Německé pojišťovny chtějí limity na provize za prodej životního pojištění

Německé pojišťovny chtějí zavést strop u provizí produktů životního pojištění. Obávají se, že jinak je stát zakáže úplně. Mělo by to zajímat i nás.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 4. 2014 9:42, Pavel

Víte kolik lidí v okolí mi za ta léta řeklo, že chtějí rychle zbohatnout a proto se dali na sjednávání IŽP ? Mraky a jsou čím dál mladší. Zajděte si na jakýkoliv motivační nebo náborový seminář MLM poradenských firem, uvidíte tam promítat drahá auta, luxusní vily, soukromé vrtulníky, krásné ženy a neomezené pasivní příjmy x set tisíc měsíčně. Co je k tomu zapotřebí ? Sjednávat na co nejvyšší měsíční úložky běžně placené IŽP a znáborovat pod sebe do pyramidové MLM struktury co nejvíce podobně smýšlejících a konajících lidí, nejlépe těch, co moc nepřemýšlejí, tedy náctiletých.
Nebuďte naivní, MLM firmy tuto činnost nevykonávají z nějaké charity, ale proto, že chtějí vydělávat, chtějí generovat zisk, o nějakého klienta potažmo jeho blaho jim vůbec nejde. Zeptejte se deseti různých lidí na finanční poradce, devět z nich vám potvrdí, že s nimi mají historicky špatnou zkušenost, mnohým lidem tito finanční poradci ukradli prostřednictvím IŽP statisícové finanční prostředky. Takže svoji pověst zlodějů, šmejdů a podvodníků mají zcela právem. A ČNB ? Naprosto bezzubá, nějaká pokuta pojišťovně ve výši 5 mega je jak 5 korun...
Problém je v pojišťovnách, které berou jakoukoliv produkci a od kohokoliv. Tady je zakopaný pes. Až dostane pojišťovna od ČNB pokutu 5 mio několikrát za rok za každou jednotlivou zprasenou smlouvu, tak pak se možná něco změní. Pojišťováci a MLM firmy se nikdy nedomluví, už jste někdy viděli, aby se v jednom rybníce všichni kapři domluvili, že si vypustí rybník ? Ha ha, na to zapomeňte.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

21. 4. 2014 9:42 | Pavel

Víte kolik lidí v okolí mi za ta léta řeklo, že chtějí rychle zbohatnout a proto se dali na sjednávání IŽP ? Mraky a jsou čím dál mladší. Zajděte si na jakýkoliv motivační nebo náborový seminář MLM poradenských firem, uvidíte tam promítat drahá auta, luxusní vily, soukromé vrtulníky, krásné ženy a neomezené pasivní příjmy x set tisíc měsíčně. Co je k tomu zapotřebí ? Sjednávat na co nejvyšší měsíční úložky běžně placené IŽP a znáborovat pod sebe do pyramidové MLM struktury co nejvíce podobně smýšlejících a konajících lidí, nejlépe těch, co moc nepřemýšlejí, tedy náctiletých. Nebuďte naivní, MLM firmy tuto činnost nevykonávají z nějaké charity, ale proto, že chtějí vydělávat, chtějí generovat zisk, o nějakého klienta potažmo jeho blaho jim vůbec nejde. Zeptejte se deseti různých lidí na finanční poradce, devět z nich vám potvrdí, že s nimi mají historicky špatnou zkušenost, mnohým lidem tito finanční poradci ukradli prostřednictvím IŽP statisícové finanční prostředky. Takže svoji pověst zlodějů, šmejdů a podvodníků mají zcela právem. A ČNB ? Naprosto bezzubá, nějaká pokuta pojišťovně ve výši 5 mega je jak 5 korun... Problém je v pojišťovnách, které berou jakoukoliv produkci a od kohokoliv. Tady je zakopaný pes. Až dostane pojišťovna od ČNB pokutu 5 mio několikrát za rok za každou jednotlivou zprasenou smlouvu, tak pak se možná něco změní. Pojišťováci a MLM firmy se nikdy nedomluví, už jste někdy viděli, aby se v jednom rybníce všichni kapři domluvili, že si vypustí rybník ? Ha ha, na to zapomeňte.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2014 5:01 | mirek

