Státní úředník bude mít víc volna než jiní zaměstnanci

A je to dobře!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 6. 2015 6:10, Jarda

Kdo chce víc volna a hodně peněz a je ve státním nespokojen, tak může jít do podnikání jako OSVČ. Může si třeba otevřít hospodu s Elektr. evidencí tržeb a bude v balíku a volnýho času taky plno. Příští rok bude dost restaurací volnejch.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 6. 2015 12:00, D

Pokud chcete něco po státním úřadu, tak se připravte , že zásadně nic nejde, a na každý takový úřad půjdete minimálně dvakrát. I když se doma vybavíte všemi možnými dokumenty, vždy se ukáže, že nějaký chybí. A učitelé, to je již vůbec profláknutá profese, kde mají již dnes volna, o kterém se jinde jiným ani nesní. Také proto děti nic neumějí a rodiče si musí platit drahé doučování, jinak jim ze školy vyleze téměř analfabet.

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

29. 2. 2016 7:40 | Markéta

Zkuste si jít chvilku učit a uvidíte, kolik má učitel volna. Nevím, kde berete tu jistotu, že učitelé mají tolik volna. Je to úplná blbost, zeptejte se nějakého z nich.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2015 18:42 | Pavel

Nevím, čemu říkáte pokrok, ale mě před dvěma lety ajznboňák nechtěl uznat jízdenku, protože neměl ani páru, jak taková jízdenka vypadá. To se mi tedy nikdy předtím nestalo, takže to už je pořádný pokrok. Jen nevím kam.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2015 17:41 | L.

Vaše starost o mou kariéru je milá, ale děkuji, ZŠ (a další xŠ) mám už docela dlouho za sebou a změnit své směřování na úředníka neplánuji, asi by mě to nebavilo.
Váš dotaz, proč se na registraci vozidel nemůžete objednat, nelze zodpovědět bez dalších údajů. Pokud spadáte pod menší město, je to pravděpodobně proto, že tam až tolik lidí kteří by to využili není. Pokud spadáte pod větší město, je to proto, že neumíte googlit. Třeba pro Prahu: http://www.praha.eu/jnp/cz/potrebuji_resit/elektronicke_sluzby/online_rezervace/
Za to, že si vyřizujete pas pozdě vás nikdo peskovat nebudete, ale nemůžete čekat, že se všichni postaví do pozoru a budou skákat jak vy pískáte. Ano, malá a pružná soukromá firma by za patřičný peníz určitě řešení našla, ale státní správa nemůže fungovat úplně jako malá soukromá firma. A rozhodně to není neschopným vedoucím.
Jinak jste asi nepochopil, že problém není v tom, že by někdo nevěděl, že před prázdninami bude nával na pasech, tak blbí ve státní správě (respektive samosprávě) opravdu nejsou. Ale problém je v tom, udržovat ty na špičku nadimenzované kapacity po zbytek roku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2015 10:14 | onufer

A skeptici, kteří jezdí autem, tomu nebudou chtít věřit, ale jaký pokrok udělal personál Českých drah – pamětník by se divil.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 6. 2015 20:08 | JirkaZ

Nevím, na jaké úřady chodíte. Moje zkušenost je naprosto opačná - nikde jsem nebyl více než 15 minut - at už finanční úřad, sociálka, zdravotní pojištovny, živnostenský úřad, úřad práce. Na pas se u nás ani neobjednává - přijdu, jeden člověk přede mnou, doba vyřízení 5 minut, za chvíli jsem byl venku. Pravda ale je, že pasové záležitosti řeším přes zimu - proč to nechávat na léto, že ? Na registr vozidel nechodím už asi 15 let, jednou mi to stačilo. Vždycky tím někoho pověřím - je to rychlé a za ušetřené nervy to určitě stojí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 9:17 | byrokrátek

Ok, jeden sickday je stejně jako jeden sickday. A tři jsou třikrát víc než jeden. Týden dovolené navíc máte stejně, i když vy tedy nemáte takovou volnost při čerpání. To nic moc na věci nemění. J8 se zase divím, že by chtěl autor ještě nějaké plusy pro učitele, pokud člověk není vysloveně alergický na děti nebo nemusí učit na vesnické základce, odkud rozumnější rodiče vozí děcka do města, takže zůstává jen nevzdělavatelný materiál, je to práce snů. Pokud není ředitel úplný kretén, samozřejmě, ale to platí všude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 8:28 | Pavel

