Nová povinnost pro majitele bytů: Měřte spotřebu tepla

Majitele panelákového bytu vyjde instalace zařízení na zhruba tři tisíce korun. Za chybějící měřič hrozí od příštího roku pokuta až do výše 200 tisíc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2014 5:49, dre

To je blbost jenom vytáhnout z lidí prachy.Stejně mi k teplu připočtou ztráty a jsem tam kde teď vpr....

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2014 12:15, Roman Holba

Byli jste někdy v paneláku, který má x pater a topení jde rozvodem přes jednotlivé byty až do horního patra? Asi ne, protože pak byste zjistili, že ve spodních patrech je teplo největší a v horním už to teplo takové není. Tzn, že když mají lidi na spodních patrech otevřené topení naplno, je zřejmé, že budou umírat horkem a tak chtějí omezit teplo, takže přiškrtí hlavní rozvod. A co se stane? Spodní byty budou mít teplo, ale ti nahoře už ne, protože jim sotva nahoru dojde vlažná voda.

Takže tyhle měřáky jsou velice užitečné a konečně se ukáže, kde je pravda, když si lidé z horních pater ztěžují, že není dostatek tepla.

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

14. 1. 2016 9:29 | Karel

Dobrý den,

v bytových domech, kde je centrální vytápění, jsou např. namontované termostatické ventily.
Lze je nastavit, při požadované teplotě se ventil uzavře. Bytem však prochází společné potrubí
pro další byty nad ním. Pořád se tak uvolňuje nechtěné teplo. V potrubí je i více než 70°C teplá voda. Toto nechtěné
teplo v bytech, sklepech a jiných společných prostorech se potom rozpočítá mezi všechny nájemníky.
Ve společných prostorech je snad většinou izolace. Je potřeba, aby byla kvalitní.
Myslím si, že by bylo dobré, pokud je panelák zateplený snížit alespoň teplotu otopné vody v bytech na 30 - 40°C.
Pokud je izolace dostatečně silná. Vytvořit z domu nízkoenergetický, nebo i pasivní dům. Odpojit se od centrální kotelny.
Centrální koteleny, spaloveny nemájí zájem, aby se příliš šetřilo. Menším zlem by mohl být společný kotel pro všechny přímo v domě.
Zase je zde společné zbytečné potrubí. Odpadnou zbytečné ztráty a kolující ohřátá voda ve splolečném potrubí mezi jednotlivými bytovými domy.
Nejsem zastáncem centrálního vytápění. Vždy snad budou nějaké neshody.
Ideální řešení je decentralizace vytápění v pasivním bytovém domě až na úroveň jednotlivých bytů. Každý si topí (netopí), tak jak potřebuje.
Není žádné společné potrubí, vysoké úspory. Žádné neshody mezi nájemníky. http://www.ekowatt.cz/cz/publikace/Pasivni-panelak-A-to-myslite-vazne V bytových domech je také špatný vzduch. Pomoci může rekuperace. Měla by být v zateplených domech, aby nevznikaly plísně.
Odcházející vzduch ohřívá ten čerstvý z venkovního prostředí. Tím se také šetří, nemusí se větrat okny.
http://www.tzb-info.cz/4613-problematika-bytoveho-vetrani
http://vetrani.tzb-info.cz/317-prehled-trhu-rekuperacnich-jednotek

S pozdravem,
K.V.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2016 9:26 | Karel

Dobrý den,

není to příliš platit za sousedy, kotelny až 40% navíc? Když budou přetápět svůj byt. Nevede to k úsporám a snižování emisí CO2.
http://domaci.ihned.cz/c1-65034450-uctovani-za-vytapeni-bytu-bude-od-ledna-spravedlivejsi-priplati-si-ti-kdo-pretapi-i-kdo-spoleha-na-sousedy
Měla by být také stanovena nějaká obvyklá (doporučená) teplota v bytě, jinak to nemá smysl.
http://www.setrimenergii.cz/vytapeni-a-ohrev-vody/nastaveni-spravne-teploty-v-interieru
Před několika lety: http://ekonomika.idnes.cz/propocet-plateb-za-teplo-se-zmeni-dqx-/ekonomika.aspx?c=A121222_1869832_ekonomika_neh

S pozdravem,
K.Vlček
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2014 21:30 | Matys Jaroslav

