Registrační pokladny znovu na stole. Pořádek, nebo buzerace?

Registrační pokladny. Projekt, který byl před sedmi lety jedním ze symbolů odporu proti Paroubkově levicové vládě, se letos na podzim opráší, aby sehrál opačnou roli: stal se vlajkovou lodí odporu proti nevydařené vládě pravice. Tentokrát však navrch s cukrátkem po vzoru slovenských bratří – s účtenkovou loterií. Vířit se rozhodně nebude jen prach. Bude se křičet stejně nahlas jako posledně. Na které straně barikády stojíte vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2013 13:30, Zdenek

Všem kteří komentují že nechtějí reg. pokladny fandím. Pokladny podporují jen ti ,kteří jsou daleko od skutečné reality(politici, státní zaměstnanci a jiní ,kteří žijí právě z daní).Chtějí být dobře placeni, mít sociální jistoty aj. Přebujelé státní instituce stojí daňové poplatníky nehorázné peníze, a ještě je neumí ani vybrat. Když je neumí vybrat tak si chtějí posvítít na drobné živnostníky. Každý živnostník má dnes svou účetní ,protože tak složité daňové přiznání nezvládne.Teď je zatížíme ještě pokladnami a zřídíme další drahý státní kontrolní úřad. Je to smutné,protože si nikdo neuvědomuje ,že daně stejně skončí ve státní pokladně. Uvedu jen jednoduchý příklad. Automechanici, kadeřnice,podejci na tržišti, drobní řemeslníci aj. přijmou od zákazníku peníze. Z nich zaplatí náklady a zbytek je jejich tzv. zisk. Myslíte si,že ty peníze si schová do polštáře? Podle výše zisku s nimi nakládá(utrácí). A jsme tam kde jsme chtěli být. Koupí si třeba automobil za 121000kč. Prodejce 21tis. odvádí jako DPH, státu. Potom si koupí benzín do auta ,kde stát kromě DPH vybere ještě další daně. Autem zajede s rodinou do supermarketu a nakoupí pokud ještě má dost televizi, pračku, počítač a plný košík potravin atd. Třeba utratil 500tis kč. Stát dostane 21% to je cca 105tis a velmi rychle. Peníze jsou oběživo. Není potřeba se dívat lidem až do peněženky. DPH je mocný nástroj. Tedy žádné registrační pokladny nejsou potřeba pokud nechceme mít brzy plné úřady práce. Politici pláčou, že HDP je nízké protože lidé neutrácí. Když budou chudí nebudou tolik utrácet. To vždy platilo, platí a platit bude.

+77
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 9. 2013 8:38, Motešický

Registračné pokladny ano!!! A pro všechny. Co to vymýšlí v tom článku za blbosti. Registračné pokladny funkují v Itálii, Slovensku, Chorvatsku atd.Příklad na Slovensku z Nitry-je tam velké tržiště. Babky co prodávají zeleninu, jako přebytky(tzn.ne banány,pomeranče, ale to co se evidentně dopěstuje v regionu) jsou bez pokladen. Všichni ostatní mají pokladně-přenosné.Na finančák dokladují kotouček po kotoučku z pokladně. Když je nemocný a neprodává-doloží finančáku.Příklad-byl jsem v hospodě a přestali prodávat. Důvod-majitel hospody nenechal kotoučky-papír do kasy.A čekalo se než ho zaměstnanec donesl. Nedovolili si prodat ani jedno pivo.Dotaz-o kolik daní došel náš štát jenom na větnamských tržnicích. Zde se vymýšlí důvody proč ne. Tak se koukejme mimo hranice-kde to funkuje.(omlouvám se za pravopis)

-39
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

26. 11. 2016 16:47 | Miloš

Ahoj, myslíš z Minoposu. Ano je možnost vystornovat i staré doklady :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2016 16:31 | Tamara

Ahoj , je možnost u pokladny z minipsu stornování starých dokladů?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2015 9:34 | Petra

Jsem holicka,pracuji sama skoro na vesnici a registr. pokladny nechci.Stat s tim nezachranim od dluhu a ja je neudelala,tak nac si komplikovat zivot, pride mi jen par lidi a ti taky maji do kapsy hluboko. Nemam salon,jen striham a sedim tu od rana do vecera a cekam jestli nekdo dojde,je to boj. Na pracak muzu kdykoliv, ale snazim se tam nejit,paci mi uz jen tak nikde nenabidnou je mi 50 a mam 30let odelano a dalsich 16 mam jeste delat, ale kde, kdyz budu muset zkoncit s zivnoti k vuli zbytecnym investycim na pokladny,nechte nas dychat,kdyz uz nemuzem v klidu zit,starame se sami o sebe,nam nemocenskou ani dovolenou nikdo nezaplati.Zivnost je na ziti, nekdy preziti! Tak snad to jeste nejakou chvili prezijem ale do duchodu to nevidim.
+74
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2015 14:24 | Veronika Sirůčková

