Pavel Kohout: Je po volbách

Pavel Kohout | rubrika: Komentář | 30. 10. 2013 | 20 komentářů
Jaký je hlavní a podstatný výsledek voleb? Stará levice nemá většinu ve Sněmovně. Velká úleva. Není jisté, co bude. Jisté je, že mohlo být hůř.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2013 16:35, jp

Pod to se dá takříkajíc podepsat. Je skvělé, že KSČSSD nemá většinu, a totální propadák zemanovců je jen třešnička na dortu. Hezky dáno i do souvislosti s následky socialismu ve vyspělé Evropě (pro ty, co argumentují Amerikou, jejich problémy jsou způsobeny rovněž státními zásahy a ústupem od kapitalismu, díky kterému kdysi maximálně prosperovaly). Babiš je ale velká neznámá. Nezvyšování přímých daní je pozitivní, ale je to také snad jediná (trochu) konkrétní věc v jejich programu. Co se týká vládnutí, i kdyby to "myslel upřímně", pořád bude řídit svět lidí podle svého subjektivního vnímání. Nehledě na to, že pobírá dotace (od lidí) a pak za ně lidi zaměstnává. Propojení politické, korporátní a mediální moci je také nebezpečné. Lid, spoléhající se na různé vůdce, si na "proklínanou" a "slabou" demokracii vždy vzpomene, až když je pozdě. Byl bych raději, kdyby peníze zůstaly lidem a sami si rozhodli, co s nimi. Proto je škoda, že se do Sněmovny nedostali Svobodní. Dva a půl procenta s asi dvěma (?) miliony na kampaň a téměř žádným prostorem ve veřejné televizi ale není neúspěch, spíše naopak. Hlas to nebyl vyhozený (to je hlasovat proti svému svědomí), ale důležitá morální podpora a i investice do budoucna, kdy budou více vidět. Mají solidní zázemí voličů, kteří staví na idejích. Rovněž za volební výsledek dostanou (i když nespravedlivý) státní příspěvek 12,5 mega. Více svobody, méně socialistů a vůdců, by znamenalo ještě lepší výsledek voleb. Snad příště.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2013 8:29, Eva

Výsledky voleb jsou smutné z hlediska času. 24 let po revoluci a v čele zase komunisti. Copak se lidé nachají koupit za banány i když by rychle zapomněly jak na ně stáli fronty.Nejde jen o ovoce, ale kladu si otázku -kdo je vlastně můj kolega v práci?

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)

2. 11. 2013 11:09 | Dvořák

Ano, pan Kohout již totálně zblbnul, čím toho píše víc a víc, tím jsou to větší blbosti. Významně se to zhoršilo od té doby, kdy je činný v Partners a o nějaké nezávislosti se nedá už vůbec mluvit!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2013 12:31 | Pavel

Když vona ta tradice je strašně zakořeněná věc. U známých na vesnici se jednomu statku říká "Na novým" už 400 let, přestože dnes je to bezkonkurenčně nejstarší budova v celé vesnici.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2013 10:23 | jp

Souhlasím s Vámi v tom, že skoro celá naše politická scéna je více (KSČM+ČSSD) či méně levicová (TOP 09 určitě a ODS až spíše až pod tlakem/vlivem Kalouska v poslední legitimní vládě). Co se týče daní. Dokázal by si je představit a přál si je nižší, ale za úspěch bych vzhledem k okolnostem považoval i nezvyšování daní. Jen to ne. Stát vybírá dle mého názoru nadbytek peněz a neumí s nimi hospodařit. Stamiliardy za korupci a nesmysly typu obnovitelné zdroje, a pak přijde TOPka a má drzost "požádat o solidární daňovou přirážku"...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2013 10:10 | Libor

Nevím,jak se chovali pravicové vlády v zemích,které jmenoval Pavel kohout...v takovém případe je cela naše politika levicová i topka i ODS,babis se také nebrání progresivnímu zdanění....tak co ten Kohout mele???asi je z těch polopravd,které sype poradcům Partners zmatený,ze uz nerozlišuje nic
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2013 9:53 | jp

