Očima expertů: Doháníme Západ?

Už jsme se dávno měli mít jako Rakušáci, ne? Daří se nám dohánět vyspělé evropské ekonomiky, nebo vlak mizí za zatáčkou a my ho ztrácíme z očí? Zeptali jsme se Pavla Kohouta, Aleše Michla, Petra Macha, Víta Samka a dalších osobností ze světa ekonomiky, politiky a financí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 5. 2015 8:30, mezizi

Dohnat ano, ale nepředehnat! Aby neviděli naše holé prdele!

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2015 6:30, jan68

Pri srovnavani mezd, respektive zivotni urovne, se zapomina na jednu vec, cesi maji mnohem vyssi prijmy nez je psano v oficielnich statistikach.

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 16 komentářů)

22. 6. 2015 8:31 | Karel

Nůžky se budou rozvírat. V učasné době Platí Němci za tranzit plynu nám a Ukrajině. V budoucnu budeme platit my a Ukrajina Němcům(plyn půjde buď přes Turecko nebo Německo).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 5. 2015 10:20 | jihra

Při čtení článku jsem si vzpomněl na jeden vtip z dávných dob. Komouši kdysi říkali, že ten západ musíme dohnat a předehnat. Pak už, že nesmíme ztratit stopu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2015 13:33 | josef

Nemecko ale melo ty firmy soukrome, nikoliv statni!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2015 18:00 | Robert

Máte svým způsobem pravdu...před 25ti lety jsme nebyli ve stejném postavení se západem. Ale na druhou stranu třeba Německo po druhé světové válce také nebylo ve stejném postavení s ostatními zeměmi...hospodářství bylo v katastrofálním stavu,rozbombardovaná města,muselo platit válečné reparace,atd...své firmy ale nerozprodali,ale půjčili si od amerických bank peníze které investovali do obnovy hospodářství,moc dobře věděli že peníze jednou vrátí,ale rozprodané firmy už zpátky nikdy nedostanou..a proto je dnes Německo tam kde je. Nebo třeba Irsko...dříve chudá a zaostalá země,kde jsou dnes?? Španělsko to samé. Nemůžeme se prostě vymlouvat stále na to,že jsme nebyli ve stejném postavení,vše záleží jen na našich schopnostech a jak je dokážeme využít...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2015 12:20 | Hunter

S první polovinou vašeho příspěvku souhlasím - "západ" dohnat nemůžeme, protože ten si hned v roce 1990 zajistil takové podvázání východních ekonomik, aby to nebylo možné.
Mohli bychom se vracet dále do minulosti a říkat si, že kdyby se historie, například od roku 1948, nebo 1914, nebo 1848 nebo jiného vyvíjela jinak, mohli jsme ten západ i předehnat, ale to je pouze námět na sci-fi. Nicméně v roce 1990 jsem neměli se západem nejen stejné postavení, ale ani stejné vyhlídky a možnosti. Je to podobné, jako když začnete hrát šachovou partii se čtvrtinou figurek oproti soupeři - to nevyhrajete ani proti špatnému hráči. Ale Německo je spíš něco jako ekonomický Kasparov.
Ale posílení odborů? Francie je na tom hodně špatně. Portugalsko v podstatě tragicky (ale není to tak vidět, protože Španělsko a Itálie a Řecko jsou na tom ještě tragičtěji). A Německo zas tak moc silné odbory nemá a bude je dále oslabovat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2015 9:13 | Robert

Tak nevím jak vy,ale já nevěřím ani těm ,,Sobotkům'' a myslím že tady není bohužel nikdo kdo by měl recept na ,,hospodářský zázrak''...bohužel to vypadá že jsme ho již dávno promarnili. Zatímco naše republika zatvrdla 45 let v socialismu tak firmy na západě se rozvíjely a vytvářely kapitál který šikovně investovaly v zahraničí,mají tedy před námi náskok ne několik let,ale spíše několik generací. Podniky a firmy které po pádu socialismu a které jakžtaž fungovaly se bohužel v privatizaci rozkradly,v lepším případě rozprodaly a nezbylo nám už téměř nic...,,české'' firmy nemůžou vytvářet a investovat kapitál v zahraničí,protože už většinou české nejsou,patří velkým nadnárodním korporacím které si samy rozhodnou kam budou investovat,jestli u nás továrnu zavřou a přestěhují jinam...ale to jsme si bohužel zavinili sami. Síla zahraničního kapitálu je mocná...vemte si například firmu Adidas,je to německá firma která v Německu téměř nic nevyrábí,má jen v Německu centrálu a několik set zaměstnanců.Přesto má tato firma každoročně zisk kolem 1 miliardy euro,myslíte si že tento zisk vytváří němečtí zaměstnanci této firmy?? Vytváří ho zákazníci po celém světě,kteří si koupí produkt ,,Adidas'' se štítkem ,,made in China''. K tomu se ale firma dopracovala několik desetiletí...a proto jsou dnes Němci tam kde jsou.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2015 6:30 | jan68

Pri srovnavani mezd, respektive zivotni urovne, se zapomina na jednu vec, cesi maji mnohem vyssi prijmy nez je psano v oficielnich statistikach.
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2015 21:35 | Pavel

Ve zlodějině,korupci a likvidaci střední a dolní vrstvy obyvatel jsme západ dávno předehnali.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2015 12:27 | Hugo

Tak tak... Věřme raději různým "Sobotkům"... Všechno bude, pečení holubi budou létat do úst! Volte ČSSD, kde i obyčejný mašinfíra bez vzdělání dokáže udělat hvězdnou kariéru a příjít k pár stovkám melounů!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2015 11:52 | Robert

