Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

Nezaměstnanost je rekordně vysoko a vláda s tím není schopná nic udělat. Co jí radí ekonomové Petr Mach a Tomáš Prouza, sociolog Jan Keller, senátor Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2013 20:34, Já

USA náš vzor. Máte ponětí, jaká je tam kriminalita, včetně ekonomické?

Ten mladý komsomolec neuvedl, že - Nechte být - bylo uplatňováno v dobách největšího temna současné civilizace.

Pan Keller má pravdu, ekonomy nechat dělat jenom to, na co stačí, tj. úklid veřejného prostranství.

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2013 6:26, Fredy

Hnedle takhle po ránu a takové silné téma? Jak mohou vzdělaní lidé psát nesmysly typu:
- vláda by měla vytvářet podmínky pro větší zaměstnanost ....
- vláda by měla zajistit lepší uplatnění mladých lidí ....
- vláda by měla dát více peněz na projekty ohledně zaměstnanosti ...
- stát by měl mít lepší strategii .....

Především by si oni "odborníci" měli položit otázku, kdo je skutečným zaměstnavatelem, nebo-li kdo vytváří pozitivní pracovní místa. Pozitivní znamená, že přináší hodnoty. Na rozdíl od negativní, což jsou místa, kde zaměstnavatelem je stát.

Pokud si správně odpoví, že jediným skutečně pozitivním zaměstnavatelem jsou podnikatelé (fyzické a právnické osoby), tak by se jich měl zeptat, kde je problém. A tehdy by se dozvěděl, že pro vytvoření dalších pracovních míst je třeba především:


1) Přestat si hrát na nějaké podpůrné a regulační programy a pobídky a co nejrychleji zjednodušit legislativu a hlavně snížit daně a odvody. Jak za zaměstnance, tak z podnikání.

2) Zrušit Zákoník práce bez náhrady. Ten je, kromě vysoké ceny práce, příčinou toho, že je upřednostňován švarcsystém a práce na dohodu, či načerno...

Na bod č.2 upozornil pouze pan Kovanda.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

28. 3. 2013 7:51 | Petra Wozarová

Práce je hodně,ale dělají ji za nás cizinci.Nechápu,že to nikdo nevidí.Kdo umožnil vznik těchto pracovních agentur,kteří obchodují s lidmi?Zaměstnavatel jakéhokoli druhu vezme raději levného brigádníka než kmenového zaměstnance.Zaměstnavatel vydělá, agentura vydělá a Čech jen čumí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2013 14:35 | (Lubomír Netík

