Rudý hadr pro odpůrce dotací: Návrat zelené nafty

Květen 2012: stovky traktorů vjíždějí na znamení vzdoru do ulic. Brzdí a blokují. Ať vláda neruší zelenou naftu! Nic naplat. Leden 2014: zvrat. Zemědělci dostanou, co chtějí. Těžké stroje, kupky hnoje ani vrhání vajec netřeba. Postará se nová vláda. Sleva, která zemědělce (výrazně) zvýhodňuje oproti ostatním plátcům spotřební daně z pohonných hmot, se vrátí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2014 7:46, frantisekmarek-1

Všeobecně jakékoliv dotace jsou kontraproduktivní a vždy se dají zneužít. U zelené nafty, jakbysmet. Proč asi má většina zemědělců ve stodolách auta na naftu?

Ovšem jim to nezazlívám. Pouze využívají situace. Původní zelená nafta, možná ještě za Luxe, byla dost administrativně náročná (byla vázána na normativy spotřeby) a proto ji ne každý žádal zpět. Později se vše zjednodušilo a dnes opravdu stačí doložit nákupy nafty (k žádosti přiložit kopie dokladů) a spočítat 60, vloni již jen 40% ze spotřební daně a bylo hotovo. Sice je tam jistá záznamní povinnost, kterou mají zemědělci vést, ale to není až tak velký problém.

Bohužel tuto dotaci mají zemědělci i v dalších státech a tady začíná problém. Buď mají být dotace stejné, ve všech zemích EU, nebo je raději zrušit. U nás by to asi problém nebyl, naši zemědělci jsou zvyklí na ledacos, ale například ve Francii by to znamenalo celonárodní revoluci nebývalých rozměrů.

A že bude zelené naftě dána zelená, je jasné od začátku. Jednak o to stojí lidovci a pak sám pan Babiš, pro kterého jsou zemědělci nejvýznamnější zákazníci. Ostatně sám jim naftu prodává.

Jen pro zajímavost pro ty, kteří se v zemědělské ekonomice neorientují. Pan Babiš (jeho Agrofert) má zemědělce de facto v hrsti. On (skoro výhradně) jim prodává osiva, hnojiva, postřiky a služby jako sečení obilí, sušení a uskladnění a rovněž od nich kupuje skoro veškerou úrodu. Protože zemědělci mají peníze až když sklidí, tak jim na vše půjčuje a tím si je zavazuje. Tedy působí i jako banka. Tímto jsou zemědělci de facto jen námezní pracovníci Agrofertu s obrovským rizikem, že se neurodí. Pan Babiš to má vymyšleno geniálně a nyní si to jen "pohlídá" z pozice nejvyšší, z ministerstva financí.
Zelená nafta v tom hraje jen podřadnou roli.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 1. 2014 9:41

Systémové by přece bylo v rámci EU prosazovat, aby nebyli nadotovaní zemědělci v ostatních zemích, ne dotovat vlastní.

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

19. 1. 2014 23:27 | JirkaZ

Jenom několik poznámek k jinak pěknému příspěvku.
Ve státě je cca 10 mil. odborníků na státní rozpočet, tak proč by mělo být zemědělských odborníků méně ?
1.S tou "eliminací" zneužití zelené nafty to zase není tak žhavé. A naftové motory nepoužívají proto, že by za naftu platili méně - platí naprosto stejně jako ostatní, jenom si jako každý jiný plátce mohou odečíst DPH. A odlít nějaký ten litr do soukromého vozu zase není takový problém.
2.Zemědělské dotace v ČR jsou cca 40 mld. CZK, tj. na každého občana cca 4 tis. Z toho se nechá dovodit, že bez dotací by byly potraviny dražší o cca 20%. Za ušetřené peníze by stát "získal" několik desítek tisíc nezaměstnaných, protože zemědělství by šlo do kytek. O úbytku daňových příjmů a SaZ poj. netřeba mluvit.
3. Jak tak sleduji hospodaření zemědělských podníků v okolí, tak jsem si všiml, že jsou velmi zdatní v zemědělství, ale obchodně je to již horší. Tam je určitě co zlepšovat. Zisk v podstatě odpovídá výši přijatých dotací.
4. Pan Babiš při "přebírání" zemědělských podniků nepostupuje zrovna čistě. Hospodaření má již ovšem zvládnuté velmi dobře - pravda ale je, že vždy pár lidí při převzetí přijde o práci.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2014 10:06

