O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

Ve svátek bude svátek! Zavřeno povinně a pro všechny. Kdo požene zaměstnance za kasu nebo mezi regály obchodu, dostane flastr – až pět milionů. Zákonodárci mají po letech na stole znovu zákon, který chce omezit prodejní dobu obchodů. Co si o tom myslíte vy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2013 20:30, cyborg

Jezevče, moc hezky jste to tady vyjmenoval, takže se vás, jen tak mimochodem zeptám, proč tedy mají v současnosti nějaké výhody volných víkendů např. úředníci na úřadech? Proč ve svých kancelářích nesedí i o víkendu? Věřím, že tak jako si lidé s chutí zajdou o víkendu nakoupit, tak by stejně s chutí běhali po úředech. Ono spousta lidí už o víkendu snad ani nic jiného než vyrazit do obchodu ani neumí, i když by nemuseli. Sám v obchodě dělám, tak vím o čem píšu. O víkendových směnách často vídám stejné tváře lidí, kteří si nepřišli nakoupit, ale vyrazili na nedělní procházku. A je smutné, že to jsou často mladí lidé s dětmi, kteří místo aby s nimi vyrazili někam do přírody,tak je táhnou do obchodu. Párkrát jsem byl svědkem toho, když dítě prohlásilo, že ho to v obchodě nebaví a rodiče mu jen odsekli kam jinam by chtělo jít. Ale to jen tak mimochodem. Jak jsem psal, tak pracuji v obchodě, stejně jako moje žena, a je to opravdu "bezva", když se díky tomu, že pracujeme každý jinde a máme rozdílné směny, vidíme jen chvíli večer před spaním a společné volno máme tak 2 dny v měsíci, a společné volno o víkendu tak jednou za dva měsíce.
Jsou povolání, která jsou pro chod společnosti nezbytná, jako energetici, zdravotnictví, doprava, ale právě obchody bych tam neřadil. Pamatuju doby, že všechny obchody zavřely v sobotu v poledne a lidi to klidně do pondělí přežili. Řeči o čerstvém rohlíku jsou směšné, když na to dojde, tak prodejní doba např. chleba je 72 hodin, a to že mají stále čerstvý je jen snaha obchodníků nalákat zákazníky, i když by klidně mohli celý víkend prodávat chleba páteční.
Závěrem jen dodám, že návrh zákona se týká jen svátků, což je asi 8 - 10dnů v roce, nikoliv víkendů.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2013 9:17, Pavel

Tak zaprvé není pravda, že dříve bylo otevřeno jen v sobotu do dvanácti. Poté se základním potraviny prodávaly v cukrárnách, které měly otevřeno i v sobotu odpoledne a v neděli. Zajímavé, že to tenkrát nikomu nevadilo.

A zadruhé, jindy si nakoupit lidé mohli právě dříve, kdy se chodilo do práce si odpočinout po namáhavém víkendu stráveném zvelebováním chalupy, a z práce s dalo na nákup kdykoliv odskočit. Dnes tuto možnost mají už jen státní úředníci, kteří ani práci nepředstírají a jen vymýšlejí podobné hovadiny. Skutečně pracující člověk je rád, když večer zaleze do postele a aspoň o víkendu má čas a sílu na nákupy.

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 76 komentářů)

31. 7. 2016 10:48

Plna pusa nesmyselnich kecu .-) vždycky si človiek najde čas jit nakoupit jen treba chtit a nebyt liny.taky delam od nevidim do nevidim a ten čas si najdu po každe .-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2016 10:45

když je človek linej a naučenej po praci vysedavat doma ci flakat se kudy tudy tak nema čas o tydnu to jo.80 procent lidi toto utavženi poteši vykend ja zvyčajne o tom aby si človek odpočinul a ne behal po obchodoch!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2015 11:07

Pracuji jako prodavačka textilu 7 let, a ze své vlastní zkušenosti i ze zkušenosti nynějších i bývalých kolegyň a kolegů můžu říct, že volno alespoň o těch blbých svátcích (když už ne víkendech) jen vítáme. Pročítám diskuze a hejbou mi žaludkem komentáře typu "Prodavačky mají málo peněz a jsou vděčné když můžou být ve svátek v práci aby si přivydělali" ...z toho se mi chce smát, brečet a zvracet zároveň :D jako nezlobte se na mě, ale když dostanu k platu nějaký ušmudlaný dvě stovky jako příplatek za svátek a víkendy za celý měsíc, který se ještě zdaní, tak to vám připadá jakože stojí za to být celý den v práci, místo vzácného dne stráveného s dětmi a manželem? No neznám jedinou prodavačku/če který by byl ve svátek rači v práci. Prodavači v běžných obchodech prostě mají malé platy a dostávají jako příplatek tak směšný částky že do výplatách vážně někdy ani nepocítí, dostat za práci o svátku litr, či alespoň pětikilo, to člověku trochu pomůže, ale tolik běžný prodavač jako příplatek fakt nedostává, nebo možná v nějakých nóbl buticích...ale já osobně bych čas strávený s rodinou neměnila ani za zlatý prase. Budu o hodně štastnější když bude o svátcích zavřeno.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2014 16:18

