Dušan Tříska: Vyčítat Klausovi, že nezabránil tunelování, je nesmysl

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 27. 12. 2014 | 29 komentářů
„Pro mě jako pro ekonoma to byl fascinující zážitek. Vyměnil bych pravou ruku za to, mít příležitost prožít privatizaci ještě jednou,“ říká v exkluzivním rozhovoru otec kuponové privatizace Dušan Tříska.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2014 10:10, nepodstatne

Český Tunel nám Evropa nevezme

Pojem "tunelování" vznikl takto: Ve V.B. Lady Margaret Thatcherová privatizovala velké státní podniky. V ČSFR ministr financí Václav Klaus privatizoval velké státní podniky. Potud shoda. Rozdíly: Ve V.B. provedli nezávislý audit a prodali za tržní cenu. Tedy tomu, kdo dal nejvíc. A platilo se hned. U nás se státní podnik prodal za účetní hodnotu předem určenému zájemci. A s odkladem platby.
Postup byl tento: Privatizační komise zjistila účetní hodnotu subjektu vybrala zájemce. Tomu předala podklady.
1. Zájemce si nechal subjekt ocenit znalcem. Částka, určená znalcem, několikanásobně převyšovala částku prodejní.
2. S tímto odhadem tržní ceny šel zájemce do banky a úvěr bez problémů dostal. Za úvěr přitom ručil majetkem, který stále ještě nebyl jeho! Z úvěru, poskytnutého takto bankou, zaplatil tu účetní hodnotu a ještě mu zbyla pěkná sumička do začátků.
3. Podnikatel "zlatokop" si po převzetí subjektu založil další firmu, na kterou převedl aktiva původního subjektu. Potom přestal bance splácet úvěr. Banka byla nucena převzít zástavu, tedy spíše to torzo, které z původního subjektu zbylo. Pan podnikatel byl z obliga, prostě mu "nevyšel podnikatelský záměr!"
4. A na státu bylo, aby mu prokázal úmysl. Pan podnikatel to navíc jistil převedením majetku na osoby blízké. Takto tedy vznikl pojem "tunelování." A takto se nám tady "narodili" noví kapitalisté.
5. Abych nezapomněl: Všechny tyto transakce národního majetku nepodléhají právnímu přezkumu. Na to byl dokonce vytvořen zvláštní zákon!

Při takzvaném očišťování bank od takto vzniklých nedobytných úvěrů bylo zapotřebí tato pasiva někde skrýt. Dva staří přátelé z "Prognosťáku"to vyřešili tím, že založili Konsolidační banku. Vznikl tak světový unikát - banka, která spravovala jen samá pasiva. Když už to bylo příliš nápadné, byla tato banka přejmenována na Českou konsolidační agenturu. Současně s tím bylo vedení ČKA povoleno prodávat tam uložené dluhy za částky, které nezřídka tvořily pouhých deset procent původní výše dluhu. Tak se také běžně stávalo, že původní dlužník si koupil svůj dluh (přes třetí osobu, samozřejmě) za částku, která nepokryla ani úroky z tohoto dluhu. Tento dříve dlužník byl po této transakci samozřejmě už opět vážený podnikatel. Po zaniklé ČKA zbyl dluh ve výši 236 miliard korun.Tato částka se objevila jako záporná položka ve státním rozpočtu a ze státního rozpočtu je také tento dluh umořován. Takže, milé děti, jaké si z toho vezmeme ponaučení? Ano, správně! Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž."
A já jen dodávám: Tento stát v žádném případě nerozkrádaly nějaké "socky." Z těch někdejších privatizátorů, jejichž dluhy platíme (a budeme platit i nadále) všichni bez rozdílu, jsou dnes milionáři, multimilionáři a někteří dokonce miliardáři. A jsou to také ti, kteří nám tady skutečně vládnou. Politici jsou ve skutečnosti jen loutky, vykonavatelé jejich vůle.
Tak se také stalo, že si jeden miliardář za „své“ miliony "koupil" i naši současnou vládu........