NEZAMĚSTNANOST BY SE MĚLA ŘĚŠIT HLAVNĚ SNÍŽENÍM ODVODŮ ZAMĚSTNAVATELŮ , PRO KTERÉ JSOU ZAMĚSTNANCÍ MOC DRAZÍ , ZNAMENAJÍ PRO NĚ NEÚNOSNOU ZÁTĚŽ, PROTO SE BRÁNÍ PŘIJÍMÁNÍ NOVÝCH LIDÍ , SPÍŠE PROPOUŠTĚJÍ. DÁLE STÁT BY MĚL FIRMÁM V PODOBĚ VĚTŠÍCH DANOVÝCH VÝHOD UMOŽNIT PŘIJÍMÁNÍ LIDÍ STARŠÍCH 50 LET A ŽEN PO MATEŘSKÝCH A RODIČOVSKÝCH DOVOLENÝCH, ÚPRAVA JEJICH PRAC. DOBY STÁT BY SE MĚL SNAŽIT PŘITÁHNOUT DO ZEMĚ JAKÝKOLIV ZAHR. KAPITÁL A INVESTICE, USNADNIT JIM PODMÍNKY PRO RYCHLÉ VYŘÍZENÍ REGISTRACI, POSKYTNOUT JIM LEVNĚ VOLNÉ POZEMKY, KTERÉ U NÁS STEJNĚ LEŽÍ LADEM A NIKDO KROM PŘEKUPNÍKŮ NEMÁ ZÁJEM, NEPODPOROVAT POUZE AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL, ALE VLOŽIT VÍCE PROSTŘEDKŮ NA VESNICE NA PODPORU ZEMĚDĚLSTVÍ PRACÍ NA VENKOVĚ.DÁLE PODPOROVAT STÁTNÍ STAVEBNÍ ZAKÁZKY, HLÍDAT JEJICH EFEKTIVITU, UMOŽNOVAT PRÁCI VÍCE STAVEBNÍCH FIREM, NE JENOM TĚM CO UPLÁCEJÍ ALE ROVNOMĚRNĚ VŠEM DÁT ŠANCI. JE TŘEBA ZLEGALIZOVAT ŠVARCSYSTÉM A NASTAVIT TAKOVÁ PRAVIDLA VÝHODNÁ PRO STÁT TAK I PRO ŽIVNOSTNÍKY,A SOUHLASÍM S PANEM OKAMUROU S PODPOROU MALÝCH ŽIVNOSTÍ, S MINIMÁLNÍ DANOVOU ZÁTĚŽÍ PRO NĚ. MÍSTO ZBYTEČNÝCH DELEGACÍ VLÁDY PO SVĚTĚ, BY MĚLI VÍCE JEZDIT S PODPOROU STÁTU VÝZNAMNÍ PODNIKATELÉ , SCHOPNÍ NABÍDNOUT NAŠE VÝROBKY A SLUŽBY VE SVĚTĚ. ZVÝŠIT TÍM OBJEM DOMÁCÍCH ZAKÁZEK A TÍM I PŘIJÍMÁNÍ LIDÍ BEZ PRÁCE A POMOCI TÍM SNÍŽENÍ TRAGICKÉ NEZAMĚSTNANOSTI U NÁS.JINAK NEPOMŮŽE ŽÁDNÁ ZMĚNA STATISTIK LIDÍ BEZ PRÁCE, POUZE ROZUMNÉ HOSPODAŘENÍ STÁTU S FINANČNÍMY PROSTŘEDKY,NEPOMŮŽE PŘEPLÁCENÍ STÁTNÍCH A MINISTERSKÝCH ÚŘEDNÍKŮ ANI ZBYTEČNÉ PŘEDRAŽENÉ STÁTNÍ ZAKÁZKY, KTERÉ VESMĚS NIKDO NEPOTŘEBUJE, VIZ REGISTRACE AUT, S- KARTY , ZBROJAŘSKÉ ZLODĚJSKÉ ZAKÁZKY, A PODOBNĚ. VLÁDNOU MUSÍ ROZUMNÍ EKONOMOVÉ A REALISTÉ A NE POLITICKÉ MRTVOLY NEBO KARIERISTÉ, KTEŘÍ SI PŘIJDOU NAHRABAT ZA SVÉ VOLEBNÍ OBDOBÍ A ZKAZÍ CO SE DÁ A JĚSTĚ OKRADOU TENTO STÁT, JSME HLOUPÍ. ŽE TO DOPUSTÍME , SNAD SE TO NĚKDY V DOBRÉ OBRÁTÍ.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2013 20:49 | Eva Bernaciková

Je to smutná realita vlád a parlamentu nastavena již od 90tých let minulého století. Jsme národ, kde byrokrat je papežštější než papež, s dlouholetou svázaností s Rakousko-Uherskem. Na vše musí být "bumážka"(papír), když ten je, tak je vše OK. Řídí nám zemi od modrého a oranžového stolu tak velkého, že na zemi s obyčejnými lidičkami nedohlédnou. Škrcením tzv. střední třídy, dnes i chudáků důchodců, ještě žádná ekonomika nenastartovala růst. Shodit vše od počátku ze stolu (legislativu) a začít znovu. Proč jsme si nemohli vzít vzor zákonodárství ze staletími prověřených ekonomik. Proč musíme jít vždy svou vlastní cestou, která nás zahnala tam, kde jsme. Vůbec se nám nedaří špatně (viz. pořadí zemí v EU i ve světě), jen kdyby jsme zrušili všechny ty komploty podporující metodiky řízení státu, krajů a obcí a začali znovu, tak bychom byli určitě dál. Bohužel uplatnění nenajdou nejen vzdělaní mladí, ale i kvalifikovaní starší, kterým byl odsunut odchod do důchodu o několik let. Je Vám 25 a máte dítě, nebo 57 a za 4 roky jdete do důchodu? Tak nemáte šanci ani s několikanásobnou kvalifikací a zkušenostmi. Naději vidím v obměně celé revoluční garnitury za mladé a schopné ekonomy a politiky, kteří budou mít odvahu, změnit a zrušit složité zákony, ovlivňující přímo i nepřímo svobodné podnikání a slušné zaměstnání. Má generace se zřejmě již nedočká. :-(
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2013 16:33