Na jednu stranu je to opravdu dobře - čím má státní ouřada víc volna, tím míň škodí.
Na druhou stranu máte značeně zkreslené představy o benefitech v soukromých firmách. V předchozím zaměstnání jsme měli tři sickdays ROČNĚ, teď mám právě jeden sickday ROČNĚ. A ač mám jeden týden dovolené navíc, je to nenárokový benefit - tedy pokud ho nevyberu, přijdu o něj. A to znemožňuje přesun dovolené do dalšího roku.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2015 9:35 | Q

Autore, sice je to hezke ze uvadis srovnani se soukromymi firmami, kde takove dny volna maji take. dokonce existuji firmy a pozice, kde se veci jako home office, sick day, pet tydnu dovolene sice vydavaji za benefity a de facto jsou samozrejmym standardem. Existuji i jine benefity ktere jeste urednici nemaji a treba by chteli - sluzebni mobil, notebook, auto, stravenky, prispevky na ruzna pojisteni atd.. ¨takze urednictvo ma rozhodne kam rust v pozadavcich. zapominas autore ovsem na jeden nepodstatny detail - u SOUKROME firmy kdemajitel nabizi zamestnancum takove benefity NEEXISTUJE ze by takovy benefit byl zadarmo. vsechno stoji penize a ty penize se nekde musi vzit. Jinymi slovy, pokud sem ve firme kde mam vsechny tyto vyhody, beru treba 100 tisic mesicne, tak urednik sice muze brblat "kdyz to muze mit on, proc ne ja" ale kdyz se rekne a, musi se rict i b - tedy ze u soukrome firmy existuje neco jako target, quota ci cesky proste clovek ty penize musi vydelat, aby zaplatil svuj plat, vsechny svoje benefity, zaplatil rezii firmy a v neposledni rade zaplatil i toho urednika, protoze kde jinde se berou penize ze kterych zije ten urednik, nez z krvavych dani soukromeho sektoru. a co vlastne musi takovy urednik? k cemu ho obcan potrebuje? vlada a urednictvo tvori zakony a narizeni, ktere nuti obcany dodrzovat, platit uredniky na danich, poplatcich.. efektivita statni spravy se limitne blizi nule, pocty uredniku rostou, misto toho aby stat slouzil obcanovi (za cimzto ucelem byl zrizen) tak obcan slouzi statu a kdyz neco jednou za cas od statu potrebuje, tak se mnohdy dockava arogance a preziraveho jednani. Urednik totiz moc dobre vi, ze obcan nemuze "nekoupit jeho vyrobek a jit jinam". Nerikam ze vsichni urednici jsou spatni, ale system je spatny. a kdyz pak nekde u prepazky se vam nejaka sympaticka urednice omlouva ze to lejstro ktere vas nuti vyplnit je sice nesmyslne, ale "musi se to protoze je to prikaz shora" je to sice hezke gesto, ale k nicemu. Je to zhruba na urovni toho, kdyz by v koncentraku ve fronte do plynove komory vas esesak slusne pozdravil, usmal se omluvil se za nepohodli - zahreje to u srdce, ale stejne za chvili vyletite kominem..
je to jak u policie - respekt a vaznost uradu si nelze vynutit zakonem, narizenimi a represemi, ale dobrou a efektivni praci kde obcan vidi smysl a uzitek.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2015 20:14 | jazzovec

ok, sorry, možná nejste jeden z tech líných a neschopných úředníků, ale teprve úředník budoucí. tak až dokončíte základní školu - pochopíte, že předmětem poskytování služeb je poskytovat službu. své o tom ví každý podnikatel, který si na sebe musí vydělat. pokud úředník státu nemusí fungovat stejně, je to ŠPATNĚ a takový úředník si nezaslouží mzdu ani dovolenou. mně je celkem u vocasu, jestli někdo někde dělá hromadné registrace - ale dost mně zajímá, proč bych musel čekat, a proč se (na rozdíl od hromadných registrací) já nemohu objednat. z počtu objednaných zákazníků by se totiž snadno zjistila potřebná kapacita úřadu. kdyby se ovšem chtělo. pokud SE nechce, je něco špatně. například vedení. s pasem je to to samý - když si posledního července vzpomenu, že druhého srpence potřebuji pas, může mně někdo peskovat že je pozdě - i když naprosto nechápu, proč by mi za relevantní poplatek nemohl být vyřízen pas na počkání. ovšem jsou-li začátkem května vyblokované VŠECHNY termíny na 4 měsíce dopředu - neznamená to nic jiného, než že vedoucí je neschopný debil. čtyřměsíční předstih není "pozdě" - a že je asi obsluha poddimenzovaná, když takto nestíhá, to by myslícímu vedoucímu mohlo docvaknout. ne-li, tak žádná dovolená, ale za přepážku a makat taky. a nebo huš ven, není důvod předpokládat že jiný vedoucí by tuto situaci nedokázal zlepšit, kdyby věděl že v případě neúspěchu taky vypadne. jenže ono je jednodušší čumět a nedělat nic, a případně vyčítat lidem že nechodí rok dopředu, že půl roku je na poslední chvíli. to nemůžete myslet vážně ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 19:22 | L.