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 12. 2014 16:39, Tarzan

Ten který nastartoval rozkrádání a sám nahrabal nejvíc ?

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

18. 1. 2015 11:57 | sualk

Souhlasím s Dušanem Třískou i s korekcemi V.Klause, které jsou v rozhovoru uvedeny. Jako občan, který ctí poctivé pravicové hodnoty, přestože nejsem ekonomem říkám, že kupónová privatizace byla tou správnou volbou.
Jsem hrdý na každého občana tehdejší ČSFR i dnešní ČR, který ctí svobodu v pravém slova smyslu a dovede převzít zodpovědnost nejen za sebe a ukázat tím na cestu kvality života a důvěru v intelekt každého jednotlivce. Kupónovou privatizaci proto lze chápat pozitivně a byl to jeden z prvních důležitých rozhodnutí a cestou k přirozené solidaritě.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 12. 2014 7:05 | hýbler

poctil byste mne odkazem ? nějako to nemohu nalézt, omlouvám se...děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2014 15:05 | JirkaZ

Není třeba dělat průzkum, tyto informace jsou k dispozici na stránkách ministerstva spravedlnosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2014 18:54 | TomMachacek

Něco málo ke studiu
http://www.mises.cz/clanky/jak-odstatnovat-a-jak-neodstatnovat-795.aspx
http://www.bawerk.eu/clanky/texty-jinych-autoru/desocializace-ve-sjednocenem-nemecku-od-hanse-hermanna-hoppeho.html
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2014 18:44 | Antikomanc Ota

ze by to byl ten brouk Pytlik (kreten jenicek) z Respektu ?!? uroven prispevku tomu odpovida ...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2014 18:22 | jan68

transformace ekonomiky probehla relativne dobře, transformace nektereho lidskeho materialu, i podle této diskuse, bude trvat ještě generace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2014 17:31 | Pavel

Já tedy žádné zanedbání neviděl. Prostě jsem si objednal akcie,které jsem za kupony dostal, pak sledoval vývoj jejich cen (tehdy jen na teletextu, když internet byl v plenkách) a včas prodal. Někdy s vysokým ziskem, někdy jsem to neuhlídal a nevydělal. Celkem naše rodina na 4 knížkách ve dvou vlnách získala i díky mé aktivitě 300 tis. Kdo do prodal Koženému za 10 tis. jeho rozhodnutí. Kdo dal své peníze do rukou cizích lidí taky jeho věc. Jistě se událo mnoho zlodějin viz prodej bank za hubičku Zemanem nebo prodej hnědouhelných dolů Sobotkou, ale to s kuponkou nesouvisí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2014 13:39

Ty nejsi Wokurka, ale pitomec...ty si myslíš, že se v soudnictví nějak výrazně změnilo osazenstvo ? Kdyby někdo udělal průzkum, kolik jich má bolševickou minulost, to bys čubrněl, wokurko hloupá kyselá...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 12. 2014 2:01 | Wokurka

Jestliže bolševíci dovolili zločincům v 90. letech rozkrást všechny podniky a vykrást banky, s tim se už nic nedá dělat, to už bylo promlčeno po 10 letech. A dnešní soudy se s miliardovými zločinci kamarádí a vymýšlí si tresty za maličkosti pro chudé lidi. Ale proč k čertu volilo v posledních volbách tolik bezcharakterních lidí tu zločineckou stranu ANO? To je tragedie dnes ještě aktuální. Snad dostal každý lump volící zločineckou stranu ANO za ten jeho hlas zaplaceno 25.000 korun, nebo jak jinak ta zločinecká strana ANO mohla dostat tolik hlasů?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 12. 2014 10:32 | Roman

Vcelku s Vámi souhlasím až na tu poslední větu: "protože bez těch věcí okolo (zákony, lidé) je ekonomie jenom trocha matematiky". Vy ekonomii zřejmě studujete a moc Vás to nebaví, že ? A nebo ji nestudujete a pak se jedná o velmi laický názor.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 12. 2014 10:26 | Roman

