Jan D. Kabelka: Finanční gramotnost se postupně zvyšuje. A s ní zájem o investice

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 25. 3. 2014 | 5 komentářů
Se šéfem ING Investment Management jsme mluvili – jak jinak – převážně o investicích. Jací jsou podle něj Češi jako investoři? „Lidé stále častěji hledají jiné alternativy než jen ty, které jim nabídnou na přepážce při návštěvě bankovní pobočky. Pomalu se zvyšuje finanční gramotnost a s ní přichází i zájem,“ říká Jan D. Kabelka v rozhovoru pro Peníze.cz.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

26. 3. 2014 20:50 | mai

Co se týče životních pojistek,tak to souhlasím.Ani podílové fondy ale nejsou příliš vhodné na spoření na důchod.Vstupní a poplatek za správu vám vezmou poměrně značnou část prostředků.Naopak ETF fondy jsou nízkonákladové a poplatky minimální.Postup při nákupu ETF není nikterak náročnější,než nákup podílových fondů.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2014 20:55 | market

O vysoke nakladovosti a poplatcich bych mluvila spise v souvislosti se sporenim pres zivotni pojistky, kterou ma na sporeni na duchod kazda druha domacnost. EFT a certifikaty jsou pro bezneho cloveka high level, staci, kdyz se lide nauci vyuzivat moznosti podilovych fondu a budou chtit ZISK ze svych penez a ne "garantovanou ZTRATU".
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2014 16:26 | mai

Finanční gramotnost lidí je u nás dost slabá,ale málokdo si uvědomuje,že není nijak valná ani v bankách mezi těmi,co nám tak vehementně nabízí různé produkty.Byl jsem nedávno v jedné ze čtyřky našich leader bank a na dotaz o možnosti investování neznají nic jiného ,než podílové fondy,které mimochodem doporučují i na dlouhodobé spoření na stáří.Po mém dotazu zda-li nabízí i nějaké certifikáty či by mi eventuelně poradili při investici do ETF fondů už nevěděli,jak dál.Evidentně je jim jedno že klient přichází díky vysoké nákladovosti O značné sumy peněz v PF.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2014 9:14 | eďa

Finanční gramotnost začíná okamžikem, kdy už je nepotřebujete pro život,okamžikem, kdy už vás neovládají, okamžikem, kdy vnímáte jejich iluzornost a dluhovou paraelu a tak je ani nepotřebujete házet vyčuraným rádoby investorům a ani parazitům, co je jen a toliko rozkrádají ve státním rozpočtu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2014 7:37 | Sto.Dgo

„Lidé stále častěji hledají jiné alternativy než jen ty, které jim nabídnou na přepážce při návštěvě bankovní pobočky." Osobně sem ji začal hledat před 3 roky ihned po zdělení na přepážce,že mění ceník za služby.A odešel.. Hromada lidí co znám,převážně starších pořád váhá a má obavy vubec měnit banku a odejít. Nehorázné poplatky bank a ceny za bankovní služby,nutí lidi se ptát už na přepážce, jestli není něco levnějšího...to je ten zvýšený zájem... Osobně nerozumím fondům a podobným věcem,ato ani po tom co dost věcí sem o tom hledal a četl.. taky si myslím že hromada lidí nerozumí ani těm lidem co tyhle produkty nabízí a já osobně jim ani nevěřím..ale lidi jim to odkývnou,aby nevypadal blbě.. jde o to že aby to podle mě vypadalo zajímavější, tak se používají pro hromadu věcí anglické pojmenování,a to většina lidí ani neví co znamená a obnáší..ale je to pojmenováno anglicky a už to vypadá líp..ale většinou to podle mě zamotá jen klientovi hlavu a nedokáže si to urovnat. Ale co se týče investování.Myslím si že je v gramotnosti hodně co dohánět..a to i v uplně základních věcech jako jsou třeba jen pojmy a pokud lidi nepochopí základ,nemá cenu jít dál.. jelikož do věcí,kterým nerozumí a ví o nich velmi málo tak se investuje těžko. Zajištění na stáří? osobně penzijko mám /ale jen proto,že mě zaměstnanec přispívá/ ale nevěřím tomu, ani sám stát podle mě v tom nená jasno co z penzijkem bude...ale hlavně lidi plaťte!! pojištěné to taky není../na dvou přepážkách mě přesvědčovali že vklady pojištěné na penzijko jsou/ a tací lidé to propagují.. NESLEDUJI TO,Ale co je mě divné, nebo tomu nerozumím je to že se tady pořád propagují procenta o kolik budeme mít v důchodu méně..ale skoro nikde ani jeden nenapíše o tom kolik zruba v tý době bude duchod.Snad pořád počítají se stejnou víší duchodu/ ono to asi na lidí pusobí jinak/ ..něříkám že to bude buhní kolik,ale dnes to duchodci nemají taky lehké-pokud je sám/..ale chci říct to že každý odborník tluče do lidí a ohrazuje se dnešní čáskou na duchod..a ta za XX let až pujdu do duchodu bude podle mě o trošku vyšší /ikdyž ne o moc/ a je jasné že za ty roky bude ta dnešní hodnota poloviční..ale to podle mě v takovém srovnání platí i s normální výplatou kterou berem ted.. Ono celé to penzijko je podle mě jeden velký podvod.. ale říkám nesleduji to... jen sem nato kdysi pohlédnul.. a host věcí co propagovali,mě nesedělo,a to ani u těch jakáchsi % co jakože přispěje stát.. ale říkám..nesleduji to,jen /ono o má stát dobře spočítáno.../ jen chci říct to že gramotnost lidí má co dohánět a to už v základních věcech a pojmech.A myslím si že hromada lidí hledá alternativy takové kterým trochu rozumí..a v dnešní době za přepážkou sedí a na odborníka si hraje kde kdo..a poradce který mele 30minut a nějakém produktu a nevyleže s něho nic konkrátního a každé třetí slovo je anglicky řečený pojem já osobně nemusím...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Brůna

podnikatel, Husky

Ivo Lukačovič

podnikatel, Seznam.cz

Petr Brůna
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Ivo Lukačovič
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services