Dobrý den, určitě jsem proti zavedení registračních pokladen. Jelikož se stejně najde způsob, jak to obejít. Spíš nechápu, jak to máme v pohostinství stíhat? Když je víkend a máme narvané obě terasy a ještě si lidé chodí pro pití na bar, jak můžeme stíhat, objednávat, markovat jídlo, připravit pití a ještě vše dávat do pokladny a čekat na schválení. To je přeci nemožné, vždyt nás ti zákazníci zastřelí. Už tak chtějí všechno hned a ted se to ještě pozdrží. Lidé přestanou chodit do restaurací, kvůli čekání a nebo restaurace skrachují, a servírky a číšníci se budou shánět špatně, jelikož tuto práci nikdo chtít dělat nebude, aby na sebe nechal celý den řvát, prostě psychika. Kdyby radši řešili důležitější věci. Děkuji a hezký den Sirůčková
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2014 20:15 | Ratajová

Dovede si někdo představit "klasické řemeslníky" řezbáře, košikáře, brašnáře, kteří již teď skomírají na úbytě a proto nemají ani prodačky a sami si předvádí výrobu a zároveň prodávají,jezdí po jarmarcích, že by ještě měli kupovat a hl.obsluhovat reg.pokladnu, když na mnohých náměstích není ani zavedená elektřina (jo baterky to je vynález)? Já tedy jako praktik ne!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2014 18:34 | rob

Autor Motešický jste úplně mimo!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2014 23:54 | gogo

Víte Vážení vietnamci nejsou problém živnostníků, ale problémem státní správy, předvším ceníků a celé slavné EU. Český poctivý živnostník to pak odnese. Apeluji na zdravý rozum a nedat se. Chtělo by to vytvořit něco jako živnostenckou komoru a bojovat s tímto ČSSDANOKDUVSÁCKÝM molochem. Nebuďme jen, jak říkal Winston CHURCHILL voli a tahouni co na sobě nechaj štípat dříví a nenechme se urážet Mládekem , že jsme paraziti a už s tím něco začněme konečně dělat.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2014 8:49 | Petr Máca

Hmm, registrační pokladny, bez výjimky. Konkrétní dopad, u mě: Jelikož se RP mají týkat i zdravotnictví, dopadne i na mě. 3 ordinace, jen symbolický (a plně přiznaný) příjem v hotovosti, celkem kolem 20 tis. ročně od 300-400 pacientů. Jedná se vesměs o drobné pojišťovnou nehrazené věci. Náklady na registrační pokladny budu mít nejméně odhadem 30000 ročně. Jako podnikatel musím své náklady přenášet do ceny - vyjma regulovaných cen. Odhaduju, že budu muset ty drobné úhrady (kopie papírů, CD s dokumentací) zdražit cca o 150%. Dnešní ceny jsou kalkulované jako prostá refundace skutečných nákladů = neziskové. Lidi budou řvát a budou naštvaný na nás. Nic není jen černé a bílé. Spolu s nepoctivým trhovcem nebo hospodským to odnesou všichni.,
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2014 10:24

uz ta fakt nema co ine trapit len jedna babka co si pomoze tymto k lahsiemu zivotu? och..opttv
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2014 10:21

99 percent z vas tu pise ze nakup pokladne by ho zruinoval a ty chcfes ist po vzore nemecka? hrdy si sice dost,aj celkom slusny patriot,ale o veci nemas ani paru! tak nech vas tu cicaju vietnamci,ktorym sa u vas dari prave kvoli bezpokladnovemu systemu. ale potom tu neskacte a nestazujte sa
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2014 0:39 | Lenka

Jako malý živnostník na tuto pokladnu a její servis nemám, tak budu muset své malé podnikání ukončit a jít na pracák. Myslím, že pracovní úřad bude velice rád, že má dalšího klienta. Jen si nedovedu představit, že budu muset čekat frontu mezi ........třídou, která nikdy dělat nebude a hlavně nechce. Věřím,že žádné sociální příspěvky nedostanu. Ale možná se stane zázrak a zařadí mé požadavky mezi.....třídu a budu se mít stejně nebo možná lépe. A hlavně nebudu muset podnikat a kupovat si reg.pokladnu. Že se vůbec snažíme ulehčit státu a pracujeme.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2014 12:34 | Marie

co si myslím o registračních pokladnách. Jestlipak dostanou také registrační pokladny advokáti? Mám zkušenost, že za 3/4 hodiny předčítání a listování ze zákona mě naúčtuje 1000 kč a to rozhodně bez dokladů. Nebo znalci , nebo geodeti - budou mít pokladny? S dokladem by to prý bylo více. Takže pokladny jsou jen pro drobné lidi na které je třeba bič.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2013 11:47 | Jiří Vrba

