Miliardový solární tunel. Co si o tom myslíte?

Nejvýnosnější byznys od časů kuponové privatizace. Tak se před pár lety mluvilo o solárních elektrárnách. Teď to vypadá taky na stejně velký tunel. Audit Energetického regulačního úřadu ukazuje na miliardový podvod. Za naši předraženou elektřinu prý může fixlování s cenami. Co si o tom myslíte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2013 7:26, Fredy

Citace - Tarzan / 07.02.2013 06:35

A bude vůbec někdo za toto potrestán ?

Budete se divit, ale z velké části ti, co na to skočili a ve hromadně si pořizovali FVE. Myslím ti, co si to dávali na baráky, jako dobrou investici. Proč? Jednoduchá odpověď. Protože je to v České republice, kde je možné všechno.

1) V roce 2009 a 2010 se pořizovala FVE za cenu přes 100.000 Kč za 1kWp výkonu. Tehdy byla garantována výkupní cena, v režimu ZB, 12,61 Kč na 20 let s postupným snižováním ročně o 5%. Jenže soudruzi na to uvalili srážkovou daň ve výši 26% a najednou se z plánované návratnosti (8 až 10 let) stal posun někam mezi 15 až 20 let a to při životnosti FV panelů cca 15 let. Nehledě na to, že tehdejší boom znamenal obrovskou poptávku po panelech, které ani Čína pomalu nestíhala pokrýt. O kvalitě čínských výrobků netřeba diskutovat. Podle mého si lidé dost naběhli. Co se týče velkých investorů, tak jak bylo uvedeno v článku, ti to včas prodali elektro-gigantům. Co z toho vyplývá? O výdělek, v podobě zeleného bonusu, se podělili obchodníci a montážní firmy, velcí investoři, distributoři EE a paradoxně i stát (díky srážkové dani) a těm všem to my (včetně naivků, co to mají na chalupách), budeme splácet. Je to ukázka toho, jak nesmyslné dotace dokáží pokroutit svobodný trh.

Dotace ZB pomalu končí a dnes kupodivu běžně pořídíte kvalitnější a výkonnější FV panely s vyšším garantovaným výkonem a delší zárukou, za cenu 30.000 Kč/1kWp, tedy o 2 třetiny levněji, než za doby zeleného šílenství. A tak je vždy se vším. To samé bylo u tepelných čerpadel. Pokud na to byly dotace, tak byly dvakrát tak drahé, než jsou nyní. Kdy už tenhle socialismu skončí?

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2013 7:26

CSSD spolecne s KSC hnat k zodpovednosti!

-23
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

27. 4. 2020 18:09 | Jakubský

Elektrárnu na střeše RD o 6kW provozuji pro povinný výkup deset let. Mám smlouvou s ČEZem na dvacet let celkem. Hlášení o výrobě podávám každý měsíc.(OTE) Částka v Kč za výrobu je vyplácena čtvrtletně. Za rok dostanu dotovaných cca 60 tis Kč hrubého před odečtením daně z příjmu FO, zdravotního a sociálního pojištění. Elektrána mě stála v roce 2009 670 tis. Kč. Ani po deseti letech provozu se ještě nezaplatila. Pokud by nebyla zaručena dotovaná platba za kW, nikdy bych si fotovoltaiku nepořizoval. Nejsem dobročinná společnost. A myslím, že nejsem sám. Stát by tak nikdy nesplnil závazek výroby z obnovitelných zdrojů. Myslím proto, že je dobu před deseti léty posuzovat se znalostí této problematiky v celém kontextu doby a ne dnes odsuzovat všechny z účastnělé lidi z nepoctivosti. Odsuzovat lidi, kteří do toho investovali své nemalé peníze a šli do rizika, zda to celé bude vůbec funkční. V té době se o této věci vědělo jen velmi málo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2019 9:29 | Princip

Rok 2019 ,Byl za ten SOLARNI TUNEL NEKDO POTRESTAN???ZABAVEN MAJETEK???DANOVY POPLATNIK!!! 500KC ZA MGWh!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2013 21:50 | Petr

Ahoj kde jste vzal tyto informace o FP.Všude garantujou výkonost 80%na 20 let prosím o více info. klydně na mail krysa.b@seznam.cz
děkuji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2013 19:44 | eďa

On je také velký rozdíl v technologii a tím i životnosti FP. Tak například nástřik křemíku, to je technologie, která zaplavila Českorupsko- vydrží cca 15 let - účinnost za 5 let 80% a nebo monokristal, co vydrží celou věčnost, ale to jsme zase u jiné cenové relace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2013 7:27 | Fredy

