Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho i budeme. Ptali jsme se, co by její zavedení mohlo přinést a odnést.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2014 17:21, Standa

Jednoznačně levičácké opatření, které povede jen k tomu, že stále více lidí bude pracovat na černo a ubude lidí, co by legálně podnikali. Chápu, že pro mnohé voliče levice je podnikatel pomalu sprosté slovo a synonymem pro zloděje, ale musíme si uvědomit, kdo tu skutečně tvoří hodnoty, kdo vytváří inovace a pracovní příležitosti. Odboroví předáci to rozhodně nejsou.

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2014 18:03, Jan Ponikelský

Dobrý den,
když v naší zemi někoho okradete o 1000 Kč, tak jste zloděj. Pokud na daních neodvedete 50 tisíc za rok, tak jste považován za "frajera". A ještě tento "frajer" lamentuje, jak jsou soudy pomalé, jak musí čekat na operaci, jak ho policie neochrání, jak dostane nízký důchod a hlavně jak ti hnusní POLITICI kradou!

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

11. 1. 2014 12:40 | frantisekmarek-1

Já být Babišem, tak by švarcsystém vyřešil tím, že bych jej nejen zlegalizoval, ale dokonce uzákonil. Neboli, že nebude existovat jiná forma zaměstnání, než ta na IČO. Vidím v tom hned pár předností:
1) Přes noc, díky jednoho paragrafu, by se z cca 5 milionu zaměstnanců stali podnikatelé. Byly bychom světová rarita, neboť 65% obyvatel s živnostenským listem nemají snad ani v americe.
2) Bossové, jako Samek a spol, by zavřeli krám a byly by nuceni se začít živit poctivě.
3) Rozsévač třídní nenávisti s. Mládek, známý jako bezpečnostní riziko pro stát, by hledal ve slovníku cizích slov, na koho jiného by se dal použít výraz - parazit.
4) Během krátké chvíle by velká část bývalých zaměstnanců, de facto bez odborných škol, přišla na to, jak se mýlila v pohledu na podnikání.
5) Časem by se z mnohých íčařů stali ti, kteří práci dávají, ne jen dělají a ekonomika by šla nahoru.
6) Úsporou při zrušení Úřadů práce, sociálek, trestních komand z IBP, včetně zrušení ministerstva PSV, by se mohla řešit skutečná důchodová reforma.
7) Úsporou papírů, kancelářského vybavení a dalších nezbytných doplňků, by se dalo posílit školství alespoň na takovou úroveň, jako má třeba Indie......
8) A konečně by skončily nesmyslné kecy o jablkách a hruškách, kde dva perou a třetí se směje. Smích mám sice rád, ale u politiků si s tím nejsem jistý .....
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2014 9:02 | Semerák Zdeněk

Ještě malá poznámka k větě pana Šury..cituji: "Až příliš se rozmohla praxe, kdy živnostník nabízí práci bez papírů s výraznou slevou. A tomu často podlehne i jinak slušný občan". Konec citace. A moje poznámka? Velmi často slyším z úst zákazníků při placeni větu: "Nepotřebuji papír"...pravděpodobně v doměnce, že jim služba bude účtována bez DPH. Čili, spíše než o nabídku živnostníka jde ve velkém počtu případů o požadavek zákazníka.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2014 8:43 | Semerák Zdeněk

Z úst pana Víta Samka, takto vedoucího právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů už zase zní, přesto, že tématem je daň, oblíbený odborářský argument o nerovnosti v odvodech sociálního a zdravotního pojištění mezi zaměstnanci a OSVČ v neprospěch zaměstnanců. Tato demagogie se debat na tohle téma mezi levicovými odborníky drží, jako klíště. Podívejme se ale, z čeho se skládá příjem státu v případě odvodů živnostníka a v případě zaměstnance. Živnostník zaplatí každý měsíc „zdravotní“ a „sociálku“ minimálně ve výši, určené státem, neboli základ (pokud si nevydělá víc). Osoba zaměstnaná platí tyto položky také a pokud se jedná o plat kolem dvaceti tisíc..rozdíly jsou minimální. Ovšem....nad to ještě zaměstnavatel musí státu zaplatit za onu osobu zaměstnanou „odvod ze mzdy“. Tato částka se sice počítá procentuální částkou z výdělku zaměstnance, ale hradí ji zaměstnavatel !! Není strhávána zaměstnancům ze mzdy !! Což ovšem, zejména odborářům a sociálně demokratickým expertům (p.Mládek) vůbec nevadí a stále dokola opakují tenhle, ve své podstatě nepravdivý argument. Rozdíl je v tom, že stát má ze zaměstnance opravdu větší příjem, než z OSVČ. Ale výrok pana Samka, cituji: Důležitější však je odvod pojistného OSVČ do sociálních systémů, kde existuje zásadní rozdíl mezi zaměstnanci a OSVČ, takže lze s jistým zjednodušením konstatovat, že náklady zdravotní péče a důchodového zabezpečení OSVČ hradí svým pojistným zaměstnanci.“ se z mého pohledu dopouští nejen „jistého zjednodušení“ , ale nebojím se říci lži, která proti sobě staví obě skupiny...tedy zaměstnance a zaměstnavatele, neboť onen zaměstnavatel platící „odvody z mezd“ za zaměstnance může být i OSVČ (živnostník).
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2014 1:01 | P.M

