Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2013 19:32, boris

Vážený pane, pletete si peníze, které platí firma za to, že máte práci (to je jádro pudla, o co jde). Tato daň přidaná ke mzdě, kterou musí firma zaplatit, protože Vám dala výplatu, je svinstvo, které ovšem bude na věky, protože stát rozhazuje, takovým způsobem, že se bez této zlodějiny neobejde. No a , protože jediní, které je možno ješte okrádat (aspoň si to rudí myslí), jsou OSVČ. Pokud by byla jen z 50% pravda o výhodách OSVČ, tak už všichni byli dávno podnikatelé. Jenže je jich stále méně.Bohužel. Vysvětlím to, OSVČ je mnohem levnější, než firma, té tudíž, při využití jejich služeb, zůstane více peněz na inovaci, mzdy atd. Pro stát je OSVČ nejlevnější obyvatel. Nečerpá sociálky, nemocenskou, nechodí zbytečně do nemocnice (kdo by ho živil), ale platí stejně sociální a zdravotní pojištění, jako Vy pane zaměstnanče, který můžete marodit,dovolenkovat,čerpat socíální poplatky a těšit se na důchod a ztěžovat si jak je hrozné, když máte pracovat v sobotu. OSVČ drží hubu a modlí se, aby dostal zaplaceno a nevtáhl rodinu do dluhů.Mám spoustu známých z okruhu zaměstnanců i OSVČ. Zaměstnanci mají úplně zkreslené představy o vytváření zisku, o neprospaných nocích se jim ani nezdá. Vše platí zaměstnavatel a je toho plně zneužívano.Já dělám v IT jako OSVČ, platby mám paušálně, a jestli projedu benzín za 4000,- nebo 15000,- je firmě jedno, hlavně musím být okamžitě na místě, jedno zda v ČR, či PL. Pokud se mi to nelíbí, jsou další, ochotni podepsat ortel. Ne, ne nemáte vůbec šajnu o životě OSVČ (těch normálních).

+2439
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2013 10:28, RZ

souhlasím absolutně s Mládkem , mrzí mne, že odvolal . rozdíl mezi OSVČ a zaměstnancem je nemravý , z toho plyne že jsou to parazité !!! Stav takové extrémní daňóvé nerovnosti je prostě nemravný a všichni OSVČ být nemohou ....

-446
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 248 komentářů)

29. 3. 2013 14:39 | Radek Kvasnička

Zase jeden blábol do sbírky, už jsem to zde psal, my obyčejní se budeme mezi sebou dohadovat a hašteřit, kdo má nebo nemá jaké výhody a Mládek a spol. ( platí i pro modré) se budou smát. Uvědomme si, že i kdyby nám ti chytráci sebrali poslední korunu, tak budou mít pořád MÁLO! Ať se mi přihlásí člověk, který je přesvědčený, že úředník v Praze, nebo Bruselu bude spravovat jeho peníze mnohem líp, než on sám. Ukažte mi jednu jedinou STÁTNÍ stavbu nebo zakázku, která není předražená a je i kvalitní (viz dálnice, justiční paláce, tunely atd.), ukažte mi jeden jediný efektivní úřad. O tom koho ještě obrat mudrují všichni bez rozdílu, protože už není pomalu kde brát. Pokud se bude téměř všechno vyrábět v Číně či jinde na Východě a tady (v Evropě) půjde ekonomika "do kytek" tak to nespraví jakékoliv daně a můžeme tady mudrovat až nakonec nebude nad čím. Dalo by se pokračovat snad do nekonečna ale jsem přesvědčen o jednom - stát (úředník) je ten nejhorší hospodář a proto mu patří do rukou co nejméně mých daní!
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 13:52 | iso

Hospodářské komory nikdy v životě za živnostníky "nekopaly mičudu", vždy jejich mlčenlivost byla nakoupena každoročním snižováním daní právnických osob, neboť právě právnické osoby sedí v představenstvech Hospodářských komor. Jestliže chce stát zvyšovat daně, pak zcela určitě po dobu 22 let právě u právnických osob!!!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 13:47 | iso

Hmm. Zaměstnám pět lidí, pět zaměstnanců. A když to je takhle ošklivě, pak i já budu zde ošklivý. Požaduji od nich, aby si sami zainvestovali do místnosti, strojů, ponku, nářadí, sociální místnosti, hajzlpapíru atp. To není všechno, aby si sami sehnali odbyt svých výrobků, tedy prodali je. Když přIjdete, milí zaměstnanci, o svoji investici, je to vaše věc, chtěli jste stejné podmínky! TAK, SOUDRUZI, KDO SE HLÁSÍ DO ZAMĚSTNÁNÍ?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 13:39 | Jindra

