Nejobávanější český exekutor: Zákon využíváme beze zbytku

Petra Dlouhá | rubrika: Rozhovor | 27. 9. 2014 | 54 komentářů
Terč kritiky médií, neziskových organizací, ale také části kolegů, objekt nenávistných ataků veřejnosti. A dlužníkova noční můra. To je přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána. Médiím se vyhýbá. Tentokrát udělal výjimku. Nejobávanější exekutor v zemi se o rozhovor na Peníze.cz sám přihlásil.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2014 14:02, jihra

To Podlesní:
Tak za prvé - většina národa chodila do školy a umí číst, takže si snad dovedou "spočítat", co je asi bude ta "výhodná" půjčka stát. A jestliže si někdo bere půjčku třeba na poslední model chytrého telefonu nebo na zámořskou dovolenou, tak je to jeho věc, do čeho leze. Ale podle mne je to vůl.
Za druhé - je pravdou, že část populace je rozumu mdlejšího a jak se říká "skočí na všechno". To je ale problém spíše našich slavných zákonodárců, že neumí nastavit systém tak, aby si různé firmy s těmi jejich "výhodnými půjčkami" na trhu ani neškrtly a nebo aby člověk, který si nevýhodnou půjčku sjedná, měl ve smlouvě "zadní vrátka", která mu umožní - pokud mu nebylo vše dopředu dostatečně a srozumitelně vysvětleno - půjčku zrušit.
Zkuste si dnes sjednat třeba životní pojištění - byla nastavena nová pravidla, klient je tzv. "slabší strana" a je chráněn daleko lépe než v minulosti. Nyní je nutno s klientem kromě samotné pojistky navíc sepsat další dokumenty, kde je napsáno, co vše chtěl klient v pojistce mít, co mu pojišťovák nabídl a z jakých důvodů mu to nabídl. A jestliže se i po letech ukáže, že je rozpor mezi tím, co chtěl mít klient v pojistce sjednáno a co s ním ve skutečnosti pojišťovák sjednal, tak může klient od smlouvy "odstoupit", pojišťovna mu vrátí peníze a onen pojišťovák je v těžkém průseru a hrozí mu pokuta až v řádech miliónů. Pokud by byla i pro půjčky nastavena podobná pravidla, tak se eliminuje tak 90% těch nešťastných případů, kdy člověk mdlejšího rozumu podepíše co mu kdo strčí pod nos. Ale to by naši zákonodárci museli chtít s tím něco udělat.

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 9. 2014 5:04, Monty

strašně kecá vím co umí šmejd

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 54 komentářů)

30. 9. 2014 0:27 | jihra

Vy jste ten můj příspěvek asi špatně četl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 23:39

Sedmnáct litrů náhrada nákladů. Bože můj, to je celkem nářez, ne? No ale jak se dívám na toho Vránu, tak to bude asi adekvátní. Ten toho musí sežrat jako dvacet Číňanů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 23:21

:-))) Tady to musí laikovat samý exekutoři nebo věřitelé. Nebo sem Vrána nasadil svoje komando.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2014 22:13 | vasek

"V roce 2011 jsem dostal napomenutí za postižení účtu manžela povinné. Bylo to ještě před novelou, která to umožňuje, dnes už je to běžné. Vlastně jsme předběhli dobu" - to mě fascinuje. Neoprávněný úkon obhajuje tím, že předběhl dobu... Evidentně to nesedí s názvem článku, že zákon využívají beze zbytku
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2014 22:12 | L.

Ano, někteří lidi se živí dopravováním osob a chtějí za to dostat zaplaceno, kriplové.
Těch 17.000,- není pokuta, ale náhrada nákladů. A ty jsou skoro stejné, ať se jedná o 200,- nebo 20.000,-. Proto je vztahovat k výši dlužné částky je nesmysl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 16:15

17.000,- je málo za 200,- dluh? Děláte si prdel? Že někomu přidala práci?:-))) Potfora. Oni si velmi rádi nechali tu práci přidat. Se tím žíví, kriplové.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 15:40 | denisz