Vím, že to myslíte dobře, ale takhle to dnes mnohde funguje a přesto je to prolezlé korupcí. Podvodníci jsou vždy o pět kroků napřed.
1) Nejnižší cena, jako jediné kritérium, běží už mnoho let a moc se to neosvědčilo. V mnoha případech byla nejnižší cena příčinou mnoha budoucích reklamací, či pak byla objektivně navyšována tak, že překročila i cenu dalších dalších soutěžících. Ta korupce je většinou skryta již v zadávacích podmínkách. Ostatně sám na to upozorňujete v bodu 2.
2) Musí být veřejně a předem zveřejněna kritéria .... to se mnohde také děje. Mnozí si myslí, že když se dají kritéria na internet, tak že bude po korupci. Není to pravda. V mnoha městech, či na stránkách krajských úřadů, konkrétně i na to středočeském, to bylo již dávno a přesto se tam tunelovalo o 106. Nehledě na to, že to to stejně málokdo čte. Snad jen ti, které to zajímá, ale oni mají stejně k dispozici papírovou formu, když se hlásí do soutěže.
3) Velká část úředníků podlehne pokušení a je tomu tak všude na světě. Problém tedy není v prvotně lidech, ale v systému. U nás se říká, že co úředník, to vymyšlené lejstro. Tudíž je třeba řešit jednak systém, ale i počet úředníků. Proč je možné třeba v USA registrovat nové vozidlo doma z počítače tím, že zadám údaje o vozidlu, vin code a sám si zvolím složení SPZ. Pouze musím zadat zkratku země a nesmím použít vulgární výrazy (co nesmím je uvedeno), odešlo a pokud je to v pořádku (není třeba duplicita, což mi systém okamžitě hlásí), tak mám SPZ druhý den doma a za to zaplatím 20 USD. Proč to nejde v ČR? Proč se tu vymýšlí nesmysly o tom, že chci speciální SPZ za 10 tisíc. Proč se novináři, místo aby se pořád ptali "chudáku" úředníků, jak jim systém padá, nezajímali o to, zda by to nešlo tak, jako třeba v USA, kde na úřad nemusíte?
Nebo-li, tak jak jsem psal minule. Korupci je možné omezit tehdy, pokud bude, k dispozici, co nejméně příčin, tedy veřejných finančních prostředků.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2013 2:21 | Libor

Uměl by někdo porovnat majetkové podíly přímé i fiktivní všech poslanců na solárních zdrojích v době schvalování zákonů týkajících se podpory OZE ? A umí někdo sdělit a porovnat: 1)výkupní cenu za MWh solární elektřiny 2)regulaci solárních zdrojů (tzn. vstupy do sítě) 3)možnost stavět na polích a loukách solární zdroje Vše mezi Německem a ČR ! Bude Vás bolet hlava ještě více. Kolik toho ještě česká záda vydrží ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 22:13 | jezevec

1) musíte postavit výběrové řízení tak, aby rozhodovalo jen jedno kriterium, ideálně cena. všechny dodatečně rozmělňující matrixy výpočtu výhodnosti a subjektivního názoru jsou prostorem ke korupci. 2) než to vyhlásíte, musíte zveřejnit kriteria výběru, tam se dělá 90% korupce. lidi musí mít právo se veřejně zeptat, proč chci na blokování wifi páčku a ne klávesu, proč bagry žluté a ne modré, proč koincidence obratu a referencí splní jen dvě firmy v republice, proč se velká zakázka rozděluje na čtyři podlimitní. atd. 3) musíte lidem vzít právo rozhodovat. prostě jim stanovíte jasná kriteria. poté co byl zaveden urychlovač a je legální udělat cestovní pas do druhého dne nebo na počkání, zmizela korupce na pasovce. podobná opatření je třeba udělat na katastrech na stavebních úřadech, na grantových agenturách atd. nekorupční rozhodování může vzniknout pouze pokud jsou podmínky jasně známé předem a transparentně kontrolovatelné zpětně.
prostě. majetek dokážou lidi schovat. podepsaný papír nikoliv.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2013 19:25 | hanka

Vzhledem k tomu, že je podveden a okrádán celý národ, mělo by být věcí vlády, aby řádně vše vyšetřila, a všem co s tímto podvodem něco mají, zabavili co se dá.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 18:56 | Fredy

