Pošlapej, nebo nevyděláš! Mezi exekutory udávají kurz největší dravci

Petra Dlouhá | rubrika: Rozhovor | 24. 5. 2014 | 34 komentářů
„Přijdou k dlužníkovi v sedm ráno, znovu v devět a pak v jedenáct, všechno oblepí, včetně dětské postýlky, a řeknou – nezabavíme to, když do zítřka seženete pět tisíc. Exekutor ví, že dlužník nemá majetek, který by bylo možné exekučně postihnout, ale ví, že dlužník to neví. V podstatě jde o klasické výpalné,“ popisuje Daniel Hůle z Člověka v tísni metody některých českých exekutorů. A dodává, o kterých je řeč.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2014 12:30, Jaja

Mrzi me, ze se zde neprobiraji i prava tretich osob, ktere sice nic nedluzi, presto je jejich majetek exekutory postihovan.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2014 21:59, Pavel

Vězení pro dlužníky (aspoň v Anglii) fungovalo tak, že člověka zavřeli do díry, a každé sousto chleba, každý hlt vody si musel zaplatit, jinak ho nechali chcípnout hlady. On pak každý takový dlužník rád našel skryté rezervy, aby se z toho vězení vyplatil (samozřejmě včetně platu hlídače). A erár to nestálo ani korunu.

Zobrazit celé vlákno

-52
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 34 komentářů)