No jo , "šťastně" nezodpovědně žít je tak krásné např. pro Bulhary, Rumuny, Romy, některé Čechy , aj. a je to tak nakažlivé mezi prostým lidem, ale i celými státy. Kdo by nechtěl žít šťastně třeba i na dluh s tím , že to nějak dopadne (Řekové). Takoví "šťastní" troubové jsou ale nejlepšími obětmi chamtivých zákeřných rafinovaných prolhaných podnikavců - půjčovatelů peněz. Pak ale dlužníci pláči, když nemohou splácet. Zrůdnost státu v tom ovšem je, když těmto diletantským krutým chamtivcům půjčovatelům peněz ještě stát zaručuje bezrizikovost, když jejich oběť nedokáže splácet, tak je s požehnáním státu, vystavena další krutosti chamtivých předražených exekutorů a v právu "vzdělaných" kruťasů. Správné by bylo, když půjčíš chudému, zvolil jsi špatný podnikatelský záměr, stát ti tedy nepomůže a přijdeš zaslouženě o peníze. To by se ale narušil "americký" systém snadného výdělku krutého vydřidušského finančního systému, kde jsou hlavní životní hodnotou úspěchu jen peníze.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2014 14:59

To jsou strašné kecy, jihro. Tyhle věci se prostě dějí. Zrovna tak jako případy, kdy stavebník zaplatí firmě za práci dopředu a ta už se na stavbě neobjeví. Co to má společného s neurvalýma a nenažranýma exekutorama. Ten Váš známý si založil byznys na prodeji nějakých krámů lidem, co na to nemají peníze. A dluhy vymáhá postaru. Poštvat na ty lidi exekutory, flákl bych i jeho. Platit likvidační částky za několikasetkorunové lapálie je prostě hovadina. Může se to stát i opomenutím za nedoplacené pojistné při rušení pojistného nebo poslední splátka telefonnímu operátorovi apod. Pak se na tom přiživí banda vepřových xichtů jako je tento Vrána. Je fakt, že se to většinou stane hloupostí lidí, kteří si půjčí relativně nízkou částku, pak nezaplatí poslední splátku nebo dvě, půl roku se nic neděje a pak se ozve Vrána nebo podobný rypák a vymáhá pětkrát tolik, co byl původní dluh. To je dost velký úlet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 9:25 | jihra

Ještě k té "radě", že by si věřitel mohl po dlužníkovi vymáhat dluh sám. A jak to také může dopadnout. Známý, který má malou stavební firmu, udělal zákazníkovi novou střechu (nebo opravu, přesně nevím) na baráku. No a zákazník se jaksi k placení neměl. Když už bylo několik měsíců po splatnosti, tak mu ten můj známý napsal dopis, že když mu nezaplatí do ...., tak na něj podá žalobu. A co se nestalo? Netrvalo dlouho a známému přišlo předvolání k soudu, protože ten dlužník jej zažaloval z vydírání!!! A soud se tím samozřejmě zabýval - sice to pak smetl ze stolu, ale dovedete si jistě představit tu situaci. Prostě dlužník má dnes všemožnou "ochranu" a věřitel - myslím "obyčejný" věřitel jako třeba můj známý, nikoliv banky či úvěrové společnosti - má vždycky problém. Takže jen víc tvrdých exekutorů. Ale mám i jeden příklad, jak se dají zcela legálním způsobem a poměrně účinně vymáhat dluhy. Znám člověka, který prodává věci na splátky. Při sepsání smlouvy jej nezajímá zákazníkův příjem atd., pouze si vymíní, že smlouvu sepíšou přímo u zákazníka doma, kde se podívá, "jak si zákazník žije" a podle toho usoudí, zda mu zboží na splátky prodá či nikoliv. No a když se náhodou stane - a stává se to - že zákazník na splátky jaksi zapomene, tak to ten člověk řeší následujícím způsobem. S dlužníkem si domluví schůzku s tím, že se pokusí domluvit na řešení situace. Na schůzku si sebou vezme svého známého, který má cca 2 metry výšky, 120 kg, holá hlava, "býčí šíje", tetování, zlý pohled a nějaký ten zlatý řetěz - prostě prototyp drsňáka z podsvětí. Oba se hodí do kvádra a jdou na schůzku. A na schůzce ten "zlý" borec pouze sedí a nic neříká a majitel firmy řeší splátky. A většinou se s dlužníkem domluví, protože lidská fantazie je hodně bujná a když dlužník vidí toho drsňáka, tak si určitě vybaví, co by se mu mohlo stát, kdyby nezaplatil (podotýkám, že žádné násilí na dlužnících se nikdy nekoná). Ten majitel firmy tvrdí, že má velmi vysokou úspěšnost ve vymáhání dlužných splátek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 8:54

Jojo, příteli. Zvláště úvěrové společnosti, ty jsou na zhroucení:-)))
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 7:07 | hoki

