Nikdo neví, kde se vzaly, a přece tu jsou. UFO zisky. Co s nimi? Zabavit, zdanit, nechat být?

Jste vysoký úředník státní správy na odpočinku. Trochu požitkář. Za horkých zimních večerů popíjíte brandy a vychutnáváte západ slunce z jachty na Maledivách. Šušká se, že si čas od času rád zaletíte soukromým tryskáčem na poker do Vegas. Jednou v noci vám na dveře zaťuká beranidlo a s ním dvacet zakuklenců. Ve sklepě vaší pražské vily najdou dvacet mega v krabici od bot. Trochu se polekáte, ale pak si uvědomíte, že můžete být úplně v klidu. Neprokážou vám vůbec nic…

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2014 9:38, ing.Václav Čížek

Není pochyb o tom, že Karel Schwarzenberg je zámožný miliardář a jeho majetek v ČR je dost velký i přesto, že většinu již odklonil na Johannese Schwarzenberga se švýcarským občanstvím.
Jakým způsobem k majetku Schwarzenberg přichází, mohu dát příklad ze současné doby.
Dle daňového přiznání Karel Schwarzenberg přiznal, že koupil rybník v Ostrovci na Písecku za 17.585,-Kč. Nebylo by to nic zvláštního, za takovou cenu by rybník koupil i největší chuďas v ČR, zvláště když rybník má cenu min. 450.000,-Kč.
Pan "Karel", ale koupil rybník od státu, tzn. od nás všech, prostřednictvím Pozemkového úřadu. I to by se dalo dobrým právníkem krkolomně zdůvodnit restitučními nároky pana Schwarzenberga. Jak je, ale možné, že Pozemkový úřad prodal státní majetek Schwarzenbergovi za směšnou cenu 3,50 Kč/m2 ? Vzpomeňme si jakou cenu za pozemky a stavby musíme zaplatit církvi v restitučních náhradách a rybník je kromě pozemku i stavbou.
Na tomto rybníku dlouhodobě hospodařím a když jsem krátce před tím než PÚ rybník prodal Karlu Schwarzenbergovi požádal o jeho koupi, tak mě Pozemkový úřad sdělil, že to nepřichází v úvahu, protože rybník je zařazen do veřejné nabídky pro širokou veřejnost. Najednou se objeví záhadný kupec a PÚ s klidným svědomím rybník prodá.
Nejde jen o tento rybník, ale Schwarzenberg takto přišel k miliardovému majetku prostřednictvím tzv. "bílých koní" nejen na Pozemkovém úřadě, ale i při veřejných soutěžích a nikdo neprokáže, jestli někoho podplatil nebo ne.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 8. 2014 17:46, Marcela

Když už se tu zmiňovala Francie, tak tam to funguje výborně!!! Lidi musí prokázat jak přišli k majetku /auto, dům,.../ a jinak se zabavuje vše.
I na anonymní udání, že si soused koupil nové auto, nebo udělal přístavbu domu, hned je tam "finančák" a dle daňových přiznání zjistí jak na tom jste a pokud jste přišli nelegálně k penězům /podnikání-zisky,.../ tak jdete do basy,zabaví majetek.
Proto se také nelíbila zvýšená daň pro "bohaté" a někdo se odstěhoval z Francie nebo přesunul firmu jinam.
To je ta chyba, že tady v ČR musí pořád PČR dokazovat něco, ale občan nic. Opravdu je třeba začít myslet jinak a také zrušit "daňové ráje", kde končí finance podnikatelů i jejich majetek, na který stát nedosáhne. To je tak těžké udělat nějakou smlouvu s daným státem proti daňovým únikům?!
Zvýšit také trestní sazby, které jsou oproti zahraničí směšné!!! A to myslím ve všech kriminálních činech!!!