Citace - Pavel / 17.01.2014 09:39

Autor tohoro příspěvku nesprávně píše, že dotace jdou za majiteli pozemků. Dotace dostává hospodařící zemědělec!
Nikoliv. Dotací je více druhů a jedna z nich je na plochu. Ty další jsou na činnost, případně na podporu investic a pod. Ta první jde na majitele pozemku. Samozřejmě, ve většině případů, je v nájemní smlouvě, že i tuto dotaci dostává ten, kdo hospodaří. Ale není to podmínkou. Proto jsem poukazoval na případy opačné, kdy si dotaci ponechává majitel pozemku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2014 10:03 | Janek

Myslím si, že naše zemědělství by mělo být podporováno víc než jen zelenou naftou. Ne že bych podporoval dotace, ale v tomto případě je česká potravina menší zlo. Globální zrušení dotací (celosvětově) je nejspíše utopie.
Ještě tak 10 let zpátky jsem tomu moc nevěnoval pozornost. Dnes se při nákupu potravin chovám velmi selektivně a cíleně nekupuji potraviny Made in Poland. A obávám se, že jen tak změním názor. Důvodem jsou tak zásadní pochybení jako je krmení masokostní moučkou, zpracovávání uhynulých zvířat do salámů a používání až jedovatých přísad do potravin. Nedělám si iluze, že by se v Česku nenašli "vynalézaví lidé", kteří nedodržují pravidla, ale všechno má své meze...
Ideální by bylo, kdyby člověk věděl 100% původ potravin, ale to je asi také utopie stejně tak, jako chtít, aby levný salám byl z masa a levný sýr z mléka... Takže zatímco do svých aut čepujeme stále kvalitnější naftu a benzín, protože by to neztravil náš motor, tak pro sebe kupujeme čím dál větší "humus" a divíme se, že jsme čím dál více nemocní... Je možné, že více vyděláme, ale také nás údržba našeho zdraví stojí násobně více než naše předky... A "zdravý selský rozum" je cennější než šafrán... No snažme se aspoň novou generaci vychovat k jiným než jen peněžním hodnotám... Třeba pak budou bohatší než my...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2014 9:43 | Janek

Pane Krčku, o podpoře českého zemědělství asi nepochybuje většina národa. O pohnutkách vlády a politiků na nedostatečnou podporu zemědělství bych mohl jen spekulovat - možná jsou uplacení EU, aby likvidovali naše zemědělství, možná jsou tak hloupí, že nevidí dál než měsíc dopředu.
V čem s Váma nemohu souhlasit je obhajoba obrovských ploch (pozůstatek kolektivizace) jako výhody českého zemědělství a také to, že by se po zrušení dotací staly potraviny nedostupné. Je možné, že by chléb zdražil třeba o desítky procent, ale určitě ne o stovky a podobně by to bylo s masem. Naopak si myslím, že zrušením dotací bychom získali (myslím obyčejní lidé) obrovské výhody: spousta lidí by se vrátila k pěstování vlastních potravin, chování drobného zvířectva. Nepřejídali bychom se nezdravými a levnými potravinami a tím byli i zdravější. Lidé by si vážili chleba a neházeli ho do popelnic. Tohle mi přijde jako veskrze pozitivní věc...
Co se týká těch velkých ploch. No měl jsem možnost vidět při práci zemědělce v USA, Německu a Rakousku. Produktivita práce se s naší nedá srovnat. Navíc asi mají větší dotace než u nás, protože životní úroveň zemědělců je v těchto zemích velmi dobrá. Navíc jim vláda nehází klacky pod nohy, ale váží si jich. A to mluvím o soukromých farmách, kde hospodaří převážně rodiny. Snadné účetnictví, efektivní práce a neživení armády nepotřebných lidí... Přehled o všem co se dělá. Nikdo nerozkrádá naftu, obilí apod. věci, které se dnes zcela běžně dějí ve velkém v zemědělských firmách. Takže se musí vše hlídat, což stojí peníze. V USA soukromí zemědělci už v 90-tých létech minulého století používali GPS ke zvyšování produktivity, zatímco u nás se začalo používat ke sledování vozidel a ti co to využívali ke zvyšování produktivity se dali spočítat na prstech jedné a to ještě dřevorubecké ruky... Myslím si, že globální odstranění dotací do zemědělství by nás mnohé překvapilo...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2014 9:39 | Pavel

