Chcete se: [ ] léčit, [ ] uzdravit, nebo [x] pohoršovat

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 31. 10. 2014 | 11 komentářů
Jestli je doba skutečně nemocná, pak celostní medicína povýšená na světonázor není lék, ale jeden z příznaků.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2014 10:43, Standa

Na tohle se toho moc říct nedá. Panu Kašpárkovi nejde upřít výbornou vlastnost a sice že je schopen jít proti proudu a klást zajimavé otázky, případně prezentovat stanoviska jiných, která vrhají na problém jiné světlo, ALE... ale panu Kašpárkovi tady chybí jedno - vlastní zkušenost. Každý druhý (doslova) v mém okolí má atopický exém, někdy na takové ploše těla, že mi to hlava nebere, znám spoustu lidí u kterých se stres somatizuje bolestmi zad, kloubů atd (patřím mezi ně), o vysokém krevním tlaku a vzrůstající spotřebě antidepresiv, případně plných ordinací psychologů nemluvím. S tím banalizováním rakoviny ze strany autora nesouhlasím, sice jeho argumenty relativizují sdělení, že rakoviny přibývá, ale není na světě snad jenom rakovina, ne?
Hnízdil není rozhodně sám. Podobné stanovisko lze najít třeba u Normana Vincenta Peala. Poselství obou autorů pak nelze vnímat jako výzvu k pasivní rezistenci, ale jako přehodnocení svého života, stanovení míry, kdy mám dost a určení priorit. Není třeba vzít do ruky vidle a jít před sídlo vlády, stačí si udělat čas a v klidu a dobře posnídat, svět se nepo... Není to revoluce, ale korekce. Před krizí by tyhle názory zajímaly málokoho, dnes už je to trochu jinak a stále více lidí chápe, že se nemusí zedřít, aby měli na nový smartphone, aby měli selfies z Karibiku nebo si vozili zadek v Bavoráku - většina z nich na to jednak stejně nedosáhne (i když nám reklama říká, že jo a že to mít musíme, kdyžtak nám na to půjčí, abychom jako nebyli lůzři, že?), druhak si třeba za dva týdny exotické dovolené nanapraví zdraví za 2 roky.
Člověk nejen že nemusí mít všechno, ale ani všechno mít nemůže a hlavně, většinou dosažení vytčeného cíle nezávisí na tom, jak moc se kvůli tomu stresujete. Prostě to buď přijde a když ne, svět se nezboří. Kdo navíc došel do cíle, na který dřel roky, tak ví, že mnohdy to není takový terno, jak si původně myslel a že šlo brát život více s klidem.
Závěrem: Největší peklo je to, které si děláme sami, problémy nejsou tak hrozné, hrozné je děláme teprve my, když přemýšlíme nad tím, co by se mohlo ještě stát.

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2014 21:25, Eleni

Pane STando souhlasím,pan Kašpárek je mimo všeho-ten článek je hrůza - neduchovní člověk!!!!!!!!! Ikdyž je tady fyzicky-duchovně ani v zárodku... Ubohá duše pana Kašpárka.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

12. 11. 2014 21:25 | Eleni

Pane STando souhlasím,pan Kašpárek je mimo všeho-ten článek je hrůza - neduchovní člověk!!!!!!!!! Ikdyž je tady fyzicky-duchovně ani v zárodku... Ubohá duše pana Kašpárka.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2014 4:04 | Majhan

Pane Kašpárku, nejde snad o neustálý růst do nekonečna, to opravdu není reálné, ale o trvale udržitelný rozvoj života. A v tom případě by mne zajímal Váš názor na "Projekt Venus", který podle mne nabízí řešení důstojného a blahobytného života pro všechny lidi na tomto světě s předpokladem právě trvale udržitelného života na této zemi s využitím systému sdílení zdrojů(příp. Váš způsob zesměšnění, jako to děláte prakticky u Všeho, aby to bylo čtivé a zaujalo lid).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2014 20:46 | Daniel

Musím se zastat pana Hnízdila. Autor textu nemá o problematice psychosomatiky ani minimální informace a jeho článek je totálně mimo mísu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2014 13:34 | Martin Pechr

...oprava: česká autor se jmenuje Novotný Petr
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2014 13:30 | Martin Pechr

