Podílové fondy. Poplatek zleva, poplatek zprava – investice K. O.

Mnozí investoři zřejmě myslí, že nejdůležitější pro výběr fondu je to, jak byl poslední dobou úspěšný. Jenže minulé výnosy neříkají vůbec nic o výnosech – nebo ztrátách! – budoucích. Pohled na poplatkovou strukturu napoví víc: řekne, o kolik peněz budete pravidelně přicházet. Nemusí to být málo – poplatky se na výnosech umějí podepsat řádně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2013 8:23, Pavel Filip

Ukazatele nákladovosti vybraných fondů VANGUARD:

VANGUARD Prime Money Market Fund (VMMXX) 0,16 %
VANGUARD Total Bond Market Index Fund (VBMFX) 0,22 %
VANGUARD Total Stock Market Index Fund (VTSMX) 0,18 %
VANGUARD Total International Stock Index Fund (VGTSX) 0,22 %

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)

2. 4. 2020 0:38 | Matematik

Nějak nechápu jednoduchou matematiku: 2 + 2,5 + 1 = 5,5 ? A konkurenční fondy nemají žádné náklady, nebo kde se vzalo zrovna "překonat trh o 4 %"?
Na závěr jednoduchá matematika. Řekněme, že podílový fond si účtuje manažerský poplatek dvě procenta (v Česku docela běžné), ukazatel ongoing charges dosáhl 2,5 procenta a protože je manažer fondu moc aktivní, ukrojí transakční náklady další procento z objemu vašeho majetku ve fondu. Manažer podílového fondu by tedy při nezměněné poplatkové zátěži musel každý rok výkonností překonávat trh o čtyři procenta, aby podílníkům přinesl nějakou přidanou hodnotu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2014 9:01

Komerční banka od letoška nabízí indexový akciový fond Amundi Index Equity North America s fyzickou replikací, do kterého lze investovat v korunách a který je částečně měnově zajištěný. Vstupní poplatek činí 3 %, tj. 30 Kč za 1000 Kč. Při malých částkách je vstupní poplatek menší než typický poplatek za nákup ETF (např. 5 USD = 100 Kč český broker Lynx, 4 USD = 80 Kč americký Interactive Brokers). Nákladovost Amundi Index Equity North America za r. 2013 byla 0,38 %.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2013 16:08 | investor

Pánové z Ertrag und Sicherheit už jsou těmi svými žvásty docela trapní. Management fee se neplatí zprostředkovateli, ale fondu, a je započítané v ceně podílového listu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2013 8:23 | Pavel Filip

Ukazatele nákladovosti vybraných fondů VANGUARD:
VANGUARD Prime Money Market Fund (VMMXX) 0,16 % VANGUARD Total Bond Market Index Fund (VBMFX) 0,22 % VANGUARD Total Stock Market Index Fund (VTSMX) 0,18 % VANGUARD Total International Stock Index Fund (VGTSX) 0,22 %
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 8:18 | Pavel Filip

Pro zájemce, kteří čtou tuto diskusi, připojuji odkaz na SKUTEČNĚ kvalitní fondy. Pochopitelně nehorázně LEVNÉ:
https://personal.vanguard.com/us/funds/vanguard/core
(Hledejte údaj "expense ratio" v boxech vpravo. Je to ekvivalent našeho TER. Ano, nákladovost těchto fondů je skutečně taková, jakou vidíte, přátelé. Požadujte tedy hromadně tyto nebo aspoň vzdáleně podobné fondy po firmě Partners. Jistě rádi vyhoví, myslí-li jejich analytici své články upřímně!)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2013 6:05 | Pavel Filip

Neříkáte pravdu. Jak vidíte na ilustrovaném příkladě dluhopisového portfolia Dimensional, právě Váš výrok, že "obecně řečeno transakční náklady (...) snižují výnosy investorů", neplatí.
Neměl jsem na mysli ETF a Vy to víte. Měl jsem na mysli levné podílové indexové fondy, jejichž nákladovost se pohybuje do 1 % ročně, které svým investorům po započtení poplatků vydělávají více než aktivně spravované fondy a do kterých by mohli investovat běžní lidé v této republice ve své měně. Nabízí firma Partners běžným občanům kvalitní, levné indexové podílové fondy v české měně? Pokud ne, jakým právem zrovna Vy, pane, jako analytik firmy Partners, kážete obyčejným lidem o nákladovosti fondů?!?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2013 0:34 | Martin Tománek

Dobrý den, nejsem poradce, ale nevadí. ETF jsme schopni zprostředkovat, nicméně koupit si je můžete také prostřednictvím nějakého obchodníka s cennými papíry. Nabídka je velmi široká, jen s tou korunou bude problém. Pokud vím, tak ETF nejsou obchodovány v korunách. Pro korunového investora tak mohou být obecně vhodné podílové fondy, které zajišťují měnové riziko do CZK. V posledních letech se jejich nabídka neustále rozšiřuje. Případně lze oba přístupy kombinovat, tj. koupit si nějaký kvalitní podílový fond s měnovým zajištěním a potom na burze nějaké ETF v euru nebo dolaru.
Co se týče těch transakčních nákladů, tak Váš zdroj mluví o pevně úročených cenných papírech, zatímco já mám na mysli především akciové fondy. Jednoduše řečeno, když některé dluhopisy v portfoliu nahradím dluhopisy s vyšším očekávaným výnosem do splatnosti, a tento vyšší výnosový potenciál bude bohatě kompenzovat poplatky spojené s transakcí, potom to může mít přínos. Ale ono je to ještě trochu složitější. Obecně řečeno ale transakční náklady zvyšují celkovou poplatkovou zátěž a tudíž snižují výnosy investorů, což platí zejména u akciových fondů. Na druhé straně je pravda, že třeba v USA jsou poplatky spojené s obchodováním obecně nižší než v Evropě a na rozvíjejících se trzích je obchodování zpravidla ještě o poznání dražší. Jinými slovy, jiný dopad na výnosy investorů bude mít fond s hodnotou turnover 100 % zaměřující se na U.S. akcie, a jiný dopad bude mít stejně aktivní fond (resp. manažer) investující v zemích BRIC. Tak jako tak je lepší koupit fond, který drží akcie dlouhodobě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2013 8:01 | Pavel Filip

Dvě poznámky: První - http://www.dfaeurope.com/library/faqs.html#faq_196 (dle Dimensional neznamená vyšší PTR nezbytně vyšší náklady). Druhá - brojíte-li proti poplatkům a jste-li současně poradcem Partners, nabízí se otázka, zda byste mi mohl nabídnout indexové fondy. Jak bych do nich mohl investovat za nízký poplatek přes Partners? Prosím pokud možno v korunách, neboť nechci platit vysoké náklady na směnu korun za eura nebo dolary.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leszek Wronka

hudebník a podnikatel, Bontonland

Jakub Havrlant

podnikatel a investor

Leszek Wronka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jakub Havrlant
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services