L.: na jak by si to představoval...
Normálně by ten obyčejný člověk vzal bejsbolku/pistoli a šel rozbít dlužníkovi pusu... Oh wait, vlastně ne, to by zase napsal, že to nebylo moc lidské.
Tak by si ten obyčejný člověk vzal v práci dovolenou (zavřel krám, přestal podnikat) a šel by velmi slušně a opatrně dlužníka požádat (nutno vybrat vhodný čas, aby ho nebudil příliš brzo ráno, aby ho neotravoval při sledování TV, nebo aby nezvonil už moc pozdě večer), zda by nebyl vhodný čas zaplatit nějakou korunu. Dlužník by se zastyděl a nejpozději druhý den by určitě nějakou tu korunu přinesl, pak by spolu poseděli u vína a stali se z nich nejlepší kámoši až do smrti!
Měl bych pro toho předchozího pisatele tip na dobrý byznys - jelikož podle jeho vyjádření jsou všichni exekutoři šmejdi a většina dlužníků vlastně strašně sluníčkoví lidé, tak ať se pustí do byznysu vymáhání dluhů sám - bude hrozně úspěšný, protože pokud dosáhne podobných výsledků pro věřitele a dlužníci si budou pochvalovat jeho milý a ohleduplný přítup, tak je jasný, že pan Vrána bude muset svůj exekutorský úřad zabalit!
Bože, to snad není možné, jak někteří diskutující uvažují... To fakt nikdo z nich nemá kolem sebe někoho, kdo měl smůlu a je věřitel (nebo dokonce už věčný věřitel)? Udivuje mě, že se tak málo řeší, jaké psychické i existenční problémy může mít věřitel, který se vlastně nedopustil ničeho nezákonného...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2014 5:04 | Monty

strašně kecá vím co umí šmejd
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 9. 2014 16:44 | L.

Do jaké hodně velké výše? 17 tisíc není nijak zvlášť moc vzhledem k tomu, kolik ta ženská svým naprostým nezájmem přidělala práce (byl bych ještě tvrdší, ale pokud to opravdu byly jízdy na ukradenou občanku, tak to není úplně na ní).
To by mě zajímalo, jak si představujete, že by měl obyčejný člověk svoje dluhy (vzniklé třeba tím, že mu někdo způsobil škodu) vymáhat?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 9. 2014 15:38

Neshrnul jste to dostatečně. Jde taky o to, že se poměrně malá pokuta vyšplhala celkem do hodně velké výše. To moc normální není. Já si myslím, že exekutory je třeba postřílet jako škodnou a každý věřitel ať své pohledávky vymáhá sám. Problém je jedině s druhotnou platební neschopností a s výživným na děti. Tam ať zasáhne stát s moci úřední.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 9. 2014 14:45 | Fernand Smolík

Byl jsem přítomen výkonu vykonavatele Tomáše Krempla a byla to velice stresující záležitost.Výkon byl prováděn u dlužníka,který pobírá dúchod pro své mentální postižení.Tomáš Krempl si vynutil a vyinkasoval 19000Kč,které si dlužník musel vypůjčit.Vykonavateli šlo hlavně o finanční částku k pokrytí nákladů exekutora a jeho úřadu.Dlužník se zadlužil tím,že se nechal obalamutit šmejdama.Nakoupil nádobí pro svou matku a takhle dopadl.Koho exekutor chrání?Evidentně šmejdy a lichváře jako ESSOX a podobné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 9. 2014 14:05 | jihra

Citace - L. / 28.09.2014 13:41

Takže, abych to shrnul, manželka si 10 let nevyzvedávala poštu na adrese, kterou uvedla jako svou oficiální, ale za všechno může 'exekutorská mafie'.
Obdobná zkušenost. "Můj" dlužník si zásadně žádnou poštu nevyzvedává. Kvůli tomu, že si nevyzvedl 1. rozsudek, kterým byl odsouzen k vrácení dluhu, se celé soudní "kolečko" muselo znovu kompletně zopakovat - což trvalo zase nějaký ten rok. Prostě dlužníci to mají na háku a pokud se na ně nejde opravdu tvrdě, tak mají prostě vegáč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 9. 2014 13:41 | L.

Takže, abych to shrnul, manželka si 10 let nevyzvedávala poštu na adrese, kterou uvedla jako svou oficiální, ale za všechno může 'exekutorská mafie'.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 9. 2014 13:07

http://svobodnenoviny.eu/legalizovany-zlocin-za-bileho-dne-aneb-exekucni-mafie-v-praxi/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 9. 2014 12:25 | Jjezevec

Kdy už safra těm tupounům dojde, že dluhy se platí. A jak si myslí jedno hovado, že ne! A když nemám, tak si nepůjčuji!!!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 9. 2014 10:12 | vrana

hodil by se jako reklama na vepřovou konzervu
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Dlouhý

exministr a ekonom

Pavel Juříček

podnikatel, Brano Group

Vladimír Dlouhý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Juříček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services