Student živnostník: dvojnásobný parazit! Nebo ne?

Debata o parazitujících (?) živnostnících, kterou svým výrokem na sjezdu strany vyvolal stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, je bouřlivá. Potrefený se cítí leckdo, a tak se křičí zprava, zleva. V dnešním Co si o tom myslíte, bychom rádi dopřáli sluchu ještě jedné skupině zainteresovaných. Studenti živnostníci. Dvojnásobní paraziti! Nebo ne? Co si o tom myslíte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2013 17:05, Petr

Dobrý den,
živnostenský list mám od svých 20 let, tedy celou dobu, co jsem studoval VŠ. Dnes už to je více než 12 let, co jsem OSVČ. Situaci, kterou popsal Karel, jsem prožil, a je to tak, jak se v článku píše. Pan Mládek to s vyjádřením o parazitujících občanech opravdu přehnal a jestli to myslel vážně (a ne jen, aby se zviditelnil), není to člověk, který by měl být zodpovědný za legislativu. Nicméně nyní už z toho, co se o tom píše, mám pocit, že chtějí někteří podnikatelé ukázat, že oni to vlastně mají úplně nejtěžší. Jako absolvent ekonomického oboru vím už po prvním semestru ekonomie, že podnikatelé podstupují rizika a jaký to může mít dopad na celý život podnikatele. Nestěžuji si, skuteční podnikatelé si nemohou stěžovat, nemohou se litovat, nemohou dokazovat, jak to mají těžké, na to nemají čas, musejí podnikat, jinak nepřežijí. Podmínky pro podnikání v ČR nejsou ideální a státu by se určitě vyplatilo podpořit rozvoj podnikání mezi studenty, čímž by dlouhodobě klesla nezaměstnanost a závislost lidí na státu. Jen si po letech kladu otázku, zda to vlastně stát chce. Nechápu, proč by měl podnikající student platit zdravotní a sociální, když ho za něj, pokud nepracuje, platí stát. Na druhou stranu, je to asi taková lehká příprava, že až student dostuduje, bude to mít ještě těžší. Kdybych se měl znovu rozhodnout, zda začnu podnikat v době studia, udělal bych to. Budu to doporučovat i svým dětem. Má to kromě možného příjmu nejednu důležitou přidanou hodnotu - člověk se mnoho naučí - a to především, jak jednat na úřadech, jak být samostatný a hlavně, jak neřešit, co kde jaký politik plácne - za tu dobu 12 let vidím, že nic zázračného nevymyslela ani levicová ani pravicová vláda. Je třeba se bát komunistů, kterých preference rostou právě díky trapným válkám pravice a socialistů a jiných jen na sebe myslících skupin "politiků". Změnit to ale můžeme pouze my, samostatní podnikatelé, staňme se novými Bati, vyházejme postupně tu sebranku těch, co si říkají politici, a vybudujme si novou hezčí Českou republiku! Bude to trvat, ale jsou zde příklady, kteří to i přes byrokratické nástrahy někam dotáhli a podporují rozvoj měst a obcí. Tam je třeba se koukat, takové jednání je třeba napodobňovat, jedině takovíto lidé postupně něco změní.

+134
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2013 11:36, eďa

Proč hned podnikat,jako tydýt Karel? Stačí myslet hlavou jeho učitelů - akademiků a sjednat si jinou formu spolupráce, která nezakládá nárok na odvody a také souvisí s daňovou optimalizací na straně příjmů. Např. přidělením k instituci za účelem odborné praxe. Vlk se jednoduše nažere aniž by se nažral a koza zůstane celá.

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

24. 5. 2013 22:14 | Tom

Před rokem ve svých 19 jsem začal s podnikáním. No, protože jsem stále studentem, mám určité výhody. Jako přivýdělek cca 5000,- měsíčně není špatný. Bohužel stát si neuvědomuje, že "parazitování" tím, že podnikám je lepší, než jen brát od rodičů. Já mám více peněz => více utratím. Rodiče mají více peněz => více utratí. Nevím, proč bych za svou snahu měl být nazýván parazitem. Tímto slovem bych poukázal na určitou skupinu lidí, které doslova parazitují na nás všech. Ač jsem studentem a nemám velký výdělek, podle mě pořád lepší odvést cca v průměru 18% na daních z mnou vydělaných 5000,- + z 5000,- ušetřených rodičemi, než být typický lenivý student, co jen natahuje ruku. Pokud se mýlím, tak mě opravte, já to ovšem vidím takto :).
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2013 14:15 | Dad