Nesouhlasím z důvodu ohledu na pracující nejen v klasické pracovní době, poněvadž pokud někteří lidi pracují od nevidím do nevidím, pak mají možnost si nakoupit jen ve velmi pozdních hodinách, v neděli či o svátku, jako např. některé prodavačky, policajti, zdravotníci, hasiči, řidiči, kuchaři, číšníci,... Pokud žijí sami, to mají někoho požádat, aby jim nakoupil nebo mít zásoby v mrazáku? Nezlobte se na mě, ale nejsou jen prodavači/ky, co musí chodit o svátcích do práce. Samozřejmě jsou lidé, kteří volno tráví v obchodech, ale to patří k byznysu a je třeba se ohlížet i na zákazníky, kteří mají možnost si nakoupit jen o víkendu či o svátku. Navíc existuje zákoník práce a směny, takže se zaměstnanci mezi sebou střídají, nejsou všichni každý svátek v práci a na svátky je většinou zkrácená pracovní doba. Přeji jim volno, ale ne jen jim, všem. Když už změna, tak v základu a ne jen reagovat na dopad problému, kterým nic nezmění, jen tím některým lidem stíží život.
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2014 12:03 | Danča

nejsem ještě tak stará , ale žila jsem v době kdy byly obchody v sobotu ve 12 . hodin zavřené a všichni byli spokojeni ! Také byly ve všech obchodech stejné ceny a bylo supr . proč by to nemohlo fungovát ? Uvidíte budeme odpočatější a štastnější
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2014 11:46 | danča

plně souhlasím , lidé v obchodech o víkendu a svátcích jen prudí z nudy
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2014 11:40 | DANČA

O svátcích a nedělích zavřeno !!!!! Prodavačky jsou také lidé a odpočinek potřebuje každý , tak jsem pro uzakonit zavřeno !!!!!
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2013 14:09

Ubohé. Zjevně jste nikdy nepracoval ve státní svátek.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2013 15:42

Tak k tomuto článku bych napsala asi toto: klidně ať se zavřou elektrárny, vodárny - ty stejně jedou automaticky, co se týká dopravy - proč by na dopravních podnicích nemohly být mámy a tátové doma?? - ať jsou, proč by lidi měli někde courat a jezdit hromadnou dopravou, to by snad nemusela být potřeba - proto také existují auta. A k těm nemocnicím - proboha jak můžete srovnávat nemocnice a obchodní řetězce?? V nemocnicích se zachraňují životy, kdežto v obchodech se lidi courají a čumí do regálů a stejně neví co si koupit - kupují pitomosti a pak si na to berou půjčky a zadlužují se!!!! Pak nemůžou ani uživit rodinu nebo se postarat o své rodiče - co se týká financí. Jsem ráda, že aspoň tohle pro nás prodavačky stát udělal, je hrozné koukat na to jak se mladá rodina courá po obchodu se řvoucím miminem v košíku - místo toho aby šli někam do přírody na procházku. Nemyslíte??? O to horší je když to není ve dne ale v noci, okamžitě bych jim to mimino sebrala a nahlásila je na sociálku!!!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2013 16:46

Většina lidí co chodí do obchodních řetězců ve svátek a v neděli ani nemá v plánu nic koupit, jak říkáte prostě neví kam se vrtnout!!!! Najděte si jiný koníček kterým budete trávit volný čas a ne se bezdůvodně courat po obchodech....Já bych veděla co dělat kdybych nemusela svátek trávit v práci. Když je celá rodina doma proč nemohu být s ní? Jen proto aby jste se měl kam "vrtnout"!!!
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 7. 2013 9:31 | Charlie Harper

