Kolik platí Mládkovi paraziti? Vědci porovnali daně

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 20. 10. 2013 | 55 komentářů
Podnikatelé sice mají v průměru výrazně vyšší hrubé příjmy než zaměstnanci, přesto platí v průměru o téměř 27 procent nižší daně. Vyplývá to z nové studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), „think-tanku“ založeného ekonomem Janem Švejnarem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2013 22:30, Rada

"Tedy motivace 'nebýt zaměstnancem' je stále velmi malá, řekl bych. Je to prostě pohodlnější - vlastně mnohem pohodlnější."

Těžko odhadnout, jak moc je to o pohodlí a jak moc o jiných věcech. Průzkum na toto téma jsem nezaznamenal.

Jistě záleží nejen na osobních preferencích jedince (které získal od svých rodičů, většinou zaměstnanců), ale i na oboru, který vystudovali a ve kterém pracují. Jsou obory ve kterých je práce na ŽL standardem (co vím, tak finanční poradci, umělci a sportovci téměř jinou formou nepracují), jsou obory ve kterých je běžné pracovat jako živnostník i jako zaměstnanec (řemeslníci, automechanici atd.) a jsou profese ve kterých je podnikání téměř nemožné (zdravotní sestra, laborant, skladník, sociální pracovnice, úředník, pracovník na přepážce v bance, vědec atd.).

Posledně zmínění samozřejmě mohou podnikat v jiném oboru, než ve kterém pracují, začátek je ale jistě řádově těžší a osobně bych to nikomu nedoporučoval.

Dříve si mnoho lidí myslelo, že restauraci si může založit každý, kdo chce a kdo na to má peníze. Pak samozřejmě přišli na to, že lidé, kteří o tomto podnikání nemají ani páru, nemají příliš velkou šanci na úspěch.

Většina lidí může investovat do podnikání maximálně desítky tisíc korun (úvěr dá banka většinou jen tomu, kdo může zastavit nemovitost a to mladí, kteří mají na ROZJEZD podnikání energii, většinou nemohou, protože sice mají nemovitost, mají ji ale zatíženou hypotékou) a s těmito penězi lze rozjet podnikání jen ve velmi málo oborech.

I kdyby podnikatelé neplatili žádné daně, tak by to podle mě k rozmachu podnikání nevedlo. Ono v podstatě už teď neplatí živnostníci skoro žádné přímé daně - jeden milion živnostníků zaplatí na daních 1.7 miliardy (jeden živnostník tedy zaplatí ročně na daních v průměru cca 1 700 Kč).

Zobrazit celé vlákno

+220
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2013 10:45, czhunter

Vzhledem k tomu, že mnoha lidem se daří mezi oběma stavy (zaměstnance a OSVČ) volně přecházet, přitom stále sedí na stejné židli ve stejným kanvlu a dělají stejnou práci - pouze za jiný čistý příjem, tak to asi "dvě zcela rozdílné, naprosto nesrovnatelné kategorie" asi nejsou ...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 55 komentářů)

21. 10. 2013 10:09 | Jan

Pane Rado, já mám zase opačnou zkušenost se zaměstnanci firem, plat byl sice 150 na hodinu, ale kvalita odvedené práce tak za pade. Pracovní morálka na facku. A to bohužel nebyla jedna firma, ale hned po sobě devet firem. Jednalo se o stavbu velikosti rodinného domu. Před dokončením, dle nařízení statika se měla stavba zbourat a začít znova. Nakonec se přistoupilo na kompromis a podepřelo se celé patro a spodek se postupně odboural a zase dostavěl. Polovina technologie, nefungovala a něco dokonce není funkční do dnes. Úplně novou střechou zatéká do dnes. V našem areálu máme takovýchto průserů víc. A věřte nebo ne, ze zaměstnanců nebyl ani jeden cizinec. Všichni byli češi. Lajdáckou práci zaměstnanců pochopitelně museli na své náklady odstraňovat zaměstnavatelé. Až budou všichni v tomhle státě odvádět svou práci odpovědně, pak můžeme mluvit o rovných daních.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2013 0:10 | Octopus

