Daň z deště. Co si o tom myslíte?

Byla to hlavní zpráva týdne pro všechny kanály. Přesto jste ji možná nezaznamenali. Nešlo totiž o kanály televizní, ale o opravdové kanály, o ty, které při poklesu tlaku zápachem oznamují, že se blíží déšť. Ovšem pozor! Vám by ta zpráva mohla tlak naopak pořádně zvednout.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2013 9:33, Fousek

Která vláda podobnou daň zavede, zapláče u dalších voleb. Podobných poplatků bylo na obyvatelstvo v poslední době naložených víc... a lidé si již mnohem více všimají, kdo jim "na hrb nakládá břemeno".

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2013 1:22, jezevec

autor si trochu plete dojmy a pojmy. uvažovaná úprava skutečně nedaní déšt, ale opravdu pouze čištění (srážkové) vody, kterou někdo naleje do kanalizace. a k tomu, na rozdíl od sociálního pojištění, není nikdo nucen. pokud si někdo srážkovou vodu ze svého pozemku spotřebuje sám (závlaha, užitková voda, vsakovací jímka) - má po starostech a ještě ušetří. pokud si někdo srážkovou vodu sám zpracuje (srážková kanalizace, vodoteče, svodně) - má to zadarmo a má po starostech.
pokud ovšem vodu někdo svévolně naleje do kanalizace OV - no tak prostě zaplatí za její čištění, žeano, a nepřipadá mi na tom nic divného. já taky když se sprchuju, tak pouštim do kanálu vodu skoro čistou, a nepindám že jim dodávám cennou surovinu na ředění splašků - prostě pouštim vodu do ČOV prostřednictvím kanaliaze, a tak zaplatím za čištění. zvláštní že to někomu připadá nenormální, vždyt to tam pouštět NEMUSÍ.

-300
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

22. 2. 2013 14:05 | Fredy

Citace - hanick / 21.02.2013 17:33

Navrhuji daň z prdu. Obvodní lékař vypíše dobrozdání, jak velký obsah plynu je jedinec schopen vyprodukovat za měsíc podle skladby jeho jídelníčku a podle obsahu metanu a oxidu uhličitého v prdu. Je dobře znám nebezpečně se shromažďující metan v atmosféře a o CO2 víme totéž. A každí občan bude mít ve zdravotní kartě položku - platba za vyprodukovaný 1m kubický... Jsem zvědav, kdy a kdo to dá jako první do sněmovny. Tuším, že to bude vyžírka Marek Benda z ODS.
No jo, ale to by nikdo nekupoval luštěniny a ty byly vždy základem jídelníčku obyčejných lidí .... :)
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2013 12:24 | DD

