Třetí pilíř: K čemu jsou a jak fungují předdůchody

Předdůchody mají pomáhat těm, kdo „v předdůchodovém věku“ přijdou o práci. Pokud budou místo podpory čerpat své peníze naškudlené v penzijku nebo doplňkovém penzijním spoření, stát za ně bude platit zdravotní pojištění a doba v předdůchodu se jim bude počítat, jako kdyby platili pojištění sociální. Na rozdíl od předčasného důchodu jim tedy nebude rapidně klesat státní penze. Má to ovšem celé řadu podmínek a nějaké háčky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2013 23:32

No úplně jasně lepší předůchod nemusí být, při zvážení, že ho začnu čerpat třeba 3 roky před vznikem řádného starobního důchodu
a utratím tak cca 300 000 Kč svých vlastních úspor, pak se mi ještě o trochu zkrátí výše starobního důchodu, protože budu mít méně let započtených do skutečně odpracovaných let. Snížení sice je menší než u předčasného důchodu, ale důchod je snížen - přesto, že se říkalo že se nesníží. Ano ty 3 roky jsou vyloučeny do výpočtu řádného důchodu, ale budou mi chybět a důchod se mi bude vypočítávat s koeficientem o 3 roky odpracované méně. Tedy pokud bych rovnou čerpala raději předčasný důchod, budu mít důchod snížen o více, ale za dobu těchto 3 let získám 36 měsíců navíc důchod + budu mít stále ještě své naspořené navíc peníze, což po 3 letech může dělat cca čerpaný předčasný důchod + mé úspory, které bych jinak už musela vydat a žít z nich, celkem cca odhad 600 000 Kč. Tedy v době začátku čerpání řádného důchodu tj. po třech letech předčasného budu v plusu cca 600 000 Kč. Sice zbytek let důchodu budu mít už jen ten více snížený, ale zas si mohu z ušetřených mých peněz přidat k důchodu ten rozdíl nebo i více a vystačí mi to ještě na dost let min 15 let i více - jen odhad. Pomíjím další okolnost, že částka, kterou bych čerpala měsíčně z mých uspořených peněz, je opravdu na hranici minima, abych s tím vůbec mohla nějak lidsky fungovat. Při čerpání předčasného důchodu sice penze bude taky o dost snížena trvale , ale měla by při normálním slušném výdělku vycházet více než vyplácená částka z mých úspor + stále bych měla tak rezervu si přilepšit k předčasné penzi z těchto mých úspor a nemusela bych tolik živořit. Tedy pohled na tuto problématiku je různý, snad řeší pouze období mezi 5 do 3 let před řádným důchodem, kdy bych přišla o práci a nemohla žádnou najít ani vykonávat. Tedy pak po dobu X měsíců mohu pobírat podporu v nezaměstnanosti, po její vyčerpánípak bych asi požádala o předůchod, abych měla hrazené zdravotní pojištění a jakmile bych byla ty 3 roky před řádným důchodem zvážila bych odchod do předčasného důchodu i za předpokladu, že mi bude dost snížen, ale nevydám své další úspory, stále s uvážením že za 5 let předůchodu se mi krátí také výše důchodu i když méně příklad cca krácení u předůchodu měsíčně o 1 000 Kč, krácení při předčasném důchodu cca o 2 500 Kč. je to jen příklad, protože základ pro výpočet důchodu máme každý jiný a i věk odchodu do důchodu se posupně zvyšuje. Jsem jen normální člověk, který nepracuje v sociální sféře a jen čtu a uvažuji a vidím v tom dost ale, tedy odpověď bych neměla tak úplně jasnou, že předdůchid je vhdnější. Při přečtení základních pro a proti bych to ale dříve ještě taky tvrdila, tedy uvidíme co nám čas ukáže a jaké ještě změny můžou v důchodovém systému v dalších letech přijít. Do důchodu dle nových tabulek mám s 1 dítětem jít v 64 letech a 2měsíce, přesto chci alespoň už teď být častečně připravená co mně může čekat, ale mám trochu obavu, že do té doby může být vše úplně ještě jinak ... Jita

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2013 1:21

Naučte se česky a napište na ni recenzi. Jenže se bojím, že vás česky nikdo nenaučí za všecko zlato světa.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