3. 6. 2022 9:15 | Filip

Místní příslušnost exekutorů je málo. "Soukromí" exekutoři, jako soudní vykonavatelé, se musí zrušit a musíme se vrátit k soudnímu výkonu rozhodnutí. Třeba přepracovat o.s.ř. (nebo - konečně - o.s.ř. reálného socialismu zrušit a nahradit c. ř. s.), ale vrátit se k soudním vykonavatelům.
Protože my jsme ekonomicky pořád relativně bohatý "západ", ale kulturně a mentálně rozvojová země. To, co funguje v Německu, nebo ve Francii, tady fungovat nebude, protože zupák, protože mjr. Guma Pendrek a kpt. Klepeta Řetízek, a protože pokud bychom si udělali psychologickou profilaci osoby Česká republika, tak bychom zjistili, že tu osobu bychom rozhodně nepozvali na večeři, že nejhorší, co nám může říct, je "dobrý den, jsem vaše nová sousedka!", a rozhodně s paní Česká Republika nechceme nic mít.
Za minulého régime byl státní kapitalismus, to znamená, (téměř) každý někde pracoval (pomineme-li svobodné umělce, tak kdo nepracoval, toho mjr. Guma Pendrek zavřel do Lageru, a tam mu kpt. Klepeta Želízko VUMLem vysvětlil zásady ľudovo-demogratického spolunažívania tak, že pak pracoval), k tomu měl Kennkartu stalinského typu, takže rozsahu Vojna a mír, kde bylo zapsáno, kolik má bradavic, jestli má milenku, délka malíčku levé nohy, šířka pupíku, počet dírek v uších dohromady, a v každém zvlášť, a - mimo jiné - trvalé bydliště, pracoviště a přechodné bydliště. Officiálně si mohl soudruh občan (a soudruh byl každý, poněvadž každý byl v ROH) půjčit a) u Československé státní spořitelny, b) u Československé státní spořitelny nebo si mohl vybrat a c) u Československé státní spořitelny. Při průměrné výplatě kolem Kčs 3,000.00 stála 1 kWh elektrické energie Kčs 0.40 a nájemné, včetně inkasa, ve státním bytu bylo kolem Kčs 200.00, v družstevním kolem Kčs 400.00. Spořitelna rozhodně nikoho nepředlužila, krom novomanželské půjčky byly vlastně jen účelové a vázané půjčky, např. na pračku nebo televisor, ale vždy jenom na výrobek tuzemský, na televisor černobílý, a to soudruh dlužník peníze na ruku nedostal - dostal úřední lejstro, s tím se dostavil do prodejny, vyfasoval televisor / pračku, dostal Stempel na to úřední lejstro, s tím se vrátil do spořitelny, a spořitelna pak zaplatila televisor / pračku na účet podniku u Živnostenské banky. Nesplácet, reálně, nešlo, protože součástí smlouvy o úvěru byl souhlas s inkasem přímo z platu.
Soudní výkon rozhodnutí představoval minimální agendu a odpovídal mentalitě doby - pomalý, byrokratický, zupácký. Ale, s ohledem na reálie doby, s tím nebyl větší problém.
Tento systém, s opravdu nepatrnými změnami, zůstal v principu zachován do roku 2000, a je asi naprosto logické, k čemu vedl - k praktické nevymahatelnosti práva.
Protože v devadesátkách už nebyl státní kapitalismus, rozhodně každý nepracoval, poskytovaly se neúčelové půjčky a začínal i nebankovní sektor. Takže ano, lidé měli dluhy, a ty dluhy byly prakticky nevymahatelné - bylo na čase situaci začít řešit.
Jenže my jsme jí nezačali řešit, Česká Republika začala řešit. Nechceš, aby Česká Republika něco řešila, protože je blbá, jak vagon blata! Tak, samozřejmě, z extrému do extrému, vysvětlím:
Soudní výkon měl, krom toho, že v podstatě majetkové poměry dlužníka musel zjišťovat věřitel, podle toho podávat jednotlivé návrhy na jednotlivý výkon rozhodnutí, a za každý platit soudní poplatek, tu podstatnou chybu, že byl zupácký, byrokratický. I za soudního výkonu byl způsob, jak "dotlačit" povinného, aby něco platil, podat návrh na mobiliární exekuci. Protože typický soupis movitých věcí vypadal pak tak, že tam byly položky, jako "pánský hřeben použitý s ulámanými zuby, žárovka 40W 3x, pilník na nehty, obálka dopisní 3 ks, známka poštovní ana Kč 3.00 5 ks, žiletky pánské nekompletní balení - 2 ks z 5 ks", atp. Oprávněný musel zaplatit soudní poplatek, pak přijel soudní vykonavatel, sepsal "hodnotný majetek", a to nebylo až takovou výjimkou dělat - někdy i k návrhu povinného - znalečák na cenu hodin s jelenem, na cenu sady talířů, na cenu sady příborů, a na každý znalečák pak skládal oprávněný zálohu, aby pak k dotazu soudu oprávněný upustil od dražby sepsaných věcí, protože bylo jasné, že by výtěžek z nich nepokryl ani náklady dražby samotné.