Dobrý den paní Dlouhá, měla byste svůj článek pořádně přepracovat.
Je-li podle vás sociální pojištění daň, čím je podle vás zdravotní či nemocnéské pojištění, nebo takzvané povinné ručení?
Blíže k tématu: Silnice, železnice ani zahrady nejsou obvykle odkanalizovány do veřejné (splaškové) kanalizace, ale pokud vůbec jsou kanalizovány, tak do kanalizace dešťové. Dešťová kanalizace obvykle nevede do ČOV, nýbrž do nejvhodnějšího vodního toku, či nádrže. Navíc tato kanalizace je obvykle v majetku měst a obcí (ŘSD, SŽDC) a tyto na ní i vykonávají správu. Vodárenské společnosti obvykle mají pranajaté a spravují sítě vodovodů a kanalizaci splaškovou.
Pokud slibují vodárenské společnosti levnější pitnou vodu výměnou za to, že poplatek za odvod srážkové vody budou platit i fyzické osoby, je to bohapustá lež. Nikdo je k tomu nemůže nijak přinutit a navíc poplatek za pitnou vodu a odpadní vodu spolu nesouvisí, do souvislosti je dán tím, že máte doma vodoměr pouze na přívodu a další detaily s touto problematikou nikdo neřešil, neřeší a řešit nebude.
Jak zde již zmínili jiní, poplatek za likvidaci srážkových vod platí podnikající osoby. A to v případě, že dešťovou vodu vypouští do veřejné splaškové kanalizace. Pokud prokáží, že srážkovou vodu "likvidují" na ploše svého pozemku, tak jej platit nemusí.
Vlastníci novovostaveb mají povinnost "likvidovat" srážkové vody na svém pozemku. Mohou požádat o výjimku a tuto vodu pouštět do splaškové kanalizace. Potom za to ovšem vodárenské společnosti platí, podle obecných pravidel (rozměry zpevněných ploch, jejich materiály atd).
Osobně jsem zatím neviděl zahradu, ze které by bylo nutné odvádět vodu pryč (betonový dvorek není zahradou). Obvykle jí majitel zahrady zachytává a dále využívá, nebo se vsákne do půdy.
Jiná situace je ve městech, pokud zastavěnost parcel je někde i 100%. Tam je samozřejmě odkanalizování potřeba a asi je vhodné, aby za tuto službu byla inkasována platba. Ovšem opět mícháte dohromady splaškovou a dešťovou kanalizaci. Samozřejmě, jsou místa a není jich málo, kde dešťová kanalizace neexistuje a potom se nedivím, že zástupci správců ČOV jsou nevrlí. Odpadní vody totiž musí mít pro úspěšné biologické čištění určitou koncentraci živin a díky mísení (nejen) se srážkovou vodou jsou spašky někdy až příliš naředěné.
Ovšem s tímto nápadem je to jako s revizemi komínů, kotlů,kontrolami uložení zbraní, kontrolami manipulace s nebezpečnými látkami (opravy aut doma na dvoře, výměny oleje, servis zahradního nářadí a podobně), jedním předpisem je toto vyžadováno, jiný předpis znemožňuje snadnou a efektivní kontrolu plnění toho prvního. Zrovna tak jsem skeptický v případě kontroly a postihu nelegálního odvádění srážkových vod do splaškové kanalizace v případě ať už novostaveb, či v případě starších staveb. Znám několik nelegálních případů napojení například závlahy zahrady na vodovod či svodů z okapů na splaškovou kanalizaci, ale ještě jsem neviděl a neslyšel o někom, komu by to bylo prokázáno a byl po zásluze potrestán. Nikdo (majitelé a správci sítí)se tímto ve velkém měřítku nezabývá, je tedy zbytečné jim v tomto zbytečně vycházet legislativou vstříc.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 21:08

Pořád nerozumím. Kdyby tam můj dům nestál, stejně by tam ta voda tekla. Důchodové pojištění je taky daň. I když mě nikdo nenutí zestárnout.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2013 20:17 | Piko

Doporučil bych tuto daň-poplatek na přímé léčení (neambulantní)pro ty, co to schválili a to do doby, než dostanou rozum.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2013 19:59 | jezevec

tak ještě jednou. NENI to daň. je to poplatek za to, že někdo úmyslně a vědomně (a celkem svévolně) leje srážkovou vodu do kanalizace mezi OV.
já nemám žádnou slevu za to, že když spláchnu wc, do kanalizace odteče 10lt čisté vody jen mírně kontaminované přírodninou. nikdo mi nepřispěl na vsakovací jímku, kterou už mnoho let má každá novostavba, protože u nových staveb je míchání srážkové vody do kanalizace dokonce zakázáno. takže fakt nechápu, proč já bych měl někomu přispívat na to, že on pouští srážkovovu vodu do čističky. jinak ano, ve městech se to zpoplatnění obvykle řeší vodoměry na vpusti, nebo koeficientem podle plochy střech a zpevněných ploch. TAKY normální a TAKY to ve firmě platíme, tak nevím proč my ano a někdo jiné ne-e. není to daň. je to poplatek za služby, něco jako poplatek za skládkování odpadu. nikdo nikoho nenutí posílat srážkovou vodou do kanalizace.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2013 17:33 | hanick