"Vyměnil bych pravou ruku za to, mít příležitost prožít privatizaci ještě jednou,“ - ten člověk není normální. To silně zavání sklonem k sebepoškozování. V normálně fungující společnosti je taková osoba vyčleněna...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 12. 2014 8:01 | Fridrich

Souhlasím s vámi, že se z privatizace budeme vzpamatovávat 50 let. Jenže úplně jinak. Osobně neumím překousnou to, že zatímco jsem v listopadu 89 chodila s klíči na Václavák, komunistické špičky již předjednávaly zakládání akciovek.
Bylo by jistě zajímavé, kdyby nějaký ekonom - historik sestavil seznam těch, kteří byli jako první subjekty v privatizaci firem. Osobně si myslím, že přes 80% jich bylo členy KSČ ( a StB ). Pak začal kolotoč s bankéři - zase podobná situace, samí bolševičtí prominenti nebo jejich bílí koně.
A právní rámec ? Pan Havel byl skvělou osobností na poli mezinárodní politiky, ale také bohužel čistá duše v oblasti toho, jak zatočit s tyranií. V Rumunsku se s tím vypořádali po svém, pověsili Čaušeska a dneska jsou členy EU a v poho...
Soudnictví u nás bylo ze 100% v područí KSČ a StB a jejich spřízněných "velkoobchodníků" typu Franty Mrázka, to tak bohužel také bylo...
OF byla nesourodá směs jak racionálních polititů, tak levicových fanatiků a marxistů typu Uhla apod. Jak se v takovém prostředí dal vyvíjet právní rámec na úrovni rozvinuté Evropy ?
Jak tady už někdo psal - byli jsme v situaci, kdy padla neprostupnost hranic se západní Evropou, Rus, vzor náš nejvěrnější, jak nás to tenkrát učili - nás hodil bez skrupulí přes palubu, neměli jsme český kapitál ( kromě Mrázků a spol.) protože komunisté důsledně desítky let potlačovali nejen osobní rozvoj každého, kdo s nimi nesouhlasil, ale také jakýkoli náznak podnikání.
Téměř 100% průmyslové výroby bylo orientováno na východní trhy, které padly a byla v řádově větším marasmu než u nás, na západ se dalo exportovat kromě zbraní ( ať žije KSČ)úplné minimum a teď co s tím.
Většina zdejších mudrlantů by asi chtěla, aby tyto socialistické podniky dál vyráběly svůj balast a vedla se lidová tribuna na téma privatizace, kde odborně bylo jen pár lidí - viz autor článku apod., kteří o tom něco věděli a jinak se jednalo o mlátiče hubou ?
Kdo by na rozvinutých trzích kupoval česká auta a další sto let za opicemi zboží ?
Kfdybychom měli 12 let připravovat privatizaci, jak tu nějaký chyrtrolín plácá, tak by kompletní hospodářství zkrachovalo.
Nešlo jinak než s rizikem proces provést rychle. Nikdy hospodářská změna nemůže bát 100% spravedlivá, to je jen v pohádce.
Ale bohužel díky 40 - letému komunistickému teroru a potírání práva na informace jsme byli ekonomicky nevzdělaní a navrch měli jen prominenti režimu a jejich kamarádíčci plus veksláci. Takže v privatizaci pak měli bohužel navrch.
A to mi na tom vadí nejvíc a asi to nikdy nepřekousnu...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 22:29 | nemiro

no vo tom to přece kristepane je - nezapomeň že Anglie byla v pozici, kdy se neměnil politický, hospodářský i právní rámec státu jako v ČR.
Znovu si uvědomte, že na nás nikdo v Evropě nemohl čekat, padla železná opona a navíc se pak do všeho ještě zamotal slovenskej nacionalismus a odtržení od ČR.
Na to všichni zapomínáte...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 12. 2014 18:48 | miro