Váš první bod úplně stačí
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2013 19:35 | Lubor Šindelář

Pijane, co myslíte tím "vzhledem k tomu, jak se jmenujete"? A mám vůbec někoho s takovou přezdívkou, jako jste si zvolil, brát vážně?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2013 18:43 | Policie ČR

Kriminalita v USA je nižší? Pohádky po 22:00 jsou ale horory. Faktem je, že v chudinských čtvrtích USA se kriminalitou prakticky nikdo nezaobírá.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2013 10:20 | Pijan

Daniel Münich ---- Vážený pane, vzhledem k tomu jak se jmenujete, a kde pracujete, máte z českých dělníků evidentně dost peněz že? Přijďte k nám na firmu. Já Vás zaměstnám a zaplatím. Uvidíme jaké potom budete mít názory, když z toho budete muset dojíždět do práce, starat se o byt, či dům a nakonec uživit svou rodinu. Pan OKAMURA by se měl obklopit schopnými lidmi, spojit síly a vstoupit do politiky s takovou silou, aby své názory dokázal prosadit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2013 22:41 | Fredy

.... Máte ponětí, jaká je tam kriminalita, včetně ekonomické? ...
Ano. V přepočtu na počet obyvatel menší než v ČR. Jak si na tom stojí naše republika?
....Vycházíme-li z policejních statistik, rok 1989 je posledním rokem téměř dvacetiletého období relativně stálé úrovně kriminality (100000 – 120000 registrovaných trestných činů a přečinů ročně). V následujících čtyřech letech 1990 -1993 kriminalita rychle roste a to i přes protichůdně působící opatření provedená v tomto období (novelizace trestního zákona: dekriminalizace spekulace, příživnictví, opuštění republiky, zrušení přečinů apod.). Celkově došlo v roce 1993 oproti roku 1989 k 3,5 násobnému zvýšení registrované kriminality. V roce 1994 lze zaznamenat pokles registrovaných trestných činů a od roku 1995 opět pozvolný nárůst až do roku 1999, kdy dosahuje maxima. Od roku 2000 dochází opět k pozvolnému poklesu a stagnaci (v roce 1999 cca 4100 trestných činů na 100 000 obyvatel ČR, v roce 2007 to bylo už jen cca 3500).... novější data jsem nenašel.
A co USA?
Tam záleží na jednotlivých státech. Například v New York City bylo v roce 2004 na 100 000 obyvatel spácháno 2 800 různých trestných činů. Kolem roku 1992 to bylo ale 11 200. O pokles se postarat starosta Rudolph Giuliani. Ale jsou města, kde to převyšuje 5 000 trestných činů na 100 000 obyvatel. Naopak necelých 2 800 trest. činů zaznamenal stát Oregon, který znám, v roce 2011.
Tak že nevěřit televizi Nova a bulváru .... :)
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2013 20:34 |

USA náš vzor. Máte ponětí, jaká je tam kriminalita, včetně ekonomické?
Ten mladý komsomolec neuvedl, že - Nechte být - bylo uplatňováno v dobách největšího temna současné civilizace.
Pan Keller má pravdu, ekonomy nechat dělat jenom to, na co stačí, tj. úklid veřejného prostranství.
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2013 20:27 | Funtom

Hodně respondentů uvádí regulace a nařízení, byrokracii, apod. a ukazuje prstem na Brusel. Fajn, tomu rozumím. Jak ale potom vysvětlí vysokou nezaměstnanost za Atlantikem?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2013 1:39 | iriska

když to umí tak proč ne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2013 16:25 | eďa

