Mikuláš Šveda: Musíme spadnout na dno a odřít si zadek

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 27. 7. 2013 | 18 komentářů
„Premiér by měl na šéfa státní kasy vypsat regulérní výběrové řízení. Ať má třeba padesát milionů ročně… Takový člověk by se pak obklopil lidmi, kterým věří, a dělal by svou práci tak, jak by měl – úsporně a s rozumem. Ve chvíli, kdy ministrem financí uděláte figurku, která se už jen proto, že takový post získala, zavděčila deseti dvaceti lidem, máte zaděláno na průšvih,“ říká Mikuláš Šveda ve druhém díle našeho rozhovoru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2014 12:51, Fischer

Chlapec je novodobý vekslák. Nic víc. Jančura, Bernard, Březina? Dobrý vtip. Jančura by bez dotací byl v mínusu. Bernard neví která bije, jednou za ODS, teď s ubožákem Janečkem. Březina, také ODS a dál nutno mlčet, nelze doložit.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2013 12:56, V. Pytelbach

A je to tady. Pánovi se nelíbí daně. Zřejmě nejvíc daň z finančních transakcí.

Jsou to právě opatření sloužící k ochraně spotřebitelů, poctivých investorů/podnikatelů, která Evropu oddělují od zbytku (zejména toho necivilizovaného) světa.

Úplně chápu, že se tady pánům Švedům, Janečkům a jim podobným nelíbí. Vlastně jsem za to rád. Tato země potřebuje lidi, kteří hodnoty vytvářejí, nikoliv finanční spekulanty parazitující na nedokonalostech systému.

Přeji hodně zážitků při poznávání světa. Hlavně ty úsměvy Vietnamců tvrdě pracujících od nevidím do nevidím jen proto, aby mohli uživit hladové krky široké rodiny, budou upřímné. Asi tak jako stisk ruky Jana Fischera.

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

24. 11. 2014 12:51 | Fischer

Chlapec je novodobý vekslák. Nic víc. Jančura, Bernard, Březina? Dobrý vtip. Jančura by bez dotací byl v mínusu. Bernard neví která bije, jednou za ODS, teď s ubožákem Janečkem. Březina, také ODS a dál nutno mlčet, nelze doložit.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2014 18:00 | Pavel Najt

Dobrý den,jistě že se panu švédovi nelíbí daně a komu by se taky líbili ať už jste zaměstnanci živnostníci či majitelé směnáren,je to skoro jedno všichni jsme tímto systémem utlačováni,ze všeho platíme daň několikrát a nikde to neni vidět,jak pan Švéda správně uvádí když je ministrem financí chemik je to skoro jako by letadla stavěl pekař,vaše negativní reakce a osočování autora musím vyvézt z omylu,s panem Švédou jsem se mnohokrát potkal osobně,neboť jsme mu stavěli na moravě dům a musím na jeho adresu uvézt že je to slušný a spořádaný podnikatel,takovou spolupráci jsem od té doby nezažil,kdyby jsme se jako on chovali všichni žilo by se nám v té naší zemičce o hodně lépe
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2013 18:34 | Horak

Drábek min .fin.za 100 000000 a všechno prošustruje a ještě je vychechtany. Druhý kandidát Vyktor Koženyj . Tžetí kandidát,mazany CYKAN . GUT .
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 8. 2013 9:53 | Petr Ježek

Směnárník jako rádce občanů? Ten rozhovor krásně ukazuje, jak člověk zavěšený na neudržitelný finanční systém stále ještě věří na jeho samospasitelnost. Doslova neuvěřitelně obludná je jeho představa, že ministr financí se s padesáti miliony ročního platu samozřejmě obklopí stejně penězi zfetovanými jedinci, kteří pak vytvoří workteam - s jakým cílem kromě zachování svého establishmentu? Peníze jsou pouhým zprostředkovatelem potřebných transakcí, pokud se samy stanou předmětem transakcí, chybí pak ve své přirozené roli. Proto transakční daň na finanční transakce dává hluboký smysl. Peněz v oběhu je příliš mnoho a stejně tak jich je příliš mnoho zašitých nikoli ve slamnících, ale v trezorech a nepeněžních aktivech. To by měl ministr financí začít urychleně řešit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2013 11:17

