Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

Takzvaná souhrnná daňová kvóta by měla stoupnout ze současné úrovně kolem 34 procent až ke 40 procentům. Navrhuje to Martin Potůček, profesor Karlovy univerzity, vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie a ekonomický poradce ČSSD.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2013 14:25, MUDr Stehlík Josef

Toho pána neberte vážně,ve školičce u kafíčka ,jedna přednáška týdně,to se to daní,je na omylu,nic víc nevybere,ode mne tedy ne.

+193
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2013 15:40, Maxikovic

Jen staci precist kousek Tveho prispevku a je mi jasne, ze jsi komunista az za hrob "bohoti smejdi" a jak typicke.........

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

11. 5. 2013 11:26 | Bagger

Ziji ve Skotsku. Dnes prisel dopis, ze se nam zvysuje nezdanitelne minimum na 9500 liber rocne. To je asi 24 000 Kc mesicne. Po vitezstvi CSSD v pristich volbach vam tam asi krute zvysi dane. Pokud neco umite, prijedte sem, tady je civilizovana zeme.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2013 15:31

Nic proti, souhlasím s vámi, ale že by šli VŠICHNI lidé ve zlatých padesátých (a také i později byly akce Z) dobrovolně? tak růžové to nebylo, nežijte v růžovém. A SAZKU si nechali vytunelovat sportovní svazy (akcionáři), neb u nás je zvykem nadávat a nic nedělat, jen když je co sosat. Kdyby byla v sazce pořádná kontrolní a dozorová činnost, neměl by pan ředitel takovou volnost konání. Ale to je mlácení prázdné slámy, to je všude stejné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2013 15:30

Citace - uplnej vypatlanec / 06.05.2013 15:19

nema cenu psat o cemkoliv minoritnim ... jestli KSCM ci CSSD krade (kradla) v radech stovek milionu, pak tzv. "pravice" ODS a TOP krade ve stovkach miliard, vime jantare ?!
Shodneme-li se na dvou základních faktech - že se krade stále víc, a že v opozici se krade hůř, v delším časovém horizontu vám vyjde, že kradou všichni zhruba stejně (stále víc), takže je zbytečné to nějak moc personifikovat, brzo bude pořadí třeba úplně jinak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2013 15:19 | uplnej vypatlanec

nema cenu psat o cemkoliv minoritnim ... jestli KSCM ci CSSD krade (kradla) v radech stovek milionu, pak tzv. "pravice" ODS a TOP krade ve stovkach miliard, vime jantare ?!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2013 11:57 | kiwii.cz

Uff, tak na horšího demagoga se narazí opravdu stěží. Klasický příklad, člověka, který celý život žije z daní ostatních (coby profesor na státní VŠ) a navíc je neustále hnán pocitem, že on ví nejlépe, co je pro ostatní dobré. Bez ohledu na to, co to ostatní stojí. Hold se potřebné prostředky - jako vždycky - ukradnou ostatním pod pohrůžkou násilí (rozuměj: zdaní).
Pokusím se přeložit do češtiny některé autorovy výroky:
"Ve schváleném programu ji má ve výši 36 procent, ale já si myslím, že by měla postupně růst až ke 40 procentům, protože zanedbaných veřejných úloh před námi stojí daleko více, než si vůbec dokážeme připustit." znamená: Měli bychom okrádat lidi na daních daleko více, než to děláme, protože, když lidem ty peníze necháme, tak je - považte tu hrůzu - použijí podle svých priorit. A my víme přece nejlíp, co je pro ně dobré. A navíc, jak jinak bychom se napakovali my sami, že?
"My potřebujeme daně především na investice do veřejného sektoru, jako je právě zdravotnictví, školství, sociální péče či třeba kultura. Zde pak daně přispívají ke kvalitě života lidí i k lepšímu fungování společnosti." znamená: ONI, Lidi jsou debilové, kteří nejsou schopni posoudit, co je pro ně dobré. Jestli necháme lidi rozhodovat o tom, za co svoje vydělané peníze utratí, tak to prochlastají a prohrají na automatech. MY víme nejlíp, za co utratit jejich peníze, takže je nejlepší jim je vzít. Čím víc, tím líp.
Soudruh profesor chce podporovat elementární míru důvěry mezi lidmi a ochota spolupracovat a vzájemně si pomáhat. Myslím, že se mu to daří. Problém je v tom, že těmhle "budovatelům dobra za každou cenu" nakonec dojdou i peníze těch posledních lidí, kteří budou ochotni v této zemi něco tvořit. A až těm posledním dojde motivace, tak bude nutné zavřít i hranice, aby se nesebrali a neodešli jinam. Ostatně komunisti s tím mají historickou zkušenost.
PS: Kdyby lidé, jako pan profesor (dnes prakticky všichni v politice bez ohledu na stranický dres) neustále nezadlužovali nás i naše děti, tak by teď měli v rozpočtu ročně o 40-50mld Kč více (což je suma, kterou platíme pouze za úroky z dluhů) a nemuseli by řešit vyšší zdanění. Ale ono se tak snadno okrádá občan zvyšováním daní, když nadává jenom v hospodě a potom jde nakonec stejně poslušně k volbám, což? Postavit proti sobě OSVČ a zaměstnance je mistrovský tak. Zase se lidi budou nesnášet navzájem a stát bude moci v klidu přitáhnout obojek... :-(
+56
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2013 9:03