Aby jste nemuseli platit daně nemusíte být ve strátě. Pokud podnikáte jako fyzická osoba do částky 165 600 ročně (13 800 měsíčně) daň z příjmu neplatíte protože to srovnáte daňovým odpočtem 24 840 Kč, pokud ještě nemáte odpočet další.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 19:34 | Roger

Paní kolegyně. Nezapomínejte, že jsem nehovořil o nikom, kdo nakonec zruší podnikání a jdou se dožadovat dávek na úkor druhých, ale o těch, co za svůj život vyprodukují větší hodnoty, než následně dokáží, resp. chtějí spotřebovat. Takoví lidé jsou přínosem, i kdyby mnoho zisků nevykazovali, tedy zejména ve srovnání s těmi, co žijí ze sociálních dávek, nebo co jsou sice zaměstnaní, ale jejich přínos je celkově negativní, a jsou reálně placení z daní těch, co hodnoty vytvářejí - tedy jsou sice formálně zaměstnaní, ale nevydělají si na sebe a jejich přinos společnosti je nulový.
Tedy o spekulantech, co podnikají jenom proto, aby podnikání následně ukončili, skočili na dávky, a byli z hlediska společnosti neužiteční můj příspěvek opravdu nebyl.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 17:02 | iso

ANO. DEJME TOMU. ALE AŽ ŽIVNOSTNÍK BUDE MÍT NEMOCENSKOU JAKO ZAMĚSTNANCI. AŽ ŽIVNOSTNÍK BUDE MÍT ZAPLACENOU DOVOLENOU (třeba od státu) JAKO ZAMĚSTNANCI. AŽ STÁT PŘEVEZME ODPOVĚDNOST I ZA ZTRÁTU A DEJME TOMU Z POLOVINY JI UHRADÍ. TOUTO CESTOU SE ZAMĚSTNANOST NEZVÝŠÍ. ŽIVNOSTNÍCI JSOU DOMINANTNÍMI ZAMĚSTNAVATELI V ZEMI. ZAMĚSTNANCI BY SI MĚLI UVEDOMIT, ŽE JSOU SE ŽIVNOSTNÍKY SPOLEČNĚ NA JEDNÉ LODI. PROTI NEHOSPODÁRNÉMU STÁTU. ?
----------------Že ano, pane Samek.------------------
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 17:00 | iso

ŽIVNOSTNÍCI BY SI MĚLI ZALOŽIT ODBORY !!!!!!!!!!!!!že ano, pane Samek.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 15:00 | frantisekmarek-1

Jezevče, vy asi nerozumíte moc humoru ....
Ale budiž vám chvála, že jste se nad tím zamyslel. Ovšem přehlédl jste, že by k těm vašim 10% již nic dalšího nepřibylo. Rušil jsem všechny daně, včetně DPH. A jak asi račte znát, DPH je v podstatě něco podobného, jako ta daň z obratu. Stejně vše pak nakonec zaplatí spotřebitel, že ano ....:)
Funguje to v USA, tak proč ne u nás? I když i tam s tím mají tolik srandy, že mnohdy nevědí co s tím. http://usatoday30.usatoday.com/money/economy/story/2012-02-27/sales-tax-rate/53274224/1?csp=34money
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 14:31 | Mirek

bod 3) To jako přes miliony lidí placených státem? I Zemana? A Sobotku? Jsem pro:-)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 14:21 | Mirek

Píšete , že to má někdo změnit A kdo jako? Ten úředník?-))) Máte pravdu. Stát je jako otesánek. Žere a bobtná. A čím víc bobtná, tím víc žere. Až zase půjdete k volbám, tak zvolte někoho, kdo má v programu otesání toho otesánka. Dohadování se o minimální dani je směšná taškařice. Jestli se víc vybere, tak se víc rozkrade. Mládek se už na to třepe až mu sliny tečou.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 13:48 | jezevec

daň z obratu je výborný nápad. kdyby byla třeba 10 procent - pak ten, kdo nakupuje zboží a přeprodává ho s 5 procent ziskem, by doplácel ještě 5 procent ze svého - zatímco ten kdo se živí jen hlavou, měl by nezdanitelný základ 90 procent ze zisku. vítej z marsu, potvůrko podivná - nebolelo to moc, spadnout z takový vejšky?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2014 13:36 | frantisekmarek-1

