Hledá se superajťák! Stát neumí s kompjútry

Žijeme v jednadvacátém století a tak i státní správa spoléhá čím dál víc na výpočetní techniku. Jenže její projekty často končí fiaskem: úřady práce se hroutí, registr vozidel neregistruje, datová schránka neumí poslat přílohu větší než deset mega. Je to normální, nebo by to šlo bez takových excesů?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 4. 2015 17:43, jezevec

problém je v zadání - jak může parametry něčeho tak složitého, jako je IT systém pro 10 milionů klientů - definovat nějaký ouřada, který až doposud šudlal tužkou o papír. podle toho to pak vypadá.
druhý problém je v ceně - zatímco bedna papíru se dá vysoutěžit za nejlevnější cenu, a je to pořád bedna stejného papíru - IT práce takto exaktně změřitená není, a vyšší kvalite je obvykle lépe ceněna. ale dá se to samozřejmě udělat blbě a levně. takže pokud se půjde rigidně po tom nejlevnějším, jak ukládá zákon o veřejných zakázkách, dostane stát zákonitě to nejhorší: pokud se někdo pokusí prosadit kvalitní řešení za adekvátní cenu, novináři ho sežerou za nehospodárnost, pokud rovnou nebude obviněn.
jediným řešením je babiš - ten bude stát řídit jako firmu, takže přihraje všechny zakázky sobě a svým kámošům bez výběrového řízení, a ten zbytek budou dělat jeho lidi v organizačních složkách ministerstva. prostě to vyřeší. paradoxem je, že to je možná jediný způsob, jak může vzniknout funkční IT systém. osvícená diktatura je prokazatelně sukcesívnější než demokratické pokusy.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

16. 4. 2015 17:43 | jezevec

problém je v zadání - jak může parametry něčeho tak složitého, jako je IT systém pro 10 milionů klientů - definovat nějaký ouřada, který až doposud šudlal tužkou o papír. podle toho to pak vypadá. druhý problém je v ceně - zatímco bedna papíru se dá vysoutěžit za nejlevnější cenu, a je to pořád bedna stejného papíru - IT práce takto exaktně změřitená není, a vyšší kvalite je obvykle lépe ceněna. ale dá se to samozřejmě udělat blbě a levně. takže pokud se půjde rigidně po tom nejlevnějším, jak ukládá zákon o veřejných zakázkách, dostane stát zákonitě to nejhorší: pokud se někdo pokusí prosadit kvalitní řešení za adekvátní cenu, novináři ho sežerou za nehospodárnost, pokud rovnou nebude obviněn. jediným řešením je babiš - ten bude stát řídit jako firmu, takže přihraje všechny zakázky sobě a svým kámošům bez výběrového řízení, a ten zbytek budou dělat jeho lidi v organizačních složkách ministerstva. prostě to vyřeší. paradoxem je, že to je možná jediný způsob, jak může vzniknout funkční IT systém. osvícená diktatura je prokazatelně sukcesívnější než demokratické pokusy.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 15:39 | Nox

Ono by sice bylo hezke, mit stat plne vyuzivajici vyhod IT, ale ze zkusenosti vime, ze toto je v CR nerealne. Takze radeji at se drzi tuzky a papiru, protoze v tomhle pripade kdo nic nedela, nic nezkazi. To je stejne jako vystavba dalnic - nestavi se proto, aby tu byla nejaka dalnicni sit, ale proto, aby se stavelo. Protoze z procesu stavby jsou penize, provize a politici se maji cim pochlubit. O vysledek nikomu vlastne nejde.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 14:57 | k3b

Presne tak to asi bude :). Zasadni je, aby stat dokazal dostat kvalitni odborniky ze soukrome sfery prave na pozice tech reditelu a namestku, kteri budou zodpovedni za pripravu formulace zadani a pripravy vyberovych rizeni. Tam proste nemuze byt nekdo, kdo o vyvoji softwaru nema ani poneti, jinak to dopadne katastrofalne. Samotny vyvoj lze samozrejme outsourcovat, ale musi to kontrolovat ze strany statu nekdo, kdo tomu rozumi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2015 14:26 | Hugo

IT expert ve státní správě za 40 hrubého? Za to tam je nějaký blbec, který se honosí funkcí ředitel odboru a jeho funkce spočívá v tom, že nosí papíry k vyřízení od náměstka k vedoucímu oddělení a zpět. Jeho nejvyšší znalostí v IT je restartování PC s Windows. Ajťák bere tak kolem 25 a specialisti se najímaj za peníze z oněch firem, kde mají ty slušné platy.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2015 12:32 | k3b

Digitalizace statni spravy by mela byt prioritou. Nejprve je ovsem nutne akceptovat realitu soucasne vysoke poptavky po IT expertech. Platy na seniornich IT pozicich v mezinarodnich korporaich pusobicich v CR se pohybuji kolem 100k mesicne, stat tedy tezko najme experty za 40 tisic korun mesicne. Pritom je v zajmu cele spolecnosti, aby pro stat pracovali ti nejlepsi experti z danych oboru. Ty je ovsem treba v silne konkurencnich oborech preplatit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2015 11:08 | petrsila

Na IT projekty by stát neměl rezignovat. Jen by se neměl snažit vytvářet rozsáhlé projekty v téměř nulovém čase, prostě velký projekt vyžaduje dostatek času. Také by bylo vhodné zavést metodiku řízení projektů (například anglický systém Prince II), protože jinak ten projekt neuhlídáte. O otevřeném výběrovém řízení ani nemluvě.
Úhrnem bychom získali IT systémy, které fungují, nejsou předražené a zjednodušují lidem i úředníkům život.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Roman

manažer, ČEZ

David Rath

politik a kriminálník

Martin Roman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
David Rath
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services