Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 8. 11. 2013 | 31 komentářů
Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu asi tak jedni i druzí vzali?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2013 8:54, Vodník Česílko

Páni vysokoškolští pedagogové by se měli chytit za nos a říct, kde je skutečný problém: V obludném nárůstu počtu vysokých škol. Když jde na VŠ 70 procent populačního ročníku, tak čemu se divíte? Úroveň studentů i VŠ zákonitě musí jít dolů! Někde jsem četl, že současný absolvent magisterského studia má asi takovou úroveň znalostí, jakou měl za první republiky maturant. Takže se není čemu divit. Základní problém je v tom, že (státní) VŠ dostávají peníze za "hlavu", tj. počet studentů - to je pak motivuje, aby brali každého, kdo se dokáže podepsat. Co jako potom čekají a čemu se diví?

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2013 12:34, Mahas

tak ja to zkusim jeste jinak... Mne jsou v tomto smyslu stiznosti papinku a maminek uplne jedno. Sam jste uhodil hrebicek na hlavicku minimalne dvakrat...

1. pokud je ucitel kvalitni, vi se to, vi to i reditel. Pokud si bude nejaky fracek prostrednictvim rodicu stezovat, mel by se u reditele zastavit a jako spraskany pes odtud vypadnout. Pokud se reditel za sveho kantora nepostavi a ucitel je kvalitni, neverim, ze se to nevi a ze jinde po nem obratem hned nesahnou... Ale... kolikpak ucitelu je natolik kvalitnich, ze by se o ne reditele prali? Kolikpak ucitelu je lakano jinymi rediteli, aby prestoupili? No moc jich nebude.

2. Pokud ucitel neni osobnost, coz jste sam ve svem prispevku pripustil - "To, že do školství chodí převážně neschopní lidé, nedokážíci využit svůj potenciál jinde, přece naprosto nesouvisí s tím, že dnešní mladí si dovolí neskutečně hodně, a učitel je pořád pod tlakem" - tak se nemuze divit, ze z nej ten dav ma srandu... Ne, nedelal bych ucitele, umim se zivit jinak a lepe, radove lepe. Ale vyzkousel jsem si to castecne jako trener mladeze. To je , svym zpusobem, situace obdobna... Neni stejna, to ne... protoze trener muze sverence vyhodit, proste vyloucit ho ze sveho tymu, to ve skole uplne nejde, ale neni pravda, ze by treneri byli pod mensim tlakem - jak ze strany rodicu, tak ze strany vedeni... ale ustat se to da a autoritu u svych sverencu i sverenkyn jsem vzdy mel... Takze zakopany pes je v tom, ze pro mnohe, nikoliv pro vsechny, je ucitelstvi posledni stanice, nikoliv celozivotni touha. Cili zacinejte s otazkou Proc? - nedavno vydana kniha o motivech a projevech v nasich kazdodennich cinnech. Tady je jadro pudla, aspon dle meho.

BTW - mate asi problemy s pochopenim psaneho a cteneho. Ja se nenavazim, panacku, do zen. Ja konstatuji, ze mladi, dravi, aktivni, po kariere a penezich ( mnohdy jedno a to same, ale ne vzdy !! ) bazici, tedy ti progresivni, jdou jinam, protoze mezi kantory nevidi perspektivu, ktera tam realne ani neni. Ucitele ve Finsku nebo Britanii se maji radove lepe. Ale proc? Protoze ten respekt vzbuzuji, protoze jejich absoluventni maji vyrazne vyssi sanci na lepsi praci, protoze uci to, co je aktualne pozadovano a ne to, co vyzaduji ciste osnovy.

Jako vsechno , je to o lidech, a protoze kantor neni financne, ani spolecensky nijak zvlast velka vyhra, ten obor se feminizuje. Jestli to neni z tohoto duvodu, vysvetlete mi, proc to tedy je? Ja jsem na to vysvetleni zvedavy, fakt me to zajima.
Jestli mate pocit, ze se navazim do zen, mejte si ho. Ale na tom faktu se nic nemeni. Ale nemuze za to nejaky pofiderni stat, vlada nebo nekdo jiny, muzou si za to sami ucitele, sami lekari. Kdyz to bude financne zajimave, ti dravi se zase radi vrati. Drive bylo prestizni byti ucitelem nebo lekarem, dneska to teda moc prestizni neni, o financich ( krome privatnich lekaru ) ani nemluve.

