První pojišťovně hrozí pokuta od ČNB za jejího poradce

Helena Kolmanová, která má v ČNB na starosti oblast ochrany spotřebitele: „Strašně mi vadí, že se životní pojistka téměř vždy sjednává na první schůzce.“

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2014 7:48

Možná bych to poupravil: na ty složenky, leasing a jiné věci musejí vydělávat zejména mladí lidé, kteří se bezhlavě vrhli do koupě luxusních aut, obleků a drahých hodinek, aby ukázali svým vrstevníkům, které si přejí nebo už se jim podařilo znáborovat, že jsou ve vatě. Že je to jen naleštěná bída, to je věc jiná. Doblblí a přemotivovaní z MLM seminářů chtějí být co nejrychleji a mnohdy za jakoukoliv cenu na manažerských pozicích, kde na ně budou vydělávat "ti obyčejní pěšáci" pod nimi. Víte který poradce nebo manažer je tím nejvýkonějším ? No přece ten extrémně zadlužený ! Podívejte se na mladé manažery z OVB ze Zoubkovy větve, jsou uvedeni i v dokumentu pana Kalvody Hvězdný prachy ve čtvrtém díle. Tam uvidíte skutečné motivy těchto mladých lidí ve finančních MLM firmách. Je jim úplně jedno, že poškodí nebo okradou klienta, jedna slečna tam doslova říká něco v tom smyslu, že "když klienta neojebeš Ty, objebe ho někdo jinej" nebo něco v tom smyslu. A jestli si myslíte, že si lidé v těchto firmách něco dělají z paní Kolmanové nebo ze samotné ČNB, tak jste na obrovském omylu. Ta dáma ani samotná ČNB je vůbec nezajímá, jdou po rychle vydělaných penězích. A taky že ne, když v dokumentu uvedený manažer "propálil" nové Lambo za několik milionů...
Pochopte konečně, že pojišťovny se mezi sebou nikdy nedomluví na společném postupu proti šmejdům, ta která s tím začne jako první to okamžitě pocítí na produkci a tu zase chce akcionář - rázem se tak z pojišťovny stane černý Petr. To by pojišťovny musely začít držet za jeden provaz společně. Současně zapomeňte na to, že by se mezi sebou domluvily MLM firmy a ostatní hráči na trhu, už dnes je mezi nimi nenávist a řevnivost, jakou neuvidíte v žádném jiném oboru. Jediný, kdo je schopen něco změnit je legislativa a ČNB. Pokuty, pokuty a pokuty, opakovaně a v citelné výši, klidně i několik milionů za každou jednotlivou zprasenou smlouvu. A nebuďme naivní, že pojišťovny tento typ smluv nedokáží rozpoznat. Dokáží to velmi dobře, ale nechtějí. Zatím...až bude mít každá pojišťovna na pokutách zářez ve výši několika desítek nebo stovek milionů, tak si konečně začnou velmi pečlivě hlídat, co jim a kdo jim v jaké kvalitě nosí produkci životního pojištění. Do té doby se nic nezmění, nezapomeňte, že žijeme v České republice.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 4. 2014 15:57

Citace - Vítězslava / 22.04.2014 14:32

Aktivně ŽP nenabízím a s tímto jsem byla na přepážku pojišťovny i přijata, jsem duší "majetkářka". Pokud už někdo potřebuje úrazové pojištění, pracovní neschopnost nebo jiná rizika,např. invaliditu nebo smrt, tak nabízím rizikové životní pojištění bez jakéhokoliv spoření.


Máš pevně danou mzdu (to se ti pak rozumuje!). A zřejmě nemáš daný žádný plán prodeje, což je podivné.

"Pokud už někdo potřebuje..."
Nechápeš podstatu práce prodejce pojištění. To právě on vyvolává potřebu po pojištění. Kdyby si lidi chodili pro pojištění sami, tak sedím v kanclu každej den od rána do večera.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 57 komentářů)

25. 4. 2014 12:20 | MoB

Pravdu má Vítězslava. Základní problém je IMO vůbec v tom, že své produkty neprodávají samy pojišťovny (proč vlastně?) ale úplně jiní lidi. Pojišťovny si nad tím pak alibisticky myjou ruce a klient je v hajzlu. Prodejci pojistek by měli být normální zaměstnanci pojišťoven, ať je jasná i zodpovědnost. A poradci budou opravdu jenom radit, za nějaký poplatek, a nebudou placeni pojšťovnami. Co je na tom tak nepochopitelného?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2014 7:29