Zdá se, že někteří "podnikatelé" neustále závidí zaměstnancům dovolenou a pod a te´d už i dokonce hajzlpapír...že oni nic nemají a že si na to VŠECHNO musí vydělat...ale nějak si pořád nechtějí připustit fakt, že zaměstnanec je na tom podstatně hůře, než oni...(nebavím se o státních úřednících, ale o řadových zamětnancích dnešních malých akcviovek a eseroček)...zaměstnavatel sice musí (teoreticky) zaplatit zaměstnanci dovolenou...ale kde ty peníze vezme?...ze svého soukromého bankovního konta?...no to těžko... přece z konta své firmy...a jak se tam asi ty peníze dostaly?...tak že je "uškubl" svému zaměstnanci...podnikatel si vše co vydělá nechá a jak s tím pak naloží je jeho problém...ale zaměstnanec? ten dostane tak max 30% z peněz, co opravdu vydělá a zbytek jsou režie, které nijak neovlivní...takže tu dovolenou a ten hajzlpapír má předplacený více než dost!...a žádný paušál na odpočet daně nemá...zdaní celou svoji výplatu!...sociální a zdravotní platí opět ze svého platu...a co nákupy bez DPH...známe to všichni...paní nakoupí voňavky a u pokladny řekne: napistě mi to na čistící prostředky...takže nějak nechápu, proč tolik lidí pořád podniká, když zaměstnanci mají jen samé výhody...mám dojem, že je tomu úplně naopak...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 23:00 | iso

Takže zdá se, že zaměstnanci nebudou mít měsíc placené dovolené. jejich nemocenská se bude proplácet až po třech týdnech. Své pracovní místo si zainvestují (včetně hajzlpapíru) a sami si budou prodávat svoje výrobky. Když jim to nepůjde tak prostě krachnou. Takto si představujete že budou zaměstnanci v totožném stavu jako živnostníci? Pak tedy ANO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 22:00 | Petr II

Změnit to můžeme jen společně - zaměstnanci a podnikatelé dohromady. Při troše štěstí snad může zdravý selský rozum a slušnost zvitezit!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2013 18:35 | Pepa Vyskoč

Bingo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2013 17:05 | Petr

Dobrý den, živnostenský list mám od svých 20 let, tedy celou dobu, co jsem studoval VŠ. Dnes už to je více než 12 let, co jsem OSVČ. Situaci, kterou popsal Karel, jsem prožil, a je to tak, jak se v článku píše. Pan Mládek to s vyjádřením o parazitujících občanech opravdu přehnal a jestli to myslel vážně (a ne jen, aby se zviditelnil), není to člověk, který by měl být zodpovědný za legislativu. Nicméně nyní už z toho, co se o tom píše, mám pocit, že chtějí někteří podnikatelé ukázat, že oni to vlastně mají úplně nejtěžší. Jako absolvent ekonomického oboru vím už po prvním semestru ekonomie, že podnikatelé podstupují rizika a jaký to může mít dopad na celý život podnikatele. Nestěžuji si, skuteční podnikatelé si nemohou stěžovat, nemohou se litovat, nemohou dokazovat, jak to mají těžké, na to nemají čas, musejí podnikat, jinak nepřežijí. Podmínky pro podnikání v ČR nejsou ideální a státu by se určitě vyplatilo podpořit rozvoj podnikání mezi studenty, čímž by dlouhodobě klesla nezaměstnanost a závislost lidí na státu. Jen si po letech kladu otázku, zda to vlastně stát chce. Nechápu, proč by měl podnikající student platit zdravotní a sociální, když ho za něj, pokud nepracuje, platí stát. Na druhou stranu, je to asi taková lehká příprava, že až student dostuduje, bude to mít ještě těžší. Kdybych se měl znovu rozhodnout, zda začnu podnikat v době studia, udělal bych to. Budu to doporučovat i svým dětem. Má to kromě možného příjmu nejednu důležitou přidanou hodnotu - člověk se mnoho naučí - a to především, jak jednat na úřadech, jak být samostatný a hlavně, jak neřešit, co kde jaký politik plácne - za tu dobu 12 let vidím, že nic zázračného nevymyslela ani levicová ani pravicová vláda. Je třeba se bát komunistů, kterých preference rostou právě díky trapným válkám pravice a socialistů a jiných jen na sebe myslících skupin "politiků". Změnit to ale můžeme pouze my, samostatní podnikatelé, staňme se novými Bati, vyházejme postupně tu sebranku těch, co si říkají politici, a vybudujme si novou hezčí Českou republiku! Bude to trvat, ale jsou zde příklady, kteří to i přes byrokratické nástrahy někam dotáhli a podporují rozvoj měst a obcí. Tam je třeba se koukat, takové jednání je třeba napodobňovat, jedině takovíto lidé postupně něco změní.
+134
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 17:04 | alena