Navrhuji daň z prdu. Obvodní lékař vypíše dobrozdání, jak velký obsah plynu je jedinec schopen vyprodukovat za měsíc podle skladby jeho jídelníčku a podle obsahu metanu a oxidu uhličitého v prdu. Je dobře znám nebezpečně se shromažďující metan v atmosféře a o CO2 víme totéž. A každí občan bude mít ve zdravotní kartě položku - platba za vyprodukovaný 1m kubický... Jsem zvědav, kdy a kdo to dá jako první do sněmovny. Tuším, že to bude vyžírka Marek Benda z ODS.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 13:02 | Nezadat

Když používám i sousedovu dešťovku kterou chytám do nádrže tak bude platit mě který ji využívá nebo kanalizacím kterou neproteče.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 12:06 | FMach

Začíná to hezky, ale každá mince má dvě strany. Kyselý déšť co padá na mou hlavu i na mou zahrádku poškozuje mé zdraví i zdraví mé zahrádky a tak by mi to měl někdo zaplatit a co takhle vodárny. Dále by mi mohli uhradit v době sucha nedostatek či výpadek deště na mou zahrádku a naopak v době kdy bude pršet hodně mi tento déšť zničí úrodu a zaplaví celý pozemek a tak by měli vodárny mi zaplatit způsobenou škodu. Doporučoval bych jim smlouvu s bohem na dodávku deště. Vodárny by měli platit i za to že sem k nám donese vítr dešťové mraky a to za dopravu a tak bych mohl pokračovat. To že srážkovou vodu mají napojenou do čističek není vina majitelů zahrádek či dalších, ale je to vina jejich že si to tak zařídili, naopak je tato voda či určité množství potřebné, aby mohla čistička fungovat a tak by za toto mohli vracet peníze těm kteří mají vyjmenované popzemky. Co takhle že by stát platil za znečištěný vzduch či za otrávené potraviny a vůbec nejlepší by bylo vrátit se do jeskyň tam za nic neplatili. ABSURDISTÁN je naše země a divoký západ pro tuneláře na všech stupních řízení státu. Vláda způsobila neschopnost systému evidence vozidel a další ve státní správě a lidé s tím mají spoustu vydání a promrhaného času a stát odpovědný za toto nechce platit. Znám lidi kteří za hodinu času si vydělávají kolem 100000 Kč a to by jim měl stát zaplatit. Zloděj v tomto státě čili státní systém a jeho úředníci určuje pravidla, to je ten problém. Když nebudou zloději ve státní správě , nebude ani tento problém.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 11:56

Zmiňuje to článek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2013 11:53 | Jan Biedrawa

Nikdo to tady nezmínil,ale tuto "daň",která už funguje pro podnikatele, schválil stát v zákoně. To vše pro soukromé firmy a ještě navíc i kolik se má platit a jak se má platba zvyšovat.Navrhuji uvalit mimořádnou daň 100% na celý zisk těchto soukromých vodárenských firem a tyto prostředky použít na psychiatrické vyšetření našich zákonodárců. Pak bychom se možná dočkali rozumných zákonů.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 9:47 | Fredy

Daň z deště? V tom případě bych požadoval od správců vodovodů a kanalizací odměnu za to, že mám čističku odpadních vod.
Další na pořadu debilních nápadů bude daň ze vzduchu. Bohužel to není až tak velký fór, neboť se už o tomto vedla debata mezi politiky. Kdysi, za bolševika, dostávali lidé v oblastech zamořených průmyslem, finanční kompenzaci. Zemědělci zase dostávali větší dotace tam, kde jsou horší podmínky pro pěstování různých plodin. Ale tehdy se soudruzi nezajímali, kde na to vzít. Dnešní ovšem ano. Proto bych se nedivil, kdyby, časem, lidé na Vysočině platili za čistý vzduch a výtěžek by šel například na Ostravsko.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 9:33 | Fousek