Na rozdíl od nás v Anglii připravovali privatizaci 12 let a 2 roky ji prováděli,My jsme privatizaci provedli za rok a 50 let se z toho budeme vzpamatovávat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 17:28

ty jsi úplnej zabedněnec...kde si chtěl aby nějaký právní předpisy našli ? V Moskvě, u našeho přítele nejvěrnějšího ??? Do dneška nejsou schopní se různý paka ze zákonodárných sborů dohodnout na zákonech a to si myslíš, že by zbytek světa na nás čekal ? Co to tady melou lidi tvýho ražení ? Máš nějakej osobní problém, malý přirození, nebo tě mlátí stará, že takový kokotiny ventiluješ ???
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 12. 2014 17:20 | kola

hele, a co o tržních principech uměli vystudovaní ekonomové v ČR před r. 1989 ? Chodil jsem tam taky a musel jsem s ekonomikou začít od nuly, podnikový chozrasčot, marxismus-leninismus a podobný pablbosti mi byli fakt k hov.u, chytrolíne...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 12. 2014 16:39 | Tarzan

Ten který nastartoval rozkrádání a sám nahrabal nejvíc ?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 14:20 | vladimír

Je přirozené, že se zloděj klidně přizná , když předem ví, že se mu nic nemůže stát - nehrozí mu žádný postih.A tito pánové si této skutečnosti byli velmi dobře vědomi, proto nepotřebovali zákony, pravidla. Od tehdejší vlády bych očekával, že bude mít zájem na efektivním fungování podniků , ale cílem PRIVATIZACE tohle skutečně nebylo. Cíl privatizace byl předat národní majetek zahraničním firmám a někde se to zvrhlo a dotyčný nastrčený - zvolený vlastník si majetek ponechal /Bakala, Pokud by privatizoval pan Tříska svoje pole, podnik, dům, který postavil a vybudoval jeho otec a sám se na budování podílel, tak by takto PRIVATIZACI nikdy neprovedl.Ale z cizího krev neteče a proto jste potřebovali rychle - prostřednictvím mnoha Diků rozmělnit vlastnickou strukturu , a vytvořením tzv. investičních fondů skoupit podíly, které následně prodali tzv. investorům, aby tito v souladu se zákonem vytěsnili menšinové akcionáře. To co provedl Hitler za protektorátu Čech a Moravy, to samé provedli tito pánové s národním majetkem formou kuponové privatizace - banky, doly, hutě, energetika, plynárenství, železárny, hutě, pivovary, čokoládovny,cukrovary, automobilový průmysl.......všechny tyto firmy daní svoje zisky realizované v České republice ve svých mateřských zemích od JAR, Francie, Británie, Německo,Belgie,....
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 14:04 | volten

největší chybou takovýchto kritik je dnešní negativní zaujatost.Nejvíc mě vadí názor , že majetek měl být prodán a né rozdán. Tento názor má jednu chybu a to tu že solventní zájemci jaksi byli nedostatkové zboží a ti co "nakupovali" na úvěr ,měli zájem jen o hotové peníze za kupony.Kožený nebyl žádný podvodník ale jen využil hlouposti nových majitelů Kuponových knížek řídicích se heslem "lepší vrabec v hrsti .....Většina DIKU nebyla vůbec schopna pochopit možnosti které jím KP nabízela am dnes vypráví hlouposti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 13:49 | P.K.

Je až zarážející, že Dušan v r. 1968 promoval na Fakultě Jaderné a Fyzikálně inženýrské, je tedy ing. jaderné fyziky bez základního vysokoškolského vzdělání v oblasti ekonomie. Je možné, že si během let do doby kuponové privatizace potřebné vzdělání doplnil, ale snad to ani nebylo zapotřebí. Spíše bych viděl jeho "otcovství" v nesporném charisma, kterým vždy vládl. Bohužel to nestačilo na úspěšný průběh a dopad kuponové privatizace na občany tohoto státu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Köppl

mediální expert

Ondřej Tomek

podnikatel a investor, zakladatel NetCentrum

Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Ondřej Tomek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services