Petr Borkovec z Partners: Finanční poradenství se bude muset změnit

Petr Zámečník | rubrika: Rozhovor | 20. 5. 2014 | 76 komentářů
Finanční poradenství má hodně špatné jméno. Podle Petra Borkovce, předsedy představenstva a Partnera společnosti Partners, špatný zvuk poradenství dělají především poradci z ředitelství Martina Zoubka z OVB. A jak se se špatnými poradci vypořádávají v Partners?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 6. 2014 13:49, Karel

O čem se tady pořád hádáte? Partners, OVB a jiné agentské společnosti chtějí tvořit obraty. Proto využívají MLM systém, který je vhodný pro tento účel. Motivování a vymývání mozku není nic nového ani tajného. Nezávislost je fiktivní. Exkluzivní produkty jsou jenom prodejní marketing. Kariéra je nastavená tak, aby člen byl neustále tlačen do obchodu. Kariéra = více peněz, více lidí, více obchodů. Někdo to dělá špatně, někdo dobře. Každopádně mohu z vlastních zkušeností napsat, že MLM systém ovlivňuje chování zprostředkovatelů. Kdo tvrdí že to tak není, tak lže. Kdo nechce, aby ho MLM firma vedla podle svého uvážení, nebude pro takovou firmu pracovat. Tak to prostě je.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2014 12:10, Tomas

osmnacti devatenacti let, obcas i mladsi? to muze poradce delat nezletili?

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 76 komentářů)

23. 5. 2014 19:51

To bude nejspíš tím, že všichni profíci jsou v Partners.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2014 19:45 | Ivo Bečvář

Citace: "Investicni zivotni pojisteni, je POJISTENI. Kdyz investice, tak pres mnohem vyhodnejsi nastroje, pripadne primo pres odpovedne osoby ci prime investice do komodit, nemovitosti, podniku atp."
Zdravím Lukáši, komentujete obecně, co se děje na finančně poradenském trhu, nebo se vyjadřujete k praktikám v Partners?
Osobně sdílím Váš výše citovaný názor na pojištění a všem svým klientům maximálně investiční složku potlačuji. Pokud je mi známo, tímto názorem se řídí i všichni mí kolegové v Partners, které znám a je také součástí základního vzdělávání nováčků v Partners a tedy nutným ke složení vstupních zkoušek. Ivo B.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2014 19:35 | Ivo Bečvář

Zdravím Pepo, domnívám se, že v dnešní době se již tyto dvě společnosti nedají srovnávat. Jediné co považuji za stejné je rámcový způsob konstrukce firmy - tj. strukturální firma zaměřující se na finanční služby, za jejichž zprostředkování jsou poradci/zprostředkovatelé těchto firem odměňováni provizí od finančních institucí. Nemohu se vyjadřovat k OVB, protože jsem v ní nikdy nepůsobil a ani to nemám v plánu, každopádně v prvé řadě s Vámi souhlasím, že je to o lidech. Všude najdete ty dobré i ty špatné. Rozdíly ve firmách můžete nalézt také, ale je třeba se po nich trochu pídit a ne vždy budou hmatatelného charakteru. Jde o hodnoty, filozofii, věci navíc, kterými tyto firmy obohacují trh, ale také mechanismy chránící klienty a pak také to, jak se jim daří v praxi držet svých postojů.
Za 4 roky bohužel nepamatuji jediný případ, kdy bych se setkal s prací poradců fungujících v barvách OVB a mohl bych klientovi říci: „Milý kliente, Váš poradce byl opravdový profesionál na finančně poradenském trhu. Blahopřeji Vám!” Ivo B.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2014 19:20 | Ivo Bečvář

Milý Petře, z jaké konkrétní zkušenosti vychází Vaše slova? Působím v Partners 4 roky a na základě svých zkušeností mohu říci, že jsem nikdy od nikoho z vedení (tj. od manažerů, ředitelů ani partnerů či centrály) neslyšel instrukce pracovat tímto způsobem. Naopak na každém kroku mi byl na srdce kladen důraz poskytovat kvalitní službu, na kterou mohu být hrdý a za níž se budu rád vracet.
Konkrétně v případě pojištění byl vždy kladen důraz na zajištění klienta a na to, že se přes pojistky nespoří.
Centrála vytvořila mechanismy jako Watch dog, které ani nenechají poradce nesmyslnou smlouvu sjednat. Nic ovšem není dokonalé, takže stát se to může, a proto existuje možnost klienta obrátit se na reklamace@partners.cz. Každý případ se řeší a v případě prokázání pochybení dojde až k etické komisi (nikomu bych nepřál se před ní obhajovat, stačilo mi být svědkem) a následným sankcím, které mohou vést až k vyloučení poradce z Partners.
Pokud by firma chtěla poškozovat lidi a podporovat v článku uvedené praktiky, proč by proboha tohle všechno dělala? Ivo B.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2014 19:03 | Ivo Bečvář

