Dva tisíce nových úředníků, nebo zneužívání sociálních dávek? Co vyjde dráž?

Úřady práce jsou přehlcené. Výsledek? Jen na dávkách pomoci v hmotné nouzi se loni vyplatilo o třetinu víc než v roce 2012. Kdo si zažádá, dávku dostane. Úředníci nezvládají kontrolovat, kdo má nárok. Co se víc vyplatí – zaplatit dva tisíce nových úředníků, jak žádá vedení Úřadu práce, nebo nechat lidi dávky zneužívat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2014 10:07, klient

Moc hezky napsaný článek, to se musí nechat, porovnání, čísla, peníze...
Co se na to ale podívat i z druhé strany, proč vlastně k jevu vyplácení dávek dochází a co ho provází?
Je to jednoznačně vina státu, jeho nekompetentních úředníků, zkorumpovaných zákonodárců a vykřikujících zastánců lidských práv - menšin.
Nedávno jsme žádali (začátek února) o příspěvek na péči o mého tchána který trpí Parkionsonovou chorobou těžkého stupně (prakticky neví kdo je, kde je, kdo jsme my, a pleny nosí přes celý den, musí brát pravidelně hromadu léků s velkým doplatkem...).
Čekal jsem v prázdné čekárně a při příchodu zaklepal jako slušně vychovaný člověk na dveře abych na sebe upozornil. "Moment", tak jsem čekal dál. 5 minut, potom přišel další klient... 10 minut a stále se nic nedělo. Znovu jsem zaklepal. "Moment!". A sláva, za 14,5 minuty jsem uslyšel: "dále". Vstoupil jsem a uviděl 3 kolegyně jak se rozcházejí do svých kanceláří s hrníčky v rukách.
Takže než budete přijímat nové lidi, naučte ty současné které tam jsou většinou ze známosti a ne z výběrového řízení efektivně využívat pracovní dobu!
Ano, vždy se najde někdo kdo dávky zneužije, pokud (jak už tady někdo psal projde potupným procesem dodávání všech potřebných a mnohdy zbytečných dokladů) ale kdo by to neudělal když to jde, ne? Navíc krást je v tomto státě národní zvyk a denně vidíme v televizi že je to legální a když vás chytí, tak dostanete presidentskou milost. Tak o co jde?

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2014 15:03, Pavel

Paní Stavrevová, vy závidíte žebrákovi žebráckou hůl.Každý, opakuji každý nezaměstnaný má nárok podle zákona na stejné sociální zabezpečení. Vaše vyjádření mě přijde rasistické, pokud je rodina početná, tak má pochopitelně mnohem větší spotřebu, i ty děti musí z něčeho žít. Nebo mě chcete tvrdit, že se živí senem ? Přemýšlejte. Vydělte si částku počtem členů v domácnosti a zjístíte, že i oni mají stejnou částku na hlavu,jako vy. To bych ale chtěl od Vás příliš moc, že.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

11. 4. 2014 14:55

Taky jsem byl pro zrušení dávek,ale po loňské zkušenosti jsem změnil názor. U nás v loňském roce došlo k vraždě, kterou spáchal nezaměstnaný otec jedné rodiny. Přišli o dávky a práce tady není, tak šel krást. Stalo se to jen 2 baráky ode mně, kdy ho soused přistihl při činu a doplatil na to smrtí. Důsledky jsou následující, nemám výborného souseda, s kterým jsme pravidelně poseděli u sklenky vína a nezaměstnaný pachatel je na dlouho v base, kde ho bude muset společnost živit a vyjde to mnohem dráž, než kdyby dostával dávky. Tam ho musí nejen živit, ale i hlídat. Co tím chci říct, když není práce, tak jsou lidé zoufalí a zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Když není práce, tak ti lidé prostě něco dostat musejí, jinak se budeme bát vyjít na ulici.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2014 14:39

