O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

Ve svátek bude svátek! Zavřeno povinně a pro všechny. Kdo požene zaměstnance za kasu nebo mezi regály obchodu, dostane flastr – až pět milionů. Zákonodárci mají po letech na stole znovu zákon, který chce omezit prodejní dobu obchodů. Co si o tom myslíte vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2013 20:30, cyborg

Jezevče, moc hezky jste to tady vyjmenoval, takže se vás, jen tak mimochodem zeptám, proč tedy mají v současnosti nějaké výhody volných víkendů např. úředníci na úřadech? Proč ve svých kancelářích nesedí i o víkendu? Věřím, že tak jako si lidé s chutí zajdou o víkendu nakoupit, tak by stejně s chutí běhali po úředech. Ono spousta lidí už o víkendu snad ani nic jiného než vyrazit do obchodu ani neumí, i když by nemuseli. Sám v obchodě dělám, tak vím o čem píšu. O víkendových směnách často vídám stejné tváře lidí, kteří si nepřišli nakoupit, ale vyrazili na nedělní procházku. A je smutné, že to jsou často mladí lidé s dětmi, kteří místo aby s nimi vyrazili někam do přírody,tak je táhnou do obchodu. Párkrát jsem byl svědkem toho, když dítě prohlásilo, že ho to v obchodě nebaví a rodiče mu jen odsekli kam jinam by chtělo jít. Ale to jen tak mimochodem. Jak jsem psal, tak pracuji v obchodě, stejně jako moje žena, a je to opravdu "bezva", když se díky tomu, že pracujeme každý jinde a máme rozdílné směny, vidíme jen chvíli večer před spaním a společné volno máme tak 2 dny v měsíci, a společné volno o víkendu tak jednou za dva měsíce.
Jsou povolání, která jsou pro chod společnosti nezbytná, jako energetici, zdravotnictví, doprava, ale právě obchody bych tam neřadil. Pamatuju doby, že všechny obchody zavřely v sobotu v poledne a lidi to klidně do pondělí přežili. Řeči o čerstvém rohlíku jsou směšné, když na to dojde, tak prodejní doba např. chleba je 72 hodin, a to že mají stále čerstvý je jen snaha obchodníků nalákat zákazníky, i když by klidně mohli celý víkend prodávat chleba páteční.
Závěrem jen dodám, že návrh zákona se týká jen svátků, což je asi 8 - 10dnů v roce, nikoliv víkendů.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2013 9:17, Pavel

Tak zaprvé není pravda, že dříve bylo otevřeno jen v sobotu do dvanácti. Poté se základním potraviny prodávaly v cukrárnách, které měly otevřeno i v sobotu odpoledne a v neděli. Zajímavé, že to tenkrát nikomu nevadilo.

A zadruhé, jindy si nakoupit lidé mohli právě dříve, kdy se chodilo do práce si odpočinout po namáhavém víkendu stráveném zvelebováním chalupy, a z práce s dalo na nákup kdykoliv odskočit. Dnes tuto možnost mají už jen státní úředníci, kteří ani práci nepředstírají a jen vymýšlejí podobné hovadiny. Skutečně pracující člověk je rád, když večer zaleze do postele a aspoň o víkendu má čas a sílu na nákupy.

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 76 komentářů)

14. 3. 2013 18:40 | dan procházka

Bezva nápad, a čím budeme v neděli svítit, když se nikde nebude pracovat? Pracovníci v energetice (dopravě, zemědělství, zdravotnictví, zoologických zahradách apod. milion profesí) by určitě taky chtěli být doma, jenže to jaksi díky dělbě práce, na kterou pan Jarek asi ve škole chyběl, nejde.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 17:39 | Jitka

Obchody to je věčné téma.Na našem trhu je spousta zahraničních firem , které ve své zemi vše dodržují , ale v jiné zemi využívají každou skulinku aby byl výdělek , zisk.Dříve bylo otevřeno pouze do soboty do 11:00hodin.Každý si nakoupil a nikdo nezemřel hlady.Dnes se obchod bere jako sport,rodinny s dětmi tam chodí na procházku a tráví tam společné chvíle místo aby vyrazili za kulturou,sportem a ty vzácné rodinné krátké chvilky si vychutnali opravdu spolu.Řeči jaké třeba prezentuje f.Ahold že to dělá proto , že si to přejí zaměstnanci je opravdu do nebe volající hloupost.Lidé zamysleme se nad tímto nešvarem a vratme prosím rodině význam RODINA.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 17:13 | el

Máte pravdu já si pamatuji kdy se pracovalo od pondělí do pátku a obchody byli otevřeny nejdéle do soboty do 11.00.Svátky byli vždy volné i neděle a soboty.Rodiny se mohli věnovat sobě ale ted dítě uvidí tátu možná 2x za týden s tím že mu otec po 5-ti minutách řekne miláčku ted nemám čas musím do práce.To je dost smutný.Ale bohátí vám odpový dělejte a budte rádi že máte práci a navíc by jim utekly velké peníze,když bude zavřeno.To by nemohli přežít vždyt po nich chcete aby chudly a to si nemohou dovolit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 16:29 | Host