Soudní exekutoři představují pravý opak, ale také opačný extrém. Oprávněný neplatí dopředu zpravidla nic. Může si vybrat, kterého chce. Pak začne konat exekutor z úřední povinnosti, a z vlastní vůle, že - perlustruje účty, zdravotní pojišťovny, ČSSZ. Je-li kde brát z toho - z účtů, srážky ze mzdy etc., bere tam. Kde není, nebo by to trvalo dlouho, přichází na řadu movitý a nemovitý majetek - auta, mobiliář, nemovitosti. Alespoň theoreticky.
Jenže, protože v praxi pokud exekutor nic nevymůže, nic nedostane, je motivován snahou "donutit" povinného, aby alespoň něco platil. Pomineme-li jeho blahorodí knížete Levanoviče ("Nebude Herr Müller proti? To je nepravděpodobné, protože Herr Müller je na dně jezera."), tak mobiliární exekuce nemá žádný smysl, nepokryje ani náklady s ní spojené, ale je to "dobrý" způsob, jak donutit povinného alespoň něco platit. Zvláště, když Schwarzesonderkommando "vyrazí" dveře v 6.01 am, kdy je doma jenom bába v noční košili, které polepí i urnu s dědkem, chodítko a nočník, takže jim slíbí platit tisícovku měsíčně za syna / vnuka, jenom aby už tu připomínku transportu do Theresienstadtu nemusela znovu zažít!
Přeci není normální, aby pár jednotek "exekutorů" mělo pobočky po celém státu, nebo aby jim věřitel pronajímal kancelářské prostory za nápadně výhodnou cenu - takový exekutor nebude, z povahy věci, nikdy nezávislý!
Samozřejmě, místní příslušnost vyřeší to, že nebude mít pár "exekutorů" pobočky a sklady po celém státu, to jistě. Lze však očekávat tlak na ty exekutory, kteří si nechodí popovídat s bábou a dědkem, kdy při tom dědek - samovolně - upadne třikrát na podlahu, a dvakrát na židli, vykonavatel exekutorského úřadu mu vždy pomůže vstát, a z vděčnosti pak dědek - dobrovolně - splácí za vnuka Kč 1,000.00 měsíčně a bába Kč 500.00 měsíčně. Může to vést až k absurdní situaci, že ti, kteří nátlaku nepodlehnou, odejdou (protože chtějí mít obě kolena, že - nebo jinak, dneska: nechtějí, aby po nich šlo dvanáct advokátů každý měsíc, a kdo hledá, najde!), klidně může nastat situace, že budou exekutorské úřady neobsazeny, a to bude muset nějak právo řešit, no a v důsledku by bylo třeba dvacet "schopných" exekutorů a stav shodný s tím, který je dnes. Nebo, vlastně, ještě horší.
Soudní vykonavatel je státní úředník. Jestli vymůže, nebo nevymůže, peníze má stejné. Jistě, jde jej uplatit, ale to už je nejen protiprávní, ale i soudně trestné. Samozřejmě, že se to bude dít, ale v mnohem menší míře.
Soudních vykonavatelů by muselo přibýt, musel by se, processně, upravit soudní výkon rozhodnutí v o.s.ř. tak, aby byl bližší exekutorskému výkonu podle exekučního řádu (třeba to, že by sám mohl vykonavatel zjišťovat majetek atp.). Oproti - mylné - obecné představě, majetkové poměry povinného nemá při výkonu rozhodnutí zjišťovat soudní vykonavatel (exekutor), ale má je - k výzvě - dokládat sám povinný!
V kulturních zemích to existuje tak, že samozřejmě, že se hodí "plomba" na část mzdy, účty a do Grundbuchu, aniž by o tom povinný dopředu věděl, ale pak se povinný, bez zbytečného odkladu, vyzve, aby se dostavil k sepsání protokolu, kde uvede svoje majetkové poměry. Protože klamání je soudně trestné, tak drtivá většina povinných uvádí své poměry pravdivě a nic nezamlčuje. Soudní vykonavatel si pak ověří skutečný stav věci, a na základě toho se postupuje.
V kulturních zemích je maximální srážka ze mzdy (třeba v DE je to EUR 600.00), a mnohem velkorysejší nezabavitelné minimum, které lze ještě moderovat - není kogentní, protože je lepší nechat dvě stovky povinnému navíc, protože dojíždí do práce daleko, než aby se na práci vyprdl a oprávněný i vykonavatel neměli nic.
V kulturních zemích se na účty prakticky nesahá, nejde-li o spořící účty s velkými úsporami, samozřejmě, prostě se strhává ze mzdy / platu. Nefendovatelná bývá také vkladní knížka - u nás tomu tak bylo do roku 1950. Prodej mobiliáře má smysl, je-li cenný - obrazy, nábytek s kulturní hodnotou, sbírka něčeho atp., jinak ne. Prodej nemovitosti by měl být ultima ratio.
Oprávněné je pak třeba naučit, že si mají dávat pozor, komu půjčují, protože kde není, ani soudní vykonavatel nebere.
Pozor, my jsme z výše popsaného, silně regulovaného a okleštěného, finančního světa státního kapitalismu skočili rovnou do tržního hospodářství, bez nějaké regulace (třeba v DE je maximální úrok). Nemáme ani povinnost kontrolovat majetkové poměry věřitelů atp. Takže nemůžeme všecku vinu za dluhy svalovat na povinné, jo, nemůžeme. Dluhy se mají platit, ale půjčovat se má uvážlivě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2022 19:02 | Petr