Libore, problém dnešní doby je, že se věci nenazývají pravými jmény. Pokud je nějaká strana, třeba z historické tradice, označována jako pravicová a pak se chová levicově (zvyšuje daně, regulace), tak není pravicová. Je to jako nazývat černou bílou, což můžete dělat, ale ztrácí to význam, který těmto označením lidé většinou přisuzují.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 23:09 | libor

Podle mě je smutná tvá zabedněnost. Pavla Kohouta jsem si do napsání tohohle článku ještě trochu vážil, i když patří do sektařské sebranky Partners. Od člověka, který je v NERVu jsem takový článek opravdu nečekal. Jaká levice v Řecku a Francii??? Vždyť tam byli dlouhé roky do doby nedávné vlády pravicové. A Španělsko??Tam to pravice zničila úplně. Pavel Kohout by možná měl vytáhnout hlavu ze zadku Petra Borkovce a začít trochu přemýšlet. Jen si přečtěte, jak pravicové vlády zničili své země!!!http://www.vasevec.cz/v ip-blogy/francouzska-levice-tr iumfuje-i-v-parlamentnich-volb achhttp://www.cssd.cz/ke-stazeni/videogalerie/video-novinky/situace-v-recku/
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 23:07 | libor

Pavla Kohouta jsem si do napsání tohohle článku ještě trochu vážil, i když patří do sektařské sebranky Partners. Od člověka, který je v NERVu jsem takový článek opravdu nečekal. Jaká levice v Řecku a Francii??? Vždyť tam byli dlouhé roky do doby nedávné vlády pravicové. A Španělsko??Tam to pravice zničila úplně. Pavel Kohout by možná měl vytáhnout hlavu ze zadku Petra Borkovce a začít trochu přemýšlet. Jen si přečtěte, jak pravicové vlády zničili své země!!!http://www.vasevec.cz/v ip-blogy/francouzska-levice-tr iumfuje-i-v-parlamentnich-volb achhttp://www.cssd.cz/ke-stazeni/videogalerie/video-novinky/situace-v-recku/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2013 7:58 | Zdeněk Frélich

Tak pan Kohout pěkně zkritizoval evropskou levici od Německa po Francii. Zapomněl zmínit třeba skandinávské země.
Ale především zapomněl zmínit prvicové vlády, jako je Velká Británie - je zde snad výrazně menší dluh? Je zde životní úroveń výrazně vyšší? Je zde méně lidí na neboi pod hranicí chudoby?
Stejně tak Spojené státy - byť jim vládnou demokraté, pořád jsou mnohem více pravicovější než řada zemí Evropy - a přesto bohatne horních 10 %.
Pana Kohouta jinak oceňuji, ale tento článek mi připomíná protipól Jana Kellera - všechno zkritizovat a nic neříct.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2013 16:04 | jp

A mě zase nepřestanou udivovat lidé, kteří se pořád někomu chtějí kasat do života. Jsou lidé, pro něž je svoboda nejvyšší hodnotou. Co když chtějí, aby je stát nechal na pokoji, nic po něm nechtějí? Proč si socialisté nezaloží nějaké občanské sdružení, kde budou všechno sdílet, vytvoří si svou produktivitou a pracovitostí ráj na Zemi, a ostatním nedovolí, ať stojí mimo, pokud chtějí? Bohužel mi připadá, že socialisté viní za své neúspěchy ostatní. A když socialismus selže (jakože vždy nakonec selže, i dnes je udržován jen za cenu obrovských dluhů, ale to platí i pro jiné formy etatismu), najdou si viníky, zlé kapitalisty a ospravedlnění, proč je okrást. Spousta lidí ani nedokáže definovat kapitalismus či klasický liberalismus, ale vědí, že je to špatné. Liberalismus není anarchie, stát má význam jako zajišťoval pořádku, zákona, dodržování dobrovolně uzavřených smluv. V ostatním by měl ponechat lidem ekonomickou svobodu. U nás by stačilo ("bylo vrcholem liberalismu"), kdybychom přestali zadlužovat další generace, hospodařili s vyrovnaným rozpočtem, snížili daně a dotace (omezili přerozdělování), nepřebírali nesmyslné regulace z EU, nekecali hospodám (soukromým subjektům) do toho, jestli se u nich smí kouřit nebo ne atd. My, co podporujeme liberální myšlenky, se obáváme trendu, kterým se vše ubírá, a klamů, že stát je nějakým řešením. Naopak!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 14:11 | lajos