...autor článkem dokazuje, že o problematice ví prd a Hnízdilovi myšlenky příliš nezná... ...onen hnízdilismus je pouze dehonestační termín atorův... ...usvědčuje se z neznalosti, když Hnízdila dělá jakéhosi zakladatele nového přístupu k léčbě... ...ten je ovšem mnohem starší a je pouze "aktualizován" současností... ...doporučuji přečíst třeba autory T. Dethlevsen,R. Dahlke nebo českého P. Nováka, v knihovnách k dostání...(lékaři a Psychoterapeti) ...už Husserl psal o tom, jak soudobá věda se příliš specializuje a zapomíná na své těžiště a jádro v propojenosti oborů... ...tradiční čínská medicína bere v potaz široké spektrum vlivů v pacientově životě, nevytrhuje člověka z kontextu jeho života, nezaměřuje se pouze na odstranění následku, ale též příčiny...nemoc je informace pro nás, má hluboké psycho-sociální a psycho-spirituální kořeny, je příznačné, že naši medici o psychice a propojenosti duše a těla ví dost málo... ...o to lepší přehled mají o farmakologických přípravcích... ...napřed jsou třeba v německu, kde celostní medicína dnes mnohem větší váhu, kterou ovšem kdysi měla... ...žel, pravdou je, že pro medicinsko-farmaceutický průmysl je škodnou každá metoda léčby, která se obejde bez léků a přístrojů a evokuje v pacientovi samoléčebné síly... ...ani Hnízdil ani jiný seriozní lékař z oblasti celostní medicíny nikdy nezavrhoval klasickou západní medicínu, jen ukazuje, že její možnosti nadužíváme a že naopak opomíjíme jiné šetrnější způsoby, odpovědnost za vlastní život a zdraví ne a ne přijmout, a že to není jen o životosprávě, ale taky o tom, abysme se stali sami sebou a dělali to co máme... ...psychické utrpení snadno přeroste ve fyzické... ...organismus nám signalizuje, kudy cesta nevede...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2014 13:12 | Standa

Ještě dodám k tomu farma průmyslu: Několikrát to tady diskutující zmínili. Není to čerstvý vzduch vs. prášky, mnohdy jsou to jenom prášky. Co má třeba za smysl dávat pacientovi, který je zdrovna v procesu rehabilitace po rakovině, prášky na cholesterol. Myslím, že zvýšená hladina cholesterolu ho v tu chvíli asi moc netrápí, nadto bere už mnohdy i tak dost léků kvůli té rakovině, takže zatěžuje organismus chemikáliemi, protože ale jeho praktický lékař naznal, že má lehce zvýšený cholesterol, bude se cpát ještě touhle chemikálií navíc. Jak už řekl David, pan Hnízdil do toho vnáší zdravý rozum, kdy spousta zdravotních problémů lze řešit přehodnocením života, nastevním priorit a třeba i jenom změnou myšlení, jídelníčku, pracovních návyků atd. Nějakou pozitivní změnu ve svém životě může udělat každý z nás a není třeba kvůli tomu chodit k doktorovi, protože u každého z nás se něco najde - bolavá záda, exémy, vyšší cholesterol, vyšší krevní tlak, což bude lékař většinou řešit rehabilitací práčky kontrolami, bude to stát peníze nás (doplatky za léky) i systém a nikam to moc nepovede... Někdy (ne vždy) stačí třeba chodit z práce pěšky, nebo nepoužívat výtah...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2014 12:36 | jezevec

co to je za anketu??? chybí fernet!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2014 12:11 | lajos

z Vas by meli kapitalisti radost!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2014 12:08 | David

Souhlasim, ze vzdy je dobre podivat se na vec z ruznych uhlu a vyslechnout si i protichudne nazory. Ale melo by se tak udelat tak, ze dotycny clovek o tom neco vi. Mam pocit, ze cely tento clanek vznikl jen jako reakce na jedno vystoupeni pana Hnizdila v Tv. Ctu clanky (a knihy) pana Hnizdila, a i kdyz ne vzdy se vsim souhlasim, musim napravit jeden zasadni omyl uvedeny zde v clanku, a sice tvrzeni, ze pan Hnizdil chce udelat ze vsech pacienty:
´´Podobně, jako je základním životním postojem libertariánů být podnikatelem a socialistů být soudruhem, „hnízdilismus“ jako výchozí pozici nabízí být pacientem. To neznamená nutně být nemocným, ale prostě někým, nad kým nemoc neustále visí a on nebo ona tomuto riziku podřizuje svůj život. Čte si o něm, přemýšlí o něm, s ohledem na něj se stravuje a tráví svůj čas.´´
Kdyby autor tohoto clanku cetl texty pana Hnizdila, pochopil by, ze je to prave naopak... Pan doktor Hnizdil se naopak snazi, aby lidi k doktorovi chodili co nejmene, a nenechali ze sebe idelat pacienta (coz casto chce farmaceuticky prumysl).
Toto tvrzeni je tedy vyslovene nepravdive. Dopucuji precist si par textu od pana Hnizdila. I kdyz nesouhlasim, ze napr. rakovina ma vzdy puvod v okolnostech, ve kterych clovek zije, celostni medicina je navrat k puvodni lidove moudrosti a ceste k sebeuzravovani (pozor, to se nevylucuje s moderni medicinou zachranujici zivot, kterou ma i pan Hnizdil dle jeho clanku v hluboke ucte, nejedna se tedy o ´slunickoveho doktora´).
Pekny den vsem, David
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2014 11:30 | RM