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

21. 10. 2014 11:06 | Viliam Hanuš

Zkuste si laskavě uvědomit, že dokázat lze pouze existenci něčeho, ne neexistenci (dokažte, že neexistuje hejkal, nebo že nelétáte v noci na koštěti). Takže policie musí dokázat, že se něco stalo, protože dokázat, že se něco nestalo, je nemožné. To tady voláte po znovuzavedení čarodějnických procesů. Platí presumpce nevinny, je to tak v ústavě. Jestli je pro někoho ústava cár papíru, přeji mu, aby se musel obhajovat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2014 7:59

Citace - Marcela / 05.08.2014 17:46

To je ta chyba, že tady v ČR musí pořád PČR dokazovat něco, ale občan nic.
Zkuste si laskavě uvědomit, že dokázat lze pouze existenci něčeho, ne neexistenci (dokažte, že neexistuje hejkal, nebo že nelétáte v noci na koštěti). Takže policie musí dokázat, že se něco stalo, protože dokázat, že se něco nestalo, je nemožné. To tady voláte po znovuzavedení čarodějnických procesů.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2014 17:46 | Marcela

Když už se tu zmiňovala Francie, tak tam to funguje výborně!!! Lidi musí prokázat jak přišli k majetku /auto, dům,.../ a jinak se zabavuje vše. I na anonymní udání, že si soused koupil nové auto, nebo udělal přístavbu domu, hned je tam "finančák" a dle daňových přiznání zjistí jak na tom jste a pokud jste přišli nelegálně k penězům /podnikání-zisky,.../ tak jdete do basy,zabaví majetek. Proto se také nelíbila zvýšená daň pro "bohaté" a někdo se odstěhoval z Francie nebo přesunul firmu jinam. To je ta chyba, že tady v ČR musí pořád PČR dokazovat něco, ale občan nic. Opravdu je třeba začít myslet jinak a také zrušit "daňové ráje", kde končí finance podnikatelů i jejich majetek, na který stát nedosáhne. To je tak těžké udělat nějakou smlouvu s daným státem proti daňovým únikům?! Zvýšit také trestní sazby, které jsou oproti zahraničí směšné!!! A to myslím ve všech kriminálních činech!!!
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2014 11:03 | jp

Jen další systém, který bude buzerovat většinu slušných lidí, a ukázka impotence vlády a policie. Kořeny problému jsou jinde: příliš velký a nenasytný stát. Čím větší stát (anonymní balík peněz), tím větší korupce a tím více UFO zbohatlíků. Řešení? Zmenšit stát, balík, z kterého je možné krást, snížit lidem daně, ať se každý stará a naloží s nimi dle libosti. Korupce zřejmě nikdy nezmizí, ale určitě se její míra sníží. Majetek z jiné trestné činnosti? Má-li policie podezření, ať se těmto individuím nebo skupinám nalepí na paty 24 hodin denně a dělá svoji práci. Technických a jiných prostředků k tomu snad má dost. Zabavování je jen populistické gesto, které hraje na jeden z nejprimitivnějších lidských pudů – závist (jakkoliv jsou krádeže apod. špatné). A pak, jedněm lumpům se majetek eventuelně zabaví a druzí u moci jej znovu rozkradou nebo přihrají svým druhům formou dotací za nejrůznější nesmysly. Tím se vracíme k řešení výše. Placením nižších daní (a chtěním od státu méně) vás to trápit nemusí.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2014 10:29 | Josef

Mě stále fascinuje naivita zákonodárců. A co takhle situace, kdy člověk jezdí v BMW řady 7, bydlí v domě o hodnotě několika desítek milionů, ale vlastně je totální chuďas, protože nic z toho není jeho, ale je to v majetku společnosti registrované na Seyschelách. Budete zabavovat i té společnosti? Asi ne, že? Z toho by totiž mohl být mezinárodní průšvih. A hlavně nemáte, jak to té společnosti dokázat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 16:07 | jezevec

njn. tak holt tunelář koupí ještě pár bílých koníků a několik sro-ček, které mu propadnutím zástavy či za výjimečně výhodných podmínek prodají své 7x přeprodané rollsy, až tunelář ho nabyde za těžko uvěřitelnou ale smluvně neprůstřelnou cenu, a řetězec sroček pak pošle ke dnu či do rumunska. a deset tisíc dalších z nás, kdo zdědil rodinné dědictví, bude předmětem zájmu udavačů a berňáku ....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 9:51 | Petr.