Tihle jedinci, co vědí co je normální... A nařídit to všem. Bože, jste směšný!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 16:28 | Kolemjdoucí

"Skupina senátorů za ČSSD v čele s Františkem Bublanem vyslyšela apel odborářů..."
Kdyby se tak odbory místo politikaření zabývali porušováním zákoníku práce některými prodejci vůči svým zaměstnancům. Mám z první ruky, co se děje např. v Coop (Jednota).
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 16:28 | Bob

Musím do toho znova vstoupit - kdo se rozhodl, že bude lékařem, věděl, že je to práce bez přestávek. Já jsem si vybral svoje povolání když se v mojí profesi dělalo od pondělí do soboty, ale neděle a svátky byly volné. Teď se chodím domů jen vyspat, abych vyhověl těm co musí s 3měsíčním miminem do obchodu ve 22:00 aby si v klidu nakoupily. Jindy na to ta maminka asi nemá čas a pro to dítě je to určitě to nejlepší! V civilizovaných zemích mají ve svátek zavřeno a nikdo tam neumírá hlady z tohoto důvodu! Ani zákazníci, ani zaměstnanci a ani ti majitelé. Proč je asi v obchodech zaměstnáno tolik cizinců?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 16:08 | jarek

Jsem zcela pro to aby ve svátek se nepracovalo všude, tedy i v obchodech. V dnešní otupělé době by to byl první krok k tomu, aby se společnost pohybovala směrem k normálnímu chování. Všechny ty zhovadilosti, jako jsou nepřetržité směny a práce o víkendu s vyjímkou těch provozů,kde to je z funkčních důvodů nezbytné jsou nelidské a vhání společnost do toho ekonomové s jejich parametry jako jsou produktivita, rentabilita atd, které vedou k nadvýrobě a krizím. A zajímalo by mě, jestli se někdo zajímal o příčiny nízké porodnosti v naší republice. Statistikové hlásí přírůstky obyvatelstva, ale přistěhovalectvím !! Kde je budoucnost národa ! Volné svátky a rodiny pohromadě to je žádoucí v normální společnosti.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 15:43 | havlae

Dobrý den! Navrhuji neřešit, zda o svátcích prodávat nebo ne. Tímto se pouze vyčleňují nějaké profese, tj. prodávající (cokoliv). Přitom jsou takové profese, kde je pracovní provoz nepřetržitý, tj. pracuje se o sobotách, nedělích, svátcích › zdravotnictví, zemědělství, doprava a další. Spíš by se mělo zjednodušit odměňování týkající se práce v těchto dnech. Pracuješ v tyto dny, dostaneš za ně mzdu/plat. Nepracuješ v tyto dny, penízky nebudou. Pak by nedocházelo k tomu, že: 1) někdo dostane zaplaceno za svátek 8 hod a je doma. 2) " dostane zaplaceno ke mzdě/platu příplatek za práci ve svátek podle počtu odpracovaných hodin např.za 6 (nebo třeba 12)hod připadajících na směnu, přitom se musí dopravit do práce - nejede veřejná doprava - při nižším počtu odpracovaných hod se zvyšují pracovníkovy náklady tou dopravou. 3) někdo nedostane zaplaceno nic - v turnusu na něj nepřipadla směna. 4) kumulovaná práce tj. část pracovního zařazení v dělnické a zbytek v THP profesi. Tam to byl vůbec guláš.

Možná už to je jinak, ve fci PAM už nepracuji, tak mi, prosím,odpusťe. Ale tohle jsme řešili!!!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 14:43 | daniela

Nevím proč by se nemělo o svátcích pracovat. Pracuji v zemědělství a to mám nařídit zvířatům, aby se počkaly do dalšího dne? Co když je volno - svátky 3 dny v kuse. Kdo se pak o zvířata postará. Svátek nesvátek přírodě se poručit nedá. Kombajny taky musí vyjet i ve svátek když je to nutné. Pro ty co zemědělství nerozumí, stačí kolikrát zaváhat nejen den, kolikrát i hodinu a celá úroda zmrzne, nebo ji déšť nenávratně zničí. Pak jde třeba celoroční práce do háje. Pokud jsem si všimla, tak v supermarketech i v obchodech je v sobotu a v neděli plno, totéž platí o svátcích a obchodníci jsou rádi za velké tržby- Bydlím na vesnici, kde není obchod a nakoupit si v době sváteční mi nepřipadá tak špatné, aspoň si nakoupím v klidu a v pohodě, davové šílenství ve frontách přímo nesnáším. Daniela
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 14:35 | Tomáš

Copák, pán chce jít v neděli na fotbal a kdyby neměl kam umístit ženu s dětma, nemohl by? Ale to je problém jinde, než ho hledáš :-))
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 14:34 | Tomáš