6. 8. 2022 13:38 | bob

Je to celé podvod na občany a navíc bez garancí Můj příběh 25 let jsem spořil s příspěvky od státu i zaměstnavatele v fondu se státní garancí Našustil cca 450 tis.Kč Ze zdravotních důvodu jsem požádal o předdduchod o 3 roky před řádným termínem Sdělili mi že musím převést prostředky na jiný fond a abych měl slušný měsíční příjem, tak mi doporučili doplatit jednorázové balík cca 250 tis Kč cca na 750tisKč Pak mi vyměřili měsíčně cca 17 460 Kč a to chodilo asi 10 měsíců. Následně začalo chodit méně o cca 150Kč a 250 a pak 450 a tak dále Šel jsem na pobočku kde mi udělili že tam není žádná garance a fond je tržní ,což jsem při podpisu nevěděl a neudělili to. Nyní za 07/2022 již přišlo jen 16 tisKč !!!! Už mě pan /stát/ k jednomu dní okradl o více než 22tis.Kč a to ještě zbývá 14 měsíců a to tak vypadá na dalších cca 40tis.Kč spíše s vývojem fondu i na 100 000! Zloději !! Pod státní kuratelou!! A navíc se z toho nedá vystoupit a jednorázové ukončit.!!
Povedlo se mi alespoň zachránit pár známých a rozmluvit jim to!! S pozdravem B.V.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2014 9:00

eďo nauč se česky, ono píše se "holt". Hold je něco jiného, najdi si rozdílný význam. Negramot ve své rodné řeči je vždy ubohost!
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2013 14:53 | Bara

Citace / 14.03.2013 07:55

POkud budete v situaci, že přijdete o práci, a bude před vámi volba předdůchod × předčasný důchod, tak se to samozřejmě opravdu vyplatí.
no tak je jasný, že při porovnávání předdůchod a předčasný důchod, je předdůchod jeasným vítězem, akorát je třeba mít iopravdu naspořeno, jinak je člověku předdůchod na dvě věci
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2013 14:35

No... zrovna vy povídejte něco o držení se tématu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2013 12:11 | Vít Suchý

MIlý Fredy,
zkusme se bavit konkrétně jen k předdůchodům. Máte pořád trable držet se daného tématu a vaše univerzální nářky na finanční žraloky je už poněkud nudný kolovrátek.
A jiná témata nechme na jiné konkrétní diskuze, dá se jich tu najít dost...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 21:30 | Fredy

Pane Suchý, s Vašimi názory nemám problém souhlasit. Ale je tu problém. Vy jste, s prominutím, stejný "bouchač", tak ti, u kterých kritizujete penzijní připojištění, potažmo před-důchody. Prodáváte důchodové pojištění, které také nic neřeší. Je to jen hra finančních žraloků o naše peníze.
PS: Víte, jak vypadá účelová manipulace pro naivní lidičky? Stačí si koupit hospodářské noviny a tam na Vás vypadne příloha - leták ohledně penzijní reformy. Pěkně barevně vyvedený dvoulist, plný tabulek, krásných příkladů (vždy mě fascinuje, jak vysoké jsou uváděny průměrné měsíční platy - zde například 30 tisíc.), že by oko zaslzelo. Jenže ..... Jak už u nás bývá zvykem, tak doplněné spoustou lží a polopravd. Ve druhém pilíři se počítá se zhodnocením 2,5% (považováno za konzervativní) s dodatkem, že to není očištěno o inflaci, kterou MPSV odhaduje na 2%. To je síla, což?
Nevím, jak se na tom ministerstvu práce a zahálky sleduje inflace, ale statistika uvádí přes 4% a podobné údaje predikuji jak OECD, tak MMF i Evropská banka. To je první faul.
Druhý, ještě horší, je pouhé půl procento, se kterým ministerstvo počítá, jako s něčím úžasným. Stát se zříká 3% z důchodového (sociálního) pojištění, spolu s 2% od klientů tu přinese, na zlatém podnose, finančním žralokům a ti, po tučné hostině, lidem odhodí ohlodanou kost v podobě 0,5% zhodnocení. Oni asi nevědí, že kdyby to lidem nechali a ti si to vložili na nějaký termínovaný vklad, tak dostanou to samé a často bez poplatků, management fee....
Už léta tvrdím, že řešení důchodů přes pojišťovny a penzijní fondy nic neřeší.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2013 23:32