V Nemecku si ovsem maloktery zamestnavatel dovoli nezaplatit zamestnanci,je zrusena i prace na vykon,ktera je u nas bezna. Spousta lidi se dostane do dluhu,kdyz jim nejaky podvodnicek neplati vyplatu(pracovni smlouva nic neznamena), a neustale se vymlouva a oddaluje placeni. Dnes uz je to urcite lepsi,ale v dobe krize a po ni, to padlo na usta spousta lidi. Druhotna platebni neschopnost je pricinou velke spousty drivejsich dluhu,nebo se pletu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2022 18:50 | Petr

Co takhle lide,kterym dluzi ,,zamestnavatele",klidne i nekolik? Oni nemaji na zaplaceni dluhu,navic pravdepodobne nemaji zaplacene zdravotni a socialni. Takovych lidi je spousta, a vzhledem k tomu,ze u nas neexistuje pracovni soud,jako v Nemecku,ci Rakousku,tak maji minimalni sanci se k penezum dostat. A uroky a penale rostou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2018 19:31 | Tonda

A to by bylo asi nejlepší,když jsem náhle vážně onemocněl na rok a půl,nemocenská nestačila na splátky a dostal jsem se do problémů,tak mě zavřít a nechat zemřít hlady.přeji autorovi,aby se mu stal takovýto případ.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2017 0:24

Tak nevím jestli tento názor je zdravý neboť máme nezdravé zákony moje kamarádka dostala teď exekuční příkaz protože v 11 letech jela na černo vtip spočívá v tom že její rodiče skončily v léčebně závislosti a kamarádka v dětském domově v jejím 15 ctem věku si ji vzala babicka holka o žádné exekuci nevěděla její rodiče absolutně selhaly ani ji neřekli že pokutu za ní nikdy nezaplatil. A tak holka teď sama s dvěma dětmi splácí 20000 tisíc. Tak bych řek že si za rodiče (odseděla) pár let v dětsaku. A teď ji jako matce samoživitelce přišlo k zaplacení těch 20 litru za to že ji rodiče nedaly na lístek do povine školy. A jsi moc milej kluk že by jsi ji zavřel a nechal ji o vodě a chlebu. A pěkně ať si to za ty rodiče schytá, měla si vybrat jiný.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 3. 2015 21:21

Naprostý souhlas.Mluvite nam z duše.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2015 18:26

s panem Dalimilem Mikou se slušně nedomluvíte, bohužel
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2014 11:06 | Káha26

Všechny zdravím, má tu někdo nějakou skušenost panem Dalimilem Mikou? pokud ano můžete si poradit jak s ním vyřídít soudní exekuci na plat i bankovní účet? který mi blokl za neoprávněnou nezaplacenou pokutu mhd kterou jsem platil 2x. Děkuji
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 16:27 | Tema JUDR.Smekal

Dobry den vsem, kdybych mela popsat zkusenost s panem Smekalem - i presto, ze jsem zaplatila dluh, bylo to cca pres 3 tisice, k tomu jsem uhradila plne naklady na rizeni, a i presto, ze vsechny potvrzeni a papiry o uhrazeni castky jsem poslala, ignoruji me. Pres rok po zaplaceni a uhrazeni vseho, mi chodi domu stale dopisy se zelenym pruhem, ze zahajuje Exekucni rizeni a castky, ktere jsem zaplatila, nebyly uhrazeny, chapete to nekdo ??? A to mam i dokonce potvrzeni od banky za poplatky, ze jsem to v te dobe prevadela - vsechno! Ale jak je videt ani obycejny clovek jako je JUDR.Smekal, ktery ma titul nechape, co je to uhrazeni dluhu. Co mam delat? Tohle je uz vrchol a stezovat si? Nevim zda to pomuze, dekuji za reakce
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2014 21:59 | Pavel

Vězení pro dlužníky (aspoň v Anglii) fungovalo tak, že člověka zavřeli do díry, a každé sousto chleba, každý hlt vody si musel zaplatit, jinak ho nechali chcípnout hlady. On pak každý takový dlužník rád našel skryté rezervy, aby se z toho vězení vyplatil (samozřejmě včetně platu hlídače). A erár to nestálo ani korunu.
-52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 12. 2014 22:42 | Tina

