Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 12. 12. 2014 | 24 komentářů
Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2014 11:54, jezevec

snad ve všech restauracích, kde jsem za poslední měsíc byl - se s tím už před platností vyhlášky popasovali celkem inteligentně, a velmi svědomitě. na první straně žracáku byla vytištěná vyhláška a několikastránkový seznam s popisem všech dotčených alergenů, s číselnými kódy - a pak u každého jídla byly uvedeny číselné kody alergenů. až posem dobrý.
ale zároveň nemohu nepotvrdit podezření, že restauratéři "pro jistotu" uvádějí alergeny všude. přinejmenším mléko, celer, vejce, lepek, sója a siřičitany jsou ve všem kromě sodovky. a která kuchyně může garantovat, že žádné jídlo nepřijde do styku ani se stopovým množstvím hořčice, ryb, ořechů a arašídů, pokud se tyto komodity v kuchyni nacházejí? no tak jsou tam tyto alergeny "pro jistotu" uvedeny taky. nebo snad nikdy jste se v obchodě nezděsili, co všechno může obsahovat taková třeba ovocná tyčinka, nebo nevinně vyhlížející pomazánka?

takže spíš by mně zajímal názor nějakého alergika. pokud mu i malé množství nějakého alergenu způsobí újmu - zdali vůbec má potřebu chodit jíst do neznámé restaurace, a riskovat že obdrží relevantní informaci? že v nějaké prefabrikované ingredienci není stopové množství alergenu, aniž by o tom kuchař tušil? že někdo nešel kolem jeho jídla s hrstí plnou něčeho jiného, a nevědomky mu neukáplo? že se na prkýnku nakrájel celer (není to na něm poznat) a pak jeho nealergická mrkev? něco jiného přece je, uvést alergeny v jídle obsažené podle receptury - a něco zcela a úplně jiného je vařit antialergickou kuchyni, s rigidním dodržováním i molekulárních nečistot, nebo fyzické nepřítomnosti vybraných komodit. každá kuchyně, kde se normálně vaří normální jídlo, nutně musí obsahovat stopové riziko, že jakékoliv jídlo obsahuje úplně cokoliv.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2014 13:17, Petr

Unie potažmo stát by se měli starat hlavě o složení potravin a používání konzervantů. Vypisování alergenů nemá smysl, bude jich čím dál více, to budeme pak číst místo jídelníčků telefonní seznamy? Proč myslíte, že je tolik alergií. Máme to z přídavných látek, tzn. konzervantů, glutamátů a pod. Zakažte si éčka a vařte z prvosurovin, ne polotovarů, a to hlavně dětem doma. Pak nebudou alergici raketově přibývat.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

15. 12. 2014 15:40 | PM

ještě oprava, měl jsem původně napsáno "někdo na kešu a někdo na mandle", přepsal jsem to na arašídy a teď se dívám, že ty vlastní kategorii mají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2014 15:37 | PM

Uvedl bych tady poznatky, které z toho mám: - to, že jsou uvedeny alergeny v jídelním lístku je asi jen špička ledovce. Předpokládám, že budou existovat i nějaká omezení, jak pracovat s jednotlivými alergeny v kuchyni, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci. Výsledkem je, že naše oblíbená restaurace odstranila z jídelního lístku některá jídla, kde by to hrozilo (např. mající v receptuře mandle, když se připravuje v kuchyni, zákusek s mandlemi zůstal) - na seznamu jsou skupiny alergenů, ne jednotlivé alergeny, takže například vyhláška definuje skořápkové plody, ale to, že někdo je alergický na kešu a někdo na arašídy už se neřeší. Obecně mi to přijde, že na seznamu jsou spíše věci, kde už opravdu hrozí to "udušení", anafylaktický šok a vleklé zdravotní problémy. - méně typické alergie to stejně neřeší - pro mě jsou například za syrova likvidační (otok sliznic) plody odvozené od lilku - rajčata, papriky, apod., ale ty na seznamu nenajdu (můžu se doptat, ale často je to problém). Pro někoho jsou zase problémem jablka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2014 11:32 | Gabriel Pleska

