Očima expertů: Elektronická evidence tržeb. Past na daňové úniky, nebo na podnikatele?

Ministerstvo financí chce on-line kontrolovat tržby všech obchodníků a podnikatelů, kteří přijímají platby v hotovosti, kartou, stravenkami… Podaří se tak snížit daňové úniky? A není taková míra kontroly nezdravá? Ptáme se ekonoma a poradce ministra financí Aleše Michla, europoslance Petra Macha, odboráře Víta Samka, šéfa Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka a dalších osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2014 13:57, Pavel Fiala

Souhlasím s panem Hamplem. Navíc daňová zátěž by měla být taková, aby pro normálního podnikatele či živnostníka mělo být zbytečné ji obcházet. Když bude truhlář někomu dělat schody nebo okno, tak se stejně dohodnou bez účtenky, stejně jako elektrikář, instalatér aj. a na nastavení a vyladění systému se zase nějaká firma napakuje tak, že vybere přínosy na dva roky dopředu. Farmářské trhy a jiné prodejní akce potom asi budou přehlídkou tabletových mučedníků, kteří budou pouze zvyšovat tržby mobilním operátorům (protože už jste někdo viděl na těchto akcích internetovou zásuvku či wi-fi?)Už vidím toho urvaného zelináře, který ráno vstával v pět, aby okurky nebo jahody byly čerstvé, jak s přepravkami táhne do stánku ještě registrační pokladnu a tablet a mezi těmi paprikami se tam přes mobil připojuje k peciválům v úřadu, aby to měli pohodlnější. Rezervy jsou jinde, ale mně to jednání vlády přijde jako nesmrtelná scénka Felixe Holzmanna, který hledal klíček pod lampou, i když ho ztratil úplně jinde, protože pod lampou je světlo a lépe se tam hledá.Kdy už se politici začnou skutečně zabývat těmi nejvážnějšími věcmi. Každý normální manažer, a to je mantra, kterou stále opakuje i Andrej Babiš (manažerské řízení) - řeší nejdříve největší a nejpalčivější problémy, zejména jsou-li někdy až existenční a postupně se propracovává a ladí ty menší. Jenže toto je proncip - co nejjednodušší cesta. Odsouhlasíme ty nesmysly, věcně to zadáme nějaké firmě a splněno. Končím, protože se mi do klávesnice derou nepublikovatelné výrazy.....

+172
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 8. 2014 22:03, T. Koutný

Prominte, ale jestli nějaký živnostník nemá na připojení k internetu za 300 Kč, tak ať se nechá zaměstnat. Software bude volně dostupný a žádná stará paní nic ťukat nebude. Váš příspěvek je v mnohém založenna realitě, ale ta představa o el. tržbě je zcestná a trochu hloupá.

Zobrazit celé vlákno

-201
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 49 komentářů)

13. 12. 2016 11:29 | JanákKarel

Žádná past to není, většina podnikatelů přiznává vše. Navíc hodně majitelů restaurací a hospod již registrační pokladny mají, takže stačí jen upravit systém pro EET. No a ti kteří raději skončí kvůli nákladům na EET, by se měli nejdřív zamyslet nad tím kolik to opravdu stojí. Srovnat pokladny si můžete na http://www.vyber-eet.cz/. Zjistíte, že se dá pořídit za pár korun a jestli i toto vás zrujnuje, tak nechápu jak můžete podnikat
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2016 9:31 | Vintr Václav. OSVČ

Pan Hampl má pravdu. Aleš Michl nikdy neměl živnostenský list, neví jaký je ten normální ekonomický život. Babiš jako absolvent Marxistického vzdělávání, nemůže prostě ekonomice rozumět. Je to klasický případ marx-leninské ekonomické teorie do praxe... Základnu zestátnit pomocí maximálního dohledu, Nástavba, tedy normální život je nedůležitá. Obyčejný volič nepřemýšlí a demagogie, vypracováná v Ústavech Marx-leninismu vítězí. Nesmyslné zákony se ve zdejších poměrech obcházely odjakživa. A protože neumí ani česky, tedy poměry zná pouze zprosředkovaně.Jsem realistický a praktický optimista. Skončí to roka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2016 18:03 | probos.cis