Takze kdo tedy muze za to, ze se dnesni mlada generace chova tak, jak se chova? Nema nahodou tak trochu pravdu Michal Kasparek, ze za to primarne muze generace jejich rodicu? Cili znova, jake jsme si je vychovali, takove je mame? Tolik k tomu "ja o voze, vy o koze"

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

28. 11. 2013 12:41 | Martin

Tyto dvě zprávy dané do souvislosti v sobě skrývají palčivou pravdu. Mladí jedinci nemají dost sebereflexe, aby dokázali realisticky ohodnotit svoje schopnosti a možnosti. Možná proto nemají ani dostatek soucitu s těmi, kterým se právě moc nevede. Ukazuje jim to jejich potenciální slabiny, o kterých raději nechtějí ani slyšet. Tím spíše je překvapující, když se ukazuje, že nedostatek talentu nenahrazují ani svojí zvýšenou pílí. Svádět to na instituce nemá cenu, problém je výchově či spíše v nedostatku výchovy ze strany rodičů. Generace dnešních čtyřicátníků si za posledních 25 let zvykla, že není potřeba ani příliš talentu ani příliš píle a přesto se dá dost nahrabat, stačily často tvrdé lokty. Tato filosofie se výchovou přenesla na novou generaci, která pravděpodobně v budoucnu zažije velký šok při střetu s realitou. Podle mě je za problémem morální úpadek generace vzešlé ze sametu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 11:34 | Jan

Ignorujete zcela zásadní model odkazu rodičoství = díě rozlišuje, nebo má především rozlišovat dobro a zlo, slušnost a čest oproti vychcanosti a pokrytectví se lží schovanou za pravdou a láskou... Celý článek zapadá do imbecilního pojetí umělého rozeštvánání žijících generací na mladé a staré, muže a žemy atd. Je to snůška hovadin, které se přikládá ,,sociologický význam''. Stejně tak bychom mohli vinit generace rodičů za Gottwalda, za Hitlera a krizi 3O let. Generace jejich babiček by mohla být obviněna z Napoleona Bonaparta a krvelačných Jakobínú, kteří mu předcházeli a spirála výčitek by šla zřejmě až ke Kainovi.. Jistě souhlasím s příspěvkem čitatele hovořícím o ,, penězoměneckém'' pojetí vzdělání ,, za každou cenu '' a to v masovém měřítku (kdo zaplatí = má ho). Nerozumíš-li totiž něčemu, následuj toky peněz... Opravdu tam je ta ,, svatá pravda ´´ všech kvazi-filosofů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2013 14:26 | Roger

Nejste náhodou taky příznivcem SSO? Váš styl tomu odpovídá, co jsem tu s nimi měl krátce po volbách tu čest... Tak mne to jen zajímá.
Jinak, já se přece nijak nezastávám učitelů. Můj bod byl o tom, jak se zkazila a kazí mladá generace. Pochopitelně, pokud by si současní učitelé dokázali poradit s 90% případů před 30 lety, a nyní ti samí učitelé zvládnou sotva 30 procent problémů, tak to sice ukazuje na to, co tvrdíte Vy (a s čím já nepolemizuji, naopak ten názor zastávám taky), tedy že ti schopnější se většinou živí jinak. Ale zároveň to ukazuje i to, co tvrdím já, a co Vy jste nazval plácání nesmyslů nebo jak (do teďka jste mimochodem neřekl, v čem to spočívá), a sice, že se úroveň mládeže zhoršila výrazně, a proto na ně potřebujete lepší učitele.
A jinak jako trenér jste v totálně jiné situaci. Už proto, že do školy se chodit musí, na tréninky chodí jen ten, kdo zájem má. Asi neznáte ty pohovory u ředitele, že musíte žáky na škole udržet za každou cenu, že za každého škola dostává peníze, že se bude muset propouštět apod. Také vím, jak mnohdy při propouštění rozhoduje kamarádšaft s ředitelstvím, bohatý manžel sponozorující školu, atd. nikoliv kvalita učitele (naopak někdy kvalitní pustí, protože on si jinde místo najde). Vůbec se mi zdá, že o tom nevíte skoro nic, ale hlavně, že víte, kdo plácá nesmysly. Mám kontakty přímo na schopného učitele, který sám patří mezi těch pár procent, co problémy nemá ani dnes, a prostě ho to učení baví a dělat to chce. Takže, i kdybych byl slepý a nepoznal to sám z chování mládeže na veřejnosti a Internetu, tak to mám naprosto přesně z první ruky i tak.
Možná si pamatujete na můj převzatý citát "neschopný vysvětluje". A učitelé také především vysvětlují. Vězte, že kdo něco umí, tak to dělá, kdo to neumí, ten to učí (a vysvětluje). Naprosto nechápu, proč jste si mne uměle zaškatulkoval do role, kterou jsem nikdy nehájil, abyste si na ní vzápětí ukázal, že máte pravdu - to je to moje o koze a o voze. Ale vidím, že jste to vůbec nepochopil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2013 12:34 | Mahas