No vidíte, stačilo, místo zbytečné omáčky ty 3 body napsat. Osobně by mi stačil jeden jediný a jednoduchý. Zrušit veškeré dotace a státní investice všude tam, kde by to mohl nahradit, lépe a levněji, samotný trh. Neboli odstranit příčinu. Vše ostatní jsou jen kosmetické pokusy (kecy) jak to vylepšit, což se vždy setká s neúspěchem....
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2013 18:07 | Pavel

Za garantovanou dobu zaplatíme solárníkům 800 - 1000 miliard. Na rozdíl od Vás to nevidím jako prkotinu.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2013 17:34 | jezevec

prokázal jsem vám nesmyslnost majetkových přiznání a popsal jednoduchý způsob jak je zesměšnit. takže prosazovat takovouhle pitomost, tím se člověk určitě nezapojí do politického BOJE, tím deklaruje jen vlastní nevzdělanost. vymýtit korupci lze zákonem o třech jednoduchých odstavcích, a už se to tady diskutovalo stopadesátkrát, všichni to vědí a nikdo to neprosadí. zkuste hádat proč.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2013 15:21 | Arnošt

Je to děsné, jako každý zelený vynález. Nejen cey solární elekkřiny, ale nesmyslnost projektu. V noci jaksi nesvítí slunce. Děsím se toho, že budeme ještě platit neskutečně drahé pokusy o skladování elektřiny. Problém je nepolíbenost fyzikou u zelených, a bohužel i "vzdělanců" hmanitních oborů (tudíž i většiny poslanců).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 13:11 | salient

nekde jinde jsem si zde přečetl, že korupcí se rozkradou stovky miliard. ...zmínky o solárních panelech jsou jen odváděním pozornosti od skutečných zlodějen. a když ročně platím 715 korun někomu jinému tak mi to ani nevadí a aspoň vím kam mizí. Ale vadí mi, ale doopravdy ty stovky rozkradených miliard, vadí mi že CE Energo p.Martina Romana už má podepsány kontrakty na Temelín-který se ještě nestaví a vadí mi, že stát chce garantovat výkupní cenu elektřny z atomek, které nepotřebujeme. Temelín bude jen a pouze poslední zlaté prase-zlatý osle ostřes se této vládnoucí generace. tato vládnoucí generace se chová jako by ČR byl její gubernát. zčíná to zlodějnama na regionální úrovní, pokračuje na krajské a končí to u vlády. viz trafiky poslanců z ODS.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 13:10 | Fredy

Vím, že jsou to, z mé strany, spíše utopické návody, ale člověk se tím alespoň zapojí do politického boje, nemyslíte?
Tak jo, necháme to tak být, jak je to teď. Budeme jen spoléhat na poctivost politiků a hlavně se budeme hádat, přít, až skoro "internetově" prát o to, kteří politici, ve kterých tričkách si nakradli více, než ti, co jim právě fandíme .....
Ostatně, jak byste to řešil Vy osobně? Co byste navrhoval? Já nejsem fanda majetkových přiznání, neboť by to byla jen legalizace podvodů a buzerace poctivců. Jenže jsme v ČR, kde, jak vždy říkám, je možné všechno, tak i nějaké nestandardní řešení bude nutné. Jinak se z toho svrabu nevyhrabeme. Když to tak sleduji a poslední presidentské volby mi to opět potvrdily, jsme zatím ve stádiu barikádního boje mezi fandy Sparty a Slávie (ODS a ČSSD). Zatím oba tábory nestihly pochopit, že to nejsou protichůdné politické strany, ale polo-mafiánské loutkové divadelní spolky, kde loutko-vodiči jsou mnohdy titíž lidé. V takovém to prostředí se nedá spoléhat na poctivost a kultivovanost.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2013 12:52 | jezevec

to je super nápad, asi jako zemanova majetková přiznání.
takže kdo si chce v politice nakrást, převede svůj majetek ma sro, vlastněné akciovkou s anonymními akciemi. pokud se anonymní akcie zakážou u nás, tak zústane ještě dost zahraničních destinací - a dokud u nás nezakážete činnost firmám typu cocacola a vw a microsoft apod, těžko to můžete zakázat akciovkám menším. takže to dopadne jen na ty kdo pochybili z blbosti a nepřipravovali tunel předem.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2013 11:47 | Fredy

