid není tak bohatý aby mohl stále kupovat nové spotřebiče. Pokud stát nedokáže zakročit tak ať se vůbec nediví že je tolik lidí v exekucích. Tito výrobci mají na tom lví podíl. Bez pračky, ledničky, vařiče aj. se dnes prakticky nedá žít. Nebo se budeme vracet k valše, vařit na ohni, potraviny chladit v potoce apod.???
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2015 10:25 | vkarol

kupil som pracku. Po 3 mesiacoch aj susedka. Po dobe 2.3 roka prestala pracka topit.vymenil som tranzistor, rele. Topne teleso ok. Ak som zopol rele topilo to. Pracka ukazovala simbol ze topi aj tak to netopilo. Vihodil som ju a kupil druhu. O 3 mesiace sa to stalo to same aj susedke. Zebi nahoda.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2015 13:34 | Tonda

Zavést speciální daň za nekvalitu (s možností ji vyměřit zpětně) a je problém vyřešen. Stačí chtít.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2015 9:22 | radim

Zhruba kolem roku 1950 se na karosérie aut začaly používat plechy z takzvané hlubokotažné oceli. Ty byly výrazně měkčí, takže se dalo velice snadno lisovat nebo vyklepávat i velice složité tvary, ale na druhé straně mnohem intenzívněji rezl. U nás je měla jako první Škoda 1000MB. Předtím dělali karosérie z plechu 1,2 , 1,5 a možná i silnějšího, potom ho začali dělat tak z jedničky, nebo 0,8 m silného plechu. ale jak byly káry čím dál víc složitější, začínalo to čím dál víc reznout. Škodovka stovka nebo stodvacítka, když se osolila provozem v první zimě, a potom se neošetřovala, se rozpadla do 4 let. Zvrat potom nastal v 80 letech, kdy se začal používat jako základní nátěr forézní nátěr, anaforéza a později kataforéza. Ten při dobré kvalitě a při dobrém zalakování vrchními emaily už uměl zajistit, že se na autě při celoročním provozu včetně zimního provozu prvních 5 - 10 let neobjevily stopy rzi. To byl třeba jeden z důvodů, proč v 90 letech skončila výroba osobních tater, podvozek T613 nebyl možné jako celek opatřit forézou a nouzové forézování se ukázalo jako nedostatečné. V 90 letech se potom automobilky naučily na podvozky používat a bez ztráty korozních vlastností svařovat plechové díly opatřené žárovým zinkováním , ještě pod forézu, už kataforézu. A nakonec se naučily používat na méně náročné díly plechy už přeupravené barvou, ze kterých se díly lisovaly až potom . To je prakticky"konzervový" plech, tak 0,4 - 0,5 mm silný. Asi tak.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2015 7:46 | Radůz

Auta také byla více garážovaná (aut výrazně přibylo, garáží ale tolik nepřibylo). Pamatuji si, že děda jejich eMBéčko (které prarodiče stálo celoživotní úspory) VŽDY dával do garáže a v zimě jezdil na chalupu každý den krmit králíky vlakem.
Ono co se koroze týče, tak to se opravdu nedá srovnat. Až na výjimky mají už několik let všechna auta dobrou antikorozní úpravu, takže karosérie jim nerezne. Proč to výrobci dělají je mi trochu záhadou (šlo na začátku o konkurenční boj?), protože auta vydrží hezká mnoho let, což nepochybně snižuje motivaci k pořízení nového auta.
Podvozky aut se dříve běžně nastříkávali nějakou ochranou (její název mi vypadl). Když jsem se nedávno ptal v jednom servisu, tak mi řekli, že už to v podstatě nikdo nedělá. Auto už není celoživotní investice, ale spotřební zboží. Slušnou ojetinu je možné koupit za 5 průměrných měsíčních platů a nová auta si kupují především firmy a leasingovky a pro ně to je výrobní prostředek.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2015 23:17 | david