Tak tohle může vypadnout jen z rádoby inteligenta, který nemá o realitě tohoto státu ani páru! V této zemi existují spousty lidí, kteří dluhy neudělali a stejně jsou dlužníky... rozvedení s gamblery, podvraťáky, zloději a podobnou verbeží...lidé po ztrátě dokladů, ale to nezajímá ani soud... tzv.bílí koně, důchodci, co podepíší ze strachu z násilí a nátlaku, lidé, které vypekly různí energetičtí dodavatelé... neoprávněné faktury mobilních operátorů atd....a už se vezete . V této zemi dokonce dokáže poštovní doručovatel za Vás podepsat převzetí doporučeného dopisu, který jste ve skutečnosti nikdy neviděli(mimochodem nic se mu za to nestane). Ve chvíli kdy máte jakýkoli majetek, jste velmi snadný terč! Dokonce si půjčí peníze někdo na Vás a nikoho, ani policii, ani soudy to nezajímá! Koho by zajímaly falešné podpisy na úvěrové smlouvě! Ve chvíli, kdy vás smete vlna exekucí po takových nechutných náletech osudu, Vám bohužel nezbude ani koruna na právníka, který by toto mohl dokázat...např. zfalšované podpisy.Jediné, co Vás v ten moment zahřeje u srdíčka, je prohlášení exekutora, který prohlásil: "Kde nic není, ani smrt nebere!" a už jsme ho neviděli. Bohužel si zde podávají dveře další, z různých koutů republiky, včetně výše zmiňovaných exekutorů "tvrďáků"...a asi do smrti budou, protože z tohoto průseru, s podmínkami na splácení a úročení dluhů... a odměňování exekutorů a právníků... z toho v této republice není absolutně žádné východisko, i kdyby se člověk v práci přetrhnul!!! Jak chcete splácet něco, kde je podle zdejších standardů vyšší měsíční úrok z dluhu, než částka kterou jste měli měsíčně podle údajné smlouvy splácet?... tady je lepší žít s holou zadnicí, zde je ohrožen každý, kdo vlastní byť jen naprostou blbost, protože v tomto státě neexistuje právo, spravedlnost a už vůbec ne zdravý selský rozum!!! Tady nikdo nestojí o vrácení dluhu...tady jde jen o to, získat absolutní moc nad stádem chudých, zbídačených, vyděšených a bezmocných lidí! Sranda je, že jsem asi první, kdo si uvědomil, že nehodlám skákat z mostu proto, že mi zůstal holý zadek, odmítám se nervovat...prostě jsme byli nuceni naučit se žít tak, že částka, která nám zbývá na měsíc na jídlo pro rodinu, tak pouze její doložení vzbuzuje u "normálních" lidí žaludeční nevolnosti a nevěřícné kroucení hlavou dokonce i u exekutorů... a to si neválíme zadek doma...jsme pracující..ale pokud v tomto státě jen nájem je vyšší než hrubá mzda...tak mají všichni smůlu...můžou se tak leda postavit do řady, zaklepat a optat se, zda se nám to kulový náhodou nezačalo aspoň množit, aby z toho měli aspoň něco ...je mi líto...v této zemi je už ze všeho impotentní i to kulový!!!
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 10. 2014 18:13 | Pavla

1. Štítky můžete sundat hned, je to pouze označení věci, které jsou sepsané.
2. Lednička- jedná se pouze o nátlak. Protože exekuce má být efektivní, ve vašem případě efektivní není a můžete podat stížnost. To samé platí i u staré pračky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2014 21:44 | Janek

U nás byli exekutoři z Přerova,po polepení věcí nám řekli,že když do zítřka seženem 5000 Kč ,tak nám nic nevezmou a žluté štítky si můžem odlepit.Takže peníze jsme si půjčili od švagrový(který to samozřejmě měsíčně splácíme),druhý den si ráno pro peníze přijeli,ale to už řekli,že ty štítky na věcech musíme nechat,že je to pořád jejich majetek.Tak jak to vlastně je?!Podotýkám,že ten první den byli na ránu a protokol,který sepsali mi nechtěli dát ani pořádně přečíst,tak jim povídám,že to co podepisuji,chci si taky přečíst,ale oni hned,že jestli chci dělat problémy,tak věci dvezou hned!Tak kde to jsme?!Vybavení nic moc nemáme,jen mě štvalo,že polepili asi 20 let starou ruskou lednici(sice stará,ale funkční)s tím,že jsou dneska supermarkety a můžu si chodit denně pro čerstvé(nevim,když jsem z vesnice),a pak obyč.automatku,že prej si mám pořídit valchu.Tak jak to tedy je? Můžou nebo nemůžou polepit/vzít lednici a pračku?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2014 16:43 | toska

