Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Pozor na převádění dovolené do dalšího roku

Pozor na převádění dovolené do dalšího roku
Firmy mohou stanovit, kolik dnů nevyčerpané dovolené můžete převést do dalšího roku. Pokud máte dovolené více, můžete o ni bez náhrady přijít. Argumentace zákoníkem práce nepomůže.
Táňa Chadrabová, rubrika: Životní situace, 31.10.2007, 19 komentářů
Tisknout

02.11.2007 16:56, G.

Jasně, i sociální a zdravotní pojištění byste si platil sám :-).

Zobrazit komentovanou zprávu (V.Mlich 31.10.2007 10:09)

03.11.2007 15:14, zarecky

Zaměstnavatel je povinen oznámit datum dovolené nejméně 2 týdny předem, tj. plán dovolených vůbec nemusí existovat. A potom může platit Vaše poslední věta - když dovolenou neumožní, tak o ni prostě přijdete. A to je to, co mi vadí.

Abych to upřenil - jde mi spíš o to, že při vychytralosti zaměstnavatele můžete lehce o dovolenou přijít. A ne vlastní vinou. To je to, co mi vadí.
Můj osobní problém to není - pracuji ve firmě, která dovolenou proplácí - částečně oficiálně (což jde) a částečně formou mimořádné odměny.

Zobrazit komentovanou zprávu (Pavel 01.11.2007 22:25)

20.11.2007 12:31, Petra

Názory se různí, mám jinej problém, můj manžel je zaměstnanec a zaměstnavatel mu dovolenou neplatí, ani svátky . Jen jestli mi nikdo poradí, asi jsem zaspala dobu, dneska už neplatí, že každý zaměstanec má nárok na dovolenou ze zákona? A jestli má, co s tím. Děkuji

04.10.2011 15:05, Tvrdík

Žádám o právní názor na následující věc. Existuje u nás kolektivní smlouva, ve které je stanoveno : cituji : "...umožnit vyčerpání zbývající dovolené nevybrané dle plánu dovolených schváleného v poradě vedení do 30.6. následujcího roku. Domnívám se, že žádný vnitřní předpis nemůže zakládat více povinností nežli pro zamněstnance stanoví zákon - viz § 305 (vnitřní předpis nesmí být v rozporu s právními předpisy) a dále § 363 odst. 2 ZP, kde je uvedeno, že účastníci pracovněprávních vztahů se nemohou odchýlit mimo jiné i od § 218 odst. 4 - cituji : "... neurčí-li zaměstnavatel ... dovolenou ani do 31.10.příštího roku, právo na dovolenou zaniká. Je tedy možné, aby zaměstnavatel na základě plánu dovolených si vykládal zákon tak, že vlastně dovolenou určil a že termín do 30.6. je vlastně jakousi jeho benevolencí, kterou by jinak nemusel neb dovolenou určil (plán dovolených schválen s odbory)? Nebo je i tak povinen respektovat termín do 31.10. (§ 218 odst. 4)a tedy i § 363 odst. 2 ZP ?

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Bezděk
ekonom

Radovan Krejčíř
podnikatel

Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
47,40 %

z 1 325 duelů
Radovan Krejčíř
ÚSPĚŠNOST
32,75 %

z 1 255 duelů

Spočítejte si

Životní minimum

Počet členů rodiny

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.