Milý Karle, z vlastní zkušenosti v Partners mohu říci, že jsem za sjednanou hypotéku bez poplatku provizi dostal ve stejné výši, jako by byla v případě hypotéky s poplatky. Domnívám se, že u Vás mohla hrát roli doba, kdy jste o hypotéku žádal. Není to zase tak dávno, kdy banky varianty bez poplatků vytvořili a zprovoznili za rozumných podmínek. Navíc jak zde již zmínil Vašek Valášek, ve většině případů není tato varianta výhodnější varianta s poplatky. Ivo B.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2014 13:16 | cml11

Václave, přiznávám určitou míru ironie ve svém příspěvku. Ale upřímně řečeno ta ironie je bohužel podložená praktickými zkušenostmi. Zatím nikdy jsem přes poradce jakékoli společnosti nedostal lepší podmínky než na přímo. Unicredit je s Partners úzce provázaný, na trhu refinancování se snaží být poměrně agresivní, takže bych právě tuhle variantu viděl jako nejpravděpodobnější.
Pro ilustraci výše zmíněného uvedu nedávný přklad z praxe. Poptával jsem refinancování úvěru právnické osoby v objemu jistiny cca 9 mil. Příležitost jsem dal dvěma finančně poradenským společnostem (Partners a Fincentrum), ale zároveň jsem dva bankovní ústavy z velké pětky oslovil přímo. Obě přímé nabídky byly citelně lepší než všechno co přišlo přes finanční poradenství. A nebylo to rozhodně poprvé.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 5. 2014 10:31 | NěkdoXY

Boleslave, můžete zde uvést jeden konkrétní příklad takového nezávislého poradce, kerýho popisujete? Sice možná nesouhlasím se vším, co tu píše Vašek Valášek, ale on je konkrétní a hlavně jde na trh se svým jménem uvádí svoje příklady a je evidentní, že ví jak to na trhu funguje. a nepíše jako vy nějaký všeobecný plky, bez konkrétních příkladů. Odkud jsou ti vaši nezávislí poradci, co berou peníze za hodinu poradenství (tedy jen rad, třeba bez konkrétního návrhu a uzavření smlouvy, pokud jsem jako klientka pro a chci ji podepsat a vyřídit). A mimochodem, když s tím poradenstvím nebudu spokojená mohu to reklamovat? Vrátí mi tyx peníze zpět? Když nebud spokojená s tím, co mi radí pan Valášek, tak podle toho co píš, to jednoduše neuzavřu a on provizi nedostane. A šmitec.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 23:09 | Václav Valášek

1. to že lidé, kteří nepracují s klienty mají různé odměny ty klienty ani jejich poradce neovlivňuje, takže kde je problém? 2. až ty modifikace uvidím u reálných klientů, tak se chytnu za nos, ale realita je taková, že nejvíce například pojistných smluv mezi klienty je buď s neznámou nebo děsivou poplatkovou strukturou (pominu že některé firmy prodávají ING pojistky a tvrdí klientům, že to je ING Konto co znají z reklamy, jen s 2 letou lhůtou na výběr peněz, ale s 8% výnosem). Takže sorry příteli, zní to medově co píšete, ale zkuste opustit stěny růžového pokojíčku. Realita není anonymní chytračení na webu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 21:48

terminus terminus, větší kokotinu jsem dlouho nečetla. Kdo se živí z provizí, tak je pro zákazníka potencionálním nebezpečím.
Poradce by měl brát od klientů peníze za proces a ne za provizi z toho, co jim nabouchá...capito jelito ?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 21:44 | boleslav

hurá na vašem malém městě určitě musíte být king, to je v poho, o tom žádná.
To, že vy jako Valášek dostáváte stejně neznamená že vaši nadřízení od různých pojišťoven dostávají stejné provize. Takže marketingové blablabla.
To, že máte dle vašeho názoru tzv. dostatečné portfolio je jen váš další subjektivní dojem. Každá banka nebo pojišťovna je schopná pro svůj interní distribuční kanál čas od času vytvořit modifikace, na které nedosáhne nikdo zvenčí, jen skutečně nezávislý fin. poradce, který bere peníze za hodinu poradenství a je klientovi schopen doporučit právě to, na co Partners z principu nikdy dosáhnout nemohou.
To jen pro pořádek.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 18:56 | Václav Valášek

pardon za stylistiku, nepřečetl jsem si to po sobě :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 18:31 | Václav Valášek