Pan Kašpárek sepsal tento demagogický článek a teď se určitě dobře baví při pročítání diskuze...
Podle výsledku jeho práce odhaduji, že mu to zabralo stejnou dobu, jakou tráví nad daňovým přiznáním - tedy 5 minut...
No a kdyby byl v postavení zaměstnance, tak by se díky těmto pěti minutám už nemusel bát vyhazovu ve zkušebce...
Ta novinařina to je řehole....nebo jezdit celý den v policejním passatu a sehnat někoho na zastavení - to musí být taky hrozná fuška.
Prostě velice vtipný článek
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 13:21 | fg

Autor dělá zásadní chybu, když srovnává zaměstnance se živnostníky v jiných profesích a snaží se působit na čtenáře psychologickým vymýváním mozků. Nelze srovnávat programátora OSVČ se zaměstnancem lékařem a považovat rizika. Srovnávat lze pouze programátora OSVČ s programátorem zaměstnancem. Autor se musí rozhodnout, zda srovnává rizika ekonomická, nebo rizika bezpečností plynoucí z charakteru práce.
Takže když autor přepíše svůj článek od základu, možná bude čitelnější a víc k věci. Zjistí, že u stejných pozic živnostník prostě potřebuje pokrýt náklady na běhání po úřadech, účetní a rizika spojena s neschopností státu a státní policie vymoci peníze od neplatičů, rizika ze ztráty „práce“, rizika za neschopnost státních úředníků, absence dovolené, absence platby za zdravotní neschopnost a tak dále.
A autor nesmí zapomenout, že každý živnostník je jiný a každý dělá v jiném oboru a řeší jiné problémy s jinými úřady a jinou legislativou.
Jinak je článek brak.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 12:24 | aba

Že zrušení paušálních nákladů „zhorší papírování“? Kušujte: jednou za rok vezmete krabici od bot s účtenkami a sečtete všechny cifry. To je hodina práce. Plátci DPH se navíc jen kouknou do už odevzdaných kvartálních přiznání. Pět minut. Prosím, prosím dejte mi p. Kašpárku kontakt, rád Vám zaplatím královsky za tu 1 hodinu a 4 x 5 minut práce s účtenkama. Jinak, fakt se uživíte těmito články? Není jejich zveřejňování dílem "kamarádšoftu"? Hodně zdaru
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 12:15 | Garf

No, klidně bych zaměstnancům vyplatil celé náklady práce (superhrubou mzdu), ať si platí daně a odvody (celé!) sami. Tam je zakopaný celý pes. Proč bych mě "za někoho" něco platit. Je to jeho pojištění, jeho daně... By se ihned zajímali, kolik to je a kam se ty peníze ztrácí. Volnější přijímání a propouštění. Místo dovolené neplacené volno. Když stejně, tak stejně. Rozdíl jenom v nákladech a odpisech (řidič autobusu MHD si nedá do nákladů ani autobus ani naftu... :-)
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 11:45 | Jan

A jak stát pomůže, to by mě fakt zajímalo. Leda tak do hrobu. za dvacet let jsem od státu neviděl ani korunu na nemocenskou, marodím na sebe, rodinné přídavky tabu, dovča zdarma, vše co mám v mém mini podniku, jsem koupil z peněz, které jsem vydělal, dotace jsem nedostával, léky si z 90% hradím sám a to i ty nejdražší které potřebuju, léčby které jsem absolvoval, jsem si hradil sám neb ji VZP nehradí, hradila pouze ty které vyžadovaly pracovní nechopnost a to si dovolit nemůžu. Ale to jsem odbočil od článku, který je napsaná celkem lacině. Vše je nějak moc jednoduché a ono to vůbec jednoduché není. Samozřejmě že mezi OSVČ jsou vykukové, ale zrovna tak jsou mezi zaměstnanci. A můj názor je, že zrovna ti co se nejvíc ozývají a nazývají OSVČ parazity, by se měli trochu hlouběji zamyslet nad svým životem a odvedenou prací. Mnohokrát jsem si objednal řemeslnou firmu na různé práce které jsem potřeboval u nás udělat, mnohokrát jsem řešil problémy s jejich zaměstnanci, podotýkám, že to byli zaměstnanci ne subdodavatelé, ohledně odfláknuté práce a mohl bych těch problémů tady vyjmenovat celou škálu. A víte jak jsem dopadl? Už dva roky si vše dělám raději sám a pokud potřebuju třeba elekrikáře, tak neobjednám firmu, ale jen samotného řemeslníka s ŽL. Takže ruku na srdce, nikdo nejsme dokonalý a kritika která zahrnuje šmahem všechny živnostníky není na místě.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2013 11:37 | NS