Ted to bude jedno. Budou vladnou socani, a ty zvysi dane vsem, zejmena zivnostnikum. I kdyz slibuji opak. Jeste ze jsem ted v Praze, muzu povesit zivnost na hrebik a nechat se zamestnat... Proc jsem to neudelal uz ted? Ze setrvacnosti. Byt zivnostnik je ted jiz pro me nevyhodne, ale nejak nemam silu na zmenu. Az socani me donuti...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2013 0:01 | Rada

"Ano, je to klasický Švarc. Ano, je to nelegální. Ano, stát to neumí kontrolovat (neuměl, ani nikdy umět nebude)."
Také to tak vidím. Mám několik známých, kteří jsou "zaměstnání" na ŽL a kontroly se rozhodně nebojí. Pravděpodobnost kontroly je nízká a navíc dnes už je i odborné poradenství, které zajistí, aby podnikateli FÚ Švarc neprokázal.
Kdyby byla vyplácená odměna za oznámení Švarc systému, tak by se možná něco pohnulo. Je ale otázkou, v kolika případech by se to nakonec povedlo prokázat (viz to poradenství).
S legalizací Švarc systému bych byl opatrný. Je otázkou, kolik je firem, které stále nabízí klasický zaměstnanecký poměr třeba proto, že se jim příčí porušovat zákon a kolik z nich by po legalizaci Š.s. nabízelo už jen spolupráci na ŽL. Pokud by takových firem bylo hodně, po legalizaci Š.s. by státní pokladna přišla o hodně peněz, což by nejspíš nevedlo k většímu omezení státních výdajů, ale k většímu deficitu. Výrazně omezit státní výdaje se bohužel nepovedlo ani předminulé rádobypravicové vládě a obávám se, že té další vládě se to také nepovede.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 23:21 | mai

Řešením je plně legalizovat švarc.Když srovnáte odvody,tak nikdo podnikat nebude.Už nyní mám hodně známých kteří to zabalili.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 23:18 | mai

Automechanik u nás má 300 Kč na hodinu.Jinak pracuji jako malíř interiérů a za 250 Kč na hodinu byste asi moc zákazníků neměl.No a proč mi stačí ty drobné? Protože si buduji klientelu.Ono zas jestli mám 120 nebo 150 pro mě není podstatné.Pro mě je důležitá budoucnost.Pracuji mnohem více hodin,takže ty peníze stejně mám tak i tak a navíc mi roste počet nových zakázek.Daň za to je žádný volný čas,kamarádi,hospoda nic.Mám ale štěstí,že mě to baví a rád to objetuji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 22:36 | mai

Ještě si dovoluji reagovat na pana Radu,který si zřejmě nevidí ani na špičku nosu.Mohu srovnávat byl jsem zaměstnanec a nyní OSVČ.Musím vás zklamat,do práce také musím pravidelně a na rozdíl od zaměstnanců po práci nemám "padla" ale končím až večer.Většinou mám i pracovní víkend.Během práci si nemohu zařizovat své osobní věci,protože jsem na zakázce a to by se zákazníkovi nelíbilo.Dovolenou si mohu vzít až po sezoně,kdy nemám tolik zakázek,jinak přicházím o zákazníky.Šéfa poslouchat nemusím,ale musím poslouchat zákazníky,což je mnohdy ještě horší.No a proč se většině živnostníkúm nechce se zaměstnat?Protože něco budovali,stálo je to mnoho úsilí a peněz,baví je to.To je něco ,co vy asi nedokážete pochopit.Než něco napíšete,tak se nad tím příště zamyslete.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 23:06 | hunter

