Elektronická evidence tržeb: Koho se bude týkat a kolik bude stát

Ministerstvo financí si od zavedení on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, efektivnější výběr daní a narovnání tržního prostředí. Kolem projektu, který by měl zasáhnout až šest set tisíc podnikatelů a živnostníků, se ale vznáší řada otazníků.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2015 8:24, Ševčík

Budiž. Co mělo ale zásadně předcházet, jsou transparentní a veřejně přehledné všech výdajů státu, od tužky na radnici a platu vrátného po velké stavby. Nejde o to jen peníze získávat, jde především o to, s nimi účelně hospodařit. Daním od začátku podnikání v roce 89 každou korunu. k čemu mi to je, když z ni jako ovčan získám zpět haléře.

+111
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 3. 2015 7:52, Miroslav

Vodička napsal:
Je to veliké šílenství a drzost od ministerstva financí kontrolovat dnešní stokorunové podvody.....
Pane Vodička, je jedno jestli se jedná o pár drobných nebo o miliony. Nemám na mysli množství peněz. Každý kdo zatají nezdaněný příjem se dopouští podvodu. Sám jste to napsal. Ale podle vás to, že někdo okrádá stát o stokoruny je vlastně v pořádku. Nic se neděje. Asi se stále ještě mnoho lidí, včetně vás, řídí heslem: "Kdo nekrade okrádá rodinu".

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

27. 9. 2016 12:27 | sandram

Ja uz jsem objednala i pokladnu co mi zbyva uz se musim pripravit :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2016 14:39 | Frco

Ještě jsem neviděl, aby šly "náklady odepsat z daní". Vždy jsou to jen náklady (pokud jsou to výdaje nutné k zajištění a udržení příjmu) a ty se pouze odečítají z příjmu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2016 8:10 | Miro

Ale to je potom prachsprosta kradez.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2016 8:03 | Miro

Tento udaj "všech výdajů státu" s takovymi detaily by byl tak velky a rozsahly, ze by stejne nebyl k nicemu, tudiz nesel prohlednout a prostudovat. A udaje v globalu take ne, protoze tam za to a to bylo utraceno 4 miliony nebo 5, tak to zase nic nerika.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2016 20:59 | dj

Také patřím mezi ty poctivé blbce. Existencí své firmy odvádím měsíčně státu na dph, zdravotním,sociálním a ostatních daních 1,5 mil Kč. Sám si včetně odvodů nechávám 200 tis. Myslím si, že toto již není danění, ale vydírání. Když si pomyslím, kam i moje peníze tečou je mi z toho zle. Myslím že i nevolníkům nechávali víc.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2015 20:35 | Marcela

A co se stane ,když třeba od známé kadeřnice účtenku nebudu vyžadovat a nebo když u známého v autoservisu řeknou s účtenkou to bude o 2.000,-Kč dražší....atd.U veterináře účtenky nevydávají a nebo se zeptají potřebujete účet? Pak to bude záležet na nás zákaznících strikně účtenky vyžadovat všude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 3. 2015 7:25 | D.j.

Pan Babis je z informacemi uplne mimo. Stat muze kontrolovat vietnamce jiz nyni. Jenom kdyby se chtelo.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2015 19:46 | eďa

A vy se divíte ? Dyť by ji museli zdražit nejméně o 50%. Tady jde o to, že stát je považovám většinou jeho občanů za největšího zloděje a gaunera typu VK a současně za prodejnou kurvu. A evidence tržeb na výběru dsaní nic nemění a ani měnit nemůže.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2015 14:56 | dave

Mám za to, že dosah a možné škody které může způsobit připravovaný zákon si v naší společnosti uvědomuje jen velmi málo obyvatel a ti co si jej uvědomují na něm chtějí profitovat, nebo se bojí ozvat se a protestovat z obavy z pana Babiše.