Nemyslete si, že to zlehčuju, znám to – zkuste hledat jídla bez kaseinu, tedy mléčné bílkoviny. Přesto jsem přesvědčený, že nařízení bude užitečné. A třeba mně konkrétně (i když zřídkavě, protože náš životní styl s chozením do restaurace počítá spíš výjimečně, a když už jdeme do podniků, kde jídelníček známe) pomůže. I když v zásadě jen v tom, že pomůže rychleji vyselektovat ta jídla, na která se budeme ptát. Sníží to počet cest obsluhy do kuchyně, případně rychlost odchodu a podobně. V našem případě bych nemluvil o hazardování se zdravím dítěte. Každopádně riziko „falešného bezpečí“ beru jako hodně silný argument.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2014 11:02 | V.Mlich

Opatření je nesmyslné, protože nemá žádný pozitivní přínos, jen samá negativa: - omezují konkurenci: kdo chtěl přitáhnout alergiky, využíval informaci o alergenech, teď to musí zveřejňovat všichni. - tím pádem i alergici mají těžší výběr hospody a snadněji vlezou do podniku, kde na ně kašlou, jen pro forma doplní do jídelníčku jakési předepsané formulace. - zvýšené náklady neponese ani stát, ani hospoda, ale vždycky jen zákazník. A nejsou to jen náklady za zjišťování, které jídlo co obsahuje, ale i za zvýšené riziko, že se někdo bude soudit, když se nedopatřením někam dostane to, co nemá. - další zdroj korupce: nová pravomoc kontrolních orgánů a důvod k úplatku za přihmouřené oči. - atd atd
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2014 9:46 | czhunter

A víte Vy, že na Slovensku, kde tento zákon o označování alergenů platí už nějakou dobu, se tento problém vůbec nevyskytl?
To jsou Češi v pohostinství opravdu o tolik větši kre*éni než Slováci, že to na rozdíl od nich nemůžou zvládnout?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2014 20:38 | Rada

Sestra: "Pane doktore, ten simulant na osmičce umřel.". Doktor: "To už snad trochu přehání, ne?"
Doufám, že MUDr. je jen váš nick na penize.cz a že lékařem nejste.
Jen doufám (rád bych věřil), protože ignorantů jako jste vy je bohužel mezi lékaři hodně. Např. naše známá měla bolesti břicha. Všude ji měli za simulanta a žádný lékař jí to nevěřil (koho něco bolí ve třiceti je přece simulant). Rakovinu odhalili příliš pozdě a před několika lety zemřela. Zbyly po ní dvě děti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2014 17:48 | MUDr.

Pane doktore, nechlastáte poslední dobou nějak víc? Nebo přesněji nechlastáte moc? Možná žijete ve zdravém kraji, co já vidím v hlavním městě, je s ohledem na alergie, včetně potravinových, dost znepokojivé. Růst je neoddiskutovatelným faktem a je značný. A nejde o nějaké hysterické matky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2014 22:42 | jezevec

víte, mně připadá že problém je právě v tom, že restauratéři uvedou do žracáku alergeny, které jsou V RECEPTUŘE. takže celer není v receptuře, není uveden na žracáku, a alergik na celer si jídlo bezelstně dá. jenže ona zrovna včera došla obvykle používaná mražená zeleninová směs, nebo zrovna dneska vypadl pomocný kuchař a místo něj dělá přípravy hryhoryj - bezmyšlenkovitě zamění celer s petrželem, a alergik aby zdechl. přitom, kdyby se zeptal, všichni by si na to dali dvakrát majzla. takže mně to připadá jako výrazný krok k horšímu. protože buď se stejně zeptáte jako předtím - nebo to máte jak na sojové tyčince, že každé jídlo "může obsahovat" stopy úplně čehokoliv co se v kuchyni používá, a to prostě může - a nebo si přečtete jen žracák, a spolehnete se (?) že do jídla se ani omylem nic nedostane. gratuluju. mám jednoho klienta, co je bytostný vegetarián - někdy mne překvapuje, kde všude na nepředpokládatelných součástech zeleninových jídel může vykouknout stopa zvířecího tuku, molekula vejce, želatina hovězího původu, či obyčejná smetana. co diskuse to vezme, aby pán nesežral nic, co se příčí jeho přesvědčení - kolikrát i v jídlech deklarovaných jako vegetariánské se v přísadách a dochucovadlech vyskytnou živočišné ingredience. a to se jedná jen o potroubilost životního stylu, ne o zdraví jeho dítěte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2014 17:11 | miro