Autor tohoro příspěvku nesprávně píše, že dotace jdou za majiteli pozemků. Dotace dostává hospodařící zemědělec!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2014 19:31 | Petr Gold

TAM NENECHALI SOUDRUHY STRKAT DO EKONOMIKY A CO JSME SI VYJEDNALI PŘI VSTUPU DO EÚ - TO MÁME! Až budeme mít kurz jako mají Němci , Rakušané - budou dotace daleko, daleko zajímavější. Zatím se můžem porovnávat s dotacemi s Rumunskem, Bulharskem i Řekové s dluhama jsou na tom líp! Tak bez EÚ bude pro NÁS opravdu hůř. TO JSTE MĚLI VYMÝVAT MOZKY TĚM ZLODĚJŮM OD 1948.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2014 19:26 | Petr Gold

TAM NENECHALI SOUDRUHY STRKAT DO EKONOMIKY A CO JSME SI VYJEDNALI PŘI VSTUPU DO EÚ - TO MÁME! Až budeme mít kurz jako mají Němci , Rakušané - budou dotace daleko, daleko zajímavější. Zatím se můžem porovnávat s dotacemi s Rumunskem, Bulharskem i Řekové s dluhama jsou na tom líp! Tak bez EÚ bude pro NÁS opravdu hůř. TO JSTE MĚLI VYMÝVAT MOZKY TĚM ZLODĚJŮM OD 1948.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2014 19:09 | Petr Gold

TO CHCE V ČR REFERENDŮM, ZDA CHCEME LEVNĚJŠÍ POTRAVINY Z EÚ NEBO ZDRAŽENÉ OD POCTIVÝCH OBČANŮ ČR! Ať rozhodnou všichni občané ČR! A zelená srajda je nahouby - potřebujeme nakupovat euro aspoň za 20 Kč a né za 28 Kč. Takto jsme smetím Evropy - jestli ten či onen ministrem - NULA OD NULY POJDE!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 18:52 | jezevec

nevezme. méně vybere = méně utratí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2014 14:11

Pane Krčku, s Vašim rozhořčením vesměs souhlasím. Příčinu současného hledejte hlavně se spolupráci s EU, která svojí politikou (tedy politikou diktovanou Německem, Francií a Holandskem) různých kvót, regulací a nakonec i dotací, dostala naše zemědělství tam, kde je.
Souhlasím, že jediným správným a spravedlivým řešením je zrušení všech dotací, kvót a regulací a nechť svobodný trh sám rozhodne, co si budou lidé kupovat. Pak se ukáže, zda jsou na tom naši zemědělci lépe, než ti západní, hospodařící v dotačních bavlnkách...
Patrně jste ze zemědělství, ale u té zelené nafty je to trochu jinak. Při žádosti se neuvádí jednotlivé výměry, či konkrétní pozemky, ale jen katastrální území, kde se nacházejí a celková výměra. Pak se uvádí jednotlivé práce, na které zemědělec požaduje vrácení části spotřební daně. K tomu se, jak už jsem uváděl, přikládají kopie dokladů o nákupu nafty. Složitější je to jen tam, kde zemědělec používá více druhů nafty, což je nutné v žádosti zohlednit. Vzhledem k tomu, že žádost není konkrétní na jednotlivé práce a pozemky, tak se tam nafta na osobák ztratí. Ostatně zemědělec stejně převážně dělá na polích a nedělá výlety po kraji. Ještě doplním, že zelená nafta se počítá jen z toho, co je spotřebováno pro rostlinnou výrobu, bez ostatní dopravy a výroby živočišné.
Máte pravdu v tom, že vyhnout se babišovým dobrotám je vcelku dost složité. Dnes mu patří mnohé pekárny (o další usiluje), masokombináty a co mu chybí jsou snad jen mlékárny.
A ještě na závěr jednu zprávu, která se nikde moc neobjevuje, ale v budoucnu bude důležitá. Pan Babiš skupuje postupně zemědělskou půdu, samozřejmě ne přímo, ale prostřednictvím realitních makléřů. Jeho vize je vcelku logická. Dotace jdou totiž za tím, kdo vlastní pozemky. On je pak současným zemědělcům bude pronajímat a tím je bude mít ještě více v šachu. Divím se, že tohle nezajímá média ani investigativní novináře.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2014 14:10 | ludvík