No úplně jasně lepší předůchod nemusí být, při zvážení, že ho začnu čerpat třeba 3 roky před vznikem řádného starobního důchodu a utratím tak cca 300 000 Kč svých vlastních úspor, pak se mi ještě o trochu zkrátí výše starobního důchodu, protože budu mít méně let započtených do skutečně odpracovaných let. Snížení sice je menší než u předčasného důchodu, ale důchod je snížen - přesto, že se říkalo že se nesníží. Ano ty 3 roky jsou vyloučeny do výpočtu řádného důchodu, ale budou mi chybět a důchod se mi bude vypočítávat s koeficientem o 3 roky odpracované méně. Tedy pokud bych rovnou čerpala raději předčasný důchod, budu mít důchod snížen o více, ale za dobu těchto 3 let získám 36 měsíců navíc důchod + budu mít stále ještě své naspořené navíc peníze, což po 3 letech může dělat cca čerpaný předčasný důchod + mé úspory, které bych jinak už musela vydat a žít z nich, celkem cca odhad 600 000 Kč. Tedy v době začátku čerpání řádného důchodu tj. po třech letech předčasného budu v plusu cca 600 000 Kč. Sice zbytek let důchodu budu mít už jen ten více snížený, ale zas si mohu z ušetřených mých peněz přidat k důchodu ten rozdíl nebo i více a vystačí mi to ještě na dost let min 15 let i více - jen odhad. Pomíjím další okolnost, že částka, kterou bych čerpala měsíčně z mých uspořených peněz, je opravdu na hranici minima, abych s tím vůbec mohla nějak lidsky fungovat. Při čerpání předčasného důchodu sice penze bude taky o dost snížena trvale , ale měla by při normálním slušném výdělku vycházet více než vyplácená částka z mých úspor + stále bych měla tak rezervu si přilepšit k předčasné penzi z těchto mých úspor a nemusela bych tolik živořit. Tedy pohled na tuto problématiku je různý, snad řeší pouze období mezi 5 do 3 let před řádným důchodem, kdy bych přišla o práci a nemohla žádnou najít ani vykonávat. Tedy pak po dobu X měsíců mohu pobírat podporu v nezaměstnanosti, po její vyčerpánípak bych asi požádala o předůchod, abych měla hrazené zdravotní pojištění a jakmile bych byla ty 3 roky před řádným důchodem zvážila bych odchod do předčasného důchodu i za předpokladu, že mi bude dost snížen, ale nevydám své další úspory, stále s uvážením že za 5 let předůchodu se mi krátí také výše důchodu i když méně příklad cca krácení u předůchodu měsíčně o 1 000 Kč, krácení při předčasném důchodu cca o 2 500 Kč. je to jen příklad, protože základ pro výpočet důchodu máme každý jiný a i věk odchodu do důchodu se posupně zvyšuje. Jsem jen normální člověk, který nepracuje v sociální sféře a jen čtu a uvažuji a vidím v tom dost ale, tedy odpověď bych neměla tak úplně jasnou, že předdůchid je vhdnější. Při přečtení základních pro a proti bych to ale dříve ještě taky tvrdila, tedy uvidíme co nám čas ukáže a jaké ještě změny můžou v důchodovém systému v dalších letech přijít. Do důchodu dle nových tabulek mám s 1 dítětem jít v 64 letech a 2měsíce, přesto chci alespoň už teď být častečně připravená co mně může čekat, ale mám trochu obavu, že do té doby může být vše úplně ještě jinak ... Jita
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2013 16:01 | Vít Suchý

milá(ý) anonyme, mé příspěvky v tomto článku se týkají tématu předdůchodů - jejich zdrojů v PP, doporučuji přečíst ještě jednou :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2013 13:39 | Robert Machek