A do které školy pán chodil? Nebo si myslí, žem opakováním hloupostí ze zahrádky nevzdělaných politiků získá osobní kouzlo?
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2013 14:12 | BlackHoleDown

Ááá, soudruh je demokrat. Z banky? Nebo kolega pana Švedy - vekslák?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2013 0:30 | Jan57

Nějak jsem nepochopil co je divného na tom, když někdo řekne, Když se řekne pracovitý člověk, nevybaví se mi Čech, ale Vietnamec." Nějak jsem si nevšimnul pracovitosti Čechů. Jo, po 89 roce, to ano. Ale dnes? Řemeslníci horší než před rokem 89, v krámech nemlich jedno a to samé, úředníci v 90% na facku, úředníci ve vládním sektoru na ránu. Co víc dodat, leckterý příspěvek tady je jen pouhá závist, ale makat a snažit se to ne.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 7. 2013 22:47

Dan z finančních transakcí je levicová zrudnost! Pověsil bych na kandelabr každého, kdo ji chce zavést!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 7. 2013 16:34 | JS

Nechápu na co si autor teda stěžuje. On sám se má dobře a tvrdí, že i ostatní se mají dobře. Pak se diví, že lidé nechtějí změnu a všem nám proto přeje abychom padli na dno :-/ Se nedivím, že pak jako finančně zajištěný človíček hledá to správné duchovno ve východních destinacích. Kdyby žil od výplaty k výplatě, k duchovnu se vůbec v myšlenkách nedostane. A ještě je důležité zrušit všechno státní, protože on si sám všechno koupí. Tak nač státní úřady, policii, armádu když si to vše mohu koupit. Dobré fakt.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2013 11:05 | SocPredator

Souhlasím s tím, že úřady bobtnají a dělají zbytečnou práci. Dále je na nich spousta prduchů a mladí nemají práci. Pak přijde zákonodárce, a vymyslí zákon, který musí úřad dodržet a "investovat" do IT, aby dál dělal zbytečnou práci - například elektronické archivy. Takhle se efektivní stát nechová.
Nicméně ministrovi bych tolik nedal, poctivý člověk nestojí 50 milionů ročně, a hlavně, víte kolik lidí by museli kvuli jeho platu vyházet? :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2013 12:22 | David

Ano, jsou vyjímky, potvrzující pravidlo. Ale sám jste vyjmenoval spoustu nešvarů a důvodů, proč se u nás nedá poctivě zbohatnout nebo vůbec podnikat. Tím zbohatnutím nemám na mysli stát se do roka a do dne milionářem. Ale to je na jinou debatu... Ne každý chce nebo je schopen podnikat, ale to neznamená, že i jako zaměstnanec by kdokoliv neměl právo žít spokojený a ekonomicky zajištěný život. Mám samozřejmě na mysli lidi, kteří pracují a chtějí pracovat. Vyjímkou jsou potřební, kteří pracovat nemůžou zejm. ze zdravotních důvodů. Schopnost společnosti postarat se o potřebné je ale zase na jinou debatu... Nikomu peníze nezávidím, ale budu upřímný, nepřeju je lidem, kteří k nim přišli nepoctivě a na úkor jiných. Nejsem levičák ani pravičák. Nevím, kdo tyto termíny vymyslel, asi je to podle toho, jaké kdo používá sliby, nebo spíš lži... Podle mě za každého, i politika, hovoří jeho činy a výsledky, podle kterých by měl být hodnocený. Výsledkem práce politiků za posledních více než 20 let je rozkradený stát a morálně degradovaný národ. Takže je jedno, jestli politici byli z pravé nebo levé strany, všichni mají podíl na rozkrádání státního majetku a veřejných financí, a na situaci, ve které se nacházíme. Všichni by měli být, i zpětně, souzeni a podle "zásluh" potrestáni. Snad se toho dožiju :-) Ale zpátky k daním... Nikdy v historii, alespoň našeho národa, z daní neprofitovali ti, kdo je platili, ale ti, kdo je obdrželi, tedy ti, kteří měli moc daně vybírat. Je iluzí, že by to kdy mohlo být jinak. Vše je o politicko-ekonomickém systému. Tento systém je, nejen u nás, špatný a založený na nemorálních principech. Existují jiné možnosti a modely, a naštěstí jsou lidé, ktreří o nich přemýšlí, mluví a snaží ze je realizovat. Věřím, že díky novým možnostem komunikace se zanedlouho i "průměrní voliči" dozví, že existuje jiná cesta...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2013 8:39 | David