v kapitalizmu je vitezem ten silnejsi, coz je super pravidlo v risi zvirat a pro jeskynni lidi. Kdyz necham korporace, aby se ridily samy a vezmu regulatorni moc statnimu aparatu, tak si budou delat, co chteji (coz uz se tak jako tak deje) a na konci asi zbyde jedna jedina a ta urcite bude davat lidem na vyber a nechat je svobodne rozhodovat se sami za sebe. Starat se o tom, aby meli v duchodu co do huby a co na sebe a kde bydlet.
Stale me neprestane udivovat, kde se berou v lidech ty liberalni pohnutky, ktery je se zasnenym vyrazem v ocich nuti si myslet, ze az nas nebude nikdo kontrolovat a tak se tu vsichni rozpodnikame o 106 a bude to tu strasne krasny, jednoduchy a spravedlivy!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 11:13 | jp

Kapitalismus / svoboda / volný trh / demokracie trhu jsou řešením, nikoliv příčinou problémů, nejen u nás, ale i ve světě. Selhává nezodpovědná rozpočtová politika – žití nad poměry, populistické plnění slibů dnes s účtem, který přijde až v budoucnu (politik potřebuje být zvolen dnes) a nezodpovědná měnová politika – manipulace s množstvím peněz a úrokovou mírou centrálními bankami. Zachraňování zkrachovalců, ať už bank či automobilek, dotace, tištění peněz ("kvantitativní uvolňování") – to opravdu není kapitalismus. Volný trh a kapitalismus je nejpřísnější regulací. To, co selhává je etatismus, tedy zásahy státu v rozličné podobě. Řešení problémů s dluhem dalšími dluhy, zvyšováním daní ("Věřte nám, my ekonomiku rozhýbeme, jen nám dejte trochu víc svých peněz...") povede k ještě větším problémům. Pravým řešením je zmenšit státní přerozdělování, nechat peníze lidem, kteří s nimi sami nejlépe naloží a budou mít motivaci podnikat a pracovat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2013 10:42 | lajos

dovolim si poopravit: chyba neni v demokracii, ale kapitalismu...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2013 8:41 | alfa

No on pan Kohout má sám máslo na hlavě, byl dlouholetým podporovatelem ODS, byl v NERVu a "obhajoval" respektive lhal o II.pilíři a další. Realita je žel taková,že politici a to napříč politickým spektrem prostě vytvářejí dluhy (taky proč ne,oni to platit nebudou,že??). Chyba je v celém systému tzv. demokracie...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2013 16:35 | jp

Pod to se dá takříkajíc podepsat. Je skvělé, že KSČSSD nemá většinu, a totální propadák zemanovců je jen třešnička na dortu. Hezky dáno i do souvislosti s následky socialismu ve vyspělé Evropě (pro ty, co argumentují Amerikou, jejich problémy jsou způsobeny rovněž státními zásahy a ústupem od kapitalismu, díky kterému kdysi maximálně prosperovaly). Babiš je ale velká neznámá. Nezvyšování přímých daní je pozitivní, ale je to také snad jediná (trochu) konkrétní věc v jejich programu. Co se týká vládnutí, i kdyby to "myslel upřímně", pořád bude řídit svět lidí podle svého subjektivního vnímání. Nehledě na to, že pobírá dotace (od lidí) a pak za ně lidi zaměstnává. Propojení politické, korporátní a mediální moci je také nebezpečné. Lid, spoléhající se na různé vůdce, si na "proklínanou" a "slabou" demokracii vždy vzpomene, až když je pozdě. Byl bych raději, kdyby peníze zůstaly lidem a sami si rozhodli, co s nimi. Proto je škoda, že se do Sněmovny nedostali Svobodní. Dva a půl procenta s asi dvěma (?) miliony na kampaň a téměř žádným prostorem ve veřejné televizi ale není neúspěch, spíše naopak. Hlas to nebyl vyhozený (to je hlasovat proti svému svědomí), ale důležitá morální podpora a i investice do budoucna, kdy budou více vidět. Mají solidní zázemí voličů, kteří staví na idejích. Rovněž za volební výsledek dostanou (i když nespravedlivý) státní příspěvek 12,5 mega. Více svobody, méně socialistů a vůdců, by znamenalo ještě lepší výsledek voleb. Snad příště.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2013 14:54 | lajos