Zákazy,příkazy ,nařízení,hlášení,cedulky....T ovšechno je k ničemu,jen to lidem zabírá čas který by mohli věnovat potřebnějším věcem.Měla by být dána jasná pravidla aby se alergeny nevyskytovaly tam kde nemají co dělat např.lepek a laktoza v uzeninách.Porušení pravidel by mělo bez milosti ukončit činnost takového podrazitele a žádný zákon by jej neměl chránit před bankrotem a ukončením živnosti.To by se mělo týkat i řetězců objednávajících a dovážejících takové šunty k nám.Zdraví lidí je příliš vážná věc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2014 12:46 | kiskim

ok, jediny problem je jsi nepochopil pointu..
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2014 12:22

"Ja osobne restauratera, ktery napise nase jidla obsahuji vsechny alergeny budu preferovat"
Já bych naopak do takové restaurace nešel. Když je restauratér lempl, co nedokáže správně udělat jídelní lístek, jak mu mám věřit, že dokáže dobře udělat jídlo? Když je tohle jeden zákon, na který kašle a ochcává, na jaké zákony a předpisy ještě kašle? Nehodlám to zjišťovat, nehodlám to riskovat, nehodlám to na sobě zkoumat.
Restaurace to není jen "žrádlo", to je soubor služby, prostředí, chování personálu ... a jídla. Je jich hodně, ty horší můžou klidně zkrachovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2014 9:13 | jan68

Zajimalo by mne pane Kasparku, kolik lidi v CR zemrelo v restauracich na alergickou reakci, spise to vypadada ze jste totalne zmanipulovan eurobyrokratickymi teroristy. Trh se logicky o alergiky v restauracich nestara, jelikoz jsou zanedbatelnou trzni silou, rikat trhu starej se o ne a vydelas vice je smesne. Velke mnozstvi lidi ma ve svem zivote nejaka omezeni, to je neopravnuje k tomu otravovat s tim ostatni, ja sam jsem silny alergik na zvireci srst a peri, necekekam proto ze vsichni hotelieri budou zbuzerovani ze mi musi nabizet vhodnou prikryvku, ale vozim si ji proste sam, nehlede na to ze nekteri to, aniz by je nekdo zbuzeroval, delaji. Pomahat mame tem co si pomoci nedokazou sami, alergici to zvladli a zvladnou nadale i bez pomoci byrokratu. Jestli si nekdo mysli ze zustane u 14 alergenu tak je na omylu pujde to dale a nepujde jen o alergeny, salamovou metodou stracime svobodu a schopnost starat se sami o sebe. Ja osobne restauratera, ktery napise nase jidla obsahuji vsechny alergeny budu preferovat,jako hrdinu dnesni doby, stejne jako preferuji zarovky, ktere se jmenuji topna teliska ci svetelny zdroj pro prumyslove vyuziti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2014 17:43 | Gabriel Pleska

My to máme tak, že se dítě slušně osype. Stopové množství asi v zásadě neva. O život nejde, antihistaminika by případné nutkavé svědění za chvíli přebila. Takže pro nás slušný pokrok. V rozumné restauraci se samozřejmě člověk domluvil, ale bylo to taky tak, že obsluha běžela do kuchyně sedmkrát, optat se, domluvit varianty, co by šlo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2014 13:17 | Petr

Unie potažmo stát by se měli starat hlavě o složení potravin a používání konzervantů. Vypisování alergenů nemá smysl, bude jich čím dál více, to budeme pak číst místo jídelníčků telefonní seznamy? Proč myslíte, že je tolik alergií. Máme to z přídavných látek, tzn. konzervantů, glutamátů a pod. Zakažte si éčka a vařte z prvosurovin, ne polotovarů, a to hlavně dětem doma. Pak nebudou alergici raketově přibývat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2014 12:45 | MUDrStehlík Josef