Dostáváte mínusy, a přitom máte ve většině věcí pravdu.
Za mě musím říct, že ze tří skupin povolání (všichni OSVČ, "půl na půl", všichni zaměstnanci) je mi největším trnem v oku ta prostřední. A to zejména právě ono "zaměstnání na ŽL" - to krásně ukazuje, že v mnoha ohledech není mezi zaměstnaneckým poměrem a procí na ŽL _vůbec žádný rozdíl_ . A přesto - jedna z těchto skupin, ze záhadného důvodu, vytáhne ze stejného hrubého platu mnohem vyšší plat čistý. Přitom mají stejné "sociální (ne)výhody", jako jejich kolegové v kanceláři - zaměstnanci, stejnou pracovní dobu, stejnou dobu dovolené, stejné víkendovky, stejnou jistotu zaměstnání atd.
Ano, je to klasický Švarc. Ano, je to nelegální. Ano, stát to neumí kontrolovat (neuměl, ani nikdy umět nebude).
Řešení je zřejmé - buď srovnat odvody (což bych ale já osobně nedoporučoval), nebo plně legalizovat Švarc systém, protože už jeho pouhá existence (a to, že je taková hloupost vůbec spceiálně pojmenována) ukazuje absurditu výrazně odlišných odvodů OSVČ a zaměstnanců.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 23:04 | Rada

"Šéfa poslouchat nemusím,ale musím poslouchat zákazníky,což je mnohdy ještě horší."
Což ale nelze zobecňovat. Faktem je jen to, že pravý OSVČ/podnikatel (ne švarc zaměstnanec) nemusí poslouchat šéfa.
Například takový obchodní zástupce (zaměstnanec) musí poslouchat jak šéfa, tak zákazníky. Tohle je spíš o oboru/profesi a ne o tom, jestli je člověk OSVČ a nebo zaměstnanec.
"Protože něco budovali,stálo je to mnoho úsilí a peněz,baví je to.To je něco ,co vy asi nedokážete pochopit."
Každý by měl dělat to, co ho baví, co mu vyhovuje a pro co má vlohy. Nedokážu pochopit, proč si u nás neustále někdo na něco stěžuje. Jak podnikání tak zaměstnanecký poměr má své klady a zápory a každý by si měl vybrat to, co je mu bližší.
Pokud někdo podniká jen proto, že tak zaplatí nižší daně, tak to podle mě není úplně v pořádku (takových případů ale jistě není moc, pokud vůbec nějaký je...tedy pokud nebereme v úvahu Švarcsyst.).
Pokud někdo zjistí, že pro něj podnikání není vhodné, měl by s tím včas seknout (přestože ho budování živnosti něco stálo) a jít soutěžit o zaměstnanecký poměr ve výběrových řízeních.
I zaměstnanec musí často mnoho obětovat, např. když nesežene práci v oboru a musí se rekvalifikovat na jinou práci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 22:50 | Rada

V jakém oboru pracujete?? Kterýkoliv živnostník, který pro mě něco dělal, si účtoval 250 Kč/hodinu a více. A to samozřejmě bez papíru a ze známosti, jinak by to bylo dražší.
Automechanik garážník účtuje 400 Kč na hodinu bez papíru. Něco ho stálo vybavení, to je jasné, na druhou stranu něco vydělá na dílech, které mi prodá a namontuje.
Opravář praček, který u nás strávil 20 minut, účtoval něco přes 600 Kč a to k nám jel asi pět kilometrů. Bylo to tedy s papírem a tedy i s DPH, to jo no.
Tak nevím, kdo z nás je větší trouba. Jestli já, který si neumí sehnat levné řemeslníky, a nebo vy, že děláte za ty drobné.
Radím vám, vykvajzněte se na to a nechte se zaměstnat. Nebudete mít žádnou odpovědnost, nebudete muset nic dělat, celý den jen kafíčka a tlachání s kolegy, každý měsíc ranec na účtu, prostě ráj na zemi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 22:39 | Rada