A co takhle zastropovat provize / marže u prodeje plynu, elektřiny, v restauracích...? Mě se taky subjektivně může zdát moc, že běžný hospodský má marži z porce 100%.... Nenavážím se do hospodských, jen se na tom snažím ukázat absurditu věci. Podle mě je řešení dané věci absolutně nesmyslné... V případě regulace marží u ŽP, zregulujme tedy marže i u všech ostatních výrobků, služeb a komodit...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2014 23:04 | Mirek

Kdo je to ten informovaný klient? Jmenujte jednoho.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2014 21:49

český trh je v životním pojištění pod průměrem EU
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2014 21:47 | wowa

Hele cml...to je jako centrální mozek lidstva, že jo ?
blbost. životní pojištění nejsou rohlíky. Po internetu se nikde neprodává.Součástí je i posouzení zdravotního stavu,kalkulace různých variant apod. Víte, co stojí sw ?
Tzv. "poučený klient" je jen onanie, nic víc.
Hypotéku si snad taky kupujete na netu ? Proč ne ? A víte, kolik je za ní provize ? A kolik je zprostředkovatelů ?
A nebylo by jednodušší si kupovat třeba auta přímo v automobilkách ? To je věc, kdy opravdu nepotřebujete "zprostředkovatele" . Víte jaká je tam provize pro obchodníka ?
Tudy zaměřte svou pozornost a nepleťte se do oboru, kterému nerozumíte a podléháte jen kokotinám, co plkají obrýlení mladíčci...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2014 21:04 | cml11

Právě přehnaná výše provizí je důvodem přehnaně vysokého počtu "poradců", kteří se na ni snaží dosáhnout. A dobře organizované MLM struktury jen přikládají pod kotel, protože i jim z každého klientova podpisu cinkne nemálo do kasičky.
Nicméně existuje i jiná cesta. A to zavedení povinnosti poskytovatelů produktů nabízet všechny produkty pasivně (např. po internetu) v bezprovizní variantě přímo koncovým klientům. Informovaný klient, který se dokáže obejít bez zprostředkovatele, by dostal možnost sjednat produkt bez znevýhodnění způsobeného provizemi, resp. by provizi mohl inkasovat sám. Tím by ze strany klientů postupně vznikl přirozený tlak na snížení provizí zprostředkovatelů. Protože čím vyšší provize, tím spíše by klient uzavřel smlouvu přímo a ne přs zprostředkovatele. Přitom dnešní stav je přesně opačný. Klientům jsou uzavírány především smlouvy s co nejvyššími provizemi. Ideálně například právě vámi zmíněné IŽP.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2014 19:55 | likvid

Ty seš teda hurikán, pěkně ses do toho vopřel, jen co je pravda.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2014 19:16

Plácáš nesmysly.
Problémem není výše provizí, ale skutečnost, že v tomto oboru působí příliš mnoho lidí. Důvodem je multilevelové uspořádání většiny firem a neschopnost zájemců o tuto práci, aby porozuměli sami sobě a necpali se, kam nemají. 9 lidí z 10, kteří vstoupí do prodeje finančních produktů, skončí do roka, do dvou let. Jenže během své závratné kariéry stihnou nasjednávat pár smluv, čímž o obchod připravují letité agenty.
U pojištění je ten zádrhel, že ho ve skutečnosti chce a potřebuje málo lidí a že pojištění už všichni mají. Když přijde agent k lidem, kteří o pojištění nestojí, tak se prostě nemůže sebrat a odejít, musí jim bouchnout ižp. Aby se uživil.
Trh je značně nasycený, fakticky se jen přepojišťuje. Nikdo z agentů neví, kdy mu klient zruší smlouvu, protože má pocit, že těch 500 Kč měsíčně je lepší vrazit do cigaret.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2014 11:17 | Milda

Ceska pojistovna mne take pekne oskubala na žp.takze od čp.uz nic!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2014 8:04 | cml11

Zastropování provizí určitě ano. Zabrání se tak nesmyslné spirále růstu provizí zprostředkovatelů, která produkt ve výsledku zásadně znehodnocuje. Co by stálo také za diskusi je zákaz vazby rizikového pojištění na jakýkoli jiný produkt. Tedy zcela zrušit kombinace typu investičního životního pojištění a ponechat pouze oddělené samostatné produkty. Pojištění a investice jsou dvě zásadně odlišné věci a poradci, kteří je poskytují, by měli disponovat zásadně odlišnými znalostmi a samozřejmě i odpovědností.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Radovan Vítek

podnikatel, CPI Group

Marek Dalík

lobbista a podnikatel

Radovan Vítek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Marek Dalík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services