Na lidi co získali majetek křišťálově čistě, že ani křišťálově čistěji jej získat nemohli, v ČR nikdo nemá. Než stačili v potu tváře vystudovat a skončit ve vysokých funkcích dostali od svých "poradců" stříbrnou disketku s hříchy jiných mocných.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 9:38 | ing.Václav Čížek

Není pochyb o tom, že Karel Schwarzenberg je zámožný miliardář a jeho majetek v ČR je dost velký i přesto, že většinu již odklonil na Johannese Schwarzenberga se švýcarským občanstvím. Jakým způsobem k majetku Schwarzenberg přichází, mohu dát příklad ze současné doby. Dle daňového přiznání Karel Schwarzenberg přiznal, že koupil rybník v Ostrovci na Písecku za 17.585,-Kč. Nebylo by to nic zvláštního, za takovou cenu by rybník koupil i největší chuďas v ČR, zvláště když rybník má cenu min. 450.000,-Kč. Pan "Karel", ale koupil rybník od státu, tzn. od nás všech, prostřednictvím Pozemkového úřadu. I to by se dalo dobrým právníkem krkolomně zdůvodnit restitučními nároky pana Schwarzenberga. Jak je, ale možné, že Pozemkový úřad prodal státní majetek Schwarzenbergovi za směšnou cenu 3,50 Kč/m2 ? Vzpomeňme si jakou cenu za pozemky a stavby musíme zaplatit církvi v restitučních náhradách a rybník je kromě pozemku i stavbou. Na tomto rybníku dlouhodobě hospodařím a když jsem krátce před tím než PÚ rybník prodal Karlu Schwarzenbergovi požádal o jeho koupi, tak mě Pozemkový úřad sdělil, že to nepřichází v úvahu, protože rybník je zařazen do veřejné nabídky pro širokou veřejnost. Najednou se objeví záhadný kupec a PÚ s klidným svědomím rybník prodá. Nejde jen o tento rybník, ale Schwarzenberg takto přišel k miliardovému majetku prostřednictvím tzv. "bílých koní" nejen na Pozemkovém úřadě, ale i při veřejných soutěžích a nikdo neprokáže, jestli někoho podplatil nebo ne.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 9:22 | Dlazh

Zákonodárci se už dobrých 15-20 let o tento typ zákonů hádají a jak jsem si všimnul, většinou to nakonec ztroskotá na tom zda retroaktivita ano, nebo né. Pokaždé se kolem retroaktivity strhne velká právní bitka, která nakonec vyústí v odložení přijetí zákona. Když by už před těmi 15-20 let zákonodárci přijali tyto zákony bez retroaktivity, tak dnes už ty zákony platí 15-20 let dozadu a všechno by bylo právně zcela čisté, v souladu s Ústanou, nenapadnutelné. Takže, abychom si za dalších 15-20 let neříkali, že kdyby se dnes tyto zákony přijaly bez retroaktivity, tak už mohly 15-20 let platit...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 7:23 | Jana Husálová

Dobrý den, Váš článek "UFO zisky" se mi líbí, ale co z toho. Ty co v tom umí chodit, si vždy nějakou kličku najdou, popř. dobrého právníka. Střední třída je stále chudší a chudší. Neustálé zdražování, zvyšování daní...Odměna pro pracující spočívá v tomto státě v tom, že občané nemají nárok na nic (přídavky..), jen musí poctivě platit a platit. Ti co pracují si nemohou finančně dovolit více dětí, nic na ně nedostanou. Jsem znechucená, co si dovolují státní zaměstnanci za peníze daňových poplatníků. Ale to je asi možné jen u nás v Čechách, nakonec kdo vydává zákony. Dříve jsem byla hrdá na českou republiku, ale teď? Celý život pracuji, odvádím daně, ale jenom z médií slyším, nebude na důchody (nevím zda budu mít do 66 let práci a zda budu schopná ještě pracovat),připlaťte si na to a zase to! Je mi jen líto mladých poctivých a pracujících občanů. Nic dobrého je zde nečeká. Hezký den Jana Husáková
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 6:40 | cml11

Daň ze životního stylu mi přijde být už z principu poměrně hloupá a s ní i většina variant jak ji aplikovat. I bez ní tady jsou nástroje jak postihovat daňové úniky a zabavovat majetek nabytý nelegální cestou. To že se tyto nástroje státu nedaří efektivně používat by nemělo být příčinou k dalšímu nárůstu byrokracie. Každopádně pokud má finanční správa podezření na daňový únik, ať ho vyšetřuje individuálně. Je opravdu hloupé kvůli pár desítkám, maximálně stovkám, potenciálních provinilců zavádět systém, který bude obtěžovat a sekýrovat úplně všechny.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Magdalena Souček

manažerka, Ernst & Young

Zdeněk Grondol

podnikatel, Czech International

Magdalena Souček
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Zdeněk Grondol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services