Zde je několik mých připomínek a otázek kterké jsou dle mého názoru nutné pokládat:
EET = Nejrozsáhlejší šikana drobných živnostníků a malých podnikatelů po roce 1989.
Podle mého názoru je potřeba se ptát i na další, technické a ekonomické otázky spojené s touto problematikou. 1/ Jak vysoké budou celospolečenské náklady na zavedení a provoz EET. /Myslím tím kolik peněz budou muset vynaložit stát, podnikatelé i zákazníci a to včetně převedení časových ztrát na koruny/ 2/ Jak bude ošetřen výpadek připojení a to nejen u podnikatele, ale i na centrálních servrech. /Kdo nahradí podnikateli ztráty v souvislosti s těmito problémy/ 3/ Jak bude ošetřen výpadek el. energie opět jak u podnikatelů tak i na centrálních servrech. 4/ Co se stane v případě poruchy elektronického zařízení u podnikatele. 5/ Jak bude zabezpečena ochrana proti internetové kriminalitě u podnikatele. / Já sám mám několikrát do roka problémy s viry v počítačích a neumím a už se ani nechci učit se bránit/ 6/ Co bude podnikatel dělat v případě internetového napadení centrálního servru. / Argument že se vybuduje neproniknutelná ochrana je nesmysl a pravděpodobnost že tyto servry budou velkým lákadlem jak pro hackery, IT specialisty kterým fin. úřad šlápne na kuří oko, nebo i pro teroristy je 99%/ 7/ Jak bude ošetřeno hackerské napadení u podnikatele / Budou přesměrovány informace k hackerovi který bude imitovat centrální správu, nebo naopak za mne pošle nějaký ten milion tržeb./ 8/ Jakým způsobem bude možno opravit obyčejnou lidskou chybu když podnikatel, nebo jeho zaměstnanec odešle omylem špatné údaje. 9/ Jaký způsobe bude zabezpečeno aby se data o jednotlivých tržbách nedostaly do nepovolaných rukou / konkurence by za tyto centrální údaje trhala ruce. Dosud se taková data ukládaly na papír a ještě ne na jednom místě taže bylo obtížné je dostat dohromady. Při EET bude vše k dispozici na jedno kliknutí./ 10/ Do dnešního dne nikdo kompetentní nezveřejnil /vyjma hrubého a ničím nepodloženého odhadu 10t 000 000 000 Kčnavýšení výběru daní/ jaký dopad bude mít EET na státní rozpočet.
Tyto otázky bouhužel prozatím nikdo /alespoň na veřejnosti/ nikdo nepředložil.
Za nejzávažnější považuji bod č. 1 / protože pokud vzrostou 600 000 podnikatelům náklady o "pouhých" 300 kč měsíčně. a to je velmi střízlivý odhad, bude to stát OSVČ a malé podniky 2 160 000 000 ročně bez jakéhokoliv produktivního efektu. Další náklady na provoz,které nejsem schopen odhadnout, bude mít stát. Nabízí se tedy oprávněná obava, že celkové náklady na výběr daní budou převyšovat výnos daně. Celospolečensky jsou velmi nebezpečné také otázky č. 6 a 9 protože poruchy nebo dokonce zborcení systému by vedlo k dosova a do písmene chaosu ve výběru daní. a tím i vysokému propadu ve rozpočtu ČR.

Napadají mne i další otázky, již ne tak podstatné, jako např. naštvanost zákazníků v případě většího počtu trasakcí během prodejní špičky, protože i podle mého názoru velmi optimitické 2 vteřiny zdržení se při potřebě obsloužit desítky nebo i stovky zákazníků během krátkého časového úsek znamenají dost velké zdržení a prodloužení front.
Ne nepodstatná je také reakce těch nejmenších, jako jsou trhovci, prodejci zmrzliny hospodští, obchodníci na vesnicích a pod. kteří dost možná svou činnost ukončí a přihlásí se na pracovním úředě o své dávky. náklady na tyto osoby by alespoň zpočátku mohly jít do desítek miliard ročně.
Dokud nebudou uspokojivě zodpovězeny tyto a jistě i spousta dalších neméně závažných otázek je potřeba stále se ptát a brojit proti zavedení EET nebo se alespoň pokoušet o odklad účinnosti na dobu kdy budou system infrastruktura i podnikatelé připraveni bez problémů plynule přejít na nový system evidence tržeb.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2015 14:09

