Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

Andrej Babiš chce zatočit s daňovými úniky. Až se mu to podaří, mělo by ve státní kase ročně být o desítky miliard korun víc. Jedním z nápadů, který měl pomoci lepšímu výběru daní, byla účtenková loterie. Co si o ní myslí ekonomové, zástupci živnostníků nebo třeba předseda sněmovního rozpočtového výboru?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2015 8:14, Ládik

1. Proč se do nějakých účtenek a jejich evidence montují odborářští darmožrouti? Ti se snad mají starat o dostatek toaleťáku na zaměstnaneckých WC a bonboniéry s rudými karafiáty pro zaměstnankyně. Ale co se montují do živnostníků, jejich evidence tržeb a třeba výši odvodů? Mimochodem, ten blb Středula, který navrhoval poloviční zdravotní péči pro OSVČ, v číslech poměru nákladů a výběrů u této skupiny lhal.
2. Aleš Michl je určitě chytrý chlápek, ale o běžném životě a nákupech ví prd. Včera jsem si na "farmářském trhu" (kreténský název, vím) postupně koupil chleba, půl kila hlívy, dvě klobásky, kousek sýra, dvě paličky česneku, škvarky, kilo hrušek, 2 l mléka. To vše u různých prodejců v korunových částkách. To opravdu chce od dědka, který pěstuje a prodává žampiony nebo od sadaře, který mi prodá pytlík ovoce, aby si pořizovali kraviny generující QR kódy? Ti lidi se na to vykašlou a já zase budu nakupovat v hypersuper, že.
P.S - nejsem OSVČ, zaměstnávám 16 lidí, veškeré platby, kromě drobných nákupů, bezhotovostní, takže se mého podnikání nějaká burešova lotynka určitě netýka.

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 2. 2015 0:02, petra

a jak to, že to funguje v chorvatsku? Dostávám účtenku ke každému nákupu včetně kopečkové zmrzliny na pláži. Nikdy jsem nečekala déle, než bez účtenky. Ani to nepostřehnete.
Pravda, spousta podnikatelů skončilo, ne proto, že by to bylo nákladné, ale proto, že nechtěli, aby bylo vidět, kolik vydělávají.
Přišlo mi to také směšné, ale když se podíváte hlouběji...

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

16. 11. 2017 16:32 | martin partl

V pořadu M.Jílkové ministr Pilný uvedl,že rekordman zaregistroval za necelý měsíc 520 účtenek. Je to přece inteligentní člověk a musí vědět, že to není v lidských silách a že tento člověk je vlastně podvodník, který vybírá koše a nákupní košíky. A že se naběhá, protože může mít z jednoho obchodu pouze jednu účtenku denně. V lepším případě je to fyzicky zdatný důchodce, v horším nezaměstnaný.Vy opravdu nechápete, že největší šanci na výhru mají tito sběratelé a že nemusí vůbec nakupovat ani vyžadovat účtenky. A ještě si neodpustím jednu poznámku k dalšímu pořadu p. Jílkové o zdravotních pojištovnách. Je problém mít peníze na těžce nemocné pacienty a není problém vyplácet dotace a různé náhrady v miliardách , když někdo zaneřádí republiku řepkou nebo mu zmrznou merunky a různý jiný hovadiny. Seš podnikatel, tak nes rizika nebo se pojisti a neždímej prachy z unie, republiky a potažmo každýho z nás.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2015 0:02 | petra

a jak to, že to funguje v chorvatsku? Dostávám účtenku ke každému nákupu včetně kopečkové zmrzliny na pláži. Nikdy jsem nečekala déle, než bez účtenky. Ani to nepostřehnete. Pravda, spousta podnikatelů skončilo, ne proto, že by to bylo nákladné, ale proto, že nechtěli, aby bylo vidět, kolik vydělávají. Přišlo mi to také směšné, ale když se podíváte hlouběji...
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2015 9:43 | Jiří Brosche

Výběr daní pomocí loterie stát "určitě vytrhne". Proč nemáme ještě zákon, který zatrhne danit firmám obrovské částky v daňových rájích? To by určitě státní pokladnu vytrhlo. Ale rozhodně ne drobný živnostník ( natěrač, kosmetička či účetní) s ročním výdělkem 200 - 400 tis. A pokud náhodou vydělává OSVČ v milionech, ať mu zvýší daň. Babiš sice nehlasuje o nových zákonech, které se dotknou jeho podnikání, ale proč by to dělal, že? Ty jeho ovce ve sněmovně to odhlasují za něho. Národu ukáže, jak je seriózní a 70% lidí bude jeho líbivou politiku s nesmírnou koncentrací moci do jeho rukou obdivovat stále!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2015 9:01 | Radek

