Konec zlatých časů exekucí? Je jich míň a budou muset být levnější

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 6. 5. 2013 | 5 komentářů
V loňském roce soudy nařídily 820 420 exekucí. Astronomické číslo? Jistě. Oproti roku 2011 je to ale propad o 120 tisíc. Podle exekutorů stojí za úbytkem snížení advokátních odměn. A ty se po rozhodnutí Ústavního soudu z konce dubna budou znovu měnit. Přestanou být v Česku exekuce populární? U drobných pohledávek je to možné.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

1. 10. 2013 13:36 | Martin

Od samého počátku,tady vůbec nejde o to aby dlužník splatil dluh vůči věřiteli. Bohužel se v naší Republice udělal velmi výhodný ochod s dluhy. Na tom že Franta dluží Honzovi 1000,- Kč nevydělá Franta , ale onen právní systém který toto částku nehorázně nafoukne. Viz Vymáhaná částka 1 000 Kč, Celkové náklady exekuce 10 104 Kč vč. 21 % DPH Celkové náklady vymáhání 13 855 Kč vč. 21 % DPH. Spočítat si to můžete sami na http://ekcr.cz. Rozhodně se nezastávám dlužníků a jsem toho názoru že dluhy se mají platit, ale proč by na tom měl bohatnout nějaký Lichvář ? Např. ustanovení že věřitel vůbec nemusí dlužníkovi dát vědět že něco dluží a hned to podává soudu je totální absurdismus a potvrzuje jen to co jsem řekl na začátku . Vůbec nejde o splacení dluhu. kdyby totiž šlo pak by polovina exekucí vůbec nebyla protože poctiví lidé , kteří se nějakým omylem , podvodem , nebo jinak dostali do kategorie dlužníků , klidně dlužnou částku zaplatili .. to by ovšem o ní museli napřed vědět. Ale proč by měli platit věřiteli 1000,- když pak můžou exekutorům a soudům zaplatit 13 tis že .. tohle je tak na žalobu u mezinárodního soudu.. protože tento systém je všechno možné jenom ne právní
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2013 9:11 | básník špína

exekomora nehodlá říkat pravdu.Jsou věřitelé,kteří si ze svých pohledávek udělali byznys, vydělávají totiž na různých penále z prodlení a podobně-stačí když si přečtete pořádně dopisy,které vám přijdou od exe-dála na tom,a to evidentně má byznys exekutor.Pro dlužníka to má jediný efekt,bude sdíraný a odíraný i nadále a navíc bude do jeho dluhu zatažena celá rodina,protože exekutor může brát kdekoliv a kdykoliv se mu zlíbéí a to jen NA ZÁKLADĚ DOMĚNKY. Takže o čem nám to tady vlastně exekomora referuje...o tom,že musí hladat obtížnější cestu ke svému obohacení?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2013 17:32 | oomega

Taky si myslim, ze nam panove z ExeKomory prave rekli, ze je 800 000 lidi, co dluzi do 1000,- a 20 000 firem a firmicek, ktery dluzi tu za auto, tu za dum.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2013 15:15

Jsem zvědavý, kdo bude drobné pohledávky teď vůbec vymáhat? Dlužit málo, ale v hodně případech, se evidentně potom vyplatí, protože se nevyplatí ty finance vymáhat. Supr budoucnost pro dlužníky.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2013 10:29 | Pavel

To je úžasná ukázka statistikuliky (tedy vědy o zneužívání statistiky k obhajování nepravdivých tvrzení): "Z údajů Exekutorské komory navíc nevyplývá, že by bagatelní pohledávky tvořily tak velké procento exekucí, jak by se mohlo zdát. „Průměrná výše dluhu, kvůli němuž věřitel žaluje dlužníka, se pohybuje kolem 85 tisíc korun,“ říká mluvčí Exekutorské komory."
Průměrná výše pohledávky s počtem bagatelních pohledávek nijak nesouvisí. Pokud bude jedna pohledávka za 70 000 000 000 a 820 419 pohledávek za tisícovku, tak to dá stejný průměr.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Adam Walach

podnikatel, Walmark

Petr Kováčik

podnikatel, Skrz.cz

Adam Walach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Kováčik
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services