Pane Hůle, paní Dlouhá,
děkuji za velmi potřebný článek, osvěty o exekucích v Česku není nikdy dost.
Zde na daném prostoru jenom pár věcí: Nesouhlasím, kontrola nad exekutory musí být a důkazní nouze nemůže být důvodem pro její neexistenci. Už jenom proto, že existuje hodně činů exekutorů, které jsou regulérními trestnými činy a důkazy o nich - mimo jiné - jsou obsaženy přímo v exekučních spisech...
Stačí si jenom pročíst nálezy ÚS, zabývajících se exekucemi: to je neuvěřitelné počtení o lumpárnách exekutorů (ale i mnoha soudců), kteří se chovají jako z řetězu utržení skorobozi, protože je nikdo nekontroluje, natož že by jejich lumpárny někdo kdy potrestal!
Vím o čem píši, již 5. rokem čelím takovým nehorázným krokům exekutora Plášila z Prahy, člena prezídia EKČR, kdy mi pro údajný dluh 11 800,-Kč byl tím exekutorem zablokován a 2,5 roku blokován veškerý majetek (dodnes pak stále 11 nemovitostí...) v hodnotě mnoha milionů Kč a to přesto, že jsem obratem, tedy již před více jak 4 lety, tu exekuci mnohonásobně přeplatil a mnohokrát pak požádal - dle zákona - o uvolnění blokace již tak neadekvátně exekutorem postiženého majetku... Dodnes ten exekutor nebyl schopen (spíš ochoten..) ani na 4. pokus tu exekuci řádně vyúčtovat, zkoušel ze mě vymámit i víc jak 50 000.- Kč jenom pro sebe...
EKČR to neřeší, vše je prý OK. Stejně to vidí tučně placení státní úředníci na MS... Jenom dva Ombudsmani to viděli stejně jako já, navíc s dodatkem, že NSS takovéto lumpárny exekutorů odmítá trestat...
Co čekat od řadových exekutorů, když dlouholetý člen prezídia, bývalý poradce vlády... se takto chová (jeho lumpáren je mnohem víc, ale není zde místo, zkusím Vás kontaktovat...).
Proto navrhuji co nejrychleji rozpustit EKČR a exekutory ponechat "soudními", tentokrát doopravdy.
Vůbec nesdílím obavu, že by pak byli nevýkonní, stačí jim ponechat většinu pravomocí, které mají dnes ti soukromí a stanovit jim motivační platy, tedy jinde běžné výkonové hodnocení.
A peněz je na to v resortu spravedlnosti víc než dost, platy mnoha soudců je nezbytné stanovit adekvátně jejich schopnostem a odvedené práci, takže se rychle ukáže, že máme soudců nadbytek...
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2014 15:41 | toska

"Kdyby tady byl zakon ma zaplatit do data x kdyz nezaplati 5 let kriminalu,todle by si dluznici velicer rychle rozmysleli."
Lojzo, takový zákon v tomto státě existuje a je - bohužel- i bohatě využíván: vězení v ČR jsou z velké části plná dlužníků na výživném. Problém je v tom, že takto postižený dlužník nejenom, že nic z dluhu neuhradí, ale ještě na něj platíme 1000 Kč (slovy: tisíc Kč) denně, tedy 30 000 Kč za měsíc. Ale ani to ještě není vše: po propuštění z basy je takto kriminalizovaný dlužník nezaměstnatelný a tedy mu platíme další sociální dávky...
Nejenom proto v okolním světě bylo věznění pro dluh zrušeno již v předminulém století... Komunisti tu zvrhlost obnovili a mezi voliči stále nejoblíbenější "gauner s dětskou tvářičkou" Pospíšil ještě tresty pro dlužníky rapidně navýšil, až nám z toho prakaly přeplněné věznice ve švech...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2014 21:13 | Lojza

Citace - Tomáš Novák / 24.05.2014 14:10

Je zcela ztráta času a peněz vymáhat peníze po zcela zjevně nemajetném, který nikdy nezaplatí. To je základní předpoklad.