Všichni platit stejně a všem stejné úlevy. Jediné spravedlivé řešení. Pokud někdo je zvýhodňován ze společného rozpočtu, do kterého přispívají i jiní, jedná se skutečně o parazitismus na těch co čerpají méně. A je jedno, zda se jedná o Cikány nebo takzvané živnostníky, princip je naprosto stejný - brát víc než dávat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 11:17 | Pavel

Zaměstnanec sice čistě technicky vzato daň neplatí, ale musí na ni vydělat - tedy musí vydělat více, než jsou celkové náklady na něj (jinak by ve firmě nebyl), takže ji platí ve formě toho, že pak o tuto daň dostane nižší mzdu. A tedy pak dostane o tento odvod nižší mzdu. To, kdo daň odvede vůbec nesouvisí s tím, kdo musí na tuto daň vydělat resp. odevzdat svou část práce zdarma státu na to, aby mohl vyplácet důchody, zdravotní systém a chod státu. A ten, kdo hlásá, že to platí zaměstnavatel ze svého, by se měl nechat vyšetřit na specializovaném pracovišti.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2013 10:28 | RZ

souhlasím absolutně s Mládkem , mrzí mne, že odvolal . rozdíl mezi OSVČ a zaměstnancem je nemravý , z toho plyne že jsou to parazité !!! Stav takové extrémní daňóvé nerovnosti je prostě nemravný a všichni OSVČ být nemohou ....
-446
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:59 | Karel

nevím jestli komplet celý , ale z většiny naprostý blábol , a tu nejdůležitější věc si snad nikdo neuvědomuje - a to že "zaměstnanec" žádnou daň NEPLATÍ - odvádí a PLATÍ jí za něho zaměstnavatel , čili zase v podstatě osvč , jen v různých formách . Zaměstnanec prostě dostane na dlaň "čistou" sumu , s kterou je více nebo méně spokojen
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:36 | lukojl

nic o dph za 5 min tam není
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2013 9:21 | XYZ

Já jsem pro to, aby se zrušil zaměstnanecký poměr jako celek, nebyly by potřeba odbory, každý by si mohl odečíst paušály, zaměstnavatelům by odpadl problém s vyhazovem, odstupným a lidi by se konečně přestali hádat, kdo je přísavka a kdo parazit. Navíc by stát ušetřil hromadu peněz na nemocenské.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:53 | Ferry Mara