Akce Z prosím probíhaly od 60. let, je tu tedy rozptyl nějakých 30 roků – takže pozor, chcete-li se se svým koncem osmdesátých let prohlašovat za znalce...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2013 9:02

No, třeba ví něco o jiné době. Koncem 70. let školky nestíhaly...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2013 8:07 | Miki

Vážený pane, nevím kolik Vám je ,ale já jsem se koncem 80-tých let jako náctiletý těch několika akcí Z účastnil, a prohlašuji, že po mě nikdo nic nechtě, to že dle vás jako sankce bylo neumístění dítete do školy je fór jako hrom. \Je vidět, že asi o této době nevíte nic, tehdy byly školky předimenzované a děti do těchto zařízení naháněné aby rodiče mohli plnit pracovní plán.To že si společnost něco sama buduje a neobjednává to v předražených "tendrech" je dle mě spíš její plus. Také v příspěvku varuji před volbami v příštím roce, resp. před jejich možným výsledkem a nástupem k moci lidí typu p.prof. Potůčka , Mládka a spol. Tuto zemi spasí asi jen revoluce po vzoru Islandu, o které se v mainstreamu nic nedozvíte ....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2013 6:33 | politický neutrál

Miky, vy jste patrně členem rudé party, že je tak vychvalujete. Já to znám, bohužel, jinak. Ano, lidé chodili na akce "Z" a víte proč? Hlavně proto, že museli. Jednak to byla podmínka, třeba vzetí dítěte právě do té školky, či jeslí. A pak ani jiná možnost nebyla. Například stavba prodejny, vodovodu, kanalizace, kulturního domu .... poněvač jinak by nic neměli.
A lidé v padesátých letech byli ještě zblblí a jejich nadšení brzy, jakmile prohlédli co komunisté dokáží, vyprchalo.
Ano, podvody a tunely jsou problém, který vadí. Ovšem nechápu, proč mezi tuneláře neřadíte ty z vašeho ranku? Tedy ČSSD a KSČM? A pak, nepíšete, jak se tomu bránit, či jak to řešit. Tím, že za rok zvolíte ty vaše rudé koně, to jistě nezměníte, ba naopak. Je třeba odstranit příčiny a ne pořád "vylepšovat" následky.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2013 22:41

Pozdě už je , Miki. Systém je rozběhlý a svoloč se jednou za čtyři roky vystřídá u moci. Víceméně na oko. Myslím, že pomůže pouze radikální řešení. A k tomu nedojde, dokud bude co jíst a co ztratit. Jak řekl kdysi Robejšek - Sytý revoluci nedělá.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2013 22:25 | Roman