No to je právě ta "úžasná česká nátura" -- všichni brečí, že živnostníci "nic neplatí", ale správnou účtenku si vystavit nenechají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2015 13:51 | Anna

Všechno se dá obejít,v našem bufetu se to dělá tak, že se do pokladny razí jen tak půlka prodaného zboží, další se dává bokem. A takhle to bude pokračovat úpně stejně i v příštím roce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2015 1:11 | ViR

No, nevím, ale "nebrat hotovost" může být podle ČNB problém....
Před cca třemi roky jsem to s nimi konzultoval, neb 99,999 % plateb přijímám přes účet (tedy "na fakturu"), ale občas (jednou za rok za dva) se najde nějaký živnostníček, který mi donese pár tísíc až desítek tisíc v hotovosti, což mne moc netěší (nejsem na to "zaveden"). A s jedním jsem se dostal trochu do sporu "že platbu v hotovosti prý nesmím odmítnout".
Takže jsem se pak tázal ČNB jak to je, a oni mne odkázali na Zák. 136/2011 Sb., kde se v § 5 odst. (1) praví že "Každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout.". NO a v odst. (2) téhož paragrafu je rozvedeno, že odmítnout můžete bankovky a mice tehdy, když jsou prohlášeny ČNB za neplatné, případně přijetí mincí můžete odmítnout tehdy, jestliže se jedná o více než 50 tuzemských mincí v jedné platbě, nebo pokud jde o pamětní mince.
Jinak ten pán z ČNB, s nímž jsem to konzultoval, říkal v podstatě to, že to sice sami nijak nehrotí a nekontrolují, zda někdo neodmítá hotovostní platby (jde o tzv. "zákonné peníze"), ale když by si někdo stěžoval, tak že to musí sankcionovat....
A ještě k platbě kartou - ta má být do evidence tržeb také zahrnuta.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2015 20:19 | jiří

opět pěkný debilizmus co takhle to zavést nejprve ve vládě
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 12. 2015 9:44 | Tomas Herhorn

1) Skoro každá státní zakázka (dodávka staveb, IT, služeb ...) je předražený kriminální čin za účasti nastrčených firem za předem domluvených podmínek. Stát ovládá korupční mafie v čele s několika rodinami miliardářů, matadory OČVTŘ, vrchními komisaři PČR SKPV OHK, do 70 let neodvolatelné justice a jejich vylustrovaných kolegů, dnes už majitelů nejznámějších a.k. Realizaci státních zakázek provádí drobné firmy za zlomek původní ceny. Bonitní obvinění + obžalovaní platí přes své právníky prokurátorům a soudcům za odložení nebo zproštění jako na běžícím pásu už od 90. let. Každý z uvedených stav zná, málokdo bez doporučení mafie postoupí na vyšší funkci. Upravená ČSSR legislativa upravená mafií na míru ČR za účelem chaosu a mld. úniků (LTO, fotovoltaika...) není běžným soudcem uchopitelná a vymahatelná - korupční prostředí - libovolný výsledek.
2) Každý významnější podnikatel (zhruba od obratů 10+M ročně) má už od 90. let v zahraničí off-shore kontakty a peníze si zcela jednoduše posílá na soukromé účty (s minimální režií, případně daní do 10% v zaharničí) . Všechny varianty cest jsou OČVTŘ detailně známy (nikde nedanící US pobočky nepodnikajcí v USA, Kanadská cesta, fiktivní švýcarské a jiné fakturace jednatelem sedícím ve 100 fiktivních firmách pro firmy z ČR, akcie na doručitele, Kypr, ostatní daňové ráje). FÚ když vidí 10 zřetězených anonymních vlastníků velké a.s. nebo evropské společnosti - je mu hned vše jasné a jde kontrolovat raději jinam. Navíc šéfy KO FÚ rovněž dosazuje mafie.
3) Už samotné vlastnictví mld majetků (Babiš, Tykač, Kellner atd...) je úchylný mentální proces dnešní doby a naprosto zmršených úchylných kriminálních spol. konvencí, který ve vyspělejší morálnější společnosti jistě nebude možný, nehledě na amorální způsob získání a vlastnictví mld. majetků. Charismatici už od Augusta po Lenina, Klause nebo Babiše vždy byli u koryta prostřednictvím svých úchylných mentálních koncepcí vnucených až 90% populace neschopné si vytvořit vlastní názor (upalování čarodějnic, arizace, hajlování, plynování, znárodnění, privatizace, zavádění pokladen atd... cokoliv je bohužel vždy možné ... ). V budoucnu jistě bude všem ambiciózním egositickým psychopatickým jedincům zakázán vstup do státní správy...
4) Skoro žádný dnešní politik nemá v úmyslu dělat cokoliv pozitivního pro lidi, programy se příliš neodlišují a 95% voličů je nikdy nečte, politika dávno ztratila obsah, jediným úsilím je zůstat u moci/koryta.
V podstatě 26 let "svobody" je malá epizoda oproti 4 tis historii Egypta = neustálý cyklus růstu spotřeby + revolucí/hladomorů/válek v okamžiku, když přebujelý korupční stát už populace drobných řmeslníků a obchodníků neuživila včetně vybujelé rostoucí státní správy (tisíce úředníků přisátých na "statní cecík") jako dnes). Tenhle korupční mafiánský systém potřebuje "Velkého bratra" k odvedení pozornosti od vlastní trestné činnosti a na ždímání prostých občanů. Takový systém se při sebemenším otřesu (neúroda, klima, uprchlíci, krize...) pokaždé v historii zhroutil. Bohužel Babiš a spol. si nic z toho neuvědomují nebo je jim to jedno. Tykač má už svoji pevnost u Berounky... včas pamatuje na budoucí časy.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2015 14:30 | Jan