Zdá se, že jste v dnešním teplém počasí podcenil teplý režim a dostavila se dehydratace a s ní spojené blábolení. Jinak si váš příspěvek vysvětlit nedokážu.
Ano, o frontách všude možně jsem slyšel, nicméně když jsem tam něco vyřizoval, tak jsem byl hotový docela rychle. To, že lidé vyřizující časté / hromadné registrace chodí extra je norma a rozhodně nemusí být "spřátelení".
Jakým způsobem jste přešel od registru vozidel k pasům a od nich k lékaři a jeho pacientům a pak jeho dovolené je opravdu zarážející, fakt byste měl ten pitný režim dodržovat.
Jinak, pokud někdo ví že pojede v létě na dovolenou a neudělá si pas včas, přestože je mu jasné, že tam před létem budou návaly, tak si holt musí počkat. Těžko bude mít úřad v záloze X úředníků s pracovišti, kteří přes rok nic nedělají a jeden / dva měsíce by dělali ty pasy.
Z tom deliriu z horka jste zřejmě i pojal představu, že jsem úředník, ale opravdu nechápu, na základě čeho.
A jinak jsem nekritizoval samotnou normu (byť o ní můžeme debatovat), ale ideu, že to má být _maximální_ čekací doba a při jejím překročení má být vedoucí vyhozen.
S pozdravem "Vodě zdar!" L.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 17:26 | jazzovec

nikdy jste neslyšel třeba o tom, jak mnohahodinové fronty se stojí na registrech vozidel? a jistě víte, že spřátelené autoservisy a autobazary chodí do speciálních kanceláří tamtéž, a nečekají. proč by se to mělo považovat za normu, a nikdo s tím roky nic nedělá a vedoucí přesto bere mzdu? nebo jiný příklad. chtěl jsem se objednat na zhotovení nového pasu. nejbližší volný termín na objednání je v půlce října. ten zbytek si to musí odstát. asi nějaký debil nepochopil, že lidi obvykle potřebují nový pas na letní dovolenou. průměrný počet neobjednaných pacientů ve frontě je 12 a doba čekání 2-4 hodiny, víc termínů na objednání ale není. proč by měl mít xyndl, zodpovědný za tento bordel, jakoukoliv dovolenou? možná i tak hloupý úředník jako vy dokáže pochopit, že norma 15 minut neznamená problém, pokud se tak stane jednou za rok při vaší provokaci - ale v případě kdy se to stane zvykem, nebo dokonce pravidlem. většina úřadů má nebo pořizuje q-matic, takže délka fronty za několik let dozadu se dá zjistit na několik úderů do klávesnice.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 17:04 | Pavel

Možná si zkuste uvědomit, proč jsou ouředníci nuceni se škrábat za levým uchem pravou rukou prostrčenou mezi nohama. Je to jen a jen tím, že jejich vedoucí chce být velký vedoucí a proto potřebuje hodně podřízených a k tomu musí vymyslet spoustu zbytečné práce, aby zase svému šéfovi zdůvodnil, na co ty zbytečné ouředníky potřebuje. Takže pokud ti ouředníci budou doma, nemusí se pro ně vymýšlet zbytečná práce, která ve svém důsledku normálním občanům jen škodí.
Například kdyby velký šéf nepotřeboval ke své velikosti zbytečné oddělení na vydávání zbytečných potvrzení o státním občanství a místo toho pracovalo dvakrát víc ouředníků na pasovce jen polovinu pracovní doby, tak ve důsledku to na nákladech na chod úřadu vyjde stejně, ale občan ušetří na zbytečném pobíhání od ouředníka k ouředníkovi.
Takto funguje každý státní ouřad, stačí si přečíst Parkinsonovy zákony.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 14:57 | L.