Vy mladí alergičtí blbečci,já se divím,že jste se vůbec narodili,že vaši rodiče a prarodiče nevymřeli na alergické reakce,anafylaktické šoky a další hovadiny.Je to jen kšeft pro farmaceutické firmy,pro alergology se kterými se roztrhl pytel a modní věc pro vás vy blbečci,kteří se chlubíte ,že jste na něco alergičtíZa celou 40 letou praxi jsem se setkal s potravinovou alergií u dětí jen zcela ojediněle-mizivé promile,ani to ne.Tak hurá vy hyperaktivní,alergičtí a hlavně přitroublí mladí hurá k alergologovi,alespon něco na vás bude zajímavé.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2014 12:03 | jezevec

vy byste fakt důvěřoval informaci o alergenech, v neznámé hospodě, natolik - že byste riskoval, že když se kuchař splete nebo šáhne vedle, že se vám udusí dítě?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2014 12:02 | Honza

No jo, no. Taky mě to napadlo. Uvede se, že každé jídlo obsahuje všechny alergeny a je vymalováno... Ono to už tak funguje, vím že někdo sdílel na facebooku, jak něco (asi sýr nebo něco podobvného) může obsahovat stopy plžů, mlžů a korýšů :-) Děsná sranda, ale dneska jsem pochopil, proč to tam bylo napsané. Asi není úplně jednoduché udělat nějaké opatření, které nebude zbytečně buzerovat hospodské, alergikům pomůže a neskončí to takovouhle šaškárnou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2014 11:54 | jezevec

snad ve všech restauracích, kde jsem za poslední měsíc byl - se s tím už před platností vyhlášky popasovali celkem inteligentně, a velmi svědomitě. na první straně žracáku byla vytištěná vyhláška a několikastránkový seznam s popisem všech dotčených alergenů, s číselnými kódy - a pak u každého jídla byly uvedeny číselné kody alergenů. až posem dobrý. ale zároveň nemohu nepotvrdit podezření, že restauratéři "pro jistotu" uvádějí alergeny všude. přinejmenším mléko, celer, vejce, lepek, sója a siřičitany jsou ve všem kromě sodovky. a která kuchyně může garantovat, že žádné jídlo nepřijde do styku ani se stopovým množstvím hořčice, ryb, ořechů a arašídů, pokud se tyto komodity v kuchyni nacházejí? no tak jsou tam tyto alergeny "pro jistotu" uvedeny taky. nebo snad nikdy jste se v obchodě nezděsili, co všechno může obsahovat taková třeba ovocná tyčinka, nebo nevinně vyhlížející pomazánka?
takže spíš by mně zajímal názor nějakého alergika. pokud mu i malé množství nějakého alergenu způsobí újmu - zdali vůbec má potřebu chodit jíst do neznámé restaurace, a riskovat že obdrží relevantní informaci? že v nějaké prefabrikované ingredienci není stopové množství alergenu, aniž by o tom kuchař tušil? že někdo nešel kolem jeho jídla s hrstí plnou něčeho jiného, a nevědomky mu neukáplo? že se na prkýnku nakrájel celer (není to na něm poznat) a pak jeho nealergická mrkev? něco jiného přece je, uvést alergeny v jídle obsažené podle receptury - a něco zcela a úplně jiného je vařit antialergickou kuchyni, s rigidním dodržováním i molekulárních nečistot, nebo fyzické nepřítomnosti vybraných komodit. každá kuchyně, kde se normálně vaří normální jídlo, nutně musí obsahovat stopové riziko, že jakékoliv jídlo obsahuje úplně cokoliv.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2014 10:07 | Hunda

Jindřichu, já za ty regulace jsem vděčnej, alergie mám a bez těchhle nápisů bych to měl v životě opravdu o hodně těžší. Pokud si nějaký kretén na mlíko napíše, že jsou v něm korýši a ořechy, jednak se mu kdekdo vysměje, jednak si to kdekdo nekoupí, protože langusty do mlíkárny nepatří. A pak si to samozřejmě nekoupím já a další alergici, protože co kdyby to byla pravda.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2014 8:08 | Satai

A ti hajzlové alergici by stejně do těch hospod chtěli chodit, co?
A hostinští ne a ne karty na stůl a říct, co je jejich tajná ingredience.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services