A to jste viděla v televizi na Nově, že si přijíždí pro dávky luxusním vozem ? Jste přesvědčená, že takto žije většina ? To jsou ojedinělé případy vážená paní ! Věřím tomu, co vidím kolem sebe a ne vymývání mozku, které je tak rozšířené. Romové žijí v otřesných podmínkách a pokud už auto mají, tak komunistickýho favorita, které nemá žádnou cenu. Možná tak šrotu. Alespoň v našem městě tomu tak je. Jak je to u vás ???? Předpokládám, že mě už neodpovíte, protože taková je realita. Proboha, otevřete oči.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 13:10

Nechtěl byste po mě příliš moc, dokážu si to spočítat, nejsem blbá. Taky vím co dneska stojí věci pro děti jak oblečení tak strava, ale proč někteří sociální dávky nahází do hracích automatů a myslí si, že tím zbohatne, místo aby koupil dětem. Asi si myslíte, že jsem rasistka, ale mám mezi romskou komunitou hodně kamarádů a ti se o svojí rodinu dokážou postarat a mají taky třeba čtyři děti. Neházím všechny do jednoho pytle. Mně spíš vadí, že sociální dávky pobírají i ti, kteří si pro vyřízení přijedou luxusním vozem, přitom si myslím, že auto není nutné k životu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 12:09 | jezevec

doporučuji vypnout capslock a dokončit třetí třídu základní školy, alespoň hodiny české gramatiky. ono někdy, když se člověk vyjadřuje jako primitiv, je obtížné uvěřit, že psaný projev je jeho jediný problém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 11:19 | Jan Solver

Divím se, že ještě nikdo z těch moudrých na MPSV nepřišel na jednoduchý způsob řešení problému. Dávky se budou vyplácet jen 1 rok. Nadbytečné úředníky pak stačí zaměstnat ve vězeňské službě, kterou doporučuji současně zreformovat, u Policie ČR a ve stavebních firmách. Cesta opačná je z pohledu existence úřadu sice logická, ale problém jaksi prohlubuje, takže je logické, že na to peníze nikdy nebudou. Ten nadpis je prostě neuvěřitelný :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2014 10:17

je to propočtený
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 10:04 | FRANK

Jistě,přidání uředniku se vyplatí,lidí,co dávky zneužívají znám velmi mnoho,udávat je mi ale trapné.Možná by stálo za uvahu proškolit menší armádu amaterských kontroloru pracujících za odměnu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 21:19

Povídání o marketingových ackích, které supermarkety cílí na děti, povzbudilo váš diskuzní apetýt, debatovali jst s námi živě. A knížku bychom tentokrát rádi přiřkli člověku debatujícímu pod jménem Roger. Tak jako on si myslíme, že děti nemají dostat všecko a že člověk má mít vždycky, aby spotřebovával míň, než by mohl.
Úžasná čeština redaktora!!Doporučil bych cvičit vyjadřování a také přečíst si po sobě, co napsal - anebo to přepisoval někdo jiný??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 16:57

Pepo máte pravdu, že systém je nastavený špatně, je třeba ho zrušit a cesta je v jednotné dávce. Vy jste uvedl příklad, který může být reálný, nicméně je ojedinělý. Bydlím ve městě, kde je hned několik rodin tohoto etnika a tlučou bídu s nouzí v ghettu. Přál bych vám ten "luxus" vidět. Nikomu nepřeju, aby takhle dopadl a věřte, že byť jen pouhý jeden jediný den, který by jste tam strávil, by pro vás byl celoživotní můrou. Drtivá většina Romů žije v otřesných podmíkách.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 7:53 | ROMAN