Dobrý den,
přiznávám, nesouhlasím zcela s názory pana Kašpárka zveřejněnými v tomto textu. Přesto - nebo možná právě proto - děkuji za několik dobře mířených rejpanců, nutících k zamyšlení. Je dobré občas slyšet argumenty "protistrany", a to protistrany chytré a přemýšlející. (Nikoliv jen omílající z pozice moci stále stejná klišé, jako většina zástupců klasické medicíny.) Člověku pak méně hrozí, že bude tupě následovat nový proud, místo aby si s rozmyslem svobodně volil.
Jedno klišé se ale v článku objevilo, takže upozorňuji: "Především se lidé rakoviny prostě častěji dožívají, protože jich mnohem méně umírá v dětství na tetanus, v dospělosti na válečná zranění a v pokročilejším věku na onemocnění srdce a cév." Oba dva fakty - tedy lidé mají rakovinu a lidé méně umírají z uvedených příčin - jsou nepopiratelné. Ale ta kauzalita????
Každopádně díky za dobrý článek, pane Kašpárku, i když nesouhlasím :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2014 10:43 | Standa

Na tohle se toho moc říct nedá. Panu Kašpárkovi nejde upřít výbornou vlastnost a sice že je schopen jít proti proudu a klást zajimavé otázky, případně prezentovat stanoviska jiných, která vrhají na problém jiné světlo, ALE... ale panu Kašpárkovi tady chybí jedno - vlastní zkušenost. Každý druhý (doslova) v mém okolí má atopický exém, někdy na takové ploše těla, že mi to hlava nebere, znám spoustu lidí u kterých se stres somatizuje bolestmi zad, kloubů atd (patřím mezi ně), o vysokém krevním tlaku a vzrůstající spotřebě antidepresiv, případně plných ordinací psychologů nemluvím. S tím banalizováním rakoviny ze strany autora nesouhlasím, sice jeho argumenty relativizují sdělení, že rakoviny přibývá, ale není na světě snad jenom rakovina, ne? Hnízdil není rozhodně sám. Podobné stanovisko lze najít třeba u Normana Vincenta Peala. Poselství obou autorů pak nelze vnímat jako výzvu k pasivní rezistenci, ale jako přehodnocení svého života, stanovení míry, kdy mám dost a určení priorit. Není třeba vzít do ruky vidle a jít před sídlo vlády, stačí si udělat čas a v klidu a dobře posnídat, svět se nepo... Není to revoluce, ale korekce. Před krizí by tyhle názory zajímaly málokoho, dnes už je to trochu jinak a stále více lidí chápe, že se nemusí zedřít, aby měli na nový smartphone, aby měli selfies z Karibiku nebo si vozili zadek v Bavoráku - většina z nich na to jednak stejně nedosáhne (i když nám reklama říká, že jo a že to mít musíme, kdyžtak nám na to půjčí, abychom jako nebyli lůzři, že?), druhak si třeba za dva týdny exotické dovolené nanapraví zdraví za 2 roky. Člověk nejen že nemusí mít všechno, ale ani všechno mít nemůže a hlavně, většinou dosažení vytčeného cíle nezávisí na tom, jak moc se kvůli tomu stresujete. Prostě to buď přijde a když ne, svět se nezboří. Kdo navíc došel do cíle, na který dřel roky, tak ví, že mnohdy to není takový terno, jak si původně myslel a že šlo brát život více s klidem. Závěrem: Největší peklo je to, které si děláme sami, problémy nejsou tak hrozné, hrozné je děláme teprve my, když přemýšlíme nad tím, co by se mohlo ještě stát.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Baudiš

podnikatel, Avast

Eva Jiřičná

architektka

Pavel Baudiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Eva Jiřičná
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services