"Čím asi tak politici myslí...", píšete pane Michle v jednom dřívějším Vašem blogu. - Vidím, již jste na to přišel. Ač Vaše názory kořeníte peprnějšími výrazy, na hony lze vycítit, odkud Vaše myšlenky vychází...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2015 6:19 | Barbora - Podnikatel

Je třeba si uvědomit, že jsou i restaurace, které pokrytí prostě nemají. Možná, že by si pan Babiš měl uvědomit, že spousta horských hotýlků a hospůdek není pokryta žádným signálem a pokud vypadne el. proud jsme bez něj i několik dní - naposledy 4 dny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 12. 2015 20:19 | Franta

Dle mého názoru je to nehorázná šikana drobných živnostníků, vzhledem k tomu co je v tomto státě rozkradeno v řádech bilionů korun tak je toto opravdu směšné, že se nestydí, za tolik let od revoluce nejsou schopni udělat koudný antikorupční zákon, akorát vymýšlí s odpušťením hovadiny, které lidem zatěžují život, viz.nový občanský zákoník se kterým mají problém i právníci, novela - řidičský průkaz na motocykl který je pro normálního člověka téměř nereálný apod...stát pořád brečí, že nemá peníze na silnice, dálnice, zdravotnictví...bodeť by ne, kyž je stát rozkradený, kdebychom byli kdyby šla od revoluce koruna po koruně kam má, v USA mají takové zákony, že si korupci nikdo nedovolí, jelikož je korupce vysoce klasifikovaným trestným činem, za který je třeba až doživotí. Politici a lidi kolem nich nám zničili nenapravitelně stát.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2015 12:08 | Jaromír

Elektronická evidence tržeb nic mimo získávání plošných informací nepřinese. Danové úniky vyřešit nechce a ani nemůže. Již nyní začínají pracovat různé poradenské firmy, které každému jsou schopny poradit jak na to. Není to nic složitého vše do poslední koruny účtovat přez zmíněný systém s přitom mít boční / nezdaněný / příjem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2015 21:49

Dobře děláte, že se ptáte sám sebe, pane Kociáne. Nikdo jiný nemá šanci porozumět, o co vám jde.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 10. 2015 21:10 | Kocián

Dobrý den. Všechno to chápu,jenom mě zaráží že v ústavě je psáno v listině základních práv že lidé jsou svobodni a ROVNI.Tak se ptám sám sebe jestli jsem občan C.R. a nebo pokusnej králík pana Babiše když vietnámští obchodníci mají začít až po nás.(jo vlastně oni tady daně neodváděj ale radši to zašlou do Vietnamu) "zlodějích"co provozujeme restaurace atd. a proč kadeřník co je v sousedstvý má také začít až po nás,nopodniká snad v č.r.To je vše co mohu dodat pan Babiš my to snad odpustí když odpouští nějaké ty daně svým firmam.S pozdravem Franta Kocián
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2015 12:05 | Jakeš

Vážený pane to je rada nad zlato, právě protože v regionu práce není tak ten živnostník "podnika" za desítku a fakt nemá na vyhazování. Tak mu tedy tu práci dejte a nejlépe za průměrnou mzdu a bude Vám líbat nohy. Bohužel jste mimoň.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2015 17:40 | Roman

Na jednu stranu nezdravé a Big Brother hadr, na druhou stranu se nám tady rozmáhá nešvar jménem špinavost a nepoctivost. Já vím osobně z blízkého okolí o takovém případu, kdy si podnikatel vystavoval falešné faktury, vypisoval dohodnutý výběrka, okrádal apod. A když vidím zprávy, tak sleduji, že se to děje po celé zemi. Demokracie je křehká, o to křehčí, že může lehce sklouznout k totalitním prvkům na straně jedné nebo k prvkům anarchie na straně druhé. Co je lepší? Když se podíváme, kolik nepoctivců tady máme (není pravda, že všichni už jsou s.r.o. jak tvrdí někteří), pak to má smysl. Demokracie musí vycházet z pohnutky společnosti. Jedině tak může demokracie fungovat. Neexistuje, že společnost si splete demokracii s anarchií, začne si ji vykládat, jako příležitost ke špinavostem a stát bude v zájmu demokracie potichu. To je už pak anarchie.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2015 18:33 | Leokadie Bémová