DOBRY DEN JE TO VSE HEZKY CO SEM SE DOZVEDEL ZE JE VTOM TO ZAKONIKU ALE MOHU VAM RICI NEBOLI NAPSAT ZE JE TO VKAZDEM JINEM MESTE JINE NEDODRZUJI STEJNA PALAGRAFI CO SE TICE SOCIALNI NOUZI A TAKE PRISPEVEK NA BYDLENI COS TO MU NEROZUMIM .NAPRIKLAD JA SEM UVEDENEJ NA URADU PRACE A STALE HLEDAM PRACI COS NE MI NEVEDE JEN PROTO ZE SEM CIKAN NEBOLI JAK SETO NAZIVA ROM A ATAK SE VAS PTAM PROC JA JAKO OTEC SESTI DETI NEPOBIRAM ZADNOU NOUZI STALE MI POSILAJI ROZHODNUTI ZE VASE ZADOST BYLA ZAMITNUTA ZDUVODU ZE NEMAM ODPRACOVANO ALE SPON JEDEN ROK COZ JA MUZU ZATO ZE NENI PRACE? JAK BYCH BYL RAD ZE TA PRACE BY BYLA PROMNE USPESNA OHLEDNE MICH DETI A TAKE POCITALO BYSE TO I NA MUJ DUCHOD ALE TADY V CESKY REPUBLICE TO NEMUZU NEJAK DOKONALIT KDYZ VOLAM NEKOMU DO NEJAKE FIRMY TAK MI REKNOU ANO MAME MISTO PRIDTE NA POHOVOR A MUZEM TO SEPSAT NA TRI MESICE ,ATAK JSEM TAM SEL DO TY FIRMY A JAK ME VIDELI TAK MI REKLY ZE UZ NENI MISTO TAK SEM SI REKL TO JE TEDA GOL POTELEFONU JSTEMI REKLY ZE ME VEMETE A TED KDYZ SEM PRITOMEN TAK MI REKNETE ZE UZ NENI MISTO )VAZENA REDAKCE TAK CO SI MAM STOHO VIBRAT-ZAMITLY MI SOCIALNI PODPORU A JAK MAM NECO KOUPIT DETEM MA MANZELKA POBYRA ZEVSIM SUDY 15TISIC MESICNE A CO TO JE JSME CLENA RODINA ATO 6DETI A MI RODICE TAK JSME SPOLECNA8CLENA RODINA PROSIM MUZETE STIM NECO DELAT? DEKUJI PS MIZER
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2014 7:28

Citace - jezevec / 10.04.2014 23:16

neboli - otázka nezní, zdali by se zrušením tisíců úřednických míst něco ušetřilo. otázka zní, zda je lepší, když úředníci dělají zbytečnou práci - a nebo, zda je lepší, když za o málo menší náklady zůstanou doma u televize.
b) je správně. Protože jednak ty náklady nejsou o málo menší, ale podstatně menší, musíte započítat i náklady na pracovní prostory, pomůcky, rozkradený kancelářský a toaletní papír, atd.
A navíc je pořád nějaká šance, že několik málo z těch úředníků jsou aspoň natolik lidé, že jim bude blbý žít z ostatních a budou se snažit uživit sami. I když uznávám, že pro úředníka, který celý život jen lidem otravoval život a škodil, je přerod na osobu ostatním prospěšnou věc velmi obtížná.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2014 1:32

No jo, ale kde máte započítány i náklady na ty pracovní místa, předpokládám, že úředníci nebudou pracovat venku v parku. A kde jsou odvody zaměstnavatele, odměny které dostávají atd. Tyhle úřednické propočty neplatí ani náhodou. Vynásobit ty částky třemi a máme reálnou sumu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 23:21