tak ja to zkusim jeste jinak... Mne jsou v tomto smyslu stiznosti papinku a maminek uplne jedno. Sam jste uhodil hrebicek na hlavicku minimalne dvakrat...
1. pokud je ucitel kvalitni, vi se to, vi to i reditel. Pokud si bude nejaky fracek prostrednictvim rodicu stezovat, mel by se u reditele zastavit a jako spraskany pes odtud vypadnout. Pokud se reditel za sveho kantora nepostavi a ucitel je kvalitni, neverim, ze se to nevi a ze jinde po nem obratem hned nesahnou... Ale... kolikpak ucitelu je natolik kvalitnich, ze by se o ne reditele prali? Kolikpak ucitelu je lakano jinymi rediteli, aby prestoupili? No moc jich nebude.
2. Pokud ucitel neni osobnost, coz jste sam ve svem prispevku pripustil - "To, že do školství chodí převážně neschopní lidé, nedokážíci využit svůj potenciál jinde, přece naprosto nesouvisí s tím, že dnešní mladí si dovolí neskutečně hodně, a učitel je pořád pod tlakem" - tak se nemuze divit, ze z nej ten dav ma srandu... Ne, nedelal bych ucitele, umim se zivit jinak a lepe, radove lepe. Ale vyzkousel jsem si to castecne jako trener mladeze. To je , svym zpusobem, situace obdobna... Neni stejna, to ne... protoze trener muze sverence vyhodit, proste vyloucit ho ze sveho tymu, to ve skole uplne nejde, ale neni pravda, ze by treneri byli pod mensim tlakem - jak ze strany rodicu, tak ze strany vedeni... ale ustat se to da a autoritu u svych sverencu i sverenkyn jsem vzdy mel... Takze zakopany pes je v tom, ze pro mnohe, nikoliv pro vsechny, je ucitelstvi posledni stanice, nikoliv celozivotni touha. Cili zacinejte s otazkou Proc? - nedavno vydana kniha o motivech a projevech v nasich kazdodennich cinnech. Tady je jadro pudla, aspon dle meho.
BTW - mate asi problemy s pochopenim psaneho a cteneho. Ja se nenavazim, panacku, do zen. Ja konstatuji, ze mladi, dravi, aktivni, po kariere a penezich ( mnohdy jedno a to same, ale ne vzdy !! ) bazici, tedy ti progresivni, jdou jinam, protoze mezi kantory nevidi perspektivu, ktera tam realne ani neni. Ucitele ve Finsku nebo Britanii se maji radove lepe. Ale proc? Protoze ten respekt vzbuzuji, protoze jejich absoluventni maji vyrazne vyssi sanci na lepsi praci, protoze uci to, co je aktualne pozadovano a ne to, co vyzaduji ciste osnovy.
Jako vsechno , je to o lidech, a protoze kantor neni financne, ani spolecensky nijak zvlast velka vyhra, ten obor se feminizuje. Jestli to neni z tohoto duvodu, vysvetlete mi, proc to tedy je? Ja jsem na to vysvetleni zvedavy, fakt me to zajima. Jestli mate pocit, ze se navazim do zen, mejte si ho. Ale na tom faktu se nic nemeni. Ale nemuze za to nejaky pofiderni stat, vlada nebo nekdo jiny, muzou si za to sami ucitele, sami lekari. Kdyz to bude financne zajimave, ti dravi se zase radi vrati. Drive bylo prestizni byti ucitelem nebo lekarem, dneska to teda moc prestizni neni, o financich ( krome privatnich lekaru ) ani nemluve.
Takze kdo tedy muze za to, ze se dnesni mlada generace chova tak, jak se chova? Nema nahodou tak trochu pravdu Michal Kasparek, ze za to primarne muze generace jejich rodicu? Cili znova, jake jsme si je vychovali, takove je mame? Tolik k tomu "ja o voze, vy o koze"
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 22:38 | czhunter