Absolutně nekoncepčni krok.. První by mělo být zavedení systému online párování faktur, kde leží násobě více peněz šedé ekonomiky.. Viz. Nizozemí
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2015 14:30 | Jan

Absolutně nekoncepčni krok.. První by mělo být zavedení systému online párování faktur, kde leží násobě více peněz šedé ekonomiky.. Viz. Nizozemí
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2015 21:59 | matrin hyska

myslel jsem si ze tohle udelaj a taky si myslim, ze tohle fungovat nebude, dokud budou papirovy penize.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2015 15:07

nevydání účtu bude znamenat porušení zákona - pro kadeřnici, mechanika v servisu i veterináře
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2015 18:43

Myšlenka dobrá. Ale při zkušeností s kvalitou českých úředníků, lze čekat jen drahou blamáž. Softvér bude co nejkomplikovanější, kterou budou instalovat do PC podnikatelům jen špičkoví IT odborníci. Instalace softvéru bude při troše štěstí anglicky, ale možná i v rámci škodolibé ješitnosti úředníků třeba čínsky či arabsky. Do programu vpašují nějaké další nepotřebné programy, jistě ne zadarmo od jejich výrobců, jako třeba dnes do PC vpašují při DPFO stupidní, otravný a těžko odstranitelný program ASK, o který daňový poplatník nemá zájem. Kdyby mi při koupi vepřového vnutil řezník třeba hovězí kosti, dostal by pokutu. Ne tak úředník. Nemám důkaz, nesedím na úřadě, ale jsem vnitřně přesvědčen že zadarmo to jistě není.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2015 15:34 | jezevec

co se divíte. babiš přece nepotřebuje desetitisíce malých podnikatelů - babiš potřebuje aby chcípli a aby se všechno nakupovalo od anofertu. ten nikdo nezkontroluje. my blbečkové budeme jásat nad tím, že se zdanil nějaký pouliční prodejce jablek či žlutá tvář - a Kim AnDrej si mezitím přihraje tu milijardu z lesa, tu pět giga z dotací za biosačky, a pomaličku si nás koupí všechny. znáte nejkratší a nejlepší český ftip? přijde berňák do agrofertu ...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Křetínský

podnikatel, EPH a AC Sparta Praha

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Daniel Křetínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services