Kurvítka určitě existují.Poměrně dlouhou dobu jsem používal mob.telefon jedné švédsko japonské firmy, asi před rokem se začal sám restartovat, volat sám na různá čísla a jiné libůstky. Koupil jsem nový a starého kamaráda hodil do šuplíku.Zhruba po půl roce jsem mechanicky zničil nový tel a šáhl pro ten starý že snad několik dní než koupím nový vydrží. Fungoval asi tři týdny až už jsem skoro zapomněl proč jsem ho tenkrát odložil. A najednou kde se vzalo tu se vzalo kurvítko!!! Prostě tomu telefonu někdo na dálku řekl ať už to nepřehání a okamžitě se zase rozbije. No koupil jsem nový a starého kamaráda hodil do šuplíku.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2015 22:51 | Hunter

Otázka také je, jak dlouho by Škoda 120 vydržela, kdyby se k ní lidé chovali jako k dnešní (nejlépe služební) "oktáfce na hlínách f tédéíčku".
Ono přeci jen je něco jiného si leštit stodvácu v garáži a občas v neděli ji vzít na výlet na houby, a něco jiného je když to auto najede každý den stovky kilometrů, 150tkou po dálnici, kdy schody panelů mlátí nápravama div homokinetické klouby nevyhřeznou z chrupavek.
To je pak jasné, které to auto bude i za 20 let leštěnka, a které bude mít už po 5 letech podvozek na odpis. Ale o kvalitě to až tak moc nevypovídá. Lidé se k mnoha věcem chovají drsněji (protože jsou levnější a není na ně pořadník) a ty pak prostě vydrží méně.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2015 21:55 | Radůz

Jej, to to letí. Napsal jsem před dvaceti lety, ono to už ale je víc...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2015 21:53 | Radůz

Manželka si myslím, že Škoda 120 je skvělé auto, protože si vždycky vybaví dobu, kdy byla malá a kdy jejich rodina byla šťastná a jezdila jejich plechovkou na hezké výlety. Stačilo by ale aby si do ní dnes sedla a hned by jí bylo jasné, že je to křáp...což byl i před dvaceti lety, tehdy ale byl člověk rád, že vůbec něco má a taky neměl tolik možností porovnat ji s normálním ("západním") automobilem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2015 21:49 | Radůz

Asi tak:) A i když některé kusy vydržely hodně dlouho, tak by je stejně většina z nás nechtěla. Někteří lidé si myslí, že různé výrobky byly skvělé, ale to si myslí především proto, že pozapomněli a že se jim se vzpomínkou na staré věci vybaví jejich dětství nebo mládí.
I kdyby byla Tatramatka a Škoda 120 nesmrtelná, tak bych je nechtěl a radši bych měl nově vyrobenou pračku, která vydrží jen několik let. Pokud by současná auta vydržela jen po dobu leasingu (jak tvrdí zlí jazykové), tak bych o ní uvažoval. Jinak ne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 6. 2015 19:58 | Hunter

Ano, ve skutečnosti jde teze "staré věci byly lepší, podívej, tenhle mrazák na chalupě mám vod osmušedesátýho" jen klasickou aplikaví "klamu přeživšího". Prostě do svého přehledu nezařadíte ty všechny věci z osumašedesátýho, který se už devětašedesátýho rozpadly. Tím ze statistiky vyřadíte vše, co by mohlo vaši hypotézu nabourat a logicky vám vyjde, že "starý věci, který dodnes fungujou jsou lepší, protože fungujou" (narozdíl od těch, co nefungujou, ale už jsem na ně zapomněl).
Kolem a kolem je průměrná nižší životnost výrobků těžko prokazatelná. Ano, zboží se obrací rychleji (například střední doba vlastnictví mobilního telefonu se zkracuje, to se dá lehce změřit), ale neměří se důvod výměny. A určitě nebude většina výměn "protože to přestalo fungovat". Já mám dome třeba současný telefon, minulý (funkční) jako záložní, dokonce i předminulý (stále funkční) a vyhlížím budoucí. A to nekupuju nový nijak extra často - cca 1x za dva roky.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

Jaroslav Vostatek

ekonom

Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Vostatek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services