Je pravda, že živnostník dostane nemocenskou až od 22. dne nemoci (pokud si platí nemocenské pojištění) zatímco zaměstnanec už od 4. dne nemoci (což ale je, pokud se nemýlím, zohledněno ve výši odvodu). Pokud by chtěl živnostník nemocenské dávky dříve, musel by si sjednat komerční pojištění (toto pojištění prý mnoho živnostníků má sjednané).
Pokud mě paměť neklame, tak dříve to bylo jinak, protože veškerou nemocenskou platila sociálka a tak na tom byl živnostník stejně jako zaměstnanec (pokud si nemocenskou dobrovolně platil). Ta změna mi trochu unikla, to přiznávám.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 22:30 | Rada

"Tedy motivace 'nebýt zaměstnancem' je stále velmi malá, řekl bych. Je to prostě pohodlnější - vlastně mnohem pohodlnější."
Těžko odhadnout, jak moc je to o pohodlí a jak moc o jiných věcech. Průzkum na toto téma jsem nezaznamenal.
Jistě záleží nejen na osobních preferencích jedince (které získal od svých rodičů, většinou zaměstnanců), ale i na oboru, který vystudovali a ve kterém pracují. Jsou obory ve kterých je práce na ŽL standardem (co vím, tak finanční poradci, umělci a sportovci téměř jinou formou nepracují), jsou obory ve kterých je běžné pracovat jako živnostník i jako zaměstnanec (řemeslníci, automechanici atd.) a jsou profese ve kterých je podnikání téměř nemožné (zdravotní sestra, laborant, skladník, sociální pracovnice, úředník, pracovník na přepážce v bance, vědec atd.).
Posledně zmínění samozřejmě mohou podnikat v jiném oboru, než ve kterém pracují, začátek je ale jistě řádově těžší a osobně bych to nikomu nedoporučoval.
Dříve si mnoho lidí myslelo, že restauraci si může založit každý, kdo chce a kdo na to má peníze. Pak samozřejmě přišli na to, že lidé, kteří o tomto podnikání nemají ani páru, nemají příliš velkou šanci na úspěch.
Většina lidí může investovat do podnikání maximálně desítky tisíc korun (úvěr dá banka většinou jen tomu, kdo může zastavit nemovitost a to mladí, kteří mají na ROZJEZD podnikání energii, většinou nemohou, protože sice mají nemovitost, mají ji ale zatíženou hypotékou) a s těmito penězi lze rozjet podnikání jen ve velmi málo oborech.
I kdyby podnikatelé neplatili žádné daně, tak by to podle mě k rozmachu podnikání nevedlo. Ono v podstatě už teď neplatí živnostníci skoro žádné přímé daně - jeden milion živnostníků zaplatí na daních 1.7 miliardy (jeden živnostník tedy zaplatí ročně na daních v průměru cca 1 700 Kč).
+220
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 22:19 | mai

Chtěl jste ukázat živnostníka,který pracuje za 150 Kč hrubého,což jsou dle vás "drobné"? Jsem živnostník a pokud pracuji v hodinovce,mám 125 Kč hrubého a znám případy ,kdy mají živnostníci i 100 Kč hrubého a jsou rádi,že mají práci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 21:30 | Jindra

Jen poznámka, nejsem žádný odborník, ale pokud vím v případě nemoci vyplácí zaměstnanci nemocenskou po dobu prvních tří týdnů jeho zaměstnavatel - tzn. živnostník ji vyplácí sám sobě. To je oč tu běží pane Rado - o odvodech na zdravotní pojištění se tu nikdo nedohaduje. ....to jen aby se tyto dva pojmy nezaměňovaly.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 21:00 | Roger