Pořádek by se měl začít dělat od shora - Tunel Blanka je jen začátek.Černá ekonomika byla je a bude. Jen když jí bude míň také se daleko míň peněz pustí a utratí dál. Sousedka už teď ví že skončí říkala že služebně najede za rok 20000 km takže je nenajede nekoupí benzín a s tím spojené náklady nezaplatí poplatky po výstavách nezaplatí za noclehy večeře v restauracích nedovede tudíž ani žádné DPH zažádá příští rok o předčasný důchod půjde na socialku žádat o příspěvek na bydleni tak nevím.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2015 16:45 | Max Farquad

A jak to chcete pane Hejhálku asi řešit? Říct, že pokud si k ceně připočítám daň, nedokážu pak konkurovat melouchářům a lidem na podpoře je tedy opravdový argument....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2015 14:57 | Jiří Hejhálek

Souhlasím s panem Tůmou, Machem a Hamplem. Jen bych ještě poukázal na dezorientující účelovost tvrzení odborářů, komunistů a oranžovozelených lidí, že neplacení daně je věc pouze nepoctivých živnostníků. Ti, pokud si k ceně připočítají daň, často nedokáží cenově konkurovat službám melouchářů a lidí na podporách. Velmi protestuji, že neplacení daní je jen věcí podnikatelů a živnostníků. To je nesmysl. Je to i věc chudiny, voličské základny výše uvedených partají, a to minimálně z poloviny.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2015 17:37 | Max Farquad

Jasně všichni souhlasí s panem Hamplem. Mohli by se nad tím problémem zamyslet všichni jak strana podnikatelů tak zaměstnanců. Podívejte se jenom do svého okolí. Kolik z Vás zná živnostníka, který si žije nad poměry lépe, než vy jakožto zaměstnanec a přitom odvádí do státní kasy mnohem méně peněz? Tady nejde o závist, ale o nespravedlnost. Proč by zaměstnanci měli platit panu živnostníkovi školu pro syna, chodník, silnici po které jezdí a využívá k podnikání, policejní, zdravotnický, hasičský aparát atd...? Snad to potřebuje každý a každý by měl na to přispívat. Tím, že se budeme zastávat podnikatelů, kteří neodvádějí daně tak jak mají okrádáme sami sebe. A i sami podnikatelé/živnostníci by se mohli trošku zamyslet, zda je normální odvádět to roční minimum na dani z příjmu a jezdit v novém BMW, bydlet ve vlastním domě v hodnotě xy, jezdit 2x ročně na zahraniční rodinnou dovolenou a následně v hospodě nadávat jak máme rozbitou silnici, debilní učitele na základní škole a neschopnou policii.....
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2015 12:53 | Jean Noris

Myšlenka je to úžasná! Vzpomeňte si ale, jak to dopadlo s centrálním registrem automobilů. Když to spustili, tak se tento vypatlaný systém sám od sebe zastavoval pro neprůchodnost datové sítě. A to se jednalo o centrálně řešený systém do kterého stát vrazil peníze nejen do programů ale hlavně do počítačů. Dnes má prakticky každý kamenný obchod vlastní počítač často se zastaralým SW a používá jeden z asi 30 různých programů od nejrůznějších firem, které jsou na trhu. Navíc má vedle toho terminál napojený na banku pro snímání platebních karet, který musí bance platit. Připojení na internet nepočítaje, pokud ovšem vůbec nějaké dostupné má. Bludy o používání mobilního internetu pro tyto účely může jen šířit jen naprostý debil (oblíbený termín pražské primátorky). Jeho rychlost je většinou pro podobnou aplikaci zcela nepoužitelná, pokud je signál vůbec dostupný. Pro obchodníky, restauratéry a ostatní živnostníky by to znamenalo nejen kupovat nějaký terminál, ale zajistit si i jeho připojení do stávajícího pokladního informačního - skladového systému nebo spíše nutnost si to celé koupit nové - ale od koho vlastně? Pokud si všímáte, tak i obyčejné pokladny v marketu chvíli trvá, než se platba přes platební kartu uskuteční. A to se spojení provádí jen s bankou nebo dokonce jen po interní síti. Takže si k tomu připočtěte čas nutný na spojení a odezvu s FÚČR. Teprve pokud potvrzení přijde, můžete si svůj nákup odnést. Pokud se ovšem server FÚČR vůbec ozve. Když to někde spadne, obchodníkovi sice zaplatíte kartou ale chudák pokladní nemůže ukončit prodej, protože její pokladna nezíská od centrálu číslo pokladního bloku!!! To je na palici a je to důsledek toho, že o podobných věcech ve státní správě rozhodují lidé, kteří nemají o možnostech a provozu počítačových systémů ani páru.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2015 11:33 | Dan Nenos