Která vláda podobnou daň zavede, zapláče u dalších voleb. Podobných poplatků bylo na obyvatelstvo v poslední době naložených víc... a lidé si již mnohem více všimají, kdo jim "na hrb nakládá břemeno".
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 9:06 | SocPredator

Mě velmi pobavil tento článek na idnes, kde pod článkem jako kontextuální téma bylo např. "Stále dražší voda přináší majitelům vodáren rekordní zisky". Myslím, že lepší Kocourkov už by nikdo nevymyslel. Stále k nahlédnutí zde
http://ekonomika.idnes.cz/vodarny-chteji-zpoplatnti-destovou-vodu-f1f-/ekonomika.aspx?c=A130214_212943_ekonomika_brm
Jinak samozřejmě tento nápad je zejména s ohledem na zahrady u RD vyloženě nesmyslný, protože jednak je pro majitelé zahrad tato voda cenná, zadržují ji v nádržích všeho druhu a přináší jim úsporu. Druhá věc pak je, že do splaškové kanalizace je odvod této vody zákonem zakázaný, a správci si toto hídají například mlhovou kontrolou. Takže pokud to budou chtít zpoplatnit, dojde k dalšímu úřadování o tom, kdo je nebo není připojen. V místě, kde není kanalizace vůbec, je to bezpředmětné, nebo ne? :-)
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 8:38 | Lukáš

Já vám pane něco povím.Vám by slušela daň za to, že vůbec sem vůbec píšete! Vždyť taky sem nemusíte psát!Tyhle řeči o obhajování jakékoli daně se mi velice líbí! Kdyby každý kdo platí zbytečné daně za cokoliv byl šťastný,tak by jsme byli nejšťastnější národ na světě!
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2013 8:35

vodárny elektrárny plynárny znárodnit
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 8:28 | Lukáš

No já bych pak taky speciálně pro Českou Republiku navrhoval daň z kyslíku poté daň za to že ráno se probudíte.Pak bych ještě přidal daň že vlastníte českou občanku a zakončil bych to čipem do mozku který exploduje jakmile se zpozdíte s placením!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 8:17 | Bobo

Proč ne, máme co jsme chtěli,kasa prázdná,tak proč ne.Někde se ty prachy, co jsou v trapu musí vybrat,ne. Trápí mě otázka co bude ještě dál?Máme všude odborníky,oni jistě vymyslí i to, že když je v létě horko tak stoupá spotřeba zmrzliny, takže se bude odvádět jedna koruna z prodaného kopečku zmrzliny. Je to sezóní příjem ano, v zimě by to nahradil poplatek za 1m3 sněhu třeba 35,- Kč. K tomu by se měl zřídit státní úřad pro sníh,vodu a led,přeseda by měl mít roční plat minimálně 250 000,- plus náhrady,obsazení úřadu je jasné. Máme nadbytek všeho schopných politiků a ti musí po svém funkčním období někde pracovat ne?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 8:14 | eďa

Dokud se daňový poplatník neprobudí, bude dojen stále víc i novými daně. Např. z otevřeného okna v letě a ze zavřeného okna v zimě. A cesta ven ? Nenechat se vydírat výpalným všeho druhu, netvořit zdanitelný zisk a tu čím dál víc hladovou tasemnici - mafiánský systém, co se nazývá honostě demokracie, prostě nechat chcípnout.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 7:36 | RR

Zdravím. Já bych byl pro tuto daň zavést(myslím to samozřejmě ze srandy) ale pouze s podmínkou, že by byl namontován vodoměr na straně odpadu aby se platilo jen za to, co protoče do kanálu. RR
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2013 1:56 | Libor

Počkejte, jak "naleje do kanalizace"? Já to pochopil tak, že ta voda do té kanalizace teče, ne že ji tam liju. To si mám ve městě postavit pod okap sud na dešťovku a tou pak zalejvat fuchsie? Vždyť mi ho šlohnou a fuchsie uschnou!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Jan Fischer

politik

Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Jan Fischer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services