to Tonda: to je asi na delsi diskusi. Bez toho, aniz bych se Obamy jakkoliv zastaval, nedokazu si predstavit, co by se stalo, kdyby USA prestaly sanovat bankovni dluhy a utracet na ukor budouci spotreby. Pokud vim, tak Obamuv predchudce take rozhazoval prachy vidlema a to skoncil par mesicu pred Lehman Brothers.
Na rozdil od pana Kohouta nemam jasnou predstavu o tom kde je problem a nevidim jasnou pricinu soucasneho marastu v socialnim state. On neni kazdy studovany ekonom, aby si mohl hranim si s akciema vydelat na klidne stari. Lidi, kteri toho schopni nejsou potrebuji mit nejakou oporu, potom, co je ruka trhu vyzdima a zahodi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2013 13:20 | Tonda

To lajos: I když dělení "pravice - levice" je v USA trochu jiné, než v Evropě, prokazatelně nejvíce zvednul dluh Obama, a to jak v absolutních číslech, tak i procentuálně. A snad mi nechcete tvrdit, že Obama není levičák jak poleno!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2013 9:01 | Fredy

Souhlasím s Pavlem Kohoutem v tom, že jedno z hlavních pozitiv těchto voleb je že KSČM a ČSSD nemají v poslanecké sněmovně většinu. Chápu, že je to, pro mnohé, zklamání, ze kterého se nemohou z pamatovat. Někteří z nich už měli zapřažené káry za humny, aby nepropásli drancování kapitalistů, až by k tomu byl dán pokyn .....
Ale vážně, co volby přinesly a odnesly?
Pozitiva:
- nemožnost vlády rudé koalice - totální propadák strany hradu - prohra ODS a částečně TOP09, jako poslední varování - vstup úspěšným podnikatelů do politiky jako strašák pro politiky - vysvlečení ČSSD do naha s tím, že dva kohouti nemohou, na jednom hnojišti, vládnout. Tohle se dalo čekat již před volbami.
Negativa:
- vstup byznysu do politiky (na jedné straně výhoda, na druhé obava) - vzestup komunistů a to přesto, že 740 tisíc hlasů je "jen" necelých 10% ze všech těch, kteří mají volební právo. - neúspěch Svobodných, kteří jsou dnes jediná čitelná pravicová strana v ČR. Věřím, že jejich čas přijde. - volební úspěch bezpáteřní partě kolem Okamury. A to přesto, že jejich tlak na přímou demokracii není špatný a v budoucnu možná potřebný.
Přesto, že levici (ani té z ODS a TOP) nefandím, tak bych si přál vládu ČSSD a Lidovců s podporou ANO, tedy pana Babiše. Jednak by se vše odehrávalo tak, jak by pan Babiš diktoval a zároveň by se ČSSD znemožnila natolik, že by byla nucena pro zásadní restart. Podobný restart by, mezi tím, provedla v opozici ODS a částečně TOP09. Pak by byla šance na opětovné klání dvou silných stran. Jedné levicové a druhé pravicové.
Jenž současná situace, kdy se ČSSD znemožňuje ještě před tím, než může jednat o složení vlády a ANO a KDU nemají s kým jednat, jsou další volby dost reálné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2013 8:49 | lajos

Pan Kohout jako obvykle projevuje jako demagog a rika A, ale uz nerika B. Pravdepodobne jen nahodou si do svych prikladu nevybira zadluzeni USA pred 40 lety.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2013 8:29 | Eva

Výsledky voleb jsou smutné z hlediska času. 24 let po revoluci a v čele zase komunisti. Copak se lidé nachají koupit za banány i když by rychle zapomněly jak na ně stáli fronty.Nejde jen o ovoce, ale kladu si otázku -kdo je vlastně můj kolega v práci?
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2013 8:13 | Larry

Pojmy "pravice-levice" jsou dnes pouze fikcí pro předvolební "boje", svět se obecně přiklání stále více ke kombinaci "grázlové-ti druzí". Hezký den.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Kohout

ekonom

Miroslav Zámečník

ekonom

Pavel Kohout
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services