Tento a předchozí články o panu Švedovi mě utvrdily v jednom smutném názoru. V tomto státě se poctivě zbohatnout nedá. Pan Šveda přišel k penězům jako obyčejný vekslák, budiž mu ke cti, že to v podstatě říká na rovinu. Ve spoustě názorů s ním souhlasím, stejně tak jako s panem Okamurou, kterého kritizuje. Mimochodem, pan Okamura tvrdí, že se stal milionářem jako průvodce turistů. Pochybuji, že stejně jako pan Šveda v té době platil z tohoto "podnikání" daně. V mnoha věcech si jsou pánové docela podobní :-) Přes morálně diskutabilní zbohatnutí ale s oběma v zásadních věcech souhlasím, až na názor pana Švedy, že tak dobře jako si žijeme dnes, se nám už nikdy žít nebude. Dobře si dneska žijí jen ti, kteří k penězům přišli podobně "poctivě", nebo těží z bývalých vazeb z naší socialistické minulosti, nebo ti, kteří mají to štěstí, že jsou jejich zaměstnanci, nebo zaměstnanci zahraničních firem. Pan Šveda jaksi zapomněl na půl milionu nezaměstnaných, z nichž ne všichni jsou nefachčenka a paraziti, na milion lidí, kteří žijí v chudobě a další téměř milion, kteří žijí těsně nad hranicí chudoby. Na průměrný plat nedosáhne cca 60% Čechů. V posledních letech stoupá i počet sebevražd (to jsou čísla z českého statistického úřadu). Ať pan Šveda takovým lidem do očí řekne, jak dobře si žijí... A to nemluvím o morálním zmaru, který vládne této zemi. Nejenže politické a ekonomické elity stále více bezostyšně kradou, podporovaní zákony a justicí, které si k tomu vytvořili, ale co je horší, lidem, kteří je ze svých daní živí, to asi připadá normální. Alespoň to tak vypadá podle chování u voleb... Pak vyvstává otázka: Je správné platit daně, aby byly následně rozkradeny, nebo daně neplatit a odříznout tak zloděje od zlaté žíly?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2013 9:43 | jp

„V tomto státě se poctivě zbohatnout nedá.“ Tomáš Baťa: „Když říkáš, že to nejde, tak to neumíš.“ Úspěšných příběhů je celá řada, např. seznam.cz, který začal jako školní projekt a dnes dosahuje obratu v řádu miliard. Chce to jen nápad (i když zde byl asi převzat ze Západu), nebát se a pracovat (víc než ostatní). Hlavně to poslední je důležité, přitom člověk nemusí být zrovna milionářem. Dobrou odměnou, i duševní, je, když se dokáže sám o sebe postarat. Pracovat „víc než ostatní“ je recept nejúspěšnějších lidí. Je jasné, že nemohou všichni pracovat víc než ostatní, ale mohou si to dovolit říci, protože vědí, že většina nevytrvá. Ta horší část potom jenom nadává a závidí. Byli by ochotni nás uvrhnout zpět do komunismu, i kdyby na tom sami nevydělali, nebo dokonce prodělali, ale těšilo by je, že bohatí by zchudli víc než oni sami. Nezaměstnanost vyrábí vláda nadměrnými regulacemi – zkuste si založit živnost a přijmout jednoho jediného zaměstnance, budete se divit (snižuje množství pracovních míst), štědrým sociálním systémem – proč pracovat, když si mohou „vydělat“ bez práce (snižuje motivaci pracovat), minimální mzdou (do ní je třeba započítat i odvody, tedy 34 % navíc) – bez ohledu, zda-li se za ni dá slušně žít či nedá, některé práce se stanou neprofitabilní, málo kvalifikovaní se nebudou mít šanci uplatnit, firmám se bude více vyplácet investovat do strojů apod. (nezaměstnanost bude vyšší s minimální mzdou než bez ní). Zjednodušit podmínky k podnikání, snížit daně, aby byla motivace vytvářet skutečná pracovní místa, ne přezaměstnanost ve státním sektoru. Panu Švedovi do hlavy nevidím, ale vyznívá mi to tak, že se mu nežije špatně (také si myslím, že se u náš nežije špatně – člověk by měl hledět na to, co má, ne na to, co mají ostatní) a ani si na to nestěžuje, ale trápí jej trend, jakým se vše ubírá: neustálé zvyšování daní a regulací. K prosperitě se stát neprodaní. Politici (především levicoví) by si měli uvědomit, že ty nejschopnější potřebují k tomu, aby vůbec mohli plnit své populistické sliby. Situace je dnes pro ně ovšem jednodušší v tom, že nás mohou dle libosti zadlužovat (myslí na příští nebo přespříští volby). Mělo by se to zarazit uzákoněním vyrovnaného rozpočtu. Jaký je rozdíl mezi politikem a státníkem? Politik myslí na příští volby, státník na příští generace.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 7. 2013 9:52 | Sas