Tomu nevěřím ani písmenko. Všechny legální sklady a malé asiatské krámky s potravinami nebo smíšeným zbožím mají pokladny a účty házejí automaticky, aby si nedělali problémy se státní správou. Často slouží jako pračky peněz a myslím, že v tom, co popisujete žádný problém není. Můžete nějakou takovou legální velkou čínskou firmu operující u nás bez dokladů jmenovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2015 11:13 | Dan Nenos

Na Aleši Micholovi je dobře vidět, jak státní správa deformuje lidi. Není to tak dávno, co mluvil rozumně o tom, že hlavním problémem jsou výdaje státu a rozhazování peněz daňových poplatníků. dnes po nějaké době, co dělá poradce stBabišovi (dobrý tip - díky:-) ), se zabývá tím, jak napomoci zdkonalování korporativnímu socialismu. První věc, kvůli které stát máme, je o tom, jak se nám tady bude žít. Druhou věcí je přirozená sociální spravedlnost (každý odpovídá v první řadě sám za sebe a výsledek a zisk z jeho práce prodaný jinému ekonomickému subjektu patří jemu, nikoliv státu). Třetí věcí je, že výsledky voleb jasně říkají, že většina občanů o socialismus nestojí a proto socialisté jakékoliv barvy nemají elementární právo nám socialismus vnucovat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2015 23:08 | aleš spichl

NA CO POTŘEBUJE STÁT VÍCE PENĚZ, KDYŽ NEUMÍ HOSPODAŘIT S TÍM CO MÁ ?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 2. 2015 1:06 | Pavel

Ano je v zájmu každého státu bojovat s šedou ekonomikou, ale jsem zvědavý co bude se zaměstnancema kteří mají exekuci. Vše co si vydělají, mimo životního minima jim sebere exekutor. Jestliže jsou sami, tak si nemohou dovolit zaplatit ani nájem. Je to blbý , ale někteří si to nezavinili a svým způsobem je zachraňovala ona šedá ekonomika.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2015 19:52 | Maros