Bylo by krásné, kdyby to fungovalo tak, jak se plánuje. Ale nikdy to fungovat nebude. Mám malou firmičku, obrat od 1,5 mil do 2 mil ročně. A ještě se mi nestalo, že bych neplatil DPH. Jelikož na tom nejsem tak dobře abych si mohl dovolit zaplatit daňového poradce... Stav v pokladně vs. DPH je velmi dobrý kontrolní mechanismus. O to větší překvapení pro mě bylo, když mi účetní řekla, že při kontrole z finančáku se "aktuální" stav v pokladně nekontroluje. Že je zajímají pouze doklady, a né reálie. Tomu nerozumím. U firem, které mají pouze bezhotovostní platební styk jsou kontrolní pokladny úplně zbytečné. Začal bych u Vietnamců (kteří Vám ani teď nevystaví paragon) a hospodských (na střední jsem si přivydělával v restauracích a hotelích a vím, že šef nikdy nezaplatil ani korunu na daních, dodací listy z Makra házel rovnou do koše). A třeba by mě zajímalo, jak probíhá ten servis a přenastavování. Konkrétně třeba u zelinářů a řezníků... V těchto oborech se ceny mění minimálně jednou týdně, spíše denně, či dodávku od dodávky. To jako když řezník bude muset zdražit krkovičku od 2 kč za kg, bude muset přijet servisák a pokladnu přenastavit? To nemůže nikdy fungovat... Nebo když bude chtít zařadit nový sortiment, zase to bude muset někdo přenastavit?? Nepřichází do úvahy. To by ten Úřád kontrolních pokladen musel mít tisíce - spíš desetitisíce zaměstnanců. A stejně by to nefungovalo. A kdyby měl být servis ještě zpoplatněný, tak to absolutně nepřipadá do úvahy. Nesmysl. A ještě něco. Češi by možná daně platili o to radši, kdyby neměli pocit, že tyto peníze svěřují do rukou debilům, kteří s nimi pak hospodaří velmi nezodpovědně. Ale je to hrůza. Viděli jste pohádku Tajemství staré bambitky? Daň z okna, daň z hlíny, daň z komínu, daň ze vzduchu? Copak to nestačí už teď? Daň z příjmů zaměstnance/zaměstnavatele, sociální a zdravotní zaměstnance/zaměstnavatele, DPH, spotřební daň, silniční daň, daň z nemovitosti, SPOTŘEBNÍ daň... Kde se to všude poděje?? Je mi z toho na blití...
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2013 10:52 | Opluštil

Nechápu proč si bereme příklad ze zemí , které jsou na huntě. Proč si nevezmem příklad z Německa kde to funguje i bez registračních pokladen. A dokud budou kontroly Čoj, hygiena adt při kontrolách např. Vietnamských provozoven hájit hlavně svou kapsu, tak to fungovat nebude ani s registrační pokladnou. A loterie je orpavdu pro blbečky...
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2013 8:55 | Lucka

Řeknu to lidsky. Mám malý podnik, živnostničím zhruba přes rok a jsem sakra ráda, když vůbec vyjdu. Taková hovadina mě za náklady jednoduše položí. Nemluvě o tom, že než byste začali vysávat každou kačku z těch, co se alespoň snaží NEBÝT NA PRACÁKU, mohli byste napřed mrknout, kde se během týdnů ztratí víc než deset (sto? tisíc?) takových jako já obrátí za rok.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2013 22:39

Nechci dávat jednoznačnou odpověď, neboť nejsem člověk, který si myslí ,že ví vše, ale chci diskuzi a myslím, že o tom demokracie je.Vždy je třeba brát ohled na pozici či pohled, z které jsou problémy posuzovány.Tento je jen můj.Neříkám že každý musí souhlasit.Jsem živnostník a pravděpodobně,jelikož nemám kamennou provozovnu, bych nemusel sám RP pořizovat.Na druhou stranu si nedokážu představit, že bych obešel výběr daní.Mimo to je každý můj obchod podložen konkrétní smlouvou a je tak logicky i přiznán.Platím daně do posledního haléře a přesto mám pocit, že moje daně jsou redistribuovány tak nehospodárným způsobem, až to bolí(opravdu).Byl bych pro zavedení RP pouze za předpokladu, že bude za pomocí legislativy a za pomocí systémových změn minimalizováno rozkrádání státu =(daně které všichni platíme). Jedině když bude důsledně kontrolován státní aparát a omezeny zbytečné a nesmyslně předražené projekty.Jedině když nebudeme posílat miliardy do evropské unie.A v neposlední řadě,jedině když budou státní zakázky důsledně kontrolovány, jsem pro zavedení registračních pokladen. Věřím, že by každý z diskutujících rád platil daně pokud by věděl, že je s nimi dobře zacházeno.Nevěřím, že by někdo měl problém platit daně pokud by denně neslyšel o korupčních aférách a rozkrádání státu. Ano jsem pro zavedení registračních pokladen, ale zalepme nejdříve díru v nádrži (státní rozpočet) než do ní začneme přilívat další a další naftu...
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2013 0:17 | Švehla Petr