Já to nechápu.
Vždyť přeci od úsvitu lidstva, od té doby, co lidé vylezli z jeskyní a začali se někam pachtit, dělali to proto, aby se jednou jejich děti měli dobře. Aby nemuseli dřít do úmoru od nevidím do nevidím, aby neumíraly na banální nemoci, aby byly v bezpečí, aby se jim dostalo vzdělání, aby už nemusely do války ... a když k tomu konečně - poprvé v dějinách lidstva - dojde, naplní se ten sen, o kterém snily všechny generace rodičů, které kdy žily, tak je to najednou špatně? Všechno, co lidstvo kdy dělalo, a o co mu šlo, je na nic, protože děti jsou rozmazlené ve světě, který jsme si už před tisíciletími vysnili? Ale to přeci není problém těch dětí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2013 7:33 | Roger

Teďka jsem to sice dočetl. Ale kromě toho, že se navážíte do žen, a jinak stejně jako já plácáte nesmysly, Vy na rozdíl ode mne s přezdívkou naprosté, jsem se nedověděl opět nic, na co by se dalo rozumně reagovat. To teďka jsem ani nepochopil, v čem vlastně podle Vás nějaké plácání spočívá. Když pak navíc píšete nesmysly, tak nemůžete očekávat jinou reakci než relativně slušný pojem diskutérský diletantismus, v němž zatím nadále úspěšně pokračujete. Navíc jste ho umocnil, že reagujete tím, co neočekáváte, že bude čteno. A tomu odpovídá pak i kvalita. Co vymyslíte příště?
To, že do školství chodí převážně neschopní lidé, nedokážíci využit svůj potenciál jinde, přece naprosto nesouvisí s tím, že dnešní mladí si dovolí neskutečně hodně, a učitel je pořád pod tlakem, že si jej při sebemenším oprávněném konfliktu zavolá ředitelka, kde budou stát rodiče jejích mazánka a bude muset vysvětlovat.
Za mých let jsem zažil, kdy úča (mimochodem taky žena) naprosto nespradlivě střelila jedné dívce pořádnou facku, a tehdy by ani nikoho nenapadlo jít si stěžovat. Dneska je to naprosto nemyslitelné, a to v případě, že děcka učitele vyloženě šikanují.
"Takze panacku, diskutuje se na téma a ne k osobe diskutera.." - pokud si to nepřejete, tak s tím sám nesmíte začínat - první dvě slova byla dostatečná na to, abych neměl naprosto žádnou chuť diskutovat věcně. Lidé, co háží kamenem a očekávají pohlazení, nazývám pitomci a nehodlám to měnit. Zjistli jsem, že stejně věcnou diskuzi nikdy neocení a pro mne je to lepší obrana přispůsobit se jejich úrovni hned, tak abychom si "rozuměli" :-). Stejně jste nezmínil jedinou věc, z mého komentáře, se kterou nesouhlasíte, spíše tam vidím řeči o koze, zatímco já psal o voze...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2013 6:15 | Mahas