zelena nafta
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 13:51 | ladislav

nedaval bych znova sanci zlodejum nafty, je to neuhlidatelne, vim ze nafta se i prodava mimo sektor zemedelstvi, ci sami zemedelci si ji prodavaji svym znamym a td, je to spatne udelane, chtelo by to zlepsovak, a to takovy aby nesel precurat. dokezete to vubec vy tam nahore ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 13:40 | mm

Bez auta se člověk obejde, bez čehokoliv jiného taky, naši předkové se obešli i bez knih. Bez čeho se člověk neobejde, to je jídlo. A a%t si povídá kdo chce, co chce, stát by měl být ve výrobě potravin soběstačný. Už tak se tady zmrvilo a rozkradlo co šlo. Stačí, že české pivo je v Německu levnější, než v čechách, podobně i jiné produkty. Má to dojít tak daleko, že budeme veškeré potraviny dovážet? To se mně nelíbí a soukromý zemědělec nejsem.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 13:15 | Vítězslav Krček

Přiznám se, že nevím na kterou polopravdu, mýtus, nebo dokonce naprostou kravinu, která zde byla vyřčena reagovat dříve. :-) Zcela jasně se zde ukazuje, jak český národ neví prakticky nic o fungování českého natož světového zemědělství, a tak leckoho překvapí, že chleba neroste v supermarketu a kráva opravdu není fialová a i přesto si všichni zúčastněni myslí, že jsou odborníci na zemědělskou problematiku. Proč by také ne, vždyť zemědělství je celé jenom o rozvážení hnoje a kradení peněz ze společné kapsy a zvládne ho provozovat každý Pepík. Omlouvám se, pokud píši moc útočně, ale jako člověka, který se zabývá zemědělskou problematikou po mnoho let mne toto vždy dokáže rozžhavit doběla. Teď konečně k reakci. Zelená nafta, tedy vratka části spotřební daně pro zemědělce je skutečně běžně používanou praxí v rámci celé EU a důvodem je, že zemědělci více jak 90% spotřebují při operacích na poli a tedy nezatěžují silnice na jejichž opravy byla spotřební daň hlavně zřízena (nebo tak alespoň byla zdůvodňována). 1) O vratku spotřební daně je ale možné zažádat pouze na tu část nafty, kterou spotřebuji na poli při přesně vymezených operacích. Každý měsíc musí zemědělec při žádosti vykázat jednak nákupy a spotřeby nafty, ale i operace, množství a pozemek na kterém byl ten který litr nafty spotřebován, což je poměrně značná administrativní zátěž. Eliminuje se tak možnost zneužití zelené nafty například právě pro spotřeby právě v osobních autech (mimo vozidel agronomů, kteří provádějí kontrolu na polích), při silniční dopravě apod. 2) Zemědělci si kupují auta na naftu ne kvůli ZN, ale kvůli tomu, že jako velkoodběratelé mají samozřejmě jiné, ceny, než jsme zvyklí vídat na benzínkách (pro zajímavost asi 28,- Kč/l). 3) Nedokážu si představit, jak by někdo mohl uměle nadsazovat osevní plochu, když plocha, kterou má každý zemědělský subjekt k dispozici, je zanesená do tzv. "lpis", což jsou digitální letecké mapy. Její výměra je evidována s přesností na setinu hektaru a zemědělec musí vykazovat co a kdy na kterém kousku půdy provádí. 