Já osobně si myslím, že by zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí jen pro některé podnikatele nepřineslo kýžený efekt pro státní rozpočet, neb Ti, kteří dnes podnikají tzv. "na černo", nemají pro své prodávané zboží řádné nabývací doklady (např. vietnamští podnikatelé) a ti čeští poctiví podnikatelé, kteří řádně platí daně by zákon o registračních pokladnách co nejvíce poškodil a zatížil dalšími investicemi. Pokud by vláda a parlament uvažovali o zavedení registračních pokladen, pak tedy celoplošně pro všechny profese a pro všechny živnostníky neomezeně. Pak by si vietnamští obchodníci museli zákonitě pořídit počítače, software, pokladní systémy a veškeré nakoupené a prodané zboží by museli doložit nabývacími doklady (což v současné době zřejmě nemají). Pak by byla zákonná povinnost celoplošně spravedlivá. Neohraničoval bych povinné zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí pouze na drobné podnikatele, podnikající dosud řádně a poctivě, ale i na ostatní podnikatele, podnikající bez řádných nabývacích dokladů (zejména na vietnamské podnikatele na tržištích i v kamenných obchodech). Ekonomický efekt ze zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí by dle mého názoru nebyl takový, jaký si představují některé levicové strany. S pozdravem Petr Švehla, Františkovy Lázně, 05.11.2013 WXP31
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2013 13:30 | Zdenek

Všem kteří komentují že nechtějí reg. pokladny fandím. Pokladny podporují jen ti ,kteří jsou daleko od skutečné reality(politici, státní zaměstnanci a jiní ,kteří žijí právě z daní).Chtějí být dobře placeni, mít sociální jistoty aj. Přebujelé státní instituce stojí daňové poplatníky nehorázné peníze, a ještě je neumí ani vybrat. Když je neumí vybrat tak si chtějí posvítít na drobné živnostníky. Každý živnostník má dnes svou účetní ,protože tak složité daňové přiznání nezvládne.Teď je zatížíme ještě pokladnami a zřídíme další drahý státní kontrolní úřad. Je to smutné,protože si nikdo neuvědomuje ,že daně stejně skončí ve státní pokladně. Uvedu jen jednoduchý příklad. Automechanici, kadeřnice,podejci na tržišti, drobní řemeslníci aj. přijmou od zákazníku peníze. Z nich zaplatí náklady a zbytek je jejich tzv. zisk. Myslíte si,že ty peníze si schová do polštáře? Podle výše zisku s nimi nakládá(utrácí). A jsme tam kde jsme chtěli být. Koupí si třeba automobil za 121000kč. Prodejce 21tis. odvádí jako DPH, státu. Potom si koupí benzín do auta ,kde stát kromě DPH vybere ještě další daně. Autem zajede s rodinou do supermarketu a nakoupí pokud ještě má dost televizi, pračku, počítač a plný košík potravin atd. Třeba utratil 500tis kč. Stát dostane 21% to je cca 105tis a velmi rychle. Peníze jsou oběživo. Není potřeba se dívat lidem až do peněženky. DPH je mocný nástroj. Tedy žádné registrační pokladny nejsou potřeba pokud nechceme mít brzy plné úřady práce. Politici pláčou, že HDP je nízké protože lidé neutrácí. Když budou chudí nebudou tolik utrácet. To vždy platilo, platí a platit bude.
+77
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2013 22:16 | Vratislav

Tak ta babka je tam u nás dennodenně, jezdí do skladu nakupovat květák, kedlubny, mrkev...má pestrý výběr. Všichni lidé u ní, u nás nikdo, protože platíme daně a máme trochu vyšší cenu. Všichni víme, že to není schopna sama pěstovat na svém maličkém políčku...,ale nic ji nedokážou. Pokladnu nebude muset mít...hm
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2013 22:08 | vratislav

Kdo z malých živnostníků bude volit levici, je šílenec a je možné že svou činnost bude muset skončit. Netuší, co ho při zavedení těchto pokladen čeká! Typický populismus ČSSD. Plně s článkem souhlasím. Okopírujte ho a všem příznivcům takto vybíraných daní předejte. Místo pokladen ať se ČSSD zaměří na daňové ráje!
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Sokol

advokát

Jaroslav Pajonk

podnikatel, Centr Group

Tomáš Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Pajonk
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services