sakra, to jste mi to nandal, ja prece vubec neocekaval, ze v sobe najdete tolik energie, abyste mi vubec odpovedel a predpokladal jsem, ze tim to konci, ze ano? Jak to vite, to by me fakt zajimalo :-))
kdyz vy fakt placate blbosti a jeste v tom vesele pokracujete :-), navic, o Vy Ynteligente :-), ani nehodlate cist neco, na co reagujete? Kde ja tohle uz zazil, aha, u normializacnich cenzoru :-))...
Takze znova, nikdo nepopira, ze studentum jaksi "vzrostla prava a zmizely povinnosti" a verim i tom, ze to muze byt jeden z duvodu, proc ze skolstvi utikaji kvalitni lide... Ale o tom, ze feminizace skolstvi a zdravotnictvi je docela spolehlivy marker toho, jak je dany obor "karierne a financne" atraktivni, o tom jsem se ve vasi reakci fakt nic nedocetl... o pardon, vy jste to vlastne ani necetl...
BTW - ohledne diskuterskeho diletanstvi, my dva se spolu nestretavame poprve, rekl bych, a vase ne-argumenty prekricene perlami typu "hloupe" a "diskutersky diletant" nevidim poprve... Takze panacku, diskutuje se na tema a ne k osobe diskutera... Tedy znova, mohl byste mi , prosim, relevantne odpovedet, proc ze se to v ceskem zakladnim a stredodoskolskem skolstvi a medicine zvysuje razantne pocet zen? Prosim, prosim.... jsem vazne zvedav...
A jeste bych prosil vyvratit to ceske uslovi - "kdo neco umi, ten to dela, kdo to neumi, ten to uci" ... To je taky nepravdive, ze ano?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2013 15:05 | Roger

Váš příspěvek jste uvedl tak hloupě, že jej dál ani nehodlám číst:-(.
K té první větě jen dodám, že to, že si s tím někteří kantoři dokáží poradit, ještě neznamená, že by dnešními pány na školách nebyli studenti, místo učitelů, ale znamená to, že buď mají ojedinělé charizma, nebo prostě studentům lezou do zadku a výsledky nemají. Pokud toto nevíte, tak buď o této oblasti nevíte mnoho, nebo máte konktakty na poměrně vyjimečnou nestandardní školu.
Pro příště: pokud očekáváte, že dostanete úplnou odpověď, resp. že si ten, na koho reaguje, Vaše myšlenkové kreace bude vůbec číst, tak laskavě nezačínejte jako naprostý diskutérský diletant :-).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2013 12:54 | Mahas

Placate blbosti, protoze existui kantori, kteri se s timhle dokazou vyrovnat, umi si se studenty poradit . Takze jestli tady nekdo naprosto pitome pausalizuje, tak jste to vy. Neklesa jen uroven studentu ( s tim bych i souhlasil, mladi chteji mit titul a praci, nikoliv neco umet ), ale i uroven pedagogu a to snad jeste na nizsi uroven nez u studentu, bohuzel. Je to pro to, ze "kdo neco umi, ten to dela, kdo to neumi, ten to uci".
Cili jinak, dnes je mnohem vic moznosti se uplatnit, tak proc by mladi a sikovni lide ucili studenty na stredni skole, kdyz se muze uplatnit ve skoleni velkych firem... Existuje jedno meritko , ktere ukazuje jak je dany obor tzv karierne zajimavy - a to je feminizace, cili cim vice je v dane praci zen, tim mene to byva karierne ( i financne ) zajimavy. Je to mozne nekorektni, ale pomerne presne to vystihuje proudy, kterym se preleva ta skupina mladych a progresivnich lidi ( prevazne muzu , ale i zen, co nechteji deti a chteji "karieru" ). A feminizace zdecimovala ceske zakladni, stredoskolske skolstvi a zacina to platit i o tom vysokoskolskem.
Druhym takovym oborem je medicina, tam zacinaji zeny vladnout a taky to znamena, bohuzel, pokles urovne. Je mi to lito, ale je to tak
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2013 14:11 | JB

nejen tzv. státní VŠ,ale nemenší problém jsou soukromé VŠ...ale to jeo celém školství a zmenšujících se nárocích.Ale to je odraz celé společnosti. Blbost, neznalost a arogance se stala hlavní žádanou hodnotou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2013 10:50 | Roger

OK, Fredy. Nechme to tentokrát takto být. Pravdou je, že kdybych Vás neznal z jiných příspěvků, asi by mne jenom na základě tohoto ta asociace nenapadla. Nicméně po těch týdnech jste to tu dopracoval tak, že si Vás vyloženě s tímto nálepkováním spojuji:-). Máte samozřejmě možnost to napravit, ale ne nadarmo se říkává, že první dojem je nejdůležitější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2013 10:42 | Roger