Zato podnikání v Českorupsku je mnohem jednodušší, bezpečnější a řekl bych i pohodovější. Nepotřebujete žádný ŽL, ani firmu, ba ani zaměstnaneckou smlouvu ke svému štěstí. Bohatě Vám postačí obyčejný selský rozum s disciplínou čaroděje a znalostí kristova učení o neházení perel sviním, drahý Fredy. Pak už ráji na zemi, říkejme tomu třeba i podnikání - socialismus liberální, jak chcete, nic nebrání a jen kvete. Váš problém, je jen v chápání jednoduchosti toho, co právě čtete, a neschopnosti to uchopit za správný konec, protože si to zakazujete a to co čtete odmítáte a nevěříte, že takhle jednoduše lze žít ráj na zemi. Hezké páteční odpoledne.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2013 15:36 | Fredy

Citace / 15.02.2013 13:09

Nejsem odborník na americké poměry, ale opravdu je to tam tak, že neexistuje něco jako vázaná živnost, u které se zjišťují předpoklady, nýbrž všechny živnosti jsou volné ? Zrovna taková porodní asistentka mi do toho vašeho schématu moc nezapadá, ale třeba je to opravdu jenom moje neznalost..

Trochu jsem to zjednodušil, ale ne až tolik. Formy podnikání v USA jsou jiné, než u nás i když určité podobnosti tam jsou. Vše, co potřebujete při založení firmy, vyřídíte od stolu svého počítače. Podnikání tam je svobodným rozhodnutím a nikdo mu neklade žádné překážky. Neexistují výpisy z Živnostenských rejstříků, výpis z Rejstříku trestů, notářské zápisy, kolky, poplatky a jiná omezení. Jenom na některé činnosti je třeba licencí, které prodávají místní autority.
Společnost můžete celou založit po internetu. Zakládací dokument (Articles of Incorporation) v podstatě obsahuje jméno, sídlo, počet akcií, důvod podnikání (předmět podnikání) a jméno ředitele (což můžete být jen Vy sám). Tyto údaje oznámíte a tím je společnost založena. Na základě tohoto oznámení obdržíte Certifikát o existenci společnosti. Cena založení se tak pohybuje třeba kolem 100 dolarů. V případě prodeje zboží, tak ještě požádat o Sales tax permit, ale to lze opět přes internet.
Problém je v tom, že každý stát USA má drobet odlišné podmínky a jiné daně. Proto je mnohdy lepší se obrátit na nějakou agenturu, která se tím živí a ta, podle předmětu podnikání, poradí.
Proti ČR, je to opravdu jen pocházka růžovým sadem, ale pak už je to mnohem složitější .... američtí zákazníci jsou velmi nároční a s dovolením i vyčuraní .... :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2013 14:39 | iris

Jádro "pudla" nikdo nevystihl. Situace je taková, že na prvém místě jsou peníze a tak manažéři v podnicích jsou z jiných oborů než ve kterém pracují a nemají vztah k oboru ve kterém pracují. Pak praxe, že po 3-5 letech zase odchází vede k tomu, že jsou z nich "zlatokopové". Nikdo se nestará o nové investice do nových technologií tak aby podniky byly konkurence schopné a schopné vyrábět výrobky, které požaduje zákazník. Takže se propouštějí lidé a zavírají podniky. Problém nezaměstnanosti je tedy v lidech na vedoucích místech.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 2. 2013 13:42 | lol

Copak v emerice tam může operovat kdo chce, zuby trhat taky, svařuje tam reaktorové nádoby člověk bez zkoušek,výbušniny tam vyrábí lidé se základkou atp.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2013 13:09

Nejsem odborník na americké poměry, ale opravdu je to tam tak, že neexistuje něco jako vázaná živnost, u které se zjišťují předpoklady, nýbrž všechny živnosti jsou volné ? Zrovna taková porodní asistentka mi do toho vašeho schématu moc nezapadá, ale třeba je to opravdu jenom moje neznalost..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2013 12:28 | Fredy

Citace - cedr / 15.02.2013 10:51

Amen! Jen bych poznamenal, ze tenhle nazor, jen jinou formou, v podstate vyjadril i pan Okamura. Naopak to, co predvedl pan Keller, je skutecne smesne. Jen plky hodici se do hospody a standardni vylev zloby na soucasnou vladu. Bravo.