V panelovém domě máme svoji výměnikovou stanici (vytápění horkou vodou) a obdobně ohřev vody. Platíme dodavateli za dodávku tepla podle měřiče na vstupu. Dodavatel nám účtuje teplo v GJ zvlášť za vytápění a zvlášť za ohřev vody. Máme centrální vodoměr TUV a v bytech vodoměry na TUV. Správce rozúčtovává náklady na vytápění podle tzv. započitatelné plochy u jednotlivých bytů a náklady na TUV podle spotřeby. Nemůžeme reálně už nic ušetřit, teplota otopné vody je řízená počítačovou jednotkou podle venkovní teploty. V bytech tak nepřesáhne teplota nikdy 22 stupňů C a když je venku např. 15 stupňů tak jsou radiátory téměř studené. Duplicitní měření tepla na radiátorech jenom vše zkomplikuje a nic neušetří. Mělo by se posuzovat případ od případu a ne bezhlavě namontovat měřiče bez přihlédnutí k celému systému vytápění a vyvážení otopné soustavy. J. Matys
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2014 13:04 | Mája

Dobrý den, stále nechápu ten zákon. Musí to mí všechna topení nebo jen ta, co jedou na odečty ze společného kotle? My máme třeba v domě každý byt svůj měřák tepla, takže měřák extra na topném tělese mi připadá jako pěkná blbost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2014 21:44 | Kolářová

Přes měřidla se počítá pouze 40 procent a zbylých 60 se rozpočítá zase na m2. Takto bylo naše SVJ informováno od družstva a také zástupce společnosti, která měřidla instaluje. Ale asi nám stejně nic nezbude, než z úspor vlastníků vyhodit další balík a každý rok si nechat měřidla za další poplatek "odborně" zkontrolovat. A kdo nám zaručí, že měří spolehlivě?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2014 21:37

Přes měřidla se počítá /jak nás informoval zástupce firmy/ pouze 40 procent a zbylých 60 se rozpočívává na m2. Zatím jsme na to v našem domě nepřistoupili, ale nejspíš nic jiného nezbude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 5. 2014 7:43 | xyht

jak jste vypověděli ústřední topení?a co stoupačky a teplo z nich?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2014 18:11 | Jarka

Jsem v nájmu už 6 let, nikdy jsem nedostala vyúčtování za spotřebu vody nebo tepla. Když jsem si stěžovala, tak mi majitel řekl, že ho nezajímá, kolik vody spotřebuji, ale zvýšil mi mi nájem o 100,-- Kč. Bydlím v přízemí a od sklepa je hrozná zima, myslíte si, že zapnul kotel? Musela jsem tu zimu, i když letos byla mírná přežít.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2014 10:57 | Jaris

S tím, že se bere teplo od sousedů nelze úplně souhlasit. Teplo se "zatím" počítá tak, že 40% nákladů za dům se rozpočítá podle podlahové plochy a 60% podle měřičů, takže aniž otočíte kohoutkem podílíte se na spotřebovaném objemu tepla za dům 40%. Největším problémem jsou ti, kteří mají celou zimu otevřené ventilačky, protože je cena za teplo nezajímá. Děje se to v pronajatých bytech, kde nájemníci dostávají "příspěvky na bydlení" a čím početnější rodina, tím méně šetří, dostanou na hlavu poměrnou část a tak vesele plýtvají a ti co se chovají hospodárně jim na to ještě přispívají a v budoucnu mají přispívat ještě více, pokud projde amorální vyhláška trestající ty, kteří neplýtvají.Začarovaný kruh ze kterého nelze vystoupit.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2014 7:33

Citace - evara / 17.03.2014 22:58

Nechápu ty chytráky ve vládě,kteří vymýšlejí převratnou novinku,že se ušetří na teple tak,že budou postiženi finančně ti,kteří odebírají nejvíc tepla(to bych chápala),ale i ti,kteří odebírají naopak nejméně tepla.Chápete tu logiku???
Logika je v tom ta, že když si netopíte, tak vám topí sousedi skrz zdi. To teplo v bytě není jen z toho, že si ho zadýcháte.
Sám jsem to zažil, když jsem bydlel v bytě, kde kolem dokola byli zimomřiví sousedi, ve stěně obýváku komín a já musel topit, jen když venku byl vetší mráz než 10°C pod nulou. Ale to bylo opravdu příživnictví na sousedech.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2014 22:58 | evara

Indikátory máme,přesto každým rokem platíme víc a víc za teplo.Za byt o vytápěné podl.ploše 67 m2 něco přes 25000 za rok.Přitom na noc stahuji ventily na 0,topím,když moc,tak na 2,5-3, a to jen v místnosti,kde právě jsme,jinak tak na 1,5-2.Takže v celém bytě je chladno a za tento luxus tolik platíme.Sousedi,kteří mají rádi teplo, zaplatili 40000.Vypověděli jsme ústřední topení,raději si budeme topit plynem.Proč máme živit jakési vyžírky na úřadě? Nechápu ty chytráky ve vládě,kteří vymýšlejí převratnou novinku,že se ušetří na teple tak,že budou postiženi finančně ti,kteří odebírají nejvíc tepla(to bych chápala),ale i ti,kteří odebírají naopak nejméně tepla.Chápete tu logiku???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2014 16:02 | viktor