největšími žrouty daní jsou zbyteční úředníci. Např. v roce 2003 vznikl nový Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Sedí tam přes 2000 úředníků v teple a s teplým obědem. Jsou dotování 2 miliardami ročně a dlí v opuštěných prostorách po ONV. Sedí na majetku za 22 miliard. Jsou to trafiky pro politiky co nebyli úspěšní ve volbách a to napříč politickým spektrem jak oni rádi říkají. A to ještě křičí jaké platí daně - nejdříve na ně však musí paraziti vydělat. Rozklikněte si nějaké ministerstvo co je tam zbytečných lidí. Jsou vítání v soukromé sféře. Pak by bylo dostatek peněz na všechno. n
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2013 16:53 | alena

divného je na tom to , že když si pracující důchodce platí sociální a zdravotní a daň z příjmu, že mu sebrali odečitatelnou položku jako mají všichni.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2013 13:07 | Jiří Rákosník

Jen daně a smrt! Joe Black to říká podvodníkovi, kterému pak dokáže, že se v Americe těmto dvěma strašákům nelze vyhnout. Náš minulý prezident se zapsal do dějin tvrzením, že nezná čisté a špinavé peníze. Proč je tedy koruna živnostníka jiná než koruna zaměstnance?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 11:36 | eďa

Proč hned podnikat,jako tydýt Karel? Stačí myslet hlavou jeho učitelů - akademiků a sjednat si jinou formu spolupráce, která nezakládá nárok na odvody a také souvisí s daňovou optimalizací na straně příjmů. Např. přidělením k instituci za účelem odborné praxe. Vlk se jednoduše nažere aniž by se nažral a koza zůstane celá.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 14:41 | Ivan

Právě jsem se vrátil z Pracovního úřadu, abych se odhlásil z dlouhotrvající evidence jako nezaměstnaný a zkusil podnikat. Šel jsem tam s pevnou vírou, že můj podnikatelský záměr musí vyjít, už jen proto, že mne stát nenechá na holičkách a podpoří mé odhodlání částkou 80 000 Kč. Řekl jsem na úřadě, že mi stačí, když mi pracovní úřad bude dál platit pojistné, stejně jako nyní v nezaměstnanosti a pokud budu mít výdělky, rád pojistné doplatím. Ale úředník mi řekl, že takhle to nejde, že mohu dostat pouze příspěvek na hmotný majetek, jako např. kancelářský nábytek, křeslo, počítač,... Komise rozhodne o udělení, či neudělení příspěvku. Pokud do 2 let zbankrotuji, musím podporu vrátit. Dostal jsem pocit, že jsem vstoupil do jiného světa, kde se mluví řečí, které nerozumím. Pokud chci získat zákazníky, budou je nejspíš zajímat mé schopnosti, získané třeba studiem nebo to, jak se prezentuji na internetu svými webovými stránkami, zda za nimi mohu jezdit, abych pro ně něco dělal. To jsou činnosti, které jsou spojeny s úplně jinými náklady. Pokud ale jako OSVČ musím pojištění hradit, jsem trestán za svou aktivitu a snahu postavit se na vlastní nohy, podobně jako student, který chce finančně odlehčit svým rodičům. Čím mám získat zákazníky? Tím, že si zařídím novou kancelář a sednu si na novou židli nebo na novou židli posadím zákazníka? Úředník mi také řekl, že by bylo dobré, kdybych získal zaměstnavatele, který by požádal o státní podporu za to, že mne zaměstnal. Dnešní zážitek ve mne vyvolal dojem, že SVČ je něco nepatřičného, čemu by se měl řádný člověk raději vyhnout.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 14:40 | D

Sociální pojištění mu alespoň půjde na důchod, protože jinak ho již stát za studenty neplatí.Buď se musí sami přihlásit k placení soc. pojištění a platit si ho sami nebo nic, ale pak se jim také prostudované roky nezapočítávají do důchodu a jednou jim budou docela chybět. Jinak s důchodci je to to samé, když jen berou důchod, stát za ně také platí soc. i zdrav. pojištění, pokud podnikají, tak si to musí také platit. Co je na tom tak divného ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 14:31 | ST