Souhlasím, běžně placené IŽP je zcela pochopitelně velice lukrativní byznys zejména pro pojišťovny a díky luxusně vysokým provizím za sjednání ve výši až 230% ročního pojistného pro MLM firmy a jejich "poradce". Pojišťovny neustále pláčou, že jim poradci otáčejí IŽP co tři roky a že jsou tak prodělečné, no tomu se musím vážně smát. A vy se těm poradcům divíte ? Tak nejdřív si rozmlsají a rozmazlí MLM firmy a poradce nejvyššími provizemi za IŽP v Evropě i na světě a pak se diví, proč jim to poradci co tři roky protáčí ? No bodejť by ne, když za provizi ručíte jen dva roky, to k tomu přímo nabádá a svádí mít každý 25. měsíc opět vyděláno na další dva roky. Až bude stornolhůta 5, 7 nebo 10 let a provize se budou vyplácet jinak než jednorázově hned na počátku, tak teprve potom dojde k razantní změně. Hádejte, proč mají poradci a MLM firmy takový strach a obavy z toho, jak dopadne květnové projednávání novely zákona č. 38, kde by mělo dojít i na nové věci ohledně ručení za provize ? Pokud by to prošlo, tak by nastal pro poradce a MLM společnosti konec finančního klondajku na klientech. Pojišťovna a prodělečná ? Ale jděte někam, vždyť to vždycky zaplatí klient ze svého, proto má na svém účtě po třech letech pořád nulu nebo je dokonce v mínusu. Víte, kdyby to pro pojišťovny bylo finančně prodělečné, tak by s tím už dávno něco udělaly, ale ony s tím nic nedělají už deset let, jen neustále zvedají a šroubují provize za sjednávání IŽP. Připadá vám to logické ? Tak na jednu stranu pláčou, že se jim to nevyplatí a na druhou stranu vám nabízí rok od roku vyšší provize za to, že to budete nosit a sjednávat právě pro tu jejich pojišťovnu. Pojišťovny si tímto na sebe upletly bič a teď samy neví, jak z toho ven. Snížit provize pojišťovákům ? Začnou to nosit tam, kde dostanou víc. Prodloužit stornolhůtu ručení za provizi ? Začnou to nosit tam, kde budou ručit kratší dobu. Jediným řešením by bylo, aby se pojišťovny domluvily společně a vystupovali vůči poradcům shodně, tomu se mi však nechce věřit. Na půdě ČAP (České asociace pojišťoven) se již mnohokrát domluvilo spoustu věci a poté, co se za jednáním zavřely dvěře si pojišťovny dělaly co chtěly, domluva nedomluva a to i vůči sobě navzájem. Náš byznys je nemocný, velmi nemocný a trpí nádorem zvaným luxusní provize za hodinu práce a obrovský převis nabídky nad poptávkou. Drtivou většinu lidí žene do byznysu vidina rychlého a snadného zbohatnutí a nic na tom nemění ani NOZ. Myslím, že to bude trh a zprostředkovatele hodně bolet, ale jiné cesty není a čím později se pojišťovny domluví na společném postupu, tím bolestivější to bude.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2014 2:19 | Honza

Chápu, že je snadné a snad pro někoho i pěkné házet všechny zprostředkovatele do jednoho pytle. Ale opravdu jste přesvědčeni, že se všichni chovají stejně?
Na trhu jsou MLM sítě, kde dělají příjmy ze životek víc než polovinu obratu, a naproti tomu tu jsou sítě, kde je to méně než 20 %. Jsou tu sítě, které se navzájem perou o poradce, kteří jsou proslulí uzavíráním IŽP na nesmyslně velké částky a jejich točením co 3 roky k jiné pojišťovně (a kteří za to už dostali miliónové pokuty od ČNB), a vedle toho sítě, kde podobná smlouva nemá šanci poradci projít (a kdyby se o podobnou prasárnu pokusil vícekrát, bude s ním ukončena spolupráce)...
A nakonec není spíš chyba na straně pojišťoven? Kdo z těch drahých IŽP nejvíc profitoval? Proč pojišťovny neřekly třeba: Tohle je podezřele nastavená smlouva, jste si kliente jistý, že ji v těchto parametrech chcete uzavřít?
Objevila se tu, jestli jsem dobře četl, i preference RŽP proti IŽP. Zkusili jste si někdy spočítat, co je pro klienta (se smysluplným nastavením pojistného krytí) v dlouhodobém pohledu efektivnější (myšleno třeba za 20 30 let) a na čem víc vydělá pojišťovna?
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 4. 2014 17:50 | soho