Nemame radiatory
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2014 13:38 | Jaris

Je to všechno jen "kšeft" pro firmy co se výrobou, měřením a výpočtem spotřeby tepla živí.V konečném důsledku na to zase doplatí spotřebitel. Je to jako s vodou, čím je menší spotřeba u odběratele, zvyšuje se cena za jednotku. Podle nově připravované vyhlášky se bude výpočet provádět tak, že odběratel s velkou spotřebou i ten s minimální, bude "potrestán" nějakým % příplatkem, takže v konečném důsledku pro spotřebitele tepla nulová motivace, ba naopak. Zasmějí se jen dodavatelé a rozúčtovatelé tepla. Ti si na svoje musí přijít vždycky, nakonec všechna uvedená opatření tj.povinnost měřičů a nový způsob výpočtů tomu nasvědčují. Cílem je rozhádat a naštvat lidi z paneláků,aby nereptali při zvyšování cen. Nic se neuspoří, ti co se tím živí si ale přijdou na své. Nic nového v našem kocourkově.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2014 13:22 | cml11

Měřidla na radiátorech v bytech jsou už delší dobu celkem standardní prostředek používaný k rozúčtovávání nákladů na topení. Rozhodně nejsou zbytečná. Jak tady bylo správně podotčeno, kromě měření samotného mají poměrně zásadní psychologický efekt. Když člověk vidí jak mu čísla na měřácích nabíhají, a ví že za každou jednotku navíc zaplatí, má zkrátka tendeci šetřit. Dům pak skutečně začne s teplem hospodařit efektivněji. Dá se tak snadno vyhnout zde zmíněným případům, kdy všichni topí na plné pecky a regulace se musí provádět výhradně centrálně kotelnou. Měřidla s dálkovým odečtem nejsou žádná hloupost. Skutečně se běžně používají a pro uživatele bytu jsou poměrně komfortní. Vůbec nezaznamenají kdy odečet proběhl. I když třeba já osobně tuto variantu nepreferuji. Myslím že je dobré, aby se alespoň jednou za rok na instalované měřidlo někdo z venčí podíval. Lidi občas vymyslí neuvěřitelné věci...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2014 10:51 | Pavel

A teď ještě tu o Karkulce. Opravdu věříte tomu, že se spotřeba tepla měří způsobem vámi popsaným?
Tak to vám prozradím malé tajemství. Spotřeba tepla se měří (lépe řečeno věští) podle teploty radiátoru. Takže se vám může stát, že podle měřáku topíte i v horkém létě (když vám v bytě stoupne teplota nad 30°C).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2014 10:35 | Hugo

Nejsou, ale měly být. Tehdejší ministr soudruh Dlouhý ale usoudil, že v tržním hospodářství nesmíme majitelům domů nařizovat, co ve svém domě musí a nesmí, takže se příslušná vyhláška zrušila.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2014 10:15

Pokud je mi známo, v ČR vede stoupačka odspoda nahoru a na ní jsou odbočky k jednotlivým bytům. Až na radiátorech jsou ventily složící k regulaci. Takže zde popisovaný příklad je buď čistý nesmysl, a nebo případ z nějakého nestandartního a předpokládám i velice omezeného počtu domů(například bývalé ubytovny sovětských vojsk a pod.).
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2014 10:11

i do podlahového topení je někde vstup s ventilem a výstup. Ikdyby jediný pro celý byt, o to je to jednodušší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2014 10:08

sousedovi vedle se topí jinýma stoupačkama :o) A velký a malý radiátor měřák pozná, neboť se porovnává teplota vstupní a výstupní vody z radiátoru. U velkého radiátoru je ten rozdíl větší, než u malého.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2014 9:02 | Eskom

K tomuto problému ani nemá cenu se vyjadřovat, ano mám ty nesmysly namontované už nejméně dva roky, před tím to byly nějaký sklíčka, ještě po nich zůstaly ty krabičky nikdy to někdo nekontroloval, ani jinak nevyužíval, dokonce mě kdosi přesvědčoval, že to odečítají dálkově. Celkem je to pitomost a já to nanic nepotřebuji, přesto jsem to musel zaplatit, není to náhodou jen zákonem připuštěná zlodějina?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hodboď

podnikatel, Miton

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Tomáš Hodboď
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services