Nikdy nevite kdo vam zapalti a kdo ne.Cloveka si muzete urcitym zpusobem prolustrovat to vas stoji penize a cas samozrejme.A kdyz dluznik dostane exekuci.Vite co udela okamzite se domluvi na snizeni platu na pasku a zbytek vyplaty pekne na ruku.takze prvni splatka dostanete treba 5000kc a druhou splatku 300Kc atak mate spalceni na 20leta dluznik se vam smeje do obliceje.Kdyby tady byl zakon ma zaplatit do data x kdyz nezaplati 5 let kriominalu,todle by si dluznici velicer ychle rozmysleli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2014 17:25 | Zdeněk

Milá Jarmilo , velmi by mne zajímalo , jakým způsobem jsi přišla k těm úrokům? Komu jsi teda dlužná, kdo z věřitelů na Tebe s láskou vzpomíná?.Exekutor bez soudu nemůže nic ,,oblepit". A pokud k vám přijel,tak ať ho nazýváš jakkoliv,tak to nebylo zdarma.Zařadil jsem Tě mezi ,,přizpůsobivé " nic nemám,nic neplatím a hotovo. A teď mi vysvětli , pokud by ses ocitla v roli věřitele,zda bys také tak plameně psala. Nebo myslíš,že by místo exekutorů měly nastoupit nějaké mafie?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2014 10:33 | Jarmila

Taky u mne byli, nic neolepili ani nezabavili, protože zjistili, že mám pouze základní vybavení domácnosti. Soud mi jednu exekuci ukončil, ale, že si dovolí vniknout do bytu bez předchozího upozornění, vyměnit zámek a když jim volám, tak mi řeknou, že si mám pro klíče dojet do Prahy, ale, že mám veškeré osobní věci v bytě, do kterého se nemůžu dostat je nezajímá. Ať jdou do ha...u. Mně stojí úroky co mi poslal Vrána, ten největší h...l měsíčně 8500,--. Jsem bez práce nic nemám, a jemu budu cpát peníze do chřtánu. To bych opravdu musela být úplně blbá. Když peníze nemám, tak ať to za mne zaplatí, on jich má dost
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2014 9:59 | Jiří

Naprosto souhlasím s tímto názorem. Nelituji dlužníka, který má x karet a x bankovních i nebankovních úvěrů , neumí si holt spočítat, že mu po zaplacení všech splátek nezbudou žádné peníze. Bohužel těchto fin. analfabetů je stále hodně a jejich ochránci na vládní úrovni vymýšlí zákony jen na ochranu hlupáků, místo toho aby podporovali např. matky samoživitelky, invalidy a další potřebné. (Jsem obyčejný člověk který nežije na dluh)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2014 15:47 | R.Ureš

V článku jsou úmyslně použité dezinformace. Německý advokát má odměnu už jen za zaslání předžalobní upomínky. Pouze za tento úkon zaplatí dlužník i 500 EUR a u větší pohledávky až 1 000 EUR. Náklady německého advokáta nese strana která spor prohraje, tedy dlužník. Další úkony, jako podání žádosti o vydání platebního rozkazu, provedení exekuce z účtu dlužníka atd. se řídí advokátním sazebníkem a jsou velmi drahé. Vysoké náklady německého dlužníka odradí a raději zaplatí včas. Oproti ČR, kde dlužník nechá spor vygradovat a pak kope kolem sebe, pláče, stěžuje si na advokáty a „zlé“ exekutory.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Chrenek

podnikatel, Moravia Steel

Lenka Bradáčová

vrchní státní zástupkyně

Tomáš Chrenek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Lenka Bradáčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services