A vy si myslíte že na západě jsou jen samí pracovití lidé a ,,nemakačenka'' jsou je u nás??? Ta ,,nemakačenka'' byli vždy,jsou a budou...a jsou všude na světe. Na ekonomiku státu to nemá skoro žádný vliv. Mimochodem,myslíte si že západní firmy u nás investují proto abychom se měli dobře a měli práci? Jediný důvod je prostě zisk... A jediný pozitivní důsledek toho že u nás západní firmy investují je fakt že lidé mají práci...vždy ale budeme jako národ pracovat za směšně nízké mzdy.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2015 11:39 | radim

S doháněním západní Evropy máme problém, protože podstatná část našich firem pracuje jako výrobci levných komponent pro finální kompletací výrobků západních firem. Takoví Němci dovezou komponenty od nás, rumunska a Číny, pomocí malého množství drahé německé práce a energie to zkompletují v hotový výrobek, který prodají díky štítku Made in Germany za vysokou tržní cenu, ze které mají potom vysoký zisk. Ten zisk ovšem téměř všechen zůstane v Německu a přispívá k růstu německé ekonomiky. Zatímco nám se za ty komponenty dostane z toho zisku pár šupů, jen tolik, aby příslušné fabriky přežívaly a jejich zaměstnancům držely nízké platy. U nás chybí podpora firem, které u nás finalizují svou výrobu a prodávají ji potom za tržní ceny s vysokou marží, ze které potom mohou financovat svůj další rozvoj a táhnout růst ekonomiky. Například Škodovka, Světlíkovy Vítkovice....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2015 11:21 | Robert

České platy nikdy nedohoní ty západní,natož německé a víte proč? Platy českých zaměstnanců jsou podhodnocené a německé platy nadhodnocené,protože jsou štědře dotovány ze zisků firem které mají německé firmy ve světě a zvláště v chudších zemích kde je levná pracovní síla..tedy i u nás. Dá se říct že německé zaměstnance vlastně dotujeme my!!! Německý plat je zhruba 3,5krát vyšší než náš,myslíte že Němec pracuje 3,5krát víc než my? Že je v Německu 3,5krát vyšší produktivita práce?? Kdepáák... Německé firmy si mohou dovolit štědře zaplatit své zaměstnance,protože jim to vynahradí zahraniční kapitál,a vyplatí se jim to,protože člověk který víc vydělává,tak víc utratí...a to samozřejmě pohání ekonomiku dané země,můžou si dovolit nakupovat dražší zboží a výběr daní je také vyšší,když je vyšší výběr daní,mohou si dovolit i vysoké důchody...tak to je. Důvodem proč jsou u nás nízké platy je ten,že jsme národem hloupých Pepíků,kteří si nechají všechno líbit...dovedeme nadávat tak akorát v hospodě u piva. Jsou nás slabé a málo radikální odbory,neumíme si prostě vyšší platy vybojovat,tak jako třeba ve Francii,Německu nebo Portugalsku. Navíc u nás stále vyhrávají pravicové strany které jsou tradičně na straně zaměstnavatelů,ne zaměstnanců. Přestan'te už věřit různým ,,Kalouskům'' kteří nás přesvědčují že na vyšší životní úroven' nemáme nárok,že si ji musíme ,,zasloužit'' !!! Lidé,probud'te se už konečně!!!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2015 10:42 | josef

to, co pisete je nesmysl. Je to jako v tom zavode zajice a zelvy. Zelva dostane naskok, ale zajic ji nikdy nedohoni. Protoze vzdy, kdyz dobehne na misto, kde zelva pred chvili byla, tak ona uz je dal, protoze nestoji na miste. Realita je ovsem jina, zajic pochopitelne zelvu predbehne. Zakladnim nedostatkem ale je to, ze my nejsme zajic. Ze Zapadu prebirame hlavne ty problematicke veci, ale ty pozitivni uz ve vyrazne mensi mire. Kdysi jsem si myslel, ze vstupem do EU se nasi politici umravni. A je to obracene a take ovlivneno dotacemi z EU. Kde je moc penez, tam se najdou ti, kteri to chteji vyuzit pro sebe. Dale je tu porad velke mnozstvi lidi, kteri cekaji, ze se o ne stat postara, ze jim nekdo vytvori pracovni misto. Velke mnozstvi lidi nehleda cesty, jak delat veci lepe, ale hledaji cesty, jak klickovanim mezi paragrafy ojebat system a mit z toho neco. A nemam rad ty kecy o dividendach odtekajicich do zahranici. Protoze kdybysme tu nemeli takove mnozstvi zahranicnich investic, tak jsme v mnohem horsi pozici, nez ted. A nezapomenme, ze na pro zmenu zase dividendy ze zahranici pritekaji.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2015 8:30 | Vodník Česílko

Západ nelze dohnat - to by předpokládalo, že státy na západ od našich hranic zůstanou stát na místě. Což se (alespoň v případě Německa) neděje. Souhlasím s Kovandou. Soustřeďme se na to, aby se naše pozice v porovnání s cizími státy alespoň nepropadala. Pokud se dlouhodobě budeme držet alespoň na polovině německé úrovně, tak to nebude tak špatné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2015 8:30 | mezizi

Dohnat ano, ale nepředehnat! Aby neviděli naše holé prdele!
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2015 8:00 | Lukáš

Je pravda, že se většina dotazovaných soustředí zejména na finanční stránku věci. Za druhé je pravda, že pokud je článek s tímto nadpisem uveden na penize.cz, pak je asi finanční stránka věci ta hlavní. Ale pokud si odmyslíme tu finanční stránku věci, tak jsme západ skutečně dohnali a možná i předehnali. Pojetí svobody, jaké máme u nás, nemají ani v USA.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jansta

lobbista a podnikatel

Ladislav Blažek

podnikatel, pánské oděvy Blažek

Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ladislav Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services