Pan Okamura to napsal velmi dobře, se vším bych souhlasil, ale mám problém s ním samotným. Člověku, který zastává názor, že nejdemokratičtější politickou stranou v ČR je KSČM, prostě moc nevěřím.
On uvedl sice správně, že kdo chce začít podnikat, tak jej čeká byrokratický kabaret, (například že zřízení živnostenského listu je mnohdy požadována patřičná odbornost), ale s tou "tisícovkou" za zdravotní pojištění se výrazně sekl. Ono je to totiž skoro 4 tisíce měsíčně (1.890 Kč soc. pojištění + 1.848 Kč zdrav. poj. + 149 Kč nemoc. poj) a k tomu ještě další položky, jako pojištění odpovědnosti, majetku, silniční daň ..... Dohromady to vydá na více jak 5 tisíc měsíčně a to i přesto, že dotyčný ještě nevypodnikal ani korunu.
Střih a jste například v USA, či v Kanadě. Když se rozhodnete, že začnete podnikat, tak je to čistě Vaše věc. Nikomu nic nemusíte hlásit, ale po skončení roku jste povinen vše řádně zdanit. Jen na Vás je, zda budete úspěšný, zda na to máte a státu je do toho houbelec. Pokud byste chtěl náhodou podvádět, poškozovat zákazníky, tak Vám to oni sami dají sežrat, včetně veřejné mediální likvidace..... Pokud byste si chtěl založit firmu (něco jako s.r.o.), tak to oznámíte, dostanete registrační číslo, to si dáte na vrata firmy a zase nikoho nezajímá, co, jak, kdy a komu budete sloužit. Ta odbornost je totiž jen Vaše věc a trh Vám zpětně "oznámí" zda na to máte, či nikoliv.
Tak že pan Okamura má pravdu, ale ....
Osobně bych navrhoval takovou legislativu, že když někdo začne být OSVČ, tak nechť podniká v čem chce, nic neplatí předem (žádné nesmyslné zálohy které kopírují pracovní poměr) a až skončí účetní období, tak vše řádně zdaní a dobrovolně zaplatí zdravotní a sociální pojištění. Pokud ne, tak je to jeho věc, ale léčení si bude platit sám, či se pojistí komerčně a zaplatí to za něj komerční pojišťovna. Pokud by neplatil sociální pojištění (důchodová daň), tak by ztrácel nárok na důchod.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2013 12:13 | Slávka

Ekonomovéi jiní odborníci se mohou umluvit, politici si stále povedou svou,protože k politikaření nepotřebují odbornost žádnou a za nic nejsou zodpovědní. Dokud tato vláda bude u moci,půjdeme ke dnu. Nakonec ani ta budoucí, opět díky zákulisním praktikám a těžko pochopitelným koalicím,nemusí být o nic lepší. Pravdou zůstává,že místo svobodného podnikání je dneska přerozdělování státních financí ještě větší než za komunistů, politici se snaží mít kontrolu nad každým jednotlivcem,což má k svobodě dost daleko.Jsme svázanější,omezenější a ustrašenější než kdy byli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 2. 2013 10:51 | cedr

Amen! Jen bych poznamenal, ze tenhle nazor, jen jinou formou, v podstate vyjadril i pan Okamura. Naopak to, co predvedl pan Keller, je skutecne smesne. Jen plky hodici se do hospody a standardni vylev zloby na soucasnou vladu. Bravo.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2013 8:49 | Mo

Tak vám nevím, ale mne napadají jen 2 opatření. 1. Povinně zkrátit týdenní pracovní dobu na 30 hodin a povinně tam kde to je možné zvýšit směnnost. 2. Stát i za cenu zestátnění monopolních podniku a vytvoření vlastní banky a pojišťovny tak začne získávat zdroje aby mohl zvýšit investice hrazené z veřejných zdrojů a tím zvýšit zaměstnanost pro potřeby státu. 3. Každý prokázaný pokus o rozkradení či vytunelování společného majetku bude potrestán týdnem na pranýři a nejméně 10 lety vězení v pracovním táboře prvorepublikového typu Lety, Hodonín.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Köppl

mediální expert

Ivo Ulich

bývalý fotbalista a podnikatel

Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Ulich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services