4) Souhlasím s tím, že nejlepší by bylo zrušit všechny zemědělské dotace v celé Unii a ať se každý ukáže co umí. Tehdy by se ukázala obrovská výhoda českého zemědělství a to je scelenost polí a velké podniky, které obhospodařují, tuším, přes 90% půdy. V tu chvíli by jsme měli velkou konkurenční výhodu oproti německým a francouzským drobným farmářům. To je ovšem naprosto utopická myšlenka která z důvodů, které snad nemusím dlouze vysvětlovat, nemůže v Bruselu projít. Krom toho jsou zemědělské dotace využívány celosvětově a například v Brazílii, či USA dokonce na vyšší úrovni, než v EU. Dalším problémem by byl raketový růst cen potravin. Většina lidí si totiž neuvědomuje, že dotace zemědělství jsou nástrojem státu pro udržování politiky laciných potravin, aby nevznikaly hladové bouře. Chleba by bez dotace stál třeba 100,-Kč, nebo i více a maso by bylo luxusním zbožím. 5) Číňané nás opravdu neohrožují. :-D Čína je největším dovozcem potravin na světě, protože většina území na kterém žije pětina světové populace je pro zemědělství nevhodná a efektivita využívání zbytku je přinejmenším sporná. Tudíž Čína nás potravinami opravdu nezavalí, naopak snahou o uživení vlastních obyvatel Čína zvedá celosvětové ceny zemědělských produktů, což je pro zemědělce prospěšné. :-) 6) Neplést tzv. "zelenou naftu", tedy běžnou naftu, na kterou byla uplatněna vratka spotřební daně (Mimochodem "zelená" se jí říká právě kvůli uplatnění při pěstování "zelených" rostlin. :-) ) a řepkovou naftu, tedy víceméně vylisovaný řepkový olej, který je možné použít jako palivo ve speciálně upravených motorech, potažmo běžnou naftu, do které se kvůli nařízení EU o používání biopaliv přidává určité procento metylesteru řepkového oleje. 7) Ještě bych se rád vyjádřil k osobě pana budoucího ministra Babiše. Doporučuji si pro zajímavost projít firmy patřící pod gigant Agrofert a zjistíte, že prakticky nemáte možnost se najíst, aniž by jste nezakusili některý z jeho výrobků. V současné chvíli jsme v situaci, kdy jeden člověk má faktický monopol na tak strategickou surovinu, jakou jsou potraviny a skutečně by mne zajímalo, jak jsme toto mohli dopustit. O jeho vlivu na ostatní zemědělce ani nemluvě. České zemědělství je po létech opomíjení, upozaďování a restrikcí v troskách. Z významného producenta například vepřového masa jsme se dostali do situace, kdy musíme více jak polovinu naší spotřeby dovézt. Z cukrovarnické velmoci zbyly pouze ruiny po zrušených cukrovarech a takto bych mohl pokračovat dlouho. Řeči o tom, proč podporovat zemědělce, když si potraviny můžeme dovézt jsou skutečně velmi krátkozraké a hloupé a může je vyslovit jenom skutečný ignorant. Je na čase, aby jsme se zamysleli a začali zemědělství podporovat, jak je zvykem ve zbytku světa, a zemědělců, tvůrců naší obživy, si začali alespoň trochu vážit.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 9:41

Systémové by přece bylo v rámci EU prosazovat, aby nebyli nadotovaní zemědělci v ostatních zemích, ne dotovat vlastní.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 8:24 | Ivan