Loterie neloterie, když ony to ty židličky ze státního centrálního nákupu nezachránili (100 mld se holt na tom fakt trhnout nedá), tak v souladu se svým prohlášením se snaží min.financí likvidovat střední a malé podnikatele, vždyť jsou stejně na prd (viz předvolební prohlášení A.B.). Až si všichni pořídí nezbytné vybavení tak za rok zjistí, že zvýšením daňové zátěže a odvodů na soc. a zdrav. OSVČ se jejich podnikání dostává na hranici rentability a nechají se zaevidovat na úp, to pak budou úspory. A líbivé prohlášení o tom, že přece všichni mají mít stejné pravidla a odvádět stejně (nářek chudáků zaměstnanců) se promění v nářek chudáků zaměstnanců, že oni přece nemohou táhnout tu hordu nezaměstnaných. Pan A.B. pak přivede na úp všechny ty živnostníky, kterým pak jednou za rok něco líbivého předhodí (valorizace) a získá docela zajímavý balík voličů. Není nic výhodnějšího než životně závislý volič, že jo páni socialisté.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2015 13:28

Etatistický buzerant, to nevím. Ale fakt mě děsí: Musej cejtit strach, musíš jim ukázat, kdo je tady pán, klidně ho trochu přimáčkni...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2015 10:37 | Mirek

Vidím to podobně. Pořád mě překvapuje ten Aleš Michl. Vždycky jsem ho rád poslouchal a četl. Teď, co se začal kamarádit s Babišem a pomáhá státní správě, se z něho stal etatistiský buzerant.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2015 9:32 | bob

Komunizmus i fašismus měl jeden z důležitých pilířů: Udávání. Nynější vláda se k tomu navrací, místo aby zkontrolovali to své...
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2015 9:16 | josef

určovat vyhru podle sume na uctence je blbost. Tech drobnych nakupu lide delaji nejvíce a tam je velka moznost uniku. A podle principu - halire delaji talire by prave tam mohl vyber narust nejvic. Ono totiž když kupujete drobnosti, tak je malokdy reklamujete. Ale když ma někdo remeslnika a nechce doklad, pak dela sam chybu - nemá jak reklamovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2015 9:14 | josef

zkusil někdo vyčíslit naklady této akce? Nemyslim ceny, které někdo vyhraje. Ale to, kolik bude stat implementace a provoz. Uz vidim tu aplikaci za 100 mega a 50 milionovymi naklady každý mesic. Povinne uctenky za nakup nad 20 Kc uz tu zavedli a hodne rychle od toho upustili. I když mate pokladnu, tak se třeba v trafice vytvari fronta. A tu ted bude ještě zvetsovan napojeni na FU kvůli registraci. Takze prictete podobny cas, jako trva zaplaceni kreditkou, az na to, ze k tomu faktickému placeni bude muset také dojit. Nez takovy zmrzlinar vyda uctenky, tak se mu zmrzlina rozpusti :D Ale jako opatreni na zvyseni zamestnanosti dobry - tim, ze to bude zdržovat, tak bude potřeba vice obchodniku, aby obslouzili zakazniky a netvorily se fronty. Mimochodem - rada obchodniku, zejména v pripade, ze majitel ma zamestnance jiz kasu pouziva. Takze se to spise tyka remeslniku a stankaru.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2015 8:14 | Ládik

1. Proč se do nějakých účtenek a jejich evidence montují odborářští darmožrouti? Ti se snad mají starat o dostatek toaleťáku na zaměstnaneckých WC a bonboniéry s rudými karafiáty pro zaměstnankyně. Ale co se montují do živnostníků, jejich evidence tržeb a třeba výši odvodů? Mimochodem, ten blb Středula, který navrhoval poloviční zdravotní péči pro OSVČ, v číslech poměru nákladů a výběrů u této skupiny lhal. 2. Aleš Michl je určitě chytrý chlápek, ale o běžném životě a nákupech ví prd. Včera jsem si na "farmářském trhu" (kreténský název, vím) postupně koupil chleba, půl kila hlívy, dvě klobásky, kousek sýra, dvě paličky česneku, škvarky, kilo hrušek, 2 l mléka. To vše u různých prodejců v korunových částkách. To opravdu chce od dědka, který pěstuje a prodává žampiony nebo od sadaře, který mi prodá pytlík ovoce, aby si pořizovali kraviny generující QR kódy? Ti lidi se na to vykašlou a já zase budu nakupovat v hypersuper, že. P.S - nejsem OSVČ, zaměstnávám 16 lidí, veškeré platby, kromě drobných nákupů, bezhotovostní, takže se mého podnikání nějaká burešova lotynka určitě netýka.
+62
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2015 2:43 | Dobrota

Měly by se účtenky dělit na kategorie pod 100 Kč, do 200, do 500, do 1000, do 2000, do 5000, do 10.000, atd. a tomu být úměrná výše výhry.
Až se stane z vyžadování účtenek zvyk, bude stále těžší a méně tolerované domlouvat se na daňovém úniku.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2015 1:18 | jezevec

ach bože! kdy už konečně tem hlupákům docvakne, že problém není ve způsobu evidence tržeb, zdali v ušmudlaném notýsku, nebo na superevidované pokladně s navazující loterií - ale v tom, že tržba se nezaeviduje vůbec! pokud se prodávající a kupující dohodnou, že lepší dph a sleva v hrsti, než lotynka na střeše - ZPŮSOBEM evidence se teda fakt nic nevyřeší.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Blažek

politik

Jakub Vágner

rybář a podnikatel

Pavel Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jakub Vágner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services