taky jsem nepsal nic o garancích, jen o poplatcích.
S pojišťovnou jste se netrefil, ale k Německu mám blízké vazby. :)
Za blabla považuji někoho, kdo jen opakuje poučky ze školení, ale nemá žádnou praxi. Až budete mít za sebou zkušenost ze zahraničního trhu, tak možná začnete přemýšlet, že můžete přešaltovat na realitu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 4. 2014 10:41 | Mirek

soho, zatím čtu blabla od Vás:-))) Nepíšu nic o garancích. Pouze obecně o poplatcích. Tipl bych si Vás na pojišťovnu Ergo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 4. 2014 10:14 | soho

Mirku, klidně se poser ( ale ukliď po sobě, ok ?)uvědom si už ale konečně, že pro klienta není garance většího výnosu v tom, jestli peníze investuje přes prostředníka makléře za nižší poplatek kamsi, než když je bude posílat přes prostředníka - pojišťovnu nebo banku za poplatek o fous vyšší v rámci jednoho koncernu někam.
To, čím se pořád oháníš, jsou jen papírové poučky a podle těch se trh nechová.
Je to jen stejný blabla, který používají tisíce rádoby poradců...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 4. 2014 10:09 | nervník

blbost. O multilevelu ve financích víš jen kolovrátkový plky.
Je chybou ČNB, že nenasadila nějakou laťku k tomu, aby člověk mohl ve financích pracovat. Výuční list je fakt málo.
Podle novely zákona o zprostředkovatelích bude povinná maturita.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 23:05 | Luigi

Gratulujeme, velký čtenáři, vy jste jistě ten zákoník četl celý. Pak jistě víte, že na straně 2844 zakazuje blbý plky na internetu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 22:21 | Mirek

Nebuďte tak familiární, mentore. Zjistit pojistný zájem a odsouhlasit krytí rizik s klientem celkem svedu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 22:14 | Mirek

Nepřijdou. 1. Investiční složku by nemělo mít pojištění žádnou. 2. Přesto mnohdy klientovi nestačí prostředky na kvalitnější pojištění. Pak máte pravdu v tom, že je lepší se nepojišťovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 21:54 | Mirek

"Některé specifické fondy v rámci bankovně-pojistných koncernů ( o kterých třeba vůbec nevíte a jsou určeny pro interní odbyt) nemají tak vysoké poplatky, jak si myslíte"... :-))) Já se snad poseru. Ze kterého bankovně pojistně koncernového hnízda Vy jste, Soho? Já jsem nepsal o žádné výdělečnější variantě. Přečtěte si ten příspěvek. Psal jsem obecně o poplatcích snižujících výnos investice. Ty jsou při investici přes IŽP vyšší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 21:53

Multilevely se neodlišují vůbec v ničem. Berou každýho, kdo se dokáže podepsat. Protože to je podstata multilevelů. To, že naberou mraky zoufalců. Protože mezi tím odpadem se občas vyskytne schopný obchodník. Tohle nevadí v případě, že prodávají zboží/službu za pár kaček. Prostě ztratím pár kaček.

"To je nezrealizovatelné. I kdyby to šlo, jak odhalíte ta smysluplná rizika a pojistné částky? Každý má jinou potřebu se pojistit."
Velmi snadno. Nebo ti snad pč typu 200 000 na smrt, 200 000 na trvalé následky atd. přijdou adekvátní (pochopitelně že nejsou - pro nikoho)? To jsou ale úplně běžné hodnoty. A důvody jsou dva: 1. produkt má vysokou investiční složku, která zatěžuje konečné pojistné, 2. klient se pojišťuje jen pro dobrý pocit (tomu neříkám pojistit se).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 4. 2014 21:41

taky jeden, co má vztek, že na trhu není pro svůj krajíc chleba sám. Nemůžete házet do jednoho pytle, když neznáte detaily a odlišnost multilevelů, milej zlatej...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 21:37 | mentor