Když už se pan rádoby ekonom ohání tím, že daně jsou mezi OSVČ a zaměstnanci nevyrovnané, tak co třeba to dorovnat tím, že snížíte daně zaměstnancům? To by se vyrovnalo taky ne? Pak se firmám vyplatilo zaměstnat více lidí nebo by se zvýšily výplaty těm stávajícím. Při současném stavu našeho státu mám pocit, že bez ohledu na to, jak moc vyberete, zahučí to tam jak do piliňáku a lidi budou mít zase prd.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 22:17 | Miki

Dovoli bych i napsat jednu poznámku: Tot řešení pana prof. je stejné jako když doktor se jedním okem mrkne na pacienta a napíše antibiotika a očekává zázrak. Proč nikdo ještě neřekl, že hlavním předpokladem pro výběr více peněz na daních je ta správná nálada ve společnosti!! A kde se bere? jak ji získat?? No určitě to nebude tím, že se bude republika rozkrádat a nikomu to nevadí resp. nikdo s tím není schopen nic udělat.Za takového stavu není důvod platit daně- proč? Aby to Janoušci, Vondrové, Št´ávové , Parkanové, Klausové, Nečasové, Nagyové, a podobná svoloč rozkradla???Nikdy! Jak je možné , že v tolik kritizovaných 50-tých letech šli lidé a v akci "Z" = zadarmo stavili školy, továrny, cesty ,JZD atd??? Protože to sami chtěli a věřili v lepší budoucnost. Dnes nikdo v lepší budoucnost nevěří. Když si necháme vytunelovat a ukrást Sazku zlatou slepici celé republiky??To není normální. Když prodáme distribuci vody, energií a za chvíli i cesty a železnici a pak se divíme, že platíme takové nehorázné ceny!!!Tak co už je vám alespoň trošičku jasné jak je to s těmi daněmi?????Budíček za rok může být pozdě .
+110
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 22:07 | Fredy

Jakmile někdo někde hlásá, že chce zvýšit daně a to hlavně proto, že v jiných zemích je vyšší mají (jinde zase nižší, ale o těch se nemluví) a neřekne ani na co, tak je třeba vzít klacek do ruky a hnát ho sviňským krokem co nejdál na východ ....
Tahle republika potřebuje co nejdříve nějakého novodobého Roberta Douglase, který by konečně zrušil socialismus a zavedl skutečné tržní prostředí a normální kapitalismus. Jenže to by znamenalo, jako bod č.1 - vystoupit se socialistické EU.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 21:30

netuším co je na příspěvku martina komunistického...asi mám jinou představu o komunismu než vy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2013 20:10 | pCh

Další socanskej přerozdělovač.... Ať si tihle joudové vyzkouší živit se jako drobný živnostník v týhle zemi...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 20:09 | Skopy

Tohle je VELEZRADA pracujících lidí, podobně zrůdný krok by ocenili zejména sociálně nepřizpůsobiví spoluobčané - skalní voliči ČSSD.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 5. 2013 18:18 | Martin

Nikoliv, ale děkuji za tvůj psychologicko-politický profil. Bohatí šmejdi byla narážka na to, jak se ve Francii vyjadřovali o těch, kteří odešli právě kvůli té dani.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2013 18:11

spolecenskej odpad se tu prezentuje svymi nazory:)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2013 15:40 | Maxikovic

Jen staci precist kousek Tveho prispevku a je mi jasne, ze jsi komunista az za hrob "bohoti smejdi" a jak typicke.........
-20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2013 14:28 | Martin

Aniž bych byl profesor z Prahe, tak vím jednu věc: čím vyšší daně, tím víc peněz se lidem vyplatí na to, aby ukrývali svoje příjmy. Klíčem k tomu, jak zlepšit aktuální situaci je maximální možné zjednodušení daňových zákonů, zrušení výjimek, osvobození atd. Doporučil bych se podívat na Francii. Tam mají úžasnou daň pro ty bohatý šmejdy ale nikdo ji neplatí. A stejně to dopadne tady.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dana Bérová

exministryně a podnikatelka

Zbyněk Frolik

podnikatel, Linet

Dana Bérová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zbyněk Frolik
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services