Dotovat zemědělce ano, ale podle jasných snadno ověřitelných kritérií v rámci Evropy. Těmito pravidly by se ovšem museli odpovědní začít zabývat a opustit přitom již zavedené praktiky. Zelená nafta je neprůhledná dotace, která je v lecčem podobná projektu fotovoltaika a její nasazení zavání další černou dírou na peníze a korupcí.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 7:46 | frantisekmarek-1

Všeobecně jakékoliv dotace jsou kontraproduktivní a vždy se dají zneužít. U zelené nafty, jakbysmet. Proč asi má většina zemědělců ve stodolách auta na naftu?
Ovšem jim to nezazlívám. Pouze využívají situace. Původní zelená nafta, možná ještě za Luxe, byla dost administrativně náročná (byla vázána na normativy spotřeby) a proto ji ne každý žádal zpět. Později se vše zjednodušilo a dnes opravdu stačí doložit nákupy nafty (k žádosti přiložit kopie dokladů) a spočítat 60, vloni již jen 40% ze spotřební daně a bylo hotovo. Sice je tam jistá záznamní povinnost, kterou mají zemědělci vést, ale to není až tak velký problém.
Bohužel tuto dotaci mají zemědělci i v dalších státech a tady začíná problém. Buď mají být dotace stejné, ve všech zemích EU, nebo je raději zrušit. U nás by to asi problém nebyl, naši zemědělci jsou zvyklí na ledacos, ale například ve Francii by to znamenalo celonárodní revoluci nebývalých rozměrů.
A že bude zelené naftě dána zelená, je jasné od začátku. Jednak o to stojí lidovci a pak sám pan Babiš, pro kterého jsou zemědělci nejvýznamnější zákazníci. Ostatně sám jim naftu prodává.
Jen pro zajímavost pro ty, kteří se v zemědělské ekonomice neorientují. Pan Babiš (jeho Agrofert) má zemědělce de facto v hrsti. On (skoro výhradně) jim prodává osiva, hnojiva, postřiky a služby jako sečení obilí, sušení a uskladnění a rovněž od nich kupuje skoro veškerou úrodu. Protože zemědělci mají peníze až když sklidí, tak jim na vše půjčuje a tím si je zavazuje. Tedy působí i jako banka. Tímto jsou zemědělci de facto jen námezní pracovníci Agrofertu s obrovským rizikem, že se neurodí. Pan Babiš to má vymyšleno geniálně a nyní si to jen "pohlídá" z pozice nejvyšší, z ministerstva financí. Zelená nafta v tom hraje jen podřadnou roli.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 7:30

Je skutečně tristní, jak se, nejen naši, politici snaží daňový systém stále více komplikovat různými cílenými výjimkami a podporami, namísto jednoduchých pravidel platných pro všechny a relativně primitivního hledání optimální daňové kvóty na Lafferově křivce posunem klíčových ukazatelů systému.
Z toho je bohužel možné usuzovat jediné. Že jim primárně nejde o optimalizaci státních financí, ale různé druhy provizí, které z přerozdělování pramení. V případě dotací ve formě zbytečných úředníků, kteří dotační programy výmýšlejí a náseledně jejich využívání kontrolují, či různých zprostředkovatelů, kteří se na tomto administrativním balastu dobře přiživují. Občan, ať už jako zemědělec nebo spotřebitel, je jen nástrojem boje, ve kterém se poitici přehrabují v jeho peněžence s jediným účelem. Aby si z ní opět něco málo nechali.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 7:25 | Pavel

Navíc ještě ten krásný argument Kalouska na to, že traktory jezdí po poli a neničí tak silnice: Železničáři žádnou úlevu na daní nemají a přitom lokomotivy, narozdíl od traktorů, skutečně po silnici nejezdí. Nebo vy jste snad viděli lokomotivu jedoucí po silnici?.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2014 7:23

A kde vezme stát peníze, které nevybere na spotřební dani za naftu? Když ji plošně sníží
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Matějovský

podnikatel, Povlečení Matějovský

Boleslav Polívka

herec a podnikatel

Zdeněk Matějovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Boleslav Polívka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services