Se slzou v oku vzpomínám, jak po cinkání klíči jsme slyšeli, že jednou doženeme i to Německo. Pár let po revoluci jsem brigádničil v severní Itálii, bývalém Rakousku, a povídali jsme si s majiteli pozemků v hospůdce. Vysvětlovali, že mají zemědělství jako vedlejšák, a k tomu něco málo vydělávají v zaměstnání, které by je ale samo moc dobře neuživilo, bez pozemků by byli chudáci. To dřív, jó, to podnikali, jeden měl truhlárnu a opravnu drobné zemědělské techniky, druhý také nějakou rodinnou firmu. Stále v jednom kole, zaměstnávali i příbuzné, pět - deset lidí uživil každý, když bylo třeba, pomohli i v sadě, vinohradě. Protože vláda potřebovala víc podporovat spoustu nezaměstnaných na chudém jihu, zavedla další daně a zlepšila kontrolu jejich vybírání. Když zjistili, že z peněz, které vyberou od zákazníků za levné, drobné a pracné zakázky, musí po odečtení materiálových nákladů odevzdávat ještě hodně přes polovinu, rauty, Mercedesy nebo "podnikatelské cesty" do zámoří si jako ti bohatí nemohou dát do nákladů - vždyť na to nemají, neodečteš? - tak to nepotřebuješ, šup s tím do státní kasy... soused už jim ani levně neopraví padesátiletý traktůrek, protože by ho závistivý dělník od sousedů udal Velkému Bratrovi, a živnost si kvůli občasné práci s tou buzerací od státu držet nebude... Tak se omluvili příbuzným a poslali je na pracák. Udělala to velká část místních drobných podnikatelů, takže už nebylo u koho pracovat, spousta těch propuštěných, většinou polokvalifikovaných, by musela za prací jezdit tak daleko, že by se ani nevyspali, ani děti, vnoučata by neodvezli do školy jako dřív. Tak zůstali trvale na podpoře, občas něco udělají načerno, pravidelně státu dokazují, že práce není, občas se nechají na chvíli zaměstnat oficiálně na nějakou nárazovku. Nemusí už platit daně, zdravotní pojištění za celou rodinu odvádí stát. Dostávají příspěvky na kdeco, mají jednoho advokáta ve městě, který jim hromadně i individuálně radí, jak vyčerpat všechny peníze, na které "mají nárok". Jezdí stejným autem jako dřív, mají mnohem víc volna, a přesunuli se ze strany, která stát malinko živí, na tu, která dostává víc, než kolik dřív museli státu platit. Nemusí už nadávat na ty líné, nezaměstnané jihoitaly, prostě se kvůli malému výdělku také nebudou honit a jsou si kvit. Jejich děti to od nich už také umí, už nejsou tak naivní jako byli jejich rodiče, aby chtěli opravdu máknout a budovat jakousi prosperitu. Hlavně přežít. Po škole buď najdou práci, nebo jdou na sociálku. Přece drobné podnikání nevydělává, tak proč se snažit s kamarádem rozjet malou firmu, když to není cesta k penězům, ale zato za člověkem začnou slídit policajti, dělat mu ostudu a zlou krev v okolí? Podnikatel je nepřítel lidu, který nás všechny okrádá o daně, které nechce platit. Ještě ve snaze ekonomicky přežít zatají příjem a skončí ve vězení nebo alespoň zabavením domu, kde celá rodina bydlí. Na pracáku je také dobře, rodiče potřebují na hospodářství pomoct, proč by měli zaměstnávat místní dělníky, když mají syna na pracáku a nemusí jeho práci danit, a ti místní dělníci si na sociálku už také zvykli. Je to masová, řetězová demotivace a je to velmi nakažlivé. Přesvědčit někoho, že když bude roky dřít, bude se mít možná jednou líp, a ať tedy riskuje a dře, je mnohem těžší, než vysvětlit, proč se mu to nemůže podařit, vždyť nikdy nepodnikal, podívej, my se dřeli a jak jsme dopadli, asouset taky, a to jsme začínali v lepší době. Naštěstí u nás už ze socialismu víme, že člověk se nemá moc snažit, aby si ho nevšimla vrchnost, tak vzhůru k ekonomickému rozvoji s miliardovými a multimiliónovými dotacemi. Zahraničním podnikatelům dáme daňové prázdniny, na tu dobu, než utečou za lepší dotací. Ještě nějací živnostníci přežili, ještě je kde utáhnout šrouby, ještě ty kasy, aby ani korunka neskončila těm zločinným živnostníkům v kapse, nárok na zdanění je tady od Boha a vláda je Jeho zástupce. Ví nejlíp, co má člověk udělat s penězi, které si vydělal, a kde je potřeba je okamžitě utratit. Ne aby si odložil peníze na horší časy, zloděj jeden živnostnická, vždycky je potřeba zadotovat další karty CITI, mýtné brány. Předražené a odflinknuté dálnice. Kolik živnostníků si musí koupit kasu, ABY TO VYDĚLALO NA JEDEN ZBANKROTOVANÝ PODVODNÝ, STÁTEM POSVĚCENÝ PROJEKT? Ještě o kousek, však z nich ještě něco vyrazíme, než s tím také seknou, na pracáku a sociálce zase přibude potřeba pár dalších pracovníků na ten nával. To je to správné místo pro moderního člověka, na regulačním státním úřadě. Tam se rodí ta opravdová prosperita pro naše děti. Že to vůbec ještě někdo nechápe.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lukáš Kovanda

ekonom

Vladimír Bezděk

ekonom

Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services