tak to se hochu budeš muset s profesí asi rozloučit, když si neumíš s klientem odsouhlasit, co to je jeho pojistný zájem a jaká rizika tvá nabídka tedy musí krýt.
Od 1.1.2014 to nařizuje NOZ, ještě jsi ho nečetl ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 21:30 | soho

bla bla jako z brožury finančního poradce. Klient vůbec nemá jistý, že zrovna ve vaší variantě něco vydělá navíc.
Nemůžete používat jen napapouškované generální poučky, Některé specifické fondy v rámci bankovně-pojistných koncernů ( o kterých třeba vůbec nevíte a jsou určeny pro interní odbyt) nemají tak vysoké poplatky, jak si myslíte.
A pokud jde o senzační zprávu typu AHA, že první dva roky klient nedostane nic - tak vám nerozumím. Nárok na nulovou výplatu odkupného v životním pojištění je dán od r. 2004 v Zákoně o pojistné smlouvě a je standardní funkcí konstrukce jakéhokoli ŽP a nikdo jej nikdy nekritizoval.
Povinností zprostředkovatelů je samozřejmě takové informace ( a mnoho dalších) klientům prokazatelně sdělovat a vysvětlovat jim i ostatní funkce produktů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 17:38 | Mirek

To je nezrealizovatelné. I kdyby to šlo, jak odhalíte ta smysluplná rizika a pojistné částky? Každý má jinou potřebu se pojistit. Druhé části Vašeho příspěvku moc nerozumím. Jestli si někdo mermomocí chce spořit nebo investovat do pojištění, tak dělá investiční chybu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 17:30 | Mirek

No vidíš, příteli, jaký je to stres pracovat s takovou profesní pověstí:-))) Kdybys si, příteli, přečetl moje příspěvky, tak pochopil, že s Tebou souhlasím. Ale jaké máš řešení kromě plivanců a urážek?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 17:20 | Mirek

Jsou dementi:-))) Ježíšmarjajosef, na co se to ptáte? Proč by si generace Nemců nezvládli naspořit v životních pojistkách. Naspoříli si. I Vy si naspoříte. Jde jenom o to s jakou efektivitou. Rezervotvorná složka v investičních pojistkách jde do fondů. Vy si můžete tyto fondy koupit přímo a ušetříte na poplatcích, které Vám naúčtuje pojišťovna. Ty Vám snižují výnos z investice. Jsou nepřehledné a první dva roky platíte provizi zprostředkovatele. Investiční riziko nesete tak jako tak. Výnos je zdaněný a vůbec nejlepší bude, když se poradíte s nějakým zkušeným finančním poradcem. Jenom si budete muset najít toho jednoho slušného z těch desíti neslušných, jak to tady odborníci na finanční poradenství spočítali:-)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 16:29 | soho

Cetl jsem tu,ze dve generace zapadnich Nemcu mely na duchod zivotni pojistky. To jsou tedy totalni dementi, kdyz si potrebny penize ukladali tam aa zvladli to ? Neni fakt chyba jen ve financnich poradcich ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 4. 2014 16:20

Příteli, a to že čeští pojišťováci mají nejvyšší provize za životka v celé Evropě, to ti příjde jako normální ? Ukaž mi, kde si dnes pojišťovák ve zbytku Evropy vydělá za dvě hodiny kecání, lhaní a manipulace 20 tisíc ? Jenom u nás, nikde jinde ne. Ty provize a jejich výše jsou absolutně nemorální, je to příliš mnoho muziky za málo peněz. Mě by ta výše provizí dosahující až 230% z ročního pojistnýho nevadila, kdyby to platila pojišťovna ze svýho, ale on to bohužel platí klient, to je ta tragédie. Připadne ti normální, aby si dvacetiletý cucák vydělával v multilevlu měsíčně sto tisíc ? Za co ? Za to lhaní a podsouvání nepotřebných spořících investiček ? Vždyť je to okrádání za bílýho dne !!! Se prober, pak se nedivte, že jste verbež, kterou lidi opovrhují, mají k tomu oprávněný důvod a zkušenost. Ukaž mi v naší zemi profesi s horší pověstí. Taxikáři ? Exekutoři ? Bazary s ojetinama ?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marek Dalík

lobbista a podnikatel

Jan Světlík

podnikatel, Vítkovice Holding

Marek Dalík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Světlík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services