Nějak těm steskům prodavaček nerozumím. Když vás to v práci nebaví, běžte někam jinam, třeba na poštu. Mě taky nebaví chodit do zaměstnání, tak to prostě nedělám. Obchody zavřené v neděli úplně umrtví město. Např. být v neděli ve Vídni je peklo, člověk se nemá kam vrtnout. Že si na víkend zavřou krámky živnostníci, to je v pořádku ale když mají zavřeno řetězce, kde se stejně dělá na směny, to je na pytel. Příklad Rakouska je ale extrémní, může za to dlouholetý vliv sociální demokracie. Na druhou stranu, zaměstnanci tam mají spoustu dalších výhod a takovou ochranu před zvůlí zaměstnavatele, že by tomu čech ani nevěřil.
-25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2013 12:41 | Jitka

Važený pane a kdy si má podle vás nakoupit ta prodavačka kdyz je 14 hodin v práci a to nemluvím o dětech. Pán by si to měl zkusit zajímalo by mě kde pracuje.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2013 14:38 | J.Bubla

Patnáct let jsem jezdil na dráze. Ve dne, v noci, svátek - nesvátek, vše rovno. Štědrý den měly děti vždy o den dříve, protože táta musel do práce. Takže když pro naše obecné dobro něco zakázat, tak všechno! Elektrárny, vodárny, dopravu, nemocnice atd. Vždyť tam také pracují mámy a tátové a chtějí světit svátek. Nebo jde zase jen o bohapustou buzeraci. Jako u vážně diskutovaného nápadu trestat soulož bez kondomu pokutou 25 tis. Kč?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 12:47 | Bára

Souhlasím s váma, taky pracuju v obchodě a je to desné, Místo toho aby šli ven do lesa tak jdou do obchodu, a když příjdou k pultu tak hned abychom jim dali párek a jdou do prdele, tohle vážně není normální, to by mě zajímalo co si budou povídat za 20 let mezi kamarády, to si budopu vyprávět mezi sebou jak maminka je vytáhla do krámu vyžebrala párek a šli to háje, to si myslím že si nebudou co vyprávět.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 12:39 | Bára

Já to znám z vlastní zkušenosti, sama pracuju v krámě a můžu vám říct že třeba v sobotu na odpolední to je strašné, hlavně když lidi se jenom couraj po krámě a dětem chtěj abychom jim dali párek a pak šli do prdele. Doufám že to tak bude soboty jen do 12 nebo do 13:00 a neděle zavřený. Sice děti nemám, ale na procházky bych třeba chtěla taky chodit, někam ven, a teď si vemte že já mám jendou za měsíc volnej víkend.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2013 22:04 | Markéta

Já jsem pro aby svátky bylo zavřeno. Sobota mnax. do 13 hodin. Prodavačky jsou taky jenom lidi který mají svoje rodiny. A trávít denně 14 hodin v práci a čekat na někoho kterej přijde půj hodiny před zavíračkou a začne na nás řvát jaktože nemáme rohlíky a kdy nám je jako dovezou. A to byl svátek lidi jděte do sebe proboha kde to žijeme. Dřív lidi chodili na procházky jezdily na výlety a teď? Plný parkoviště u super hypermarketů
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2013 9:17 | Pavel

Tak zaprvé není pravda, že dříve bylo otevřeno jen v sobotu do dvanácti. Poté se základním potraviny prodávaly v cukrárnách, které měly otevřeno i v sobotu odpoledne a v neděli. Zajímavé, že to tenkrát nikomu nevadilo.
A zadruhé, jindy si nakoupit lidé mohli právě dříve, kdy se chodilo do práce si odpočinout po namáhavém víkendu stráveném zvelebováním chalupy, a z práce s dalo na nákup kdykoliv odskočit. Dnes tuto možnost mají už jen státní úředníci, kteří ani práci nepředstírají a jen vymýšlejí podobné hovadiny. Skutečně pracující člověk je rád, když večer zaleze do postele a aspoň o víkendu má čas a sílu na nákupy.
-34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 10:09 | Fousek

Zavřené obchody o vikendu a svátcích by byly myslím přinosem všem. Určitě bysme všichni nebyli tak stresování jako je tomu při "nonstop" provozu.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 10:06 | Fousek

Lidi, umíte si představit jaký by byl ve městech klid ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2013 16:20 | Lenka Jurničková

O svatcích by mělo být samozřejmě zavřeno. každý si snad muže nakoupit jindy.Ineděle bych zavřela.Dříve bylo otevřeno jenom v sobotu do dvanácti a taky to šlo.Místo courání po obchodech by měl jít každy o volných víkendech a svátcích do přírody.Vostatních státech je zavřeno a jde to.Lidi jsou moc rozmazlení.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/4

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Singer

bývalý guvernér ČNB

Jiří Krušina

podnikatel, Energo-Pro

Miroslav Singer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Krušina
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services