To je neuvěřitelný, jak se tu lidi jsou ochotný bít (údajně v zájmu demokracie) za to, že si ty šmejdy, co tu ty zahraniční řetězce prodávají, budou moct koupit i v neděli. A pak že si za ten stav nemůžeme sami...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 14:13 | Tomáš

Však kdo by ti bránil jít nakupovat? Si jdi, kam chceš. Jde o regulaci, kdy se bude prodávat :-) A co se týče regulace toho prodeje - tenhleten maloobchod ovládaný zahraničními řetězci má s konkurencí a demokratickým chováním pramálo společného... Zajímavé, že ve svých domovinách by si to nedovolily.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 13:35 | Pavel

Takže podle vás manažeři obchodů prací o víkendu nařídit nesmí, zatímco manažeři ZOO můžou (když mají lidé místo do kaufů chodit do ZOO). Nebo snad zaměstnanci ZOO nemají rodiny, kterými by (pro změnu) rádi do kaufu?
Abych se mohl věnovat rodině, tak potřebuji v první řadě mít služby dostupné v době, kdy to potřebuji já a moje rodina, a ne když se to zlíbí nějakému poslanci.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 13:14 | Strejda

Regulovat násilím kdy nesmím nakupovat nebo pracovat považuji za nedemokratický a přímo zločinný zásah do základních lidských práv. A kdy se má světit nebo žít s rodinou to nechte na svobodné vůli každého. Kdo nechápe, ať se zeptá někoho z tisíců lidí pracujících v nepřetržitém provozu, na montážích a nebo v podnicích s neobvykle rozvrženou pracovní dobou.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 13:10

Děkuji Pánu, že takových, jako jsi ty, není na tomto světě víc.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 13:02 | Jaroslav Svoboda

Souhlasím o svátcích a nedělích by mělo být zavřeno.Jiné státy mají také zavřeno a občané to přežijí.Lidé mají větší čas se věnovat,rodině a ne strávit celí den v supermarketu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 12:24 | Tomáš

Však ono tobě se do toho nikdo nes*re. Jde o to, že obchodník (rozuměj manažeři zahraničních řetězců) nařizují prodavačkám pracovat tehdy a tehdy... Se svobodou to nemá co dělat. Manažírci o víkendu nehákujou a ty prodavačky většinou nemají moc jinou volbu (pokud nejsou svobodné bezdětné, aby se mohly sbalit a jet za jinou prací kamsi).
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 12:06

to je zase píkovina, at se mi nikdo nesere do toho, kdy chci pracovat a kdy chci chodit do obchodů. Neserte se mi prosím do toho, jestli jdu s rodinou do kaufu nebo do ZOO, nemluvte mi do toho, nechte mě žít tak jak chci já a ne tak jak si představují ostatní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 11:58 | Michal Kolesa

Zajímá mě mechatronika, kybernetika a po technické stránce nevidím, problém, aby prodejna byla zcela robotizována, aby tam nemuseli být fyzicky přítomné prodavačky, které tam spíše otročí než, aby byli nápomocni zákazníkům.
nechápu proč je prodavačka za kasou, když zboží si čtečkou může protahovat zákazní a prodavačka mu bude pomáhat se zbožím do tašky, aby rychleji vypadnul a nezdržoval frontu.
nebo by šlo, aby byla ve vozíku/košíku čtečka a u pokladny by se to jen přetáhlo do terminálu, aby se mnnemuselo zdržovat s vykládáním zboží na pás, pak zse do vozíku a jet k autu a zase překládat do auta.
Já si více rozumím s počítačovým terminálem než s lidskou prodavačkou.
jednou jsem viděl ve výprodji síťový switch, ptal jsem se prodavačka jestli to má firewall, filtraci mac adres, NAT a koukala na mě jako kdybych se zbláznil.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 11:46 | Slávka

Považuji to za omezování svobodné volby určité skupiny podnikání. Jsou provozy,kde se dokonce bez nepřetžitého 24hodinového provozu neobejdeme a nikomu to nevadí a omezení by znamenalo totální krach.Pak jsou výrobní podniky,kterým také nikdo neomezuje pracovní dobu. \dneska se běžně více jak destihodinová pracovní v administrativních složkách považuje za loajalitu k podniku a žádný nárok na příplatek nebo náhradní volno nepřipadá v úvahu.Není výjimkou,že řada takto vytížených pracovníků nemá ani jinou možnost nákupu,než je víkend. Nedovedu pochopit,proč stále vadí jen prodej. Navíc už tak nízké platy v marketech by se ještě snížily.Považuji za nesystémové a nepatřičné zasahování do fungování něčeho,co bez problému běží a slouží. K řadě regulérních protestů je vláda hluchá.Tady si hraje na Mesiáše.Myslím,že je nepřeberné množství problémů,které by se měly řešit,kdyby vláda věděla co s nimi. Tak si vymyslí k řešení problémy zcela zástupné.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Gabriel Eichler

podnikatel a investor, Benson Oak

Jannis Samaras

podnikatel, Kofola

Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jannis Samaras
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services