:-) Je tu ještě jedna možnost -- udělat pro opičáky tu práci jednodušší, aby ji zvládli vykonávat a aby pak dávala smysl. Bohužel jsou opičáci většinou už ti, co vymýšlejí pro úředníky pod sebou náplň práce a pracovní postupy.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 23:16 | jezevec

v úvaze o tom, zdali je levnější dávky (s nákladem stovek milionů) kontrolovat, nebo je rovnou vyplácet (skoro) každému - tam poněkud neférově nejsou započítány tzv náklady ztracené příležitosti. neboli, že pokud vyrazíme deset tisíc zbytečných úředníků, neznamená to rozhodně úsporu jejich mzdy. většina pracovníků ve státní správě jsou zoufalci a pologramoti, neschopni uspět ve standardním pracovním procesu. ve kterém, navíc, rozhodnutím o zrušení kontroly dávek, nevzniknou žádná pracovní místa navíc. lze tedy s úspěchem předpokládat, že propuštění úředníci by jen zmnožili řady nezaměstnaných, a stát by nic neušetřil, jen by je vyplácel jinak. neboli - otázka nezní, zdali by se zrušením tisíců úřednických míst něco ušetřilo. otázka zní, zda je lepší, když úředníci dělají zbytečnou práci - a nebo, zda je lepší, když za o málo menší náklady zůstanou doma u televize.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 21:48 | Gabriel Pleska

Děkuji, bdělý čtenáři, za bedlivé čtení, tohle jsem do článku vepisoval já a věru jsem zapomněl písmeno i slovo. Nemůžu slíbit, že už se to nestane :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 16:37 | pepa

ta jednotná dávka by možná mohla fungovat taky. každopádně stávající systém je špatně nastavený. vím o případech, kdy lidi nemají skoro na jídlo, dostanou pár šupů, a vím i o tmavě bílé rodině, která má barák jak hrad, minimálně dvě auta, cokoliv na baráku dělají (a spravují ho docela čile) jim platí sociálka. jen co vím, za poslední půlrok dostali na opravy asi 100 000. o jiných dávkách ani nemluvím.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 15:14

Pepo, tak kde je problém? Z každého nezaměstnaného uděláme úředníka, ty budou vyřazeni z ÚP a odvádět odvody a všichni budeme spokojeni. Problém je, žez papíru a kontrol se lidé neuživí. Vaše řešení je cesta do pekel. Zrušit dávky a vyplácet jednu přiměřenou dávku, tečka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 15:03 | Pavel

Paní Stavrevová, vy závidíte žebrákovi žebráckou hůl.Každý, opakuji každý nezaměstnaný má nárok podle zákona na stejné sociální zabezpečení. Vaše vyjádření mě přijde rasistické, pokud je rodina početná, tak má pochopitelně mnohem větší spotřebu, i ty děti musí z něčeho žít. Nebo mě chcete tvrdit, že se živí senem ? Přemýšlejte. Vydělte si částku počtem členů v domácnosti a zjístíte, že i oni mají stejnou částku na hlavu,jako vy. To bych ale chtěl od Vás příliš moc, že.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2014 14:51

Udělat jednotnou dávku a celý pracák a sociálku zrušit a úspora by byla v řádu desítek mld korun. V USA to funguje podobně, nezaměstnaný vytočí číslo a nahlásí údaje. Podpora mu chodí týdně a není potřeba uměle zaměstnávat tisíce úředníků. Cesta je v reorganizaci, jinak se tady za chvíli bude kontrolovat každý každého. Problém je v tom, že to nás neuživí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2014 13:18 | D

Ono by to chtělo, aby stávající úřednice více využívaly pracovní dobu. Sám jsem zažil, jak si mě úřednice na ÚP objednala do počítače, napsala objednávku i na kartičku a potom mi řekla, abych ale nechodil, ale jen zaslal mail, že se nic nezměnilo. Takže tam měla hned místo na kafe. A prověření majetku dotyčného také nemusí být tak složité, stačí se podívat do katastru nemovitostí a motorových vozidel a přinést potvrzení o příjmu osob žijících ve společné domácnosti Přímé šetření v terénu by se mohlo dělat jen namátkově. Takovou armádu státních vyžírků tam rozhodně nepotřebují.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Jitka Hurábová

podnikatelka, LD Seating

Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jitka Hurábová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services