Sama podnikám a pomáhám maminkám vstoupit do podnikání. To, že studenti a maminky na rodičovské mohou mít podnikání jako vedlejší činnost je dostatečná výhoda. On totiž vstup do podnikání je hlavně hodně o tom, jestli máte co nabídnout potenciálním zákazníkům. Je to o tom co umíte a jestli je to něco o co lidé a firmy stojí a za co jsou ochotni a schopni zaplatit odměnu. Co je velkou bariérou pro všechny, ať studenty nebo nezaměstnané, jsou bariéry pro vstup do podnikání ve smyslu předepsaného vzdělání či praxe pro určité obory či hygienické, bezpečností a jiné požadavky na provozovny nebo na ostatní aktivity související s podnikáním. Prostě to, že nemůžete ve své vlastní kuchyni uvařit oběd pro 10 důchodců ze sousedství je mnohem větší problém pro podnikání než to co máte odvádět do státní pokladny či na pojištění.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 14:21 | eďa

A co teprve koruna odkloněná z veřejné akce či korupce? Kdepak. Pokud sami sebe neotočíme z toku peněz od chudnoucího intelektuála s tituly před i za jménem k bohatnoucím bruselským istitucím a to každý sám a ve své hlavě o 180 stupňů, pak je mi líto osudů všech uplakaných.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2013 13:41 | lukos

no a jak to teda chceš dělat mirdo, už máš ....puán.......prozraď nám ho, nebo si zpracuj tzv. podnikatelský plán a můžeš na toto téma podnikat, třeba někomu radit
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2013 13:36 | lukos

sociální není ze zákona povinné, tak co by se karel staral, akorát mu pak bude tato platba chybět na důchod, ale pokud potom až bude dělat, odvede sociální ve výši platby např. za 35 let nebo kolik bude, tak nic platit nemusí...........to je blbost co jsi tam napsal, že to musel doplatit
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 11:05 | Jakub

Jsem také student živnostník (již 4.rokem), ale nemohu úplně souhlasit s názorem, že by stát mohl být ke všem studentům stejně "štědrý", aby i za podnikajícího studenta platil sociální a zdravotní. Odvody jsou vzhledem k příjmům celkem malé a proč by se podnikající student neměl podílet na tom, na čem se podílí všichni živnostníci? Tak jak je systém nyní nastaven je myslím pro studenta živnostníka OK. Podnikáním při studiu jsem získal a získávám mnoho cenných zkušeností a vydělané peníze z 90 % používám na investování, takže sbírám zkušenosti i co se týče investic do různých komodit a cenných papírů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 9:50 | Petra Dlouhá

Díky za upozornění, bylo to formulováno nepřesně, už jsme to upravili.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2013 9:31 | mirek

Jsem za to, aby se platily daně, jak se platit mají. Tedy každý, kdo vydělává, by měl platit daň. Karel má, i navzdory odvodům, svůj příjem, Karel má, díky své pracovitosti, nezaplatitelný start do života a kloubouk dolů... Ale daně jsou daně. Jsem navíc důrazně za to, aby finanční úřady a sociální a zdravotní pojišťovny získaly důrazný a praktický nástroj na kontrolu obecného žrouta daní do nesprávných kapes, tedy vyplácení těsně nad minimální mzdu oficiálně s příslušnými odvody a zbytek mzdy na ruku mimo záznam... Ze zkušenosti ani náhodou nevěřím podnikatelům, naříkajícím na to, že je odvody rujnují, a že by krachli. To, co neodvedou z řádné mzdy jim končí v kapse a bohatnou rychlým tempem, takže budou logicky vřeštět, až jim uvidíme hlasivky, když se na to "sáhne"... A právě proto, aby už u nás konečně převládla pomalu ale jistě poctivost a krouhla se všeobecně rozšířená zlodějna bílých límečků, (kdo tvrdí, že u nás kradou jen nepřízpůsobiví, je hloupá naivka) je nutné daně vybírat tvrdě a nekompromisně vždy a u všech. A souběžně samozřejmě kontrolovat fyzicky a na místě sociální dávky u nepřizpůsobivých... Příplatky na bydlení jsou například dalším strašně levným způsobem zlodějny bílých límečků, za jednu místnost aby stát dával až dvacet tisíc, to je zlodějna na entou.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2013 8:34 | MoB

Welcome to the real world... leniví a neschopní jsou ti praví paraziti, ne podnikatelé co makají jako barevní, ne zaměstnanci kteří většinou taky musí makat... jenže staré známé "divide et impera" je pro politiky pořád nejsnazší cestou, jak se udržet u moci (a koryt, dodávám, protože současní politici si tento odsudek zasluhují).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaromír Soukup

mediální magnát, Médea

Miloš Čermák

žurnalista

Jaromír Soukup
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services