Přiznám se, že na tento typ článků jsem již alergický. Je to pořád stejné míchání hrušek a jablek. A největší vtip je vždy na konci... Viz: Autor je živnostník od roku 2009......
1) Příčina míchání hrušek a jablek je v minulosti, kdy velká část OSVČ jsou bývalý zaměstnanci. Za bolševika si byli takříkajíc všichni rovni a všichni měli howno. Po převratu někteří z nich šli do rizika, mnohým se to povedlo a tak je tu závist těch, kteří se bojí a kteří na to nemají. Ať už z jakéhokoliv důvodu. Tomu všemu ještě nahrál sadař Švarc, který vymyslel klon "hruškojab", neboli je to pořád hruška, ale před hlídači se musí chovat jako jablko. To pak té typicky české závisti přilil olej do ohně. Ale i OSVČ nezůstali stranou, neboť si sebou nesou bacil z minulosti, jak kde co oblafnout, obejít, podlézt ..... prostě ojebat. Sice časem na ně došel berňák a vysvětlil jim, jak se má správně podnikat. Ti poučení již vědí, za co je ten loket ....
Z pohledku z venku je to směšné. Neznám zemi, kde by se lidé takto "rvali" a politici toho náležitě využívají. Jedni i druzí.
2) Jak z toho ven? Jednak se vykašlat na štvanici stran politiků a vzít rozum do hrsti. Na pracáku je přes 600 tisíc nezaměstnaných. Živnostníci shání práci/zakázky čím dál hůře. Živnostníci jsou, kromě jiného, i zaměstnavateli. Jak řešit nezaměstnanost, když každý rozumný člověk ví, že jediné aktivní pracovní místo vytváří pouze podnikatelská sféra. Proč podnikatelé nemají zájem taková místa (na hlavní pracovní poměr) vytvářet? Ptal se jich někdo? Jsem zaměstnavatelem a příčiny vidím především v Zákoníku práce a ve vysokých odvodech za zaměstnance. Nebo-li ve vysoké ceně práce.
Proto navrhuji tento postup:
1) Na pět let pozastavit platnost Zákoníku práce. Zaměstnavateli umožnit poskytovat dobrovolně dovolenou, tak, jak uzná za vhodné (konkurenční výhoda). Byla by zrušena minimální mzda. Odpadlo by složité přijímání a propouštění zaměstnanců, odbytné, stravenky, ošetřování člena rodiny ... apod.
2) Rozdělit odvody ze závislé činnosti na dvě části. To, co platí nyní zaměstnavatel za sebe, by zůstalo, jen by se vše platilo na jeden účet. To, co platí zaměstnavatel za zaměstnance (sociální - 6,5% a zdravotní pojištění 4,5%) by si platil zaměstnanec sám. O to by měl vyšší příjem. Po skončení účetního období by pak podával přiznání k dani z příjmů, včetně vyúčtování odvodů na obě pojištění (jako například v USA). Tak, jako nyní OSVČ.
3) Odvody u OSVČ a zaměstnanců srovnat na stejnou výši. OSVČ nyní odvádí sociální 14,6% a zdravotní 6,75%. Přikláněl bych se k jednotné sazbě, jako u zaměstnance. Tedy sociální 6,5% a zdravotní 4,5%. Dohromady 11% a platit vše na jeden účet.
4) Dnes stojí jeden nezaměstnaný přibližně 110 tisíc Kč/rok. Další nepřímé náklady tvoří různé sociální dávky, kdy byl nezaměstnaný jediným živitelem rodiny. Současná levicová vláda, co si říká pravice, uvažuje o dalších 7 miliardách na podporu zaměstnanosti. Jen malé děti by mohly skousnout, že je nutné nejdříve zaměstnavatelům peníze sebrat a pak jim milostivě nějaké podstrčit. Proč to neudělat opačně? O tyto částky snížit odvody + výše uvedené návrhy. Zrušit mnoho zbytečných úřadů, odstranit zbytečnou byrokracii a nechat lidi dělat to, co je baví. Myslím si, že by se pak nezaměstnanost pomalu snižovala.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:45 | Petr

"Nemocenskou živnostník platit nemusí a pokud není pojištěn ani komerčně, český stát mu stejně pomůže. Proč?"
To by me tedy zajimalo jak?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:44 | Petr

Jestli CSSD realizuje svuj program, tak se neuzivim. Koncim s podnikanim a odchazim na pracovni urad.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:42 | Jindra

Na této diskuzi je vidět, že politici dobře vědí co a proč dělají nebo spíš prohlašují. Krásně se jim podařilo odpoutat pozornost od sebe a od svých průšvihů a rozkmotřit či (trochu přehnaně řečeno) postavit proti sobě dvě nejpočetnější skupiny voličů: zaměstnance a OSVČ
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:20 | Petr

Daně máme všichni stejné, zaměstnanci i živnostníci. Jen je neplatí ti kam se úředníci z berňáku bojí (vietnamské tržnice, veřejné domy, varny drog, pašeráci všeho možného) a ti ke kterým finančák nepřijde, pro tzv. dobré vztahy. Nemocenskou živnostník platit nemusí a pokud není pojištěn ani komerčně, český stát mu stejně pomůže. Proč? Sociální a důchodové pojištění je u OSVČ poloviční. Tam je to spravedlivé. Tedy potud, pokud mu stát dá i poloviční důchod, poloviční podporu v nezaměstnanosti, poloviční ostatní dávky. Ale to není pravda. Různí absolventi škol "sociáně správní a právních" při své "odbornosti", s nemožností být zaměstnán u žádné soukromé prosperující firmy zakládají různá sdružení, spolky, organizace které tzv. bojují za tzv. flákající se nepřizpůsobivé, za nepracující a daně neodvádějící imigranty a pod. K těmto parazitům odtkají miliardy, které pak chybí v národním hospodářství.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2013 9:03 | iso

A budou mít též dovolenou, kterou nemají vůbec - ale kdo jim ji zaplatí? A budou mít i stejné nemocenské plnění - za tři dny a ne až za tři týdny! Jo? Zaměstnancům přidáme odpovědnost za ztráty v podnikání, prostě ponesou si stejný díl a zadluží se také! Toho "nemocného člověka", co to napsal dejte prosím na psychiatrické vyšetření. Dominantními zaměstnavateli jsou živnostníci - kdo bude potom zaměstnávat?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Jakub Vágner

rybář a podnikatel

Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jakub Vágner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services