Problém je jinde. Například v Zákoníku práce. Zaměstnanec nese odpovědnost za škody způsobené zaměstnavateli do výše 3 měsíčních platů (pokud to soudruzi nějak nezvýšili). Je sice pravda, že vyšší státní úředník má plat vyšší, ale stejně je to špatný systém.
Každý podnikatel, či člověk v osobním životě, odpovídá za své činy až do výše případné škody. Proto tvrdím, že Zákoník práce je brzda všeho, včetně rozvoje ekonomiky, zaměstnanosti lidí i té osobní odpovědnosti.
Vy jste měla asi spíše na mysli odpovědnost politiků. Myslím si, že do budoucna to bude asi jediné možné řešení zmírnění korupčního jednání. Představoval bych si to tak, že každý, kdo půjde do politiky, tak si předloží audit/soupis svého veškerého majetku a majetku rodinných příslušníků, včetně bianko souhlasu s možnost nahlížení do všech jeho bankovních účtů. A to jak policii, tak médiím. Pak by byl povinen každý rok zveřejňovat, na stránkách státní zprávy, kolik si za ten rok vydělal, co pořídil a kde na to vzal. Je to veřejný činitel, placený veřejností, tudíž musí přistoupit i na veřejnou kontrolu.
Pokud by se zjistilo, že nějaký majetek zatajil, tak okamžitě ztráta mandátu, policie - vyšetřování - trestní oznámení - soud a tepláky .....
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2013 11:30 | V.Mlich

Chvályhodná myšlenka? Už po přečtení první věty jsem ztratil zájem marnit čas čtením výplodu nějakého ekofašisty.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 10:52 | Bronislava Nováková

To je vsechno fajn, že se na to přišlo, že bude potrestáno pár malých úředníčků vyhazovem. Mně vadí, že v tomhle státě nikdo za nic nemusí PLATIT!!!! Každý zaměstnanec, když způsobí škodu, ji musí svému zaměstnavateli uhradit. Proč to neplatí i v širším měřítku? Pořád se tu mluví o miliardách, které jsou rozkradené, ale i když se najde viník, nikdy nic nemusí uradit.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 8:38 | MoB

Co vyhodit... naopak by je měli všechny zavřít, pokud se prokáže, že za tím byly nezákonné manipulace. A další věc, je-li podpora OZE nastavena takto, měla by se snížit - i při možných arbitrážích a (mezinárodních) soudních sporech bude jistě hrát roli to, jak se došlo k předmětné ceně. O odpovědnosti politiků mlčím jako hrob, ti naši žádnou evidentně nemají, když se podle rozhodnutí soudu můžou na půdě sněmovny i legálně uplácet. Na nich si toho asi moc nevezmeme, bohužel.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 2. 2013 7:26 | Fredy

Citace - Tarzan / 07.02.2013 06:35

A bude vůbec někdo za toto potrestán ?
Budete se divit, ale z velké části ti, co na to skočili a ve hromadně si pořizovali FVE. Myslím ti, co si to dávali na baráky, jako dobrou investici. Proč? Jednoduchá odpověď. Protože je to v České republice, kde je možné všechno.
1) V roce 2009 a 2010 se pořizovala FVE za cenu přes 100.000 Kč za 1kWp výkonu. Tehdy byla garantována výkupní cena, v režimu ZB, 12,61 Kč na 20 let s postupným snižováním ročně o 5%. Jenže soudruzi na to uvalili srážkovou daň ve výši 26% a najednou se z plánované návratnosti (8 až 10 let) stal posun někam mezi 15 až 20 let a to při životnosti FV panelů cca 15 let. Nehledě na to, že tehdejší boom znamenal obrovskou poptávku po panelech, které ani Čína pomalu nestíhala pokrýt. O kvalitě čínských výrobků netřeba diskutovat. Podle mého si lidé dost naběhli. Co se týče velkých investorů, tak jak bylo uvedeno v článku, ti to včas prodali elektro-gigantům. Co z toho vyplývá? O výdělek, v podobě zeleného bonusu, se podělili obchodníci a montážní firmy, velcí investoři, distributoři EE a paradoxně i stát (díky srážkové dani) a těm všem to my (včetně naivků, co to mají na chalupách), budeme splácet. Je to ukázka toho, jak nesmyslné dotace dokáží pokroutit svobodný trh.
Dotace ZB pomalu končí a dnes kupodivu běžně pořídíte kvalitnější a výkonnější FV panely s vyšším garantovaným výkonem a delší zárukou, za cenu 30.000 Kč/1kWp, tedy o 2 třetiny levněji, než za doby zeleného šílenství. A tak je vždy se vším. To samé bylo u tepelných čerpadel. Pokud na to byly dotace, tak byly dvakrát tak drahé, než jsou nyní. Kdy už tenhle socialismu skončí?
+63
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Bém

politik

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů
×
Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services