nekonečná daňová tragikomedie. Dvacet let se jen různě řeší následky, ale zatím nikdo nepřišel na to, jak odstranit příčiny. A přitom by to šlo jednoduše. Třeba některou z těchto variant:
1) - postupně zrušit všechny zálohové platby na daň z příjmů FO, sociální a zdravotní pojištění. - všechny výše uvedené platby sjednotit pod jednu (stejně je všechno daň), něco jako komplexní daň - každá fyzická osoba by byla povinna jednou ročně podat jednoduché přiznání ke komplexní dani a tu zaplatit. Jak si to rozdělí státní správa je jejich problém. Na to by stačil jeden papír.
2) Zrušit DPH, daně z příjmů FO a PO, včetně sociálního a zdravotního pojištění, zavést systém, který navrhuje pan Michl a na to daň z obratu. De facto by nebo ani třeba vést účetnictví a podávat daňová přiznání. Finanční úřad by věděl o tržbách (obratu) každé firmy, či podnikatele a tak by mu, třeba pravidelně, posílal částku, kolik má zaplatit.
3) Prohlásit všechny ty, kteří se neživé ze svého, za parazity a vyhnat je z republiky ....
4) Daně zákonem prohlásit za dobrovolné .....
PS: Současná, široce rozkročená, koalice buď bude mít jen krátkého trvání (než dojdou zdroje), nebo bude daně zvyšovat že se mnohý ještě protočí panenky.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2014 23:09 | Tomáš

Dobrý den, já bych byl proti minimální dani pro živnostníky, spíš bych to viděl na nějakou daň z obratu, je jasný že když někdo otočí za rok 150000,-Kč že mu z toho moc na živobytí nezbyde a určitě ten kdo za rok otočí 1 milión, tak ten by nějakou tu daň asi měl platit.... jen by to chtělo promyslet a ne to dělat tak jak je to v tomto státě zvykem, zkoušet vše na občanech a pak se nakonec ukáže že to udělalo víc škody než užitku... asi tu daň udělat podle obratu a podle oboru... je jasný že překladatel má jiné náklady než například zemědělci a nebo zpracovatelé surovin, jako dřeva atd..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2014 14:39 | BaSta

Citace / 12.01.2014 06:01

To jsou body programu levicových politiků vedené třídní nenávistí. V demokratické zemi by měli být zakázány.
V případě, že "demokratická země" zakazuje názor, tak nějak přestává být demokratickou. nebo se mýlím?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2014 21:40 | Mirek

No a kdyby těch 50.000,- Kč na daních odvedl, tak by byly soudy rychlé jak sračka, zoperovali by ho ještě zdravého, policie by ho intenzivně chránila a pomáhala mu, důchod by měl jak Nagyová odměny a poblitici by nešlohli ani větrník v kantýně? Provokujete nebo si jen tak děláte srandu? Vážně to snad nemyslíte? Nebo ano?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2014 17:21 | Standa

Jednoznačně levičácké opatření, které povede jen k tomu, že stále více lidí bude pracovat na černo a ubude lidí, co by legálně podnikali. Chápu, že pro mnohé voliče levice je podnikatel pomalu sprosté slovo a synonymem pro zloděje, ale musíme si uvědomit, kdo tu skutečně tvoří hodnoty, kdo vytváří inovace a pracovní příležitosti. Odboroví předáci to rozhodně nejsou.
+64
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2014 18:03 | Jan Ponikelský

Dobrý den, když v naší zemi někoho okradete o 1000 Kč, tak jste zloděj. Pokud na daních neodvedete 50 tisíc za rok, tak jste považován za "frajera". A ještě tento "frajer" lamentuje, jak jsou soudy pomalé, jak musí čekat na operaci, jak ho policie neochrání, jak dostane nízký důchod a hlavně jak ti hnusní POLITICI kradou!
-30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2014 6:01

To jsou body programu levicových politiků vedené třídní nenávistí. V demokratické zemi by měli být zakázány.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2014 21:48 | Sto.Dgo

člověk který bude chtít něco zkusit začít dělat, jelikož nenajde práci.. tak krom zdravotního,sociálního zaplatí ještě měsíčně daň,a aniž by vydělal jedinou korunu, tak se prvního dne v měsíci probudí a už bude dlužit státu, nepočítám ani to, že by to byla třeba rozvedená maminka,které by omarodilo dítě,a musela by s ním zustat doma.. tak už je zadlužená a to nevydělá a nikdo jí nedá ani korunu... v tomhle státě je to další hřebík do rakve..
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2014 19:36 | FMach

Když v dnešní době začne někdo podnikat, tak musí v prví řadě investovat nemalé peníze ze svého z již zdaněných peněz a jakmile začne podnikat tak je spravedlivé aby se mu investice zase vrátili a pak teprve je možné mluvit o zdanění. Ovšem v této době kdy nikdo neví co bude za měsíc a co si politici vymyslí a jaké další náklady díky politikům čekají podnikatele se není ani čemu divit když podnikatel vykazuje ztrátu i 5 let, jelikož si za tu dobu nevydělal na pokrytí investovaných peněz, jak už jsem jednou napsal , které byly už jednou zdaněny . Je nesmysl aby takový podnikatel platil daně ze zdaněných vlastních peněz, jenže toto levičáci s Mládkem včele vůbec nechápou.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Petr Kasa

podnikatel a investor, Clareo

David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Petr Kasa
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services