Víte prd o tom, co lidé chtěli, když vylezli z jeskyní. A tady Váš problém, že to nechápete, začíná.
Podle mne vždy bude určité procento dětí, které vyroste, a bude v pohodě. Problém lidí je, že se jako celek chovají poněkud iracionálně a jako stádo, a tak bohužel ty vymoženosti, které byly dobře myšleny, nakonec obrátí proti většině z nich.
Toto by bylo na poněkud komplexnější diskuzi, a nemyslím si, že bychom to zde vyřešili. Je však mnoha studiemi prokázáno, že lidé v bohatších státech, jsou obecně méně spokojení a je tam třeba více sebevražd, atd. Pokud tomu chcete přijít na kobylku, doporučuji si o tom něco přečíst.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2013 6:51 | Fredy

Aha, tak to si asi nikdy neporozumíme. Možná, že problém tkví v tom, že Vy si tu pravicovost a levicovost představujete jinak. Psal jsem že jsou to levicoví (komunističtí) intelektuálové proto, že se k tomu jednak hlásí a byli toho také přímými aktéry. Ve svobodné společnosti minulost vymazat nelze. Ale dále jsem psal o tom, kde je, podle mého, zakopaný pes.
Co se týče toho dělení na levici a pravici, tak jsem to už vysvětloval několikrát. Ne já, ale samotní politici se takto nálepkují (podle mého chybně) a lid jim to baští. Pouze jsem poukazoval na to, že není až tak rozhodující, to, kam se politik/strana/hnutí řadí, mnohde ani obsah/program, ale skutečnost, ověřená praxí. Nebo-li reálná politika, či byznys. Tak že žádné nálepkování, ale životní zkušenost a můj osobní názor, s kterým nemusíte souhlasit.
Ten článek je o mládeži a vzdělání a tam si za svým názorem stojím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 20:05 | Roger

Fredy, Vaši levo-pravou předpojatost jsem tentokrát usuzoval z tohoto: "Levicový (spíše komunističtí) intelektuálové, sociologové a rádoby politologové a bohužel i pedagogové, se opět mýlí."
Napsat, že někdo levicový, nebo dělnický, nebo věřící, nevěřící, bílý/černý/fialový se mýlí apriori zavání tím, že daná dedukce bude nepřesná a ovlivněná předsudky. Je třeba jít opravdu za obsahem toho, co chceme hodnotit, a takto - není-li to nutné, nebo prokazatelně související - zbytečně předem nenálepkovat :-).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 18:36 | Fredy

Nevím jaké pravo-levé vidění máte namysli. Nic takové nepíši a ani neuznávám. Možná si mne s někým pletete. Co ale tvrdím je, že v ČR doposud žádná skutečná pravicová vláda nebyla. Tudíž se můžeme maximálně dohadovat o tom, která těch dosavadních levicových vlád byla špatná a která ještě horší.
Vzhledem k tomu, že v ČR nezáleží na tom, jaký má která politická strana program a jak jej uplatňuje v praxi, ale jak sama sebe posuzuje. Například ODS není vůbec konzervativní stranou, byť se tím chlubí. Jedině snad senátor Kubera tohle chápe, ale je jak jehla v kupce sena. O ostatních stranách ani nemluvě. Nejhorší jsou pak různá uskupení, která jsou většinou obojetná (široce rozkročená :) ) a nebo naprosto nečitelná. Tam se nevolí většinou ani program, ani orientace, ale líbivé sliby jejich vůdců.
Tak že žádné dělení na pravo-levé ...... ale na ty, co budují různé formy socialismu a na ty, kteří se snaží o co nejvíce svobody, bez regulací, dotací a nesmyslných daní. Neboli na socialisty a konzervativce. Osobně se hlásím k těm druhým a nepotřebuji k tomu hlásat, že jsem silný pravičák ...... :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 17:59 | Roger