Ano, v oblasti pojištění jsem PPZ, tedy podřízený pojišťovací zprostředkovatel). Nicméně, a to je důležité aby tady zaznělo: 1. jsem schopný a způsobilý kompetentně radit ve všech základních oblastech - pojišťovnictví (život, majetek), bankovnictví (účty, termínované vklady, spořící účty, spotřebitelské úvěry + stavební spoření), investice (investiční poradenství), financování bydlení, důchodové plánování 1. mám dostatečně široké portfolio, abych dokázal klientovi připravit řešení šité na míru = tedy nejsem omezen vybírat z určitých jednoho, dvou nebo pěti produktů 2. v každé z těchto oblastí (mimo běžného účtu) mám dostatečně široké portfolio, abych dokázal pro klienta vybrat pro něho vhodné řešení a byl za to ohodnocen 3. v každé oblasti jsou u nás sjednocené odměny, tady ať udělám pojištění u pojišťovny červené nebo modré, jsem odměněn stejně, ať udělám hypotéku v české nebo komerční, mám stejnou odměnu
TAKŽE, troufám se nazývat skutečným poradcem, protože se mi vyplatí poskytnou službu v nejlepším zájmu klienta, protože nemám žádný benefit z toho, že bych jednal jinak - a na malém městě kde funguji se to neodpouští, tomu věřte. A jestli konečně bude jakkoli přísná (ale rozumná) "reforma" v terminologii kdo je a není poradce, jsem v první řadě a budu tleskat a podporovat, tomu věřte. Zdraví Václav
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 17:03 | Petra Stein

Naprosto souhlasím! Navíc Vám jsou tyto "nezávislé" bankovní instituce schopné např. při vyřizování hypotéky nabízet v tu samou chvíli i úrazové pojištění. A to jen proto:" že u Vás, coby klienta, na ně v jejich systému nic dalšího nevyskakuje!" Nabízení čehokoli bez jakéhokoli propracovaného plánu. ...jen aktuální zážitek z dnešního dne!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 16:52 | Terminus

Citace - boleslav / 21.05.2014 16:34

PAne Valášku a v tom je právě guláš. I u pojistek, žádní poradci nejste, jen pojišťovací zprostředkovatelé. A už vůbec ne nezávislí, ale jen samostatně pracující...
Ten, kdo se tituluje být poradcem a bere provize za zprostředkování je vykuk.
Hele, pokud chceme, aby byli poradci profesionálové a jejich rady za něco stály, tak se tomu musí věnovat fakt naplno. Co z toho vyplývá?? Musí se tím živit! a živí se tímto způsobem z provizí. Dobrý poradce klientovi dokáže ušetřit i s vlastní provizí. Takže kdo je vykuk? Vydělají na tom oba.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 16:50 | NěkdoXY

Nevím spíš, jestli si nepletete nezávislost se závistí. Podle Vašeho komentáře to vypadá, že panu valáškovi ty provize dost závidíte... Ale jinak: už jsem se tu o tom zmínila: ti kdo fakt nejsou nezávislí, jsou "poradci" v bankách, ty prostě a jednoduše kopou za jednu instituci a nabízejí vám bez ohledu na vaše potřeby a zájmy jen "jejich" produkty a navíc jen ty, co zrovna mají v akci, super slevvě, marketingové nabídkce a podobně. Na poradcích osobně kvituji to, že fakt poslouchají, co chci a přijdou z více nabídkama. Ale možná jsem jen měla nabídku na dobrýho poradce, respektive poradkyni.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 16:34 | boleslav

PAne Valášku a v tom je právě guláš. I u pojistek, žádní poradci nejste, jen pojišťovací zprostředkovatelé. A už vůbec ne nezávislí, ale jen samostatně pracující...
Ten, kdo se tituluje být poradcem a bere provize za zprostředkování je vykuk.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 14:35 | Václav Valášek

Dobrý den Martine, to nemyslíte vážně, že? Václav
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 11:43 | Václav Valášek

Karle, to by asi měli upravit slovník zákonodárci, když pro Českou národní banku vystupuji jako vázaný zástupce (já) investičního zprostředkovatele (Partners) a poskytuji službu investičního poradenství. Takže, povolte si kšandy a přijměte, že poradenství je služba, kterou může poskytovat člověk, který si nevezme peníze od Vás, ale je zaplacen až za samotné zprostředkování. Václav
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 10:45 | Terminus

Citace - Tomas / 20.05.2014 12:10

osmnacti devatenacti let, obcas i mladsi? to muze poradce delat nezletili?
Poslyš Tomáši, všimni si, že velká část poradců Partners je VŠ, to jen pro úplnost. Neříkám, že Vš vzdělání musí vždycky něco znamenat, jasně, ale je určitou zárukou o jaké lidi jde.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 10:20 | Karel743

Milý Václave, pokud byste nebyli zprostředkovateli, tak nemůžete uzavírat smlouvy, měli by Vám na PR oddělení upravit slovník. Toto byla taky jediná věc, kde jsme na Vás narazili a na to už reagovali. Tzn. že ty podnětné reakce asi špatně zálohujete :-D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Dlouhý

exministr a ekonom

Zdeněk Pelcl

podnikatel, GZ Digital Media

Vladimír Dlouhý
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Zdeněk Pelcl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services