Super! Takže když budu chtít zatopit nějakému vedoucímu, tak se prostě domluvím s několika kamarádama, přijdeme tam v jeden čas a vedoucí poletí bez odstupného :D
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 13:11

:)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 12:26 | jezevec

problémy s úředníky by vyřešily tři drobné úpravy: 1) chce-li ouřad jakýkoliv doklad, potvrzení, nebo výpis z jiného rejstříku - obstará si ho sám. je-li součástí úkonu úhrada nebo kolek, obstará se to přímo tam kde je to požadováno, nebude nikdo běhat do jiné kanceláře na pokladnu, nebo dokonce na poštu pro kolek. je-li součástí úkonu fotka, pořídí se přímo na místě. 2) vysadit, odvézt a spálit všechny dveře do kanceláří, jejichž úředníci mají v popis práce obsluhovat veřejnost. a samozřejmě zrušit úřední hodiny - má-li úředník v popisu práce sloužit lidu, bude to dělat po celou svou pracovní dobu. 3) maximální čekací doba na úřadě je 15 minut. vedoucí oddělení, který není schopen toto zajistit, bude propuštěn bez odstupného a s pětiletým zákazem práce ve státních službách.
PAK by mohli mít třeba šest týdnů dovolených ... s třeba i lepší platy
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2015 12:18 | rýmař

Hm. A dřív měli učitelé volna výrazně méně, že ze škol lezli samí moudří a vzdělaní lidé jako vy?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 12:00 | D

Pokud chcete něco po státním úřadu, tak se připravte , že zásadně nic nejde, a na každý takový úřad půjdete minimálně dvakrát. I když se doma vybavíte všemi možnými dokumenty, vždy se ukáže, že nějaký chybí. A učitelé, to je již vůbec profláknutá profese, kde mají již dnes volna, o kterém se jinde jiným ani nesní. Také proto děti nic neumějí a rodiče si musí platit drahé doučování, jinak jim ze školy vyleze téměř analfabet.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2015 11:42 | byrokrátek

Nevěřím. Většina úředníků totiž není z byrokracie nijak nadšená.. Bohužel když hlásíme výš, že po nás a našich klientech chtějí, abychom se škrábali pravačkou za levým uchem a ještě tu ruku přitom prostrčili mezi nohama, nejsme vyslyšeni. Přitom od klientů to pochopitelně dostaneme vyžrat my. Jinak neříkám, že mezi námi nejsou lenoši a troubové. A případů, které popisujete, je mi líto. Ten druhý je pochopitelně neomluvitelný, u toho prvního nevím, neznám tu agendu – ale obávám se, že vás kolegové z pasového poslali, kam museli. Oni to nevymysleli, jejich šance změnit nesmyslný předpis není o moc větší než vaše. Každopádně ani v jednom případě z těch dvou, které popisujete, nevidím, jak by vám pomohlo, kdyby ten den úředník zůstal doma a neškodil, jak jste psal.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 10:37 | Pavel

Tak dva příklady:
Případ první: Před časem jsem potřeboval pas pro děti. Dojdu na ouřad, a tam mi sdělí, že k tomu napřed potřebuju ma jiném ouřadě získat pro ně potvrzení o stáním občanství. Tak dojdu na druhý ouřad, předložím jim dokumenty potřebné pro vydání pasu (ani písmenko navíc), oni je zcela bezduše opíšou do nějakého formuláře a (naštěstí okamžitě, jinak na to mají 30 dní!) mi vydali potvrzení o občanství. Přitom přesně to samé mohli udělat už ti první úředníci, věškeré dokumenty k tomu měli. Takto mě státní ouřada naprosto zbytečně obral asi o dvě hodiny mého času.
Případ druhý: Našel jsem práci a tak jsem to byl oznámit na pracovním úřadě. Snažil jsem se to vyřídit co nejdříve, aby hned neměl pozdní příchod. Takže úřad práce měl mít otevřeno pro uchazeče od 7:30. Já tam tedy přišel už v 7:00 a postavil se do (zatím malé) fronty. Uplynulo půl hodiny a nic se nedělo. Kolem 7:55 se začali trousit první úředníci. A zase se asi půl hodiny nic nedělo. Až po 8:30 milostivě začali pouštět uchazeče do kanceláří. Tenktrát jsem kvůli nim málem přišel o novou práci.
Pořád nevěříte, že úředníci škodí už jen prostým faktem své existence?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2015 9:18

Mimochodem – kteří úředníci vám škodí?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Jirák

podnikatel, Miton

Michal Horáček

hudebník a podnikatel

Michal Jirák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Michal Horáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services