Děkuji za uznání. Berte to tak, že tyto diskuze mají obecně pramalý smysl, a tak to beru spíš jako možnost se krátkodobě odreagovat mezi jinou prací. Reaguji tedy na cokoliv, co mi přijde zajímavé k okomentování. Vy mi za to třeba stojíte :-). A myslím, že by Vám oproštění od zajetí pravo-levicové vidění světa určitě prospělo.
Článek samotný je psaný na první pohled poměrně složitě, což samo o sobě není pro internetový plátek příliš vhodné. Lepší je složité věci zjednodušovat, psát jasně. Alespoň to jsou dobré rady, s nimiž jsem se setkal v komunikačních technikách. Bohužel mnozí, snad aby vypadali učeně, dělají pravý opak. Přiznám Vám na rovinu, že věta "českými studenty nejsou socialisté islandského střihu", kterou článek začíná, mi neříká naprosto nic. Co mne zajímá, jsou obavy z toho, kam kráčí mladá generace. A proto mne jakákoliv tvrzení typu, že my starší jsme byli stejní, naprosto iritují. Myslím, že na mládež má dost negativní vliv mj. hojnost, blahobyt a prudký rozvoj techniky a elektroniky. Bohužel se to nastávající generaci pravděpodobně vymstí, a nebudou šťastnější než my. Přitom je to velmi smutné a je to škoda. V tom se snad shodneme. Politiku bych se vůbec netahal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 16:50 | Fredy

Citace - Roger / 08.11.2013 12:48

Fredy, ještě jsem neviděl člověka, který by pořád své názory opíratl o pojmy levicovost a pravicovost, a zároveň tím sám sebe neuváděl do sebeklamu. Pak ani nepoznáte, že kolega Kašpárek píše nesmysly.
Váš problém je v tom, že hodnotíte autory příspěvků, místo obsahu. Může to být i tím, že k obsahům nic nemáte, či jim prostě nerozumíte. Doporučuji přečíst článek pana Kašpárka ještě jednou. Vy mu totiž vyčítáte to, co sám požadujete. Samozřejmě kromě typického kádrování. Je to škoda, neboť máte, někdy, zajímavé názory.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 15:03 | Likvid

Vy to zas zjednodušujete z druhé strany. Ostatně při pečlivějším čtení si všimnete, že se v mnohém shodnete. Opusťte tu jednu větu o sobectví – zjistíte, že jak vy, tak Kašpárek mluvíte o tom, že "mladí" mají laťky nízko, protože "staří" je tak nízko nastavili... Kašpárek vcelku citlivě vyvažuje extrémní názory Kellerovy – a vy to zas vychylujete zpátky. Úplnou pravdu samozřejmě nebudete mít nikdo, ale někde mezi se dá zahlédnout... Důležité ale je nezatemňovat to příliš mnoha emocemi, jako to děláte právě vy :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 13:34 | sualk

Bohužel už z principu levicoví intelektuálové nemohou mít vizi, která vede k logické prosperitě společnosti. A rozhodně to není pouze problém ve školství, ale jsme toho svědky i v ostatních oborech. Na pochopení této skutečnosti nemusíte být vysokoškolsky vzdělaný. Intelektuálové nejsou schopni tuto objektivitu nikdy jasně deklarovat, neboť většinová společnost je levicově zaměřena. To ovšem není o žádném altruismu, ale jde pouze o to, že lidé od nepaměti touhou po moci v důsledku své slabosti chtějí pomocí tabulkově principiálních zákonných "demokratických" zákonů veřejně loupit, přerozdělovat a "moralisticky", dle právních systémů brát kvalitním lidem jejich zisk a svobodné myšlení uvěznit v absurditě kvót, mantinelů a nařízení. Jsem přesvědčen, že si toho levicové intelektuální špičky vědomy a vždy více či méně vedou národ ke skonu. Pokud se nenajde osobnost pravicového lídra, který opravdu ctí přirozené pravicové morální hodnoty a nedostane-li se mu patřičná pozornost mediálního prostoru k příležitosti toto jasně vysvětlovat a argumenty obhajovat na veřejnosti nehledě na svůj příkrý vzestup, nebude přirozená poctivá svobodná demokratická cesta nikdy dosažena.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 12:48 | Roger

Fredy, ještě jsem neviděl člověka, který by pořád své názory opíratl o pojmy levicovost a pravicovost, a zároveň tím sám sebe neuváděl do sebeklamu. Pak ani nepoznáte, že kolega Kašpárek píše nesmysly.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Rostock

podnikatel a investor, Venture Investors

Stanislav Bernard

podnikatel, pivovar Bernard

Michael Rostock
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Stanislav Bernard
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services