Snížení odvodú u zaměstnanců by samozřejmě neškodilo :). Nicméně zatím je naprostá většina lidí raději zaměstnaná než, aby se radila snažila sama něco tvořit, aktivně hledat možnosti vlastního uplatnění na trhu. Tedy motivace 'nebýt zaměstnancem' je stále velmi malá, řekl bych. Je to prostě pohodlnější - vlastně mnohem pohodlnější. Proto se obávám, že jakékoliv omezení na straně živnostníků by pouze vedlo k tomu, co už jsem psal - raději ať platí malé daně a mají své starosti, než by rezignovali, a přihlásili se na úřad práce - popř. zabrali zaměstnanecké místo někomu méně schopnému než jsou oni, a stát to stejně nakonec dotoval s našich daní. Je mi jasné, že není snadné najít ideální kompromis, nicméně prioritou by měla být minimální nezaměstnanost, a ne vysoká daň vybraná z menšího procenta pracujích - a to klidně i za tu cenu, že by 'jistý typ' živnostníků měl daň nula (který, to teď nechci řešit, zda a jak by to vůbec šlo nebo nešlo definovat, je to momentální úvaha). Pokud by celkový dopad na státní rozpočet byl pozitivní, pak bych se tomu nebránil, i kdybychom byli jediní v EU.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 20:45 | Fredy

Jen poznámka. Víte jak se stanovuje/platí nemocenská u živnostníka?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 20:33 | Rada

"K tomu (zaměstnanci) mají nemocenskou..."
Velmi oblíbená lež:) Živnostníci také mají nemocenskou pokud si jí platí. Jde tedy o výhodu živnostníků - mohou se rozhodnout, zda si budou nemocenskou platit nebo ne. Zaměstnanec nemá na vybranou, odvody na nemocenské pojištění platit musí.
"...téměř neproveditelný vyhazov..." "...kdo řekne slovo odstupné, okamžitě letí ze stavby!"
To ani nepotřebuje komentář:))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 20:26 | Rada

Správně píšete, že jde o relativní jistotu. Já bych to nazval spíš iluzí jistoty.
Od začátku krize přišlo několik mých známých o práci. Většinou se jednalo o optimalizaci nákladů, ve dvou případech firma skončila, resp. nějak podivně se transformovala na novou a mé dva známé už nepotřebovali.
Netvrdil jsem, že je jde o stejné podmínky. Podmínky jsou rozdílné a každý si může vybrat, jestli chce podstupovat větší stres a větší zodpovědnost a vydělávat více peněz a nebo jestli chce opak.
Mimochodem - ta analýza pana Švajnera jistě vycházela z výdělků ke zdanění a ty samozřejmě má většina podnikatelů o něco nižší, než výdělky skutečné (díky daňové optimalizaci a zatajování části tržeb). Ve skutečnosti je tedy rozdíl mezi příjmy podnikatelů a zaměstnanců větší.
Netvrdím, že si podnikatelé nezaslouží o něco málo nižší odvody. Rozdíl je ovšem obrovský a nahrává to především tomu, že dnes každý rozumný podnikatel "zaměstnává" jen na ŽL. Paušály máme údajně nejvyšší na světě, takže je zcela jasné, proč tomu tak je. Jako bonus má podnikatel to, že "zaměstnance" nechrání zákoník práce.
Mírné snížení odvodů zaměstnanců by podle mě vůbec neuškodilo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 20:02 | Fredy

Pane Plesko, pokud to budete číst, udělejte něco s tím hlasováním Líbí - Nelíbí. Alespoň to, že z jedné IP adresy to bude možné, u každého příspěvku, pouze jednou. Děkuji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2013 19:58 | Jindra

to nebyl Fredy, ale já a ty mínusy máš za to, žes nic kloudnýho nenapsal, jenom nadáváš a seš sprostej
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2013 18:12 | petr

Rozdíl 35 000,-Kč ve zdanění pokryje měsíc dovolené u zaměstnanců. K tomu (zaměstnanci) mají nemocenskou, téměř neproveditelný vyhazov, odstupné atd. Mimochodem, odstupné je u mě, jako zaměstnavatele, sprosté slovo. Chlapům na stavbě platím cca 30 000,-Kč měsíčně čistého, ale platím jen za práci. Na dovolenou si musí našetřit a kdo řekne slovo odstupné, okamžitě letí ze stavby!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Koblic

ředitel Burzy cenných papírů Praha

Zdeněk Bakala

podnikatel, BXR Group

Petr Koblic
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Zdeněk Bakala
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services