V oddílu "Opakování" je podle mne zásadní chyba. Pro čerpání předdůchodu po minimální dobu 2 roky je třeba mít našetřeno nikoli 24(měsíců) x průměrný plat dle ČSÚ (dnes kolem 25 tis. Kč), ale 24 x 1/3 průměrného platu podle ČSÚ, tj. 3x méně. Podle autora článku by tak žadatel o předdůchod musel mít pro čerpání minimální doby = 2 let předdůchodu naspořeno 24x25 = 600 tis. Kč, a osoba zamýšlející čerpat předdůchod celých 5 let dokonce 60x25 = 1500 tis. Kč, tedy 1,5 mil. Kč. Jsem přesvědčen, že autor článku poněkud mate veřejnost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 3. 2013 17:26 | Vít Suchý

Dobrý den, milý(á) anonyme,
politik nejsem a nikdy nebudu a od reality odtržený také nejsem, denně se v ní pohybuji.
Jen čtu to, co je psáno - tedy jak legislativní předpisy, tak různé p.r. články. A nemám problém poukázat na nesrovnalosti.
Jen pro info - pokud je někdo zaměstnanec, tak m.j. po celou dobu, co funguje tzv. superhrubá mzda ( a zákon 261/2007Sb. O stabilizaci veřejných rozpočtů), tak může spořit de facto dvojnásobek svého vkladu, aniž by jej to něco navíc stálo, to jen na okraj...
Samozřejmě vím, že spousta lidí nemá víc prostředků, ale paradoxně právě oni by se měli nejvíc zajímat o to, co na konci jejich spoření bude nebo by mohlo být a co jim kdo (včetně státu) jen slibuje. To je smutná realita...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 17:14 | Vít Suchý

Dobrý den, milý(á) anonyme, nemám problém mluvit o konkrétních věcech a podepíšu se pod to. V tom je asi mezi námi zásadní problém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 12:57 | xl

po téměř 50ti letech práce a odvodech státu je urážkou předdůchod placený ze svého. Ano, pokud nebudu muset odvádět státu
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 3. 2013 9:17 | BLBEC OD VIDLÍ

Má pravdu, předsedo. No schválně čeho je víc: Kila zlata anebo kila pravé domácí svíčkové pěkně voňavé z grilu ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 1:22 | Jiný nikdo

Stejná jako co?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 1:21

Naučte se česky a napište na ni recenzi. Jenže se bojím, že vás česky nikdo nenaučí za všecko zlato světa.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 0:27

Zlato je stejná volovina. Jenže vy prodejci to ani nevíte.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2013 0:26

Pane Suchý, jste stejný mimoň jako všichni slušněpříjmoví a odtržení od reality (typické pro politiky). Většina lidí posílá na penzijní spoření částky do 500 Kč, protože zkrátka víc nemá. 500 Kč měsíčně na důchod nemá vůbec žádný smysl, proto je taky spoření/investování na důchod pro většinu lidí zbytečným vyhazováním peněz (v daném čase - ony ty smlouvy penzijka stejně zpravidla nedojdou konce, jsou rušeny předčasně - dobrá zkušenost je jen se smlouvami na nejvýše 10 až 12 let, to u investic do opf nastává to pravé peklo - jsou totiž spojeny s dodržením lhůt přes dvacet let).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 22:22 | nikdo

Doporučuji všem čtenářům tohoto webu, přečíst si knihu od M.Morrise "Co neSMÍTE vědět" a především pak těm,co uvažují dávat peníze bankám. Z knihy lze jasně vyčíst, že dát peníze bance je ztrátové (a nejen to). Doporučuji investovat do zlata - nepodléhá inflaci,jeho cena roste a lze předpokládat že neklesne. Pro představu, pět let zpět, stál gram zlata 500Kč, dnes je to dvojnásobek...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 21:50 | gp

Pane Suchý, gratuluju, k excelentnímu demagogickému výkonu, můžete na sebe být pyšný :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 19:30 | ppetr1

pane Suchy nevim jak vy, ale ja rozhodne tech 5 let vyuziji k drivejsimu odchodu do duchodu - nasporit cilovou castku za 8 let do vyse pres 500 000kc neni vubec zadny problem - holt si nekoupim nove auto :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Viktor Kožený

podnikatel a kriminálník

Aleš Hušák

podnikatel

Viktor Kožený
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Aleš Hušák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services