"Když se řekne pracovitý člověk, nevybaví se mi Čech, ale Vietnamec."
To myslí vážně? Asi dlouho nebyl na pracáku. Poměr je tam jasný, na 5 cikánů připadají 3 Vietnamci, a na ty připadá 1 bílej.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2013 23:16 | Petr Gold

Jste mladý. Žádné peníze, natož miliony - nic nezmění! KORUPCE TADY VŽDY I ZA KOMANČÚ BYLA, KORUPCE JE, KORUPCE, JAK TO TAK VYPADÁ I BUDE - generální stávka - ale kdo ji bude dělat, když všichni brblají a nadávají a cpou se na různé kandidátky, kde jim jedním úkolem zacpou hubu ....POLITIKA JE SLUŽBA LIDU, za 15 - 20 000 Kč tomu rozumím, ALE ZA 40- 50 000 A VÍCE TO JE PRASÁRNA.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2013 15:57 | Roman

Spadnout až na dno - to znamená vládu komunistů. To není dobrý scénář...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2013 14:14 | jp

V. Pytelbach: Zase, zdá se, jeden závistivý a moralizující komentář. Co je "skutečná" hodnota je vždy subjektivní. Člověk, který dělá něco (bez státních dotací, dodal bych), o co ostatní lidé stojí, je užitečný a nemusí se před nikým obhajovat, či se někomu zpovídat. Má-li pan Šveda prosperující směnárnu, znamená to, že lidé oceňují jeho služby, které jsou jim užitečné. Kdyby to bylo naopak, zkrachovala by. Nikdo nikoho s pistolí u hlavy nenutí tam chodit. To je krása svobodného tržního hospodářství. Hodnoty se vytváří tak, že najdete někoho, nebo okruh lidí, pro které činnost užitečná a přitom je lhostejné, zda-li jste třeba zedník nebo finanční poradce, nebo zda-li jde o věci "hmatatelné" či "nehmatatelné". Navíc, každý svými hlasy-penězi, rozhoduje, kdo a jak bude úspěšný.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2013 12:56 | V. Pytelbach

A je to tady. Pánovi se nelíbí daně. Zřejmě nejvíc daň z finančních transakcí.
Jsou to právě opatření sloužící k ochraně spotřebitelů, poctivých investorů/podnikatelů, která Evropu oddělují od zbytku (zejména toho necivilizovaného) světa.
Úplně chápu, že se tady pánům Švedům, Janečkům a jim podobným nelíbí. Vlastně jsem za to rád. Tato země potřebuje lidi, kteří hodnoty vytvářejí, nikoliv finanční spekulanty parazitující na nedokonalostech systému.
Přeji hodně zážitků při poznávání světa. Hlavně ty úsměvy Vietnamců tvrdě pracujících od nevidím do nevidím jen proto, aby mohli uživit hladové krky široké rodiny, budou upřímné. Asi tak jako stisk ruky Jana Fischera.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Aleš Hušák

